Dodaj do ulubionych

Razem razi

29.12.15, 16:07
Razi mnie

Rozumiem gniew na KOD tych, którym powodzi się gorzej. Oni nie martwią się o to, jak daleko od I linii metra znajduje się ich praca, a o to, że będą musieli dojeżdżać nocą trzy godziny spod Radomia rozklekotanym busikiem - mówił Maciej Konieczny z Razem w Radiu TOK FM. - Bardzo wiele osób, które tam idą, to nasi przyjaciele, znajomi, osoby, z którymi w dużej mierze się zgadzamy. Problem polega na tym, że ma tu miejsce bardzo niefortunna polaryzacja. Jeżeli lepiej sytuowane osoby obnoszą się z byciem najgorszym sortem Polaków, bo ktoś o nich brzydko powiedział, to ja mam wrażenie pewnego zachwiania proporcji.

Razem poczekajmy na Godota

Dla większości osób miarą wolności jest bardziej te 500 zł niż Trybunał Konstytucyjny - stwierdził autorytatywnie Maciej Konieczny z Razem. Dlatego partia Razem nie będzie przeszkadzała PiS-wi w rozdawaniu, bo trzeba rozdawać póki jest co, a protestować zacznie dopiero jak się dotacja skończy lub uchwałą sejmową zostanie odebrana. Wtedy chór składający się z Zawiszy, Zandberga i Koniecznego odegra razem scenę pod znamiennym tytułem "Demokracja jest zdeptana gdy dotacja odebrana". Może się jednak okazać, że dla większości osób miarą wolności jest bardziej jak uniknąć aresztowania i zrealizować kartkę na mięso niż los partii Razem.

Warto odnotować, że słowa Macieja Koniecznego potwierdza Mariusz Kamiński. Nowelizacja ustawy o Policji nie zawiera nowych rozwiązań i wykonuje wyrok TK; mówienie o inwigilacji to kłamstwo - powiedział minister koordynator służb specjalnych.

Jednak jest też niepokojąca wiadomość. Kamiński dodał, że rozważane jest przygotowanie projektu ustawy antyterrorystycznej. A o tym, czy Zandberg lub Kamiński jest terrorystą zdecyduje Ziobro względnie prezes.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Ein 31.12.15, 12:00
      Ein Führer, eine Partei, ein Schetyna! Nie wybieranie lecz mianowanie to gwarancja demokracji!
      • 9rgkh Re: Ein 01.01.16, 01:49
        oby.watel napisał:

> Ein Führer, eine Partei, ein Schetyna! Nie wybieranie lecz mianowanie to gwaran
        > cja demokracji!

PO, jako grupa ludzi, zapewne świadoma tego, że powinna działać na jednym froncie, działa tak - potencjalni rywale przekazali chcą przekazać ster władzy w jedne ręce.

Tylko co Tobie, wioskowemu głupkowi, to przeszkadza? Za co ich tak nienawidzisz? Bo Twój ulubiony wódz pisowski, dał Ci wytyczne - durnymi "argumentami" niszczyć wszystko, co stoi na drodze do wszechwładzy PiS?

Nie umiem tego inaczej nazwać - debilizm...
        • oby.watel Re: Ein 01.01.16, 11:45
          PO, jako grupa ludzi, zapewne świadoma tego, że powinna działać na jednym froncie, działa tak - potencjalni rywale przekazali chcą przekazać ster władzy w jedne ręce. Mogą to zrobić oczywiście w drodze wyborów, ponieważ wybrany kandydat przejmuje ster. Niestety, mógłby zostać wybrany niewłaściwy kandydat, a do tego nie wolno dopuścić. Dlatego Tusk był jeden i Schetyna jest jeden. O demokrację trzeba walczyć. Najlepiej sprawdzonymi metodami.

Widzę mój drogi, że bez inwektyw już nie potrafisz sklecić jednego zdania. To dowodzi, że to co piszesz jest głęboko przemyślane i mądrzejsze od tego, co słychać na przykład po zjedzeniu fasolki.
    • grzespelc Re: Razem razi 01.01.16, 03:07
      Konieczny pierniczy strasznie i nic nie wie o KOD-zie.
    • oby.watel Razem poraża 11.01.16, 21:12
      Gdybyśmy nawet wprowadzili do Sejmu 2-3 posłów, to co byśmy mogli zrobić? Jak Petru pozgłaszać sobie trochę wniosków o przerwę w obradach. Tyle.

Wygląda na to, że liczyli na jakieś 100-200 miejsc. Tylko gdyby zdobyli 2-3 mandatów, to o tyle mniej mandatów dostałby PiS, bo by się proporcje pozmieniały.

To, co stanowi wyzwanie dla Razem - to przedstawienie takiego modelu patriotyzmu i wspólnotowości, który jest otwarty na wszystkich. Takiego, który nie wyklucza za kolor skóry, wyznanie, orientację seksualną. Ale też takiego, który pozwala artykułować konflikt interesów. W ostatnich latach prawica wykonała olbrzymią pracę: zbudowała atrakcyjny świat symboliczny, zawłaszczając pojęcie patriotyzmu. Udało jej się wmówić wielu, że posiada monopol na uczciwe zagospodarowanie wspólnoty.

Naszym celem jest stworzenie bardziej demokratycznego i egalitarnego społeczeństwa. Wpływanie na politykę państwa to tylko jedno z narzędzi. My w Razem nie podzielamy naiwnej wiary, że całość zmiany społecznej rozgrywa się za pośrednictwem ustaw. One często są pustą strukturą, którą wypełnia treścią dopiero samoorganizacja i nacisk społeczny.

Aż dziw bierze, że tak łebskich komuszków wyborcy olali. A pasowaliby do PiS-u głosując za pustymi strukturami, które wypełni treścią samoorganizacja i nacisk.
      • diabollo Re: Razem poraża 12.01.16, 07:38
        Mają rację. Oczywiście partia Razem.
        Popieram KOD i nawet polubiłem pana Pierdu, ale wiem, że nie jest on szczytem demokratycznych marzeń o Polsce.

Kłaniam się nisko.
        • oby.watel Re: Razem poraża 12.01.16, 10:48
          Masz absolutną rację. Zamiany powinni wprowadzać nie ci, którzy mają jakiekolwiek szanse je wprowadzić, tylko ci, którzy mają rację. Dlatego partia Razem ma rację, że nic nie robi. Po co coś robić, po co się narażać, skoro czarną robotę odwalą inni, a my potem Razem przyjdziemy na gotowe?

Tak mi się kojarzy z budową domu. Budowa rozgrzebana, pojawili się wandale i szabrownicy, część przyszłych lokatorów próbuje jakoś się zorganizować, a kilku ma rację i czeka na uboczu.

Więc, drogi diabollo, co z racji Razem, jeśli statek zatonie?
          • podjadek57 Re: Razem poraża 12.01.16, 12:34
            "Aż dziw bierze, że tak łebskich komuszków wyborcy olali."
            Obrażasz
            "Dlatego partia Razem ma rację, że nic nie robi. Po co coś robić, po co się narażać, skoro czarną robotę odwalą inni, a my potem Razem przyjdziemy na gotowe?"
            Kłamiesz
            • oby.watel Re: Razem poraża 12.01.16, 18:19
              podjadek57 naPiSał:
              > Obrażasz
              > Kłamiesz

A gdzie dowody?
              • grzespelc Re: Razem poraża 14.01.16, 16:09
                Obywatelu, naczelny szyderco forumowy.

Gdybyś znał program Razem nie twierdziłbyś, że to "komuszki".

Gdybyś zaś interesował się tym, co robią, nie pisałbyś, że nic.

Krótko mówiąc: nic nie wiesz, a wypowiadasz się. Zupełnie jak jakiś debil.
                Stać Cię na więcej.
                • oby.watel Re: Razem poraża 14.01.16, 23:21
                  Znalazłem informację, zacytowałem ją i skomentowałem. Tę konkretną wiadomość. I nic więcej. Nie spodziewałem się, że trafię na kogoś, kto zacznie gdybać jak jakiś debil domagając się, żebym czytają jedno zapoznać z drugim, trzecim i dziesiątym.

Ale, jeśli wszystko wiesz, to może mnie oświecisz czym się partia Razem różni od komuszków, cóż takiego mają w programie czego Lenin nie miał i w ogóle? Jako obrońca jesteś do bani.
                  • grzespelc Re: Razem poraża 15.01.16, 16:57
                    Wszystko znajdziesz tu:
                    partiarazem.pl/
                    • oby.watel Re: Razem poraża 15.01.16, 18:54
                      Dziękuje, ale ja niczego nie szukałem, więc i znajdować nie potrzebuję.

Mamy do czynienia z naruszeniem standardów demokratycznych - Tłumaczy Adrian Zandberg, jeden z liderów partii Razem. - Nikt tu nie przyjedzie z Brukseli na białym koniu i nie obroni za nas demokracji. Dlatego nie kiwniemy palcem w sprawie demokracji, bo najważniejsze jest, by przekonać do nas ludzi. A jak przekonać do nas ludzi uczestnicząc w demonstracjach? To nieprzekonywujące.

To, co jest naszym przekonaniem, jeśli chcemy stabilności i standardów demokratycznych, to to, żeby przekonać do nas ludzi, którzy głosowali na PiS i Kukiza, nie dlatego, że kochają Macierewicza i lubią być inwigilowani, tylko dlatego, że byli tak bardzo wkurzeni na establishment, który rządził. Jeśli chcemy z tymi ludźmi uczciwie rozmawiać o standardach demokratycznych, a nie o obronie odsuniętej od władzy grupy interesów, to nie możemy z PO iść ramię w ramię (m.in. na manifestacjach KOD)

Bo my uważamy dokładnie tak samo jak PiS - że tylko wymiana kadr najpierw na PiSowskie, a później, jak już przekonamy tych ludzi, na nasze, zapewni pluralizm i standardy demokratyczne. BO my nie jesteśmy grupą interesów i jak przekonamy do siebie ludzi, to będziemy wszystko robić za darmo. Nie oddamy tylko dotacji, bo nam się należy.
                      • grzespelc Re: Razem poraża 16.01.16, 04:08
                        "Dziękuje, ale ja niczego nie szukałem, więc i znajdować nie potrzebuję."

Więc:
                        www.youtube.com/watch?v=7Oidg1RM2-Y
                        • oby.watel Re: Razem poraża 16.01.16, 09:08
                          Śmieszne. I dowodzi niebywałej.

Dom płonie, ale my nie będziemy go gasić wraz z tymi, którzy w nim palili papierosy i zaprószali ogień. Bo naszym celem jest stworzenie bardziej. I my sami to stworzymy jak przekonamy ludzi, że można tak jak PiS, samotnie i wbrew wszystkim.
                          • grzespelc Re: Razem poraża 16.01.16, 13:50
                            Możesz tak to widzieć, natomiast przypisywanie komunizmu to bzdura.

A że wolą osobno - cóż, atak polska specyfika. Prawo i Sprawiedliwość to łamanie prawa i niszczenie sprawiedliwości, Nowoczesna jest zacofana, a Razem jest osobno.
                            To chyba wynik jakiegoś ironicznego poczucia humoru Polaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka