Dodaj do ulubionych

Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrowej.

27.09.10, 10:53
30 września rusza na stałe osiem programów prywatnych nadawców.
27 października kolejny multipleks z prawdopodobnie 7 (w tym TVP HD)
Do 31 grudnia trzeci z podstawowymi programami tvp + 3-4 prywatne.
Czy nasz burmistrz też brał w tym udział? :)

Od dziś programy testowe mogą znikać. 30 znikną całkiem.

www.telewizja-cyfrowa.com/
Obserwuj wątek
    • netgater Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 27.09.10, 12:34
      Z tym początkiem ery to lekka przesada. Odbieram cyfrowy sygnał mpeg-4 z anteny od ponad roku. Nie wiem czy to testowy, czy inny - po prostu mam.

Poza tym, chyba nie do końca się zgadza to co piszesz z tym co jest na stronie MI:
      Zgodnie z przyjętą koncepcją zagospodarowania multipleksów pierwszy multipleks zostanie zagospodarowany w drodze konkursu z obowiązkiem rozpowszechniania programów Telewizji Polskiej S.A. (TVP 1, TVP2, TVP Info) do 31 lipca 2013 roku. Z kolei drugi multipleks zostanie przeznaczony na rozpowszechnianie programów nadawców komercyjnych: Polsat S.A. (TV Polsat), TVN S.A. (TVN), Polskie Media S.A. (TV4) oraz Telewizji Puls Sp. z o.o. (TV Plus). Natomiast po wyłączeniu emisji analogowej telewizja publiczna otrzyma do wyłącznej dyspozycji trzeci multipleks, jednocześnie zwalniając miejsce w pierwszym multipleksie.

Czy to oznacza że najpierw ruszy II multipleks (z prywatnymi nadawcami), a w październiku I-szy? Który działa w takim razie teraz?
      Co do tego 31 grudnia to chyba nie bardzo prawdopodobne przy braku zwolnienia miejsca przez analogową TV.

--------------------------------------------------------------
      • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 27.09.10, 14:45
        To co puszczali od pewnego czasu to testy. Dziś sygnał znikł. (ponoć ma jeszcze się pojawiać do czwartku)
        Od czwartku na 48 kanale będzie 8 programów o których pisałeś.
        To prawie pewne.
        Choć wszyscy przyznają, że cyfrowa TV rodzi się w bólach to jednak w czwartek zacznie się nadawanie.
        - RTCN Warszawa/PKiN - k. 48 (690 MHz)
        - RTCN Warszawa/Raszyn - k. 48 (690 MHz)
        Na drugim multipleksie znajdą się przypuszczalnie kanały Polsat, TVN, TV4 i TV Puls – całkiem ciekawa oferta dla osób mających już odpowiednie telewizory lub odbiorniki. Szczególnie, że oprócz głównych stacji w eterze ma się znaleźć też po jednym kanale dodatkowym (wymienia się TVN Siedem, Polsat Sport News, TV 6 i kanał pod roboczą nazwą TV Puls 2).
        Najmniej pewny jest start multipleksu z podstawowymi kanałami TVP ponieważ trzeba przeprowadzić przetarg i wyłonić nadawców.
        Kanały tematyczne TVP ruszają 27 X 2010.
        www.emitel.pl/strona-glowna/przerwy-w-emisjach-dvbt
        www.telewizja-cyfrowa.com/100908.html
        • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 27.09.10, 15:00
          "zgodnie z przyjętą koncepcją zagospodarowania multipleksów pierwszy multipleks zostanie zagospodarowany w drodze konkursu z obowiązkiem rozpowszechniania programów Telewizji Polskiej S.A. (TVP 1, TVP2, TVP Info) do 31 lipca 2013 roku."
          Jeśli się przeczyta uważnie to jest tu napisane że 1 multipleks po konkursie będzie w tym składzie nadawany do 31 lipca 2013, a nie po nim. Po tym czasie będą przetasowania wynikłe ze zwolnienia częstotliwości.

www.naziemna.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=6&Itemid=38
          Dwadzieścia kilka programów bez ograniczeń dostępne od grudnia to dobra informacja również dla abonentów kablówek. Operatorzy będą musieli się bardziej starać inaczej stracą klientów.
          • veldska Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 28.09.10, 19:24
            Jak dobrze tu czasem zajrzeć!!!!:-)
            Przeszukuję od wczoraj cały internet w poszukiwaniu info dlaczego zniknęły mi cyfrowe kanały i dopiero tu znalazłam odpowiedź...dziękuję! - już się wystraszyłam, że zniknęły na dobre i będzie kłopot...
            Mam nadzieję, że czwartek przyniesie przełom bo bieda trochę bez TV jak się nie ma kablówki a cyfrowa naziemna to rewelacyjne rozwiązanie jak się ma dobry telewizor.
            Pozdrawiam
            • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 28.09.10, 23:17
              Polecam się. Pozdrawiam.
              • veldska Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 14:23
                No więc dziś jest 30 i dalej nie ma zmian... na kanale 48 jest tylko TVN Warszawa a na 58 testowe wersje TVP (1,2,Info).
                Czy wiadomo co będzie dalej? czy ktoś może ma te nowe kanały już?
                • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 14:44
                  Dzień się nie skończył.
                  Wczoraj na TVN Warszawa na pasku leciało info, że dziś będą przerwy w nadawaniu tego programu oraz nastąpi zmiana na kanał 53, z powodu uruchomienia multipleksu II.
                  • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 14:53
                    dzisiejszy tekst:
                    www.wirtualnemedia.pl/artykul/rusza-naziemna-telewizja-cyfrowa
                    • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 15:03
                      Z wczoraj ale ważniejsze:
                      Drugi multipleks (MUX2) naziemnej telewizji cyfrowej (DVB-T) będzie składał się z ośmiu programów, a zasięg ogólnopolski zyska w lipcu przyszłego roku. Pierwsze nadajniki - Warszawa (PKiN, Raszyn), Poznań, Zielona Góra i Żagań - rozpoczną emisję już 30 września.

www.emitel.pl/aktualnosci/emitel-operatorem-drugiego-multipleksu-podpisanie-umowy
                      • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 15:08
                        No i 48 kanał jest już wolny. Tvn wawa na 53.
                        Mówisz i masz. Jeszcze tylko podłączę parę kabelków......
                        • veldska Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 30.09.10, 15:20
                          Właśnie próbowałam i u mnie jeszcze nie ma nic nowego - zmieniły się tylko nr kanałów na kótych są te 4 programy - 48 rzeczywiście wolny, ale nic na nim nie ma... 3xTVP na 51 i na 53 TVN Wawa...
    • veldska Są są są:-) 30.09.10, 16:14
      Jest 12, z czego spora częś to pasy:-) czyli tych wszystkich nowych jeszcze nie ma, ale pożyjemy, poczekamy:-)
    • robek1978 Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 02.10.10, 10:58
      Witam
      mam pytanie czy w ząbkach można odbierać programy: tv1,tv2,tv info na platformie cyfrowej bo inne kanały mam a tych nie. pozdrawiam
      • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 02.10.10, 20:54
        Tak na kanale 58 1,2,info
        53 Tvn Warszawa
        48 tvn, tv4, puls, polsat oraz cztery kanały z pięknymi kolorowymi pasami i dzwiękiem stereo.:)
    • k_greg Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 04.10.10, 10:32
      Mam pytanko:
      Jak wyszukuje programy to znajduję TVP1,2 i TVN-y ale jest tylko dźwięk nie mam obrazu.
      Czy to może być problem po stronie telewizora....?
      • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 21.10.10, 08:51
        Na kanale 55 trwają testy MUX Tvp.
        Wczoraj obecne były Tvp1, Tvp2, Tvp Historia, Tvp Kultura
        Do 27 X powinny być : Tvp1, Tvp2, Tvp Historia, Tvp Kultura, Tvp Polonia, Tvp3 Warszawa.
        Nie wiadomo czy będzie Tvp HD i Tvp Sport, ale pojemność tego MUX to nawet 8 programów.
        • robek1978 Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 22.10.10, 20:27
          Witam proszę kolegę o podpowiedź jak znaleźć te programy ba ja znalazłem tylko tvn,puls tv4 tv wawa,polsat z góry dziękuję
          • norrischucknorris Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 24.10.10, 20:41
            Są przerwy w nadawaniu. Teraz powinieneś znaleźć, jeśli nie sprawdź antenę.
            • robek1978 Re: Tv cyfrowa - początek ery naziemnej TV cyfrow 27.10.10, 22:06
              Witam mam pytanie czy ktoś odbiera cyfrowe programy z naziemnej tv bo od dziś miały ruszyć tvp 1,2 info historia i kultura mieszkam na powstańcow 60 i mam tylko polsat wawa i tvn-y może mamy antene zbiorcza do niczego pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka