Dodaj do ulubionych

zima w Ząbkach

14.10.09, 12:11
jak nigdy sprawdziły się prognozy pogody, co prawda zapowiadano
śnieg z deszczem, choć moim zdaniem pada sam śnieg. Niestety
odpowiedzialni za utrzymanie dróg w mieście potraktowali te prognozy
z przymróżeniem oka i nawet okolice skrzyżowań nie zostały posypane
piaskiem. W efekcie przypominają one lodowiska i nawet posiadacze
samochodów z zimowymi oponami ślizgają się. Nie dotyczy to tylko
dróg lokalnych, ale także głównych skrzyżowań: przejazd kolejowy,
Piłsudskiego i Szwoleżerów, innych skrzyżowań nie wymieniam bo po
nich nie jechałem, ale na Batorego też było kiepsko.

pozd.
Obserwuj wątek
    • 1_sekretarz Re: zima w Ząbkach 14.10.09, 17:37
      Pan jechał samochodem a proszę sobie wyobrazić, co mieli ci, co musieli dojść gdzieś na własnych nogach. Nie mogłam wyjść z osiedla. Dwie studzienki, były nieczynne. Chociaż jedna była już 3-krotnie zgłaszana. Ponieważ została zapchana na początku wiosny przez nasz „skuteczny” Remonter drogowy - Mercedes Axor - Kobit Turbo 5000 kombi. Studzienka, chociaż zgłoszona została „naprawiona” po 3 miesiącach, ale w taki sposób, że jak więcej popada - to pewnie w środku kanalizacji się zapycha. Druga studzienka tez nie spełnia swoich zadań, ponieważ jest trochę wyżej niż poziom drogi. Po prostu woda sie gromadzi w zapadlinie drogi a nie spływa do studzienki. Chodnik wzdłuż Skorupki od strony hurtowni Dolanu do ul. Kwiatowej tonie w wodzie i śniegowej brei. Przejście przez ul. Kwiatową nie dostępne - wielka kałuża. Zadzwoniłam do straży miejskiej. Głupie to, ale nie wiedziałam gdzie. Do pani Murawskiej to nie ma, po co dzwonić, ponieważ jest to osoba niekompetentna. Ja rozumiem, że śnieg padał cały dzień, ale mówiono o tych opadach już od tygodnia w telewizji. Proszę sobie wyobrazić, co powiedział pan w straży miejskiej. Tłumaczył coś o przetargach itp. rzeczach. Można by było wywnioskować, że urząd gminy jeszcze nie przeprowadził przetargu na odśnieżanie miasta. Pan ze straży powiedział też, że służby miasta już pracują. Zapytałam gdzie? Ponieważ nigdzie ich nie widziałam. Nie było ich na ul. Skorupki, na Legionów na Orlej w okolicach bazarku, na bazarku, w okolicach stacji PKP. Pan ze straży miejskiej powiedział, że odśnieżali na Wojska Polskiego. Postanowiłam udać się na ul. Wojska Polskiego. Proszę sobie wyobrazić, że z ul. Wojska Polskiego też nie była usunięta breja śniegowa. Ale jedno miejsce było uprzątnięte. Był to ten plac (ten z pięknej czerwonej kostki) przed urzędem gminy. I jeszcze coś. Jak tak stałam i patrzyłam na ten piękny plac z czerwonej kostki to przeszedł obok mnie pan ze służb miejskich miasta Ząbki. Prawdopodobnie, bo był ubrany na zielono i szedł z jedną marną szczotą. Nie miał nawet rękawic na rękach a miał je tak czerwone (albo jeszcze bardziej) jak uprzątnięta kostka przed urzędem gminy. No cóż jak w piosence Osieckiej „taka gmina”

Ale proszę się nie trapić. Jak będziecie tonąć w brei pośniegowej, błocie lub piachu to zajrzyjcie na stronę: robertperkowski.pl/?skocz=galeria&path=w_pracy, od razu się wam zrobi lżej na duszy. Lub posłuchajcie jak nasz pan burmistrz Don Kichot walczy z wiatrakami przepraszam ze śmieciami: www.youtube.com/user/infozabki#p/a/0/DNIl4Nkljpc, które bynajmniej nie znajdują się w Ząbkach (tzn. te fury śmieci przed blokami), ale w Warszawie. W Ząbkach jest czysto i wspaniale to nie ulega wątpliwości.
      • pawel_dolcan Re: zima w Ząbkach 14.10.09, 18:07
        Pani sekretarz... Strach pomyśleć, co będziesz wypisywała, gdy przyjdzie prawdziwa zima. :)

"ale mówiono o tych opadach już od tygodnia w telewizji."
        Ale chyba nikt nie spodziewał się aż takich opadów ;)

PS. O grzmotach nie mówili od tygodnia, że będą, a były. ;]
        • 1_sekretarz Re: zima w Ząbkach 14.10.09, 18:31
          Panie pawel_dolcan a nie boi się pan co się wtedy będzie działo w Ząbkach jak przyjdzie prawdziwa zima?
          • pawel_dolcan Re: zima w Ząbkach 14.10.09, 18:40
            Na pewno nie będę płakał na forum, że tu zalega śnieg, tutaj jest błotko i inne,
            podobne ;) Takie są uroki zimy :)

PS. Mamy jesień ;]
    • corrida_pl Re: zima w Ząbkach 14.10.09, 17:41
      hmm...zrobiłem dzisiaj około 80 km na letnich po Ząbkach i Warszawie i dramatu
      nie było. Fakt w Wawie widziałem 1 piaskarkę - na trasie siekierkowskiej.
      Jechało się wolniej ale bardzo sprawnie, nie widziałem żeby ktoś się ślizgał.
      • monic18 Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 09:11
        corrida_pl napisał:

> hmm...zrobiłem dzisiaj około 80 km na letnich po Ząbkach i Warszawie i dramatu
        nie było.

Sypnęło trochę śniegiem i już wszyscy krzykacze powyłazili i tłuką się po forum.
        Wczoraj wróciłam do Ząbek ok. 17 30 i tragedii nie było, choć śnieg z deszczem
        padał cały dzień. Oczywiście mnóstwo wody, kałuż i trochę błota pośniegowego,
        ale takie już mamy ulice pełne nierówności. Zresztą Warszawa wyglądała bardzo
        podobnie. Ale mówienie że było bardzo ślisko to przesada i to wyraźna bo sama
        jechałam jeszcze na letnich kapciach. W moim samochodzie na termometrze było +2
        oC. Dzisiaj rano jak wyjechałam do pracy przez 7 00 to było +1 oC i połowa tego
        śniegu co wczoraj.
        • corrida_pl Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 09:36
          niestety ludzie jak "widzą" deszcz to głupieją, a jak jeszcze pojawi się śnieg...
        • kristoflaskowski Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 09:40
          no cóż zawsze można być inteligentną inaczej i obrażać innych.
          zawsze można też zanegować nawet sam fakt, iż śnieg padał, proponuję
          się zapoznać z filmem "Miś" tam też zawodniczki były zadowolone z
          noclegów.

wracając do faktów, wczoraj spadł śnieg i to w dużych ilościach,
          służby drogowe nie posypały do godziny 12.00 dróg w Ząbkach piaskiem
          (przynajmniej w obrębie skrzyżowań), ubity śnieg zamienił drogi w
          lodowisko. Byłem świadkiem i uczestnikiem rozpaczliwych hamowań przy
          przejeździe kolejowym, mój pracownik dzwonił do urzędu w sprawie
          podjęcia interwencji, której chyba z resztą nie było.

Idąc jednak tokiem twojego rozumowania moja znajoma stwierdzi w
          czerwcu, że jechała przez ten przejazd i żadnego śniegu nie
          widziała, nawet kałuży nie było. Czy skłamnie, wręcz przeciwnie,
          jednak aby móc się wypowiadać na ten temat musiałaby być w
          konkretnym czasie i miejscu, czyli między 11.00 a 12.00 w środę 14
          pazdziernika 2009 r. przy przejeździe kolejowym na ul. 3-maja. I
          taka jest różnica między mna i monic18.
          Dlatego proponuję trzymać się faktów i nie obrażać innch

pozd.
          • monic18 Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 11:09
            kristoflaskowski napisał:

> no cóż zawsze można być inteligentną inaczej i obrażać innych. (..)
            przy przejeździe kolejowym na ul. 3-maja. I
            > taka jest różnica między mna i monic18.
            > Dlatego proponuję trzymać się faktów i nie obrażać innch
            >
            > pozd.

Toś się Pan Panie radny rozpędził. Ja tylko stwierdziłam że jak ok. 17 wracałam
            z Warszawki to było w porządku.

Ale już od kilku osób słyszałam że z Pana taki obrażalski gość, co nosi d...
            wyżej niż głowę i obraża się o byle co. Więc uniżenie i z pokorą przepraszam
            Szanownego Pana radnego, że uraziłam jego dumę i godność osobistą.
            • seblas Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 12:10
              Jechałem ok. 8-mej na letnich łysawych oponach między innymi przez przejazd kolejowy. Zero problemu. Tak samo było tuż przed 10-tą, chociaż musiałem jechać naokoło, bo Panowie w kamizelkach zablokowali część dojazdu (to już było na "zimówkach"). I jeszcze jechałem przed 18-tą - żadnych problemów.
              Moim zdaniem nic nie należy wysypywać na drogi - kilka dni i wszystko się roztopi.
    • zulek3000 Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 10:44
      Burmistrz albo jego służby czytają zapewne to forum, więc zgłaszam wniosek aby w
      tym roku nie wywalać pieniędzy w błoto i to w sensie dosłownym. Czyli nie sypać
      soli i piachu na ulice, bo się buty i samochody od tego niszczą, a i koszt tego
      ogromny. A na wiosnę trzeba będzie to wszystko zamiatać i czyścić kolektory
      ściekowe. Pytam się po co? Ktoś zapyta: Tylko co PGK zrobi ze swoimi solarkami.
      No to niech sypie powiedzmy 10% tego co zwykle, tylko na skrzyżowaniach, albo
      jak spadnie deszcz przy 5 stopniach mrozu i będzie tzw. szklanka, to wtedy
      niech dopiero sypią. Jak solarki będą mniej eksploatowane to posłużą 30 lat
      zamiast 5 lat. Ale sypać sól i piach na zwykły śnieg, choćby taki jak wczoraj?
      To głupota. No gdyby nie perspektywa dalszej jesieni to może trzeba by było
      trochę poodgarniać pługiem.
      Dodatkowo w zimie oczywiście powinno się płużyć, jeśli jest głęboki śnieg, co by
      się dało przejechać, bo nie każdy ma 4x4. Ale do jasnej ch...ry czy w ziemie nie
      może być trochę ślisko? Jak ktoś się nie lubi ślizgać to kupi sobie auto z ABS,
      ESP, ..., 4x4, założy opony zimowe, a i wolna jazda nie zaszkodzi. Czy
      oczekiwanie, że w zimie będzie można bezpiecznie gnać miejskimi drogami 80km/h
      jest na miejscu? Jeździjcie 30km/h jak jest ślisko i już.

Koniec wywalania publicznych pieniędzy w błoto!
      Panie Burmistrzu, Panie Prezesie PGK, nie dajcie się zwariować coponiektórym
      radnym i krzykaczom. A pieniądze podatników lepiej wydajcie na naprawę dróg niż
      na ich niszczenie solą.

Czy ktoś mógłby podać ile kosztuje tzw. akcja zima? A także przeliczyć 90% tej
      kwoty powiedzmy na ilość mb nowej warstwy asfaltu na drodze powiedzmy 6m
      szerokości? Nawet jakby to było wyremontowanie jednej dodatkowo drogi rocznie to
      jest sens.
      • el_caminino Re: Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 14:11
        Aha, i może jeszcze np. nie sprzątajcie, bo i tak jest brudno, a ci,
        którzy tu się tak chwalą, jak to lubią taplać się w błocie, i tak
        nie zauważą różnicy a na pewno zaoszczędzimy trochę kasy - chociazby
        na premie dla burmistrzów i wszystkich trzech prezesów PGK :(
      • kristoflaskowski Re: Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 14:18
        popieram to co napisał zulek3000: Koniec wywalania publicznych
        pieniędzy w błoto!
        Tylko dlaczego tak późno zgłoszono ten apel, kiedy już ich
        zmarnowano tak wiele.

Natomiast, jeśli proponujesz, aby w Ząbkach zaniechano akcji
        odśnieżania i utrzymywano białe jezdnie i chodniki w okresie opadów
        zimowych, to już się z tym nie mogę zgodzić.

Oczywiście rządząca koalicja w naszym mieście ma odpowiednią liczbę
        głosów, aby wprowadzic na terenie miasta takie prawo, jednak ciekaw
        jestem, czy wprowadzony zostanie także obowiązek korzystania z
        łańcuchów na kołach, czy zdjęty zostanie obowiązek odśnieżania
        chodników, czy też MZA zgodzi się, aby ich autobusy poruszały się po
        nieodśnieżonych drogach.

Tak się dziwnie składa, że także w zimie powinna być zapewniona
        przejezdność dróg publicznych. Pojazdy wyposażone w ABS nie dadzą
        rady wychamować nawet przy prędkości 30km/h jeśli na jezdni jest
        lód. Zaś nawoływanie prezesa PGK do zaniechania oczyszczania dróg
        publicznych jest chyba nawoływaniem do łamania prawa, oczywiście
        jeżeli do niego ten obowiązek, (jak wynika z innego postu strażnik
        miejski twierdzi, że dopiero rozpisano przetarg na zimowe utrzymanie
        dróg). Niezależnie od tego czy to prezes PGK odpowiada za
        sprzątnięcie ulic, to nie są one bezpańskie i do obowiązków zarządcy
        drog publicznych należy ich utrzymanie w odpowiednim stanie.

pozd.
        • corrida_pl Re: Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 14:27
          ale farmazony... tak z pewnością zostanie wprowadzony zakaz odśnieżania...
          trochę śniegu spadło i od razu dramat... trzeba umieć jeździć :D
          • kristoflaskowski Re: Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 14:38
            no cóż taki apel zgłosił zulek3000, toz nim powinieneś podyskutować

pozd.
        • tedglen Re: Tak 3mać- nie sypać pieniędzy w błoto 15.10.09, 14:49
          kristoflaskowski napisał:

> Pojazdy wyposażone w ABS nie dadzą
          > rady wychamować nawet przy prędkości 30km/h jeśli na jezdni jest
          > lód.

1. Chamowaniu mówię stanowcze nie! :)
          2. Na lodzie zarówno pojazdy wyposażone w ABS jak i bez niego będą
          miały kłopot z wyhamowaniem nawet z prędkości 30km/h. Przy czym te
          bez ABS'u wyhamują na krótszym odcinku.
    • kristoflaskowski Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 14:31
      jak widać z dyskusji, żyjemy w równoległej czasoprzestrzeni, jedni
      widzieli śnieg i ślizgające się na jezdni samochody ( na pewno widzą
      też białe myszki, najpewniej są pijakami i alkoholikami), inni
      widzieli kałuże i błoto na jezdni (zapewne naoglądali się telewizji)
      i wreszcie jest także inna grupa osób zupelnie normalnych, która nie
      widziała żadnych opadów atmosferycznych.

Jeśli zatem jest tak dobrze, to dlaczego w Warszawie odpowiedzialni
      za sprzątanie ulic tak gęsto się tłumaczyli z powodu późnego
      wyjechania solarek. W całym kraju śnieg i wichury a tylko w Ząbkach
      słoneczna pogoda i temeratura w granicach 25 stopni Celsjusza.
      Proszę o podanie, jak można się dostać do tej rzeczywistości a tłumy
      warszawiaków zaraz po skończeniu obowiązków służbowych będą się tam
      teleportowały

;)
      • corrida_pl Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 14:34
        nikt chyba nie twierdzi, że nie było błota i śniegu, tylko że nie było to dla
        nich problemem :)
        • 1_sekretarz Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 16:45
          No tak wszystko ładnie pięknie nie ma problemu przyszła zima, to mamy sie paplać w błocie. Tu chodzi o parę istotnych spraw. One są istotne i nie ważne czy są opady większe czy mniejsze. To chodzi bardziej o organizację pracy podległych służb urzędu gminy. I tak:

• Dlaczego drogi nie mają odwodnienia (rowy wzdłuż Skorupki są zarośnięte lub zasypane śmieciami z posesji?
          • Odcinek jezdni ul. Skorupki, który był remontowany nie ma dobrego odwodnienia i zbiera się woda na pasie drogi
          • Studzienki ściekowe nie są czyszczone i woda nie ma gdzie ściekać.(w studzienkach są często śmieci składowane)

Chciałabym postawić tezę, że jeśli chociaż te trzy punkty były by wykonane to chodziłoby się w ten dzień o wiele lepiej.
          Oprócz państwa, którzy jeździcie samochodami są jeszcze starsi ludzie, którzy nie mają samochodu a muszą iść np. do sklepu, dzieci muszą iść do szkoły. Proszę mi wierzyć woda była prawie na każdym przejściu dla pieszych i to do kostek!
          Zgadzam się z zulek 3000 każdy taki koszt powinien być przemyślany. A ja tego nie widzę. Nie monitoruje się stanu dróg. Nawet, jeśli są one gorszej jakości to może trzeba np. przetkać studzienkę ściekową? Może zrobić łatę na asfalcie żeby tak podnieść poziom drogi aby woda mogła spłynąć do studzienki? Lub nie zawalać już istniejącej studzienki asfaltem? To są drobiazgi, ale jak sie okazuje istotne przy okazji takich sytuacji. Może w takich newralgicznych miejscach powinni pojawić się sie służby miejskie i usunąć nagromadzone błoto pośniegowe?
          Krótko mówić chodzi o to, że nikt nad tym nie panuje i nie ma przemyślanej strategii działania w takich sytuacjach. Chłopcy pokupowali sobie kilka fajnych zabawek pewnie pioruńsko drogich i nic z tego nie wynika dla mieszkańców Ząbek.
          • kosmat21 Re: zima w Ząbkach 15.10.09, 17:47
            A ja wczoraj do przedszkola po dziecko szłam 30 min a normalnie ide
            10. Musiałam wziąć ze sobą młodszego szkraba i okazało się że
            przejechać wózkiem po chodniku to nie lada wyzwanie!!! Plucha po
            kolana, kierowcy mają w dupie że idzie kobieta z dzieckiem (że
            ktokolwiek idzie czy stoi na chodniku!) jadą 80 na godzine
            rozbryzgując wszystkie kałuże na przechodniów!!!Wróciłam do domu
            cała mokra, dzieci także!! Coś strasznego!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka