kruq_1 10.09.10, 14:00 Witam. Skoro wyjaśniła się sprawa roszczeń firmy Budmar 2 Bis to może pora abyśmy pomyśleli o wyegzekwowaniu od tej firmy odszkodowań za opóźnienia, do których się przyczyniła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz.gwiazda Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 10.09.10, 14:27 ... sumie, dlaczego by nie. Ja tez jestem za. Podstawowa kwestia, kto sie zajmie cala organizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 10.09.10, 14:34 Ja nie jestem prawnikiem ale z tego co wiem to mamy tu osoby bardziej obeznane w tym temacie, które już chciały organizować mieszkańców przeciwko GH, mają kontakt z pranikami więc może któraś z tych osób zajmie się tą sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunit Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 10.09.10, 15:06 paradoksalnie. żeby złożyć pozew, musielibyśmy prosić GH o dużą pomoc. Mianowicie musielibyśmy znać szczegóły rozstania, zasady, umowy Budmaru Bis z GH. Nie wiem czy GH by nam z tym pomogło? ewentualnie złożyło pozew z nami? W sumie takie rozwiązanie proponował sam BRE bank w którymś oświadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
freekierownik15 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 10.09.10, 15:26 jestem za. czekamy zatem na inicjatora-organizatora Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 11.09.10, 12:28 Taki pozew to powinien być złozony przez VP/GH. My podpisywaliśmy umowy z developerem, a nie z Budmarem II Bis i od developera żadajmy oddania i podpisania aktów notarialnych w terminie, a VP nie robi co uzna za stosowne. Oczywiście możew wystosować pozew jako mieszkańcy, ale to przeciwko VP, a nie Budmar II Bis bo zaraz dojdzie do tego firma monująca windy, energetyczna, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 11.09.10, 13:59 Rozliczenia z naszym deweloperem to jest osobna kwestia. Firma montująca windy po prostu upadła z tego co wiem, natomiast postępowanie Budmaru było i jest nieuczciwe, czego najlepszym dowodem jest postanowienie sądowe. Działania tej firmy miały duży wpływ na to co się dzieje na osiedlu oraz na opóźnienia i myślę, że nie powinniśmy tego tak zostawić. Deweloper z całą pewnością będzie się sądził z Budmarem na własną rękę, żeby zaspokoić swoje roszczenia a mieszkańcy powinni zrobić to swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
rat.med Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 11.09.10, 15:31 Powiem Wam to co mowilem przy kazdym kontakcie z deweloperem: gowno mnie obchodzi budmar bis. Umowe mam z VP i to oni beda mi placic za opoznienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 11.09.10, 23:34 Tak właśnie. VP jest odpowedzialne za inwestycje i to oni powinni być rozliczani za wszystko co się dzieje na budowie... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
green_zelus Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 13.09.10, 13:23 Jak zwykle nieskończenie wiele słomianego zapału. Tak jak do tej pory - roszczenia, wielki zryw, a potem woda w usta i ja nic nie wiem. NAJLEPSZEGO. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
nieglupikrzych Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 13.09.10, 18:04 Witam, Wobec tego zamiast narzekać, proponuję uczynić pierwsze kroki do sfinalizowania roszczeń. Moja propozycja: Przygotowanie do tematu: 1. Jeżeli ktoś zna kogoś, lub sam orientuje się w prawie budowlanym prośba o kontakt z tą osobą i zapoznanie się z naszymi prawami, możliwościami. 2. Pozostałych zapraszam do literatury: prawo budowlane, fora internetowe, poradniki, artykuły w sieci i poza nią. Podjęcie działań: 1. Spotkanie przyszłych mieszkańców 2. Zebranie naszej wiedzy we wspólny dokument, ustalenie dalszych kroków: pozew zbiorowy, domaganie się rekompensaty bez wnoszenia sprawy do sądu, ... I wszystkie inne opcje 3. egzekucja. Forum jest miejscem, gdzie możemy podzielić się naszymi przemyśleniami, wiedzą, ponarzekać ... . Pamiętajmy jednak, że na koniec dnia jeśli ograniczymy się tylko do powyższych aktywności, nic nie zyskamy. Stąd moja propozycja, aby nie narzekać, zachować i przelać energię na działanie. Powyżej zaproponowałem dalsze kroki w temacie odszkodowań, prośba o ustosunkowanie się do mojej propozycji, lub złożenie własnej. Wszelkie głosy w tej sprawie są cenne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 13.09.10, 19:35 Ja nadal jestem za tym aby złożyć pozew przeciwko Budmarowi ale co można napisać i jakich argumentów użyć na odpowiedzi w stylu "mam wszystko w dupie bo to z GH mam umowe". To typowo roszczeniowa postawa, którą można jedynie skrytykować i to pewnie bezskutecznie, a przecież nie o to chodzi. Prosiłem aby odezwały się osoby obeznane w tego typu kwestiach prawnych, bądź też utrzymujące kontakt z prawnikami ale jak do tej pory cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
green_zelus Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 13.09.10, 19:48 Przysłowiowe - "uderz w stół, a nożyce się odezwą" w tym przypadku idealnie można przytoczyć. Po tylu miesiącach poruszania błahych tematów, wreszcie ktoś NAPISAŁ. Dobrze, że chociaż jedna osoba zareagowała, "poprawnie", tylko ciekawe na jak długo. Poprzednio, osoba o nicku zweig7 wyszedł z inicjatywą wspólnej debaty, roszczeń itp. Zgłosiło się kilkanaście osób. Ostatecznie zostało kilka osób zainteresowanych, i zamysł, wręcz śmiercią naturalną umarł. Do pozwu zbiorowego potrzeba minimum 10 osób, każda musi zapłacić 1000PLN dla sądu, plus opłaty związane z wynajęciem DOBREGO adwokata. Koszty rosną. Poza tym NIKT nie jest w stanie zagwarantować, w 100% wygranej, nawet najlepszy adwokat. Ostateczna walka rozgrywa się pomiędzy adwokatami obu stron, tzn. którego z nich argumenty będą BARDZIEJ zrozumiałe, i niepodważalne dla sędziego, oraz której ze stron sędzia będzie bardziej przychylny. Jeśli ktoś myśli, że polskie sądownictwo nie jest skorumpowane, to PROSZĘ się OBUDZIĆ!!! Owszem, w grupie siła, i pozew zbiorowy ma WIĘKSZĄ SIŁĘ PRZEBICIA, i jest WIĘKSZA szansa wygranej. Poza tym, od samego początku trzeba być pewnym swego (rozważyć WSZYSTKIE za i przeciw) i walczyć do końca. Nie ma miejsca, ani czasu na wątpliwości. Jeśli takie osoby, W PEŁNI ŚWIADOME TEGO CO ROBIĄ, ORAZ WSZYSTKICH KONSEKWENCJI znajda się, to jestem za. Przeglądając forum, z WIELKIM SZACUNKIEM do przyszłych mieszkańców osiedla Vital Park stwierdzam, że szkoda energii i czasu. Fakt, nie można brać wszystkich pod jedną kreskę, i za to BARDZO PRZEPRASZAM. MAM WIELKĄ NADZIEJĘ, że jestem w błędzie, i że przyszli mieszkańcy pokażą na co ich stać, wezmą się w garść i ruszą DO ATAKU!!! Jeśli nie, to po prostu darujmy sobie wszystkie zrywy itp. Być może kolejne uderzenie w stół również wywoła reakcję. POWODZENIA - NAJLEPSZEGO - POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
nieglupikrzych Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 11:20 Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że krytykowanie kogoś za to że nie podejmuje działania jest dużo bardziej rujnujące dla naszej społeczności, niż samo nie podejmowanie takiego działania. Stąd moje pytanie do wszystkich krytykantów, co wy zrobiliście aby zmienić sytuację? Najlepiej jest siedzieć przed komputerem i narzekać, że inni nic nie robią, zamiast samemu zrobić pierwszy krok i coś zaproponować. We wcześniejszym wpisie zaproponowałem dalesze kroki w temacie odszkodowań. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły inne niż moje, zapraszam do dyskusji, składania propozycji na forum. Jeśli ktoś chce tylko skrytykować, że ... Słoniamy zapał, że nic się nie dzieje, uderz w stół .... itd.. gorąco proszę o założenie odrębnego wątku pod tytułem: Pamiętnik niezadowolonego mieszkańca VP. Kwestia druga. Nie przelewajmy całej odpowiedzialności i ciężaru na tych którzy są prawnikami i tych którzy prawników znają. Każdy z nas może znaleźć rozwiąznie, dowiedzieć się czegoś więcej. W sieci pełno jest poradników, artykułów, fora internetowe. Wiedzę można zasiegnąć w wielu źródeł. Zanim się spotkamy, przygotujmy się do spotkania. Jak każdy z nas spędzi godzinę lub dwie na śledzeniu tematu z dostępnych źródeł, to z pewnością będziemy zdolni podjąć kolejne kroki. Odpowiedz Link Zgłoś
green_zelus Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 12:24 BRAWO, BRAWO, BRAWO!!! POWODZENIA :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 17:33 Póki co to Ty najwiecej "krzyczysz"..., ale nic z tego nie wynika. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
green_zelus Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 20:06 I co jeszcze, BARDZIEJ konstruktywnego jesteś/jesteście w stanie wnieść??? Zrobiłeś/Zrobiliście rozeznanie w temacie? Przeczytałeś/Przeczytaliście prawo budowlane, i inne ustawy? Zainteresowałeś/Zainteresowaliście się podobnymi sprawami? Byłeś/Byliście u prawników, różnych aby porównać wersje? I wiele innych rzeczy, uczyniłeś/uczyniliście??? Z tego co tu widzę, to nie, ponieważ czekasz/czekacie na osobę, która wszystko za Ciebie/Was załatwi. Najłatwiej kogoś powołać, wrobić go w całą robotę i w razie czego, jak coś nie odpowiada, usunąć się boczkiem. Trzeba ruszyć dupę i samemu zacząć się rozeznawać w temacie. Ja przez kilka miesięcy robiłem rozeznanie w różnych środowiskach. Przeczytałem prawo budowlane, przecież jest dostępne, i wiele innych dokumentów. Byłem u paru prawników itd. Niestety, nie jest tak różowo jak się wydaje. Teraz Ty/Wy powinniście się trochę w tej sprawie rozeznać i przestać pisać o pierdołach. Ja Tobie/Wam, za zupełne friko opisuję jak to wszystko wygląda, a Ty piszesz że się użalam. Po prostu AWARIA! RADZĘ nauczyć się czytać ze zrozumieniem - powtarzam się, wiem. Skoro mówisz, że się użalam, to PROSZĘ BARDZO - PROSZĘ COŚ USTALIĆ. W czym problem. Ja byłem w stanie znaleźć czas, więc zapraszam do konfrontacji zdobytych informacji. Nawet pozwalam Tobie/Wam bazować na tym co częściowo już Tobie/Wam napisałem. Piłka po Twojej/Waszej stronie. Jestem ciekaw, czy napiszesz/napiszecie coś wnoszącego do sprawy, czy tez ponownie objedziecie osobę, która naświetla Tobie/Wam sprawę. Nawet mnie to nie zaskoczyło. Mimo wszystko POWODZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 21:24 Ustosunkowując się do wcześniejszej wypowiedzi green_zelus pragnę dodać, że wyrok nie zależy chyba tylko od oratorskich zdolności prawników ale również od faktów, takich jak warunki poszczegolnych umów, terminy, płatności itp. Na to wszystko powinny być "papiery", które lepiej powiedzą z czego Budmar się wywiązał a z czego nie i jak to wpłynęło na terminy. Zgromadzenie tych materiałów leży już chyba w gestii prawnika. Masz całkowitą rację, że taka sprawa wymaga sporo czasu, zachodu i zaangażowania wszystkich uczestników ale stopień tego zaangażowania na pewno musi być różny. Owszem, dobrze by było gdyby każdy zapoznał się z prawem budowlanym, postudiował umowy, poszukał podobnych spraw i tak dalej ale moim zdaniem skutek tego będzie taki, że rozpocznie się bezproduktywna debata na temat róznych zagadnień tylko dlatego, że rózni ludzie różnie rozumieją te same zapisy, jeżeli się nie znają na temacie. Szczególnie dotyczy to róznego rodzaju przepisów, praw, paragrafów itp. Uważam, że szukaniem takich informacji powinni zająć się ludzie, którzy będą w stanie właściwie je zrozumieć i przekazać innym. Druga sprawa jest taka, że zwracałem się do ludzi, którzy mają już jakiś kontakt z prawnikami (a wiemy, że są tutaj tacy) nie dlatego, że mnie samemu sie nie chce ale skoro ktoś już taki kontakt ma to na pewno szybciej uzyska jakieś fachowe informacje niż ja. Niestety jak do tej pory cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunit Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 22:18 Ja mam kontakt z prawnikiem. Natomiast nie jest to specjalista od prawa budowlanego. I niestety tej sprawy nie weźmie. Co do pozwu przeciwko budmar 2 bis. to zanim cokolwiek zrobimy, to musimy miec podstawy. a nie mamy nic. w sensie nie znamy szczegolow umow pomiedzy GH a budmarem. przeciez moze sie okazac ze tak naprawde nie ma podstaw do zakladania sprawy budmarowi. bez tej wiedzy to nic nie zrobimy. dlatego wydaje mi sie, ze jedyne wyjscie to w jakis sposob przedyskutowac by to trzeba bylo z GH. tyle ze sobie tego nie moge wyobrazic, zeby GH chcialo sie z nami w tej kwestii dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 14.09.10, 22:35 Z pewnością, jeżeli przyszedłby do GH pan Kowalski i poprosił o przedstawienie dokumentów to wiadomo ile by wskórał. Trudno przewidzieć jak postapiłby w sytuacji gdyby zwróciła się o to zdecydowana grupa ludzi z prawnikiem na czele. Wtedy wszystko zależałoby od dobrej woli GH a myślę, że tyle nam sie należy. No ale bywa różnie. W przypadku założenia sprawy to sąd zwróciłby się o udostępnienie tych dokumentów i GH nie miałoby wyjścia. Jednak dla mieszkańców jest to ryzyko, że wszystkie koszty zostałyby poniesione na darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
macy_76 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 15.09.10, 20:52 Pozew przeciwko Budmar 2 Bis ? A mieliście z nimi jakąś umowę ? Więc trzymajcie się raczej własnych umów. Jeżeli jednak nie dopilnowaliście ich treści to co najwyżej współczuję. Jak czytam takie posty, to mam wrażenie że piszą w nim naiwne dzieci. Po pierwsze najpierw uwierzyli w obietnice i marketing. Po drugie nie dopilnowali swoich umów i ich nie negocjowali. Po tzrecie - zbyt szybko wpłacili pieniążki (całą kwotę) a teraz oczekują na poprawki. A po czwarte - teraz narzekają że ich nieszczęście spotkało. A po piąte chcę iść do sądu, bo im św. Mikołaj prezentów nie przyniósł. Wiele osób tak zrobiło a teraz mają nerwy do wszystkich oprócz do siebie samych. Są również osoby które dopilnowały wszystkich formalności a teraz śpią spokojnie. Zwyczajnie sobie czekają na to co będzie, biorąc pod uwagę swoje prawa z zawartej umowy. I nie obchodzą ich umowy VP z Budmarem, jego podwykonawcami, a jedynie to co mają w umowie z VP. Nie zamierzają wszystkich podawać do sądu, bo po co. Wystarczy pilnować warunków swojej umowy. VP nie wypłaci sumy jaką dostał + 5% ceny kary, to mu się odsetki ustawowe naliczy. Odsetki które są wyższe niż odsetki kredytów mieszkaniowych. Taka sytuacja będzie miała miejsce z wieloma osobami to się pozew zbiorowy do sądu słoży i wpis do księgi złoży. VP zbankrutuje to bank przejmie jego wierzytelności. Myślę, że nie ma się co spieszyć, biegać jak kot z pęcherzem, oskarżać wszystkich, i robić inne rzeczy - zwyczajnie śmieszne. Z budmarem niech walczy VP a nie my klienci VP. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 15.09.10, 22:24 O czym Ty człowieku piszesz? Skoro jestes klientem VP to jak widać złapaliśmy się na ten sam marketing i uwierzyliśmy w te same obietnice, zatem proponuję wypowiadać się również o własnej naiwności. Co do umów to też proponuję pilnować własnej bo ja warunki swojej znam bardzo dobrze i myślę, że znaczna większość klientów VP również. O wpłatach nikt nic nie pisał. To że nie mamy bezpośrednich umów z Budmarem to nie znaczy, że nie możemy dochodzić należności za jego działania, które odbijają się na nas. Mógłbym przytoczyć tutaj wiele analogicznych przykładów na to, że dochodzi się swoich praw od podmiotów, z którymi nie miało się żadnych umów ale szkoda mi czasu. Z całym szacunkiem ale jak ktoś nie jest zainteresowany tematem to po co go w jakikolwiek sposób komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
macy_76 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 16.09.10, 06:45 Z całym szacunkiem jednego nie rozumiem. Dlaczego nie dochodzisz swoich praw z VP tylko z Budmarem? To przeciez z VP masz podpisaną umowę. Mnie nie interesują problemy dewelopera tak samo jak jego nie dotyczą moje. VP w umowie zobowiazał się wybudować w jakimś terminie inwestycję i za nie dopilnowanie tych terminów będę rozmawiał z VP a nie z Budmarem czy też z firmą która nie zamonowała wind. To ja tu jestem klientem VP, płacę raczej dużą kasę i raczej dużo za tą dużą kasę wymagam. To byłoby na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: Pozew przeciwko Budmar 2 Bis 16.09.10, 11:57 Nigdzie nie napisałem, że nie zamierzam uzyskać rekompensaty od dewelopera i sprawa Budmaru nie ma tutaj nic do rzeczy. Właśnie ze względu na podpisane umowy i podane w nich terminy, których deweloper sam jest świadom, liczę że uda się dojść do porozumienia bez sądu. Inna sprawa jest z windami, bo to że firma upadła nie wynikało raczej z jej złej woli, natomiast działania Budmaru jak najbardziej, czego najlepszym dowodem jest wpis do KW. Odpowiedz Link Zgłoś