Dodaj do ulubionych

Terminy odbiorów informacje

28.03.10, 14:54
Witam wszystkich.
Tak jak zapewne większość otrzymaliśmy informację o odbiorze lokalu
w budynku C2 w dniu 09.02.2010, oczywiście szybko dotarła kolejna
informacja o przesunięciu odbioru o conajmniej cztery tygodnie, ktoś
pisał, że odebrał już lokal, czy dostaliście już może informację od
developera o nowych terminach odbiorów ?, Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kerajm Re: Terminy odbiorów informacje 28.03.10, 17:05
      Niestety my z budynku C1 nic na ten temat nie wiemy.
    • swire321 Re: Terminy odbiorów informacje 28.03.10, 21:14
      01.04.2010 Mam umówiony odbiór w budynku B2.Pozdrawiam
      • imagine2 Re: Terminy odbiorów informacje 29.03.10, 22:26
        Budynek E /mi dziś powiedziano, że na dniach ma być rozmowa z osobą decydującą w
        tym temacie i podobno będą wkrótce informować o realnych terminach odbioru.
    • gordonblue3 Re: Terminy odbiorów informacje 08.04.10, 23:18
      wczoraj otrzymaliśmy telefoniczną odpowiedź, że odbiór naszego
      mieszkania w C2 to najwcześniej początek maja...to w takim wypadku
      budynek E chyba czerwiec lub lipiec, a cały teren osiedla późna
      jesień , jeśli nie przyjdzie zima..
      • ariadna.b Re: Terminy odbiorów informacje 09.04.10, 08:06
        to wszystko jest nierealne. Z tego co wiem nabywcy mieszkań w
        pierwszych czterech blokach informowani są, że odbiory pod koniec
        kwietnia. Czas mija, żadnego listu, żadnego telefonu. Przecież to
        jest nierealne, żeby w ostatnim tygodniu kwietnia wydać 4 bloki.
        Odbiory musiałyby trwać całą dobę! A jeśli będą zastrzeżenia i
        poprawki do wniesienia? To co? Na hura zaczną wszystkie mieszkania
        poprawiać? Wg mnie to oni tam mają jeden generalny problem dotyczący
        całego osiedla. Tylko nie jestem pewna co: woda? prąd? coś innego?
        Coś musi być na rzeczy. Będę spokojna o swój odbiór dopiero jak się
        zaczną odbiory w bloku A...
        • onaion_a3 Re: Terminy odbiorów informacje 09.04.10, 10:30
          Przed chwilą Pan JB powiedział, że odbiór w budynku D będzie ok 15 maja. Oni
          chyba sobie z nas kpią. Na początku maja jak zadzwonię to okaże się że jednak
          będą pod koniec maja i będziemy się tak bawić w kotka i myszkę... Nie wiem też
          czemu to zazwyczaj mu dzwonimy, a oni ani be ani me? Jestem za wspólnym
          spotkaniem-może w końcu dowiemy się czegoś wspólnie i ustalimy jedną wersję
          wydarzeń przeszłych i przyszłych.
          Nie ukrywam, że przestało mi się to podobać. Nie korzystam z wykończenia pod
          klucz z GH i muszę przekładać już po raz drugi ekipę co jest absolutnie
          niepoważne i nieprofesjonalne.
          • tomofafik Re: Terminy odbiorów informacje 10.04.10, 18:13
            Pan Jakub B. powinien pomyśleć o starcie w przyszłych wyborach parlamentarnych
            bo jedyne co do tej pory mu wychodzi to ściemnianie. Mam nadzieję, że te fora
            czytają przyszli nabywcy inwestycji GH i dwa razy się zastanowią zanim kupią od
            nich mieszkanie.
    • smile53 Re: Terminy odbiorów informacje 11.04.10, 10:06
      Witam mieszkańców. Tez jestem troszeczkę wkurzony, że tak to
      wszystko wygląda, ale w umowie jast zapis - ODBIORY MIESZKAŃ 3
      MIESIĄCE PO ZŁOŻENIU WNIOSKU O UŻYTKOWANIE NIERUCHOMOŚCI. Faktem
      jest, że tego nie wykonali (mieli na to czas do końca I kw. 2010r),
      ale jak będziemy się trzymać tych zapisów do GH musi oddać
      mieszkania do końca czerwca 2010r. POZDRAWIAM
    • somebodynobody Re: Terminy odbiorów informacje 13.04.10, 15:21
      Pierwsze odbiory mają być w ostatnim tygodniu kwietnia.
      Ponoć dziś zostały wysłane pisma.
      Pożyjemy zobaczymy
      • dziunit Re: Terminy odbiorów informacje 13.04.10, 16:09
        a w ktorych blokach maja byc te odbiory?
    • gordonblue3 Re: Terminy odbiorów informacje 20.04.10, 16:20
      Witam wszystkich, dzisiaj już mamy 20 kwietnia czy ktoś z przyszłych mieszkańców
      dostał informacje o terminie odbioru technicznego lokalu... pozdrawiam
      • somebodynobody Re: Terminy odbiorów informacje 20.04.10, 18:26
        Mamy odbiór 27 kwietnia, budynek A
      • rat.med Re: Terminy odbiorów informacje 20.04.10, 18:40
        Witam.
        Ja dostalem pisemko o odbiorze w bloku A na 27 kwietnia o 10:00 .
        Bylem na budowie pare dni temu (prywatnie, bez umawiania) i oto moje wnioski:
        -droga dojazdowa to porazka- jakis inteligentny inaczej ja projektowal
        -teren miedzy blokami to teren budowy a nie teren osiedla
        Moje mieszkanie bylo juz gotowe w styczniu (brakowalo chyba barierek na balkonie)ale jestem pod wrazeniem wykonania.
        Nie spieszy mi sie wiec zaproponowalem odbior techniczny w maju.Mam nadzieje ze do tego czasu juz zrobia porzadek przed blokiem.
        Pozdrawiam.
        • gordonblue3 Re: Terminy odbiorów informacje 20.04.10, 23:01
          Droga dojazdowa i chodnik- rzeczywiście porażka, "urwane w pół
          słowa.."nie mam pojęcia jak można zostawić to w takim stanie..,
          cieszę się, że ktoś jest zadowolony z wykonania, miejmy nadzieje, że
          wszyscy doczekamy się szczęśliwego zakończenia budowy ( mojemu
          mężowi kończy sie już cierpliwość...)My jeszcze żadnych pism o
          odbiorze - C2.
          • bronik4 Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 09:18
            28 kwiecień budynek b1. Jadę w piątek na budowę zobaczę co i jak ale raczej
            przełożę termin odbioru. Pewnie zrobię parę fotek to wrzucę na forum. Pozdrawiam.
          • ariadna.b Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 09:19
            Witam, ja również dostałam wczoraj list z terminem odbioru na 28
            kwietnia o 14:00. Blok B2. Mieszkanie w stanie deweloperskim. Trochę
            mnie zdziwił ten termin bo ostatnie zdjęcia nie wskazują na to żeby
            teren był gotowy pod lokatorów. Uznałam jednak, że przez miesiąc i tak
            będzie tam działała ekipa wykończeniowa więc MAM NADZIEJĘ że do czasu
            wprowadzki osiedle będzie już w jako takim stanie...
            Pozdrawiam,
            • pmp7374 Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 10:04
              Witam wszystkich
              Dostaliśmy zawiadomienie o odbiorze na 29.04.2010. Wszystko byłoby
              fajnie dopóki nie dowiedziałam się w biurze, że i owszem odbiór
              techniczny lokalu nastąpi w tym terminie, ale kluczy do mieszkania
              nie dostaniemy przynajmniej do końca maja. Deweloper musi mieć czas
              na usunięcie usterek. Ok, zapytałam czy dostanę klucze jeżeli takich
              usterek nie zgłoszę i okazało się, że również nie, ponieważ trwają
              jeszcze prace wykończeniowe. Oczywiście, plac budowy dalej wygląda
              okropnie ale zależy mi na czasie, podejrzewam, że większości
              również. Nie rozumien dlaczego, jeżeli nie zgłoszę zastrzeżenia co
              do wykonania mieszkania, nie mogę już go wykańczać? Przecież zanim
              sie tam wprowadzę to i tak minie jeszcze z 1,5 miesiąca. Więc po co
              ten odbiór?
              • smile53 Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 11:58
                Czas na wykończenie (dla tych, którzy kupili z opcją "pod klucz")
                zgodnie z umową do 3 miesięcy. Dopiero po odebraniu wykończonego
                mieszkania otrzymujemy klucze.
                • bujalq Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 12:02
                  Witam,

Moim zdaniem odbiory są po to żeby ludzie wpłacili resztę pieniędzy zgodnie z umową.
                  • bronik4 Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 14:35
                    To maja pecha bo ja nie mam zamiaru odbierać mieszkania jak nie będzie wszystko
                    skończone zgodnie z umowa... Windy, droga dojazdowa i w miarę skończony plac
                    osiedla. O pozwoleniach nie wspomnę... Coś czuje ze to jeszcze potrwa z dwa trzy
                    miesiące znając naszego dewelopera...
              • ariadna.b Re: Terminy odbiorów informacje 21.04.10, 14:40
                A no właśnie. W liście jest żeby przyjść z dowodem zapłaty za
                mieszkanie. Wg mojej umowy mogą tego wymagać przy wydaniu mieszkania
                (czyli kluczy) a nie przy odbiorze technicznym. Więc jeśli chcą ode
                mnie potwierdzenia wpłaty to muszą mi dać klucze. Teoretycznie. Bo już
                wiele razy pokazali, że nic nie muszą...
                • pmp7374 Re: Terminy odbiorów informacje 23.04.10, 09:58
                  Nie mam zamiaru wpłacać jakichkolwiek pieniędzy przy odbiorze
                  technicznym. Zastanawiam się, czy do odbioru technicznego zostaną
                  zamocowane barierki i wykończony balkon - jeżeli nie to żadnego
                  odbioru nie podpisuję bo to nie jest usterka w mieszkaniu tylko po
                  prostu dalej nie ukończone mieszkanie. A przy okazji czy ktoś z
                  Państwa orientuje się, w kwestii kar umownych za opóźnienie? To już
                  cztery miesiące po terminie i końca nie widać... Jest jakaś szansa?
                  • msthk Re: Terminy odbiorów informacje 23.04.10, 10:37
                    Kary oczywiście możesz naliczać, począwszy od 61 dnia po 01.01.2010r.
                    Wysokość kar umownych jest uzależniona od tego, ile kasy wpłaciło się deweloperowi.
                    Dla przykładu jeżeli wpłaciłeś np. 30 tysięcy, to wynosi około 11 zł za dzień zwłoki.
                    • przyborp Re: Terminy odbiorów informacje 23.04.10, 12:57
                      Tylko po co czekać? Pieniądze tak czy tak trzeba wpłacić bo umowa zobowiązuje, a
                      czekając z wypłatą transzy zawsze się można narazić że bank może zmienić zdanie
                      i cofnąć kredyt, poza tym przydałoby się zacząć ten kredyt spłacać:)
                      Mieszkania są praktycznie gotowe (pierwsze 4 bloki) a jak nie będzie barierki to
                      się wpisze w protokole odbioru że nie ma barierki. Jak przeciągniesz odbiór o
                      miesiąc to dopiero za miesiąc spiszesz poprawki (które będą na pewno) i dopiero
                      od tego dnia będzie się liczyć 30 dni roboczych na ich usunięcie, a nie ma sensu
                      odbierać mieszkania bez zgłaszania poprawek to za dużo pieniędzy płacimy żeby
                      jeszcze samemu potem poprawiać lub płacić dodatkowo.
                      Ale oczywiście każdy robi jak chce:)
                      • przyborp Re: Terminy odbiorów informacje 23.04.10, 13:07
                        Poza tym pieniądze idą na rachunek zastrzeżony banku kredytującego i deweloper
                        sobie ich nie przeleje do spółki córki ani nie kupi sobie nowych samochodów, bo
                        tego (miejmy nadzieję) pilnuje BRE bank:)
                        • bronik4 Re: Terminy odbiorów informacje 23.04.10, 16:28
                          Z tego co się dowiedziałem o pozwolenia mają wystąpić dopiero w czerwcu... Ja
                          osobiście do tego czasu się wstrzymuje z odbiorem mieszkania. To nie są dwa tys
                          żeby można było sobie pozwolić na stratę jak coś pójdzie nie tak, a żyjemy w
                          takich czasach i takim kraju ze wszystko jest możliwe... Nawet znikniecie
                          dewelopera... Bez pozwoleń teoretycznie nie można tam mieszkać, a na pewno nie
                          będzie można korzystać z garażu wind itp. Jeżeli chodzi o wpłatę pieniędzy przed
                          odbiorem to można się wcześniej umówić i sprawdzić czy jest wszystko ok z
                          mieszkaniem, a później w wyznaczonym dniu przyjechać z potwierdzeniem wpłaty i
                          załatwić formalności. Spieszy nam się tak samo jak większości z was ale trzeba
                          zachować trochę rozsądku. Bylem dziś na budowie i sporo osób pracowało wiec nie
                          jest złe :)
                • macy_76 Re: Terminy odbiorów informacje 27.04.10, 22:30
                  Przypominam wszystkim, że umowa stawia wymogi nie tylko
                  NABYWCOM, ale również SPÓŁCE.
                  My jako NABYWCY mamy zapłacić, ale dopiero wtedy, gdy SPÓŁKA
                  wybuduje zgodnie ze specyfikacją i otrzyma stosowne zezwolenie.
                  W innym przypadku osiedle to plac budowy, a nie osiedle mieszkalne.
                  Przypominam również że spółka nie musi do czasu odbioru lokalu
                  dokończyć zagospodarowania terenu opisanego w standardzie osiedla
                  (ogrodzenie, plac zabaw, zieleń, itd.).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka