Dodaj do ulubionych

Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorządowa

08.11.10, 12:40
Służymy ludziom - nie partiom!
Ząbkowska Wspólnota Samorządowa
spotkania przedwyborcze:
15 listopada (poniedziałek) godz. 19.00
Szkoła Podstawowa nr 2
16 listopada (wtorek) godz. 19.00
Szkoła Podstawowa nr 3
17 listopada (środa) godz. 19.00
Szkoła Podstawowa nr 1
Dowiesz się o nas więcej, wchodząc na:
www.wspolnota-samorzadowa-zabki.pl/
Obserwuj wątek
    • marian_zarzeczynski Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 10.11.10, 11:19
      Znamy już program Wspólnoty samorządowej ząbkowskiej. Są one ogólne więc proszę o sprecyzowanie.
      Obiecują nam - zainwestujemy w nowe drogi, chodniki i wodociągi
      Pytanie - W jakich miejscach w nową infrastrukturę zainwestują Państwo?
      Obiecują nam - zweryfikujemy plany inwestycji kosztownych - na rzecz potrzebnych większej liczbie mieszkańców.
      Pytanie - Nie rozumiem. Czy to oznacza, iż obecnie tworzy się bardzo kosztowne plany inwestycyjne dla małej ilości mieszkańców?
      obiecują nam - zaproponujemy korzystniejsze warunki dostępu do nowych wodociągów i kanalizacji.
      Pytanie - nie rozumiem tej propozycji. Czy to oznacza - korzystniejsze? Proszę o wyjaśnienie, czy i dlaczego obecnie są one niekorzystne?
      Obiecują nam - stworzymy miejsca parkingowe wokół stacji kolejowej i zagospodarują tereny wokół torów w porozumieniu z PKP.
      PYTANIE - Jak Państwo porozumieją z PKP? Proszę o przedstawienie dokładnego planu.
      Obiecują nam - poprawimy komunikację autobusową z Warszawą
      PYTANIE - Burmistrz Robert Perkowski ma jeszcze lepszy pomysł od dotychczasowego, który z przyczyn niezależnych nie wyszedł . W czym Państwa pomysł będzie lepszy od pomysłu Roberta Perkowskiego?
      Obiecują nam - zbudujemy Gimnazjum Publiczne nr 3. Rozbudujemy Szkołę Podstawową nr 3
      Pytanie - Skąd wezmą Państwo na to środki? Czy zostaną zaciągnięte kredyty?
      Obiecują nam - zapewnienie na terenie miasta dostępu do bezpłatnego Internetu.
      Pytanie - Jaki to będzie internet? Od jakich części miasta zaczną Państwo?
      Obiecują nam - wspieranie aktywności młodzieży w dziedzinie kultury, sportu i turystyki.
      Pytanie - czy dotychczasowe działania obecnych władz w tej dziedzinie są niewystarczające?
      Obiecują nam - stworzenie sieci dróg rowerowych i "park leśny" we współpracy z Nadleśnictwem.
      Pytanie - Gdzie miałyby te drogi rowerowe przebiegać? Gdzie zlokalizują Państwo ten park leśny?
      Obiecują nam - powołamy filie Miejskiego Ośrodka Kultury, Biblioteki Miejskiej. przedstawienie ofert dla osób starszych i niepełnosprawnych. Oferta jak najbardziej szlachetna. Społeczeństwo starzeje się
      Pytanie - czy nie uważają Państwo, że gdyby to było potrzebne to burmistrz by tego nie zrobił?

Mając w swoich szeregach kandydatów na radnych, doświadczonych wieloletnich radnych, nie powinni mieć Państwo problemów z odpowiedziami na ns pytania.
    • e_zabki.pl stare wraca ?? ;o 10.11.10, 22:07
      Strach się bać ile dobrego jest wstanie zrobić były burmistrz Ząbek jak dostanie się do Rady Powiatu ...
      • marian_zarzeczynski Re: stare wraca ?? ;o 12.11.10, 13:55
        Dobrze podsumowane.
        Czy jak burmistrzem zostanie Marek Połomski to inwestycje będą tak realizowane jak za czasów Jerzego Boksznajdera? Doczekam się jakiś odpowiedzi na postawione pytania? Może od Pana Romana Konery? Może Pan mi przybliżyć ten ambitny program? Chciałbym dokładnie poznać program wspólnoty aby dobrze wybrać.
        • czaqufan Re: stare wraca ?? ;o 12.11.10, 15:44
          Nie sądzę by za Marka Połomskiego było tak źle, jak za Jerzego Boksznajdera. Uzasdnienie jest proste. Marek Połomski musiałby się bardzo postarać by przebić Jerzego Boksznajdera w swojej fatalnej pracy na rzecz Ząbek. Ja ze swojej strony wręcz polecam głosowanie na Marka Połomskiego. A co ciekawe, pomimo faktu, że sam kandyduję na urząd Radnego właśnie z Ząbkowskiej Wspólnoty Samorządowej nie zamierzam oddawać swojego głosu na rzecz Jerzego Boksznajdera. Z poważaniem,

Tomasz Miller
          • marian_zarzeczynski Re: stare wraca ?? ;o 15.11.10, 11:25
            Panie, przedstawiłem w tym wątku swoje pytania do programu Wspólnoty. Moim zdaniem jest on bardzo ogólnikowy. Same hasła. Czy doczekam się odpowiedzi przynajmniej na 10% z nich? Dlaczego Państwo do tej pory nie odpowiedzieli mi na żadne z moich pytań?

Jak zamierza pan zadbać o dostęp do samorządowych żłobków, przedszkoli i szkół?
            Czy może Pan rozwinąć jak zamierza Pan dbać o sprawy kultury i sportu?

Oraz mam kolejne pytanie - czy jeżeli Pan Marek Połomski zostanie burmistrzem, i jeżeli pan Jerzy Boksznajder nie dostanie się do powiatu, to czy Jerzy Boksznajder zostanie zastępcą ew. sekretarzem?
            • czaqufan Re: stare wraca ?? ;o 15.11.10, 15:39
              Zapewne czytał Pan artykuł o Wspólnocie, że każdy będzie głosował w zgodzie z własnym sumieniem i w ramach Wspólnoty nie będzie żadnej dyscypliny partyjnej.

Co do dostępu do żłobków, przedszkoli czy szkół to chyba widać czarno na białym że jest ich w Ząbkach za mało, więc będę postulował o budowę nowych takich instutucji a także o rozbudowę tych już istniejących. To skandal, że uczniowe w Szkole Podstawowej przy ulicy Kościelnej muszą tam chodzić na zmiany! Trzeba też zmienić procedury przyjmowania dzieci do tych instutucji. Nie może być tak, że jak się jest normalnym małżeństwiem, gdzie oboje rodzice pracują to jest się na końcu kolejki.

Jeśłi chodzi o drugie pytanie to mam doświadczenie w organizacji koncertów i chciałbym to doświadczenie wykorzystać dla Ząbek. Nie samym disco-polo ludzie żyją!!! Brakuje mi też w Zabkach hali sportowej z prawdziwego zdarzenia. Jestem pewien, że przy pomocy UE taki ośrodek mógłby u nas powstać.

Jeśli chodzi o 3 pytanie to ja bym głosował przeciwko takiemu rozwiązaniu
              Pozdrawiam,
              Tomasz Miller
              • marian_zarzeczynski Re: stare wraca ?? ;o 16.11.10, 10:25

Dlaczego uważa Pan za skandal uczęszczanie na zmiany w SP przy Kościelnej? Dlaczego Pan tak uważa i kto wg Pana za to odpowiada? Proszę o uzasadnienie.
                Co Panu nie podoba się w procedurach przyjmowania dzieci do tych placówek? Proszę o uzasadnienie. Jak by Pan to zmienił?
                Gdzie zamierza Pan otworzyć w pierwszej kolejności przedszkole? Czy grunt jest pozyskany? Jaka to działka? Skąd weźmie pan dofinansowanie?
                • czaqufan Re: stare wraca ?? ;o 16.11.10, 10:50
                  A Pan chciałby aby Pana dzieci chodziło do szkoły np. na 12? Ja bym nie chciał, dlatego uważam to za skandal. A kto za to odpowiada? Nie moim celem jest szukanie winnych tylko dbanie o to by sytuacja uległa poprawie.. Gdybym chciał szukać winnych zapisałbym się do PiS albo do PO.
                  Co do przedszkoli to nie podoba mi się to, że tak trudno jest zapisać dziecko do przedszkola. Oczywiście rodziny w trudnych sytuacja powinny mieć pierwszeństwo w tej kwestii, ale miejsc w przedszkolach powinno być tyle by nie trzeba było dzieci posyłać do prywatnych ośrodkach. Jeśli jednak będzie to sytuacją nie do przejścia to będe wnioskował o dofinansowaniu do przedszkoli prywatnych dla rodzin, których dzieci nie zostały przyjęte do przedszkoli państwowych.
                  Co do nowego przedszkola to oczywiście chodzi i o południowe Ząbki. Jest tu jeszcze sporo wolnych działek, więc miejsce nie powinno być problemem. Co do finansowania takiej budowy to część powinno przekazać państw, część samorząd, a część można zdobyć dzięki dotacjom z UE, ale i także od prywatnych sponsorów, których w Ząbkach nie brakuje.
          • sdarp Wybierając burmistrza - v-ce dostajesz gratis 16.11.10, 10:43
            czaqufan napisał:

> Nie sądzę by za Marka Połomskiego było tak źle, jak za Jerzego Boksznajdera. Uz
            > asdnienie jest proste. Marek Połomski musiałby się bardzo postarać by przebić J
            > erzego Boksznajdera w swojej fatalnej pracy na rzecz Ząbek. Ja ze swojej strony
            > wręcz polecam głosowanie na Marka Połomskiego. A co ciekawe, pomimo faktu, że
            > sam kandyduję na urząd Radnego właśnie z Ząbkowskiej Wspólnoty Samorządowej nie
            > zamierzam oddawać swojego głosu na rzecz Jerzego Boksznajdera. Z poważaniem,
            >

Jako osoba która śledzi życie samorządowe Ząbek od 30 lat mogę z prawdopowobieństwem graniczącym z pewnością stwierdzić, że gdyby pan Połomski został burmistrzem to powtórzy się sytuacja z I-szej kadencji. Kiedy to burmistrzem był niby Zabłudowski, a faktyczną władzę sprawował Boksznajder z fotela zastępcy Burmistrza.

W związku z tym mamy pytanie czy Wspólnota już deklarowała kto będzie zastępcą burmistrza po ewentualnej wygranej Marka Połomskiego ?
            Jak nie będzie deklaracji przed wyborami, że Boksznajder nie zostanie v-ce burmistrzem to rzeczywiście - stare wraca.
            Oddający głos na Połomskiego muszą mieć świadomość że oddają go również na Boksznajdera.

Ale to nie tylko dotyczy wspólnoty.

Również nie wiadomo, kto będzie v-ce jakby wygrał Słomka.
            obstawiam w ciemno, że ta osoba będzie miała na nazwisko Stachera
            i również w pewnym sensie wróci stare.

W przypadku pozostalych kandydatów też nie jest wiadomo kto będzie v-ce

Mickiewicz odchodzi z urzędu, więc w razie wygranej Perkowskiego również osoba v-ce jest niewiadomą. Ale mało prawdopodobne aby był to Stachera lub Boksznajder.
            Prędzej będzie to bezrobotny pan Sasin.

W przypadku zwycięstwa PO, ciężko mi typować v-ce, chyba najlepszym kandydatem spośród członków PO byłby Andrzej Chibowski ale na taki krok Janusz się nie zdecyduje.
            Bo była by powtórka jak z Kaczyńskimi ;)
            • czaqufan Re: Wybierając burmistrza - v-ce dostajesz gratis 16.11.10, 21:33
              Przypominam tylko, że vice burmistrza wybiera się spośród radnych, a pan Boksznajder do rady miasta nie kandyduje
              • el_caminino Re: Wybierając burmistrza - v-ce dostajesz gratis 16.11.10, 21:42
                czaqufan czyli kandydat do Rady Miasta Tomasz Miller napisał:
                Przypominam tylko, że vice burmistrza wybiera się spośród radnych, a pan Boksznajder do rady miasta nie kandyduje

Panie Tomaszu, jako osoba kandydujaca do Rady Miasta, powinien Pan bardziej orientować się w sprawach samorządowych, zwłaszcza tak podstawowych. Otóż w-ce burmistrza nie wybiera się spośród radnych. To burmistrz decyduje, kogo chce mieć na stanowisku w-ce i Rada nie ma nic do tego. Oczywiście burmistrz może wybrać kogoś, kto wszedł do Rady, ale wówczas taka osoba musi zrezygnować z mandatu radnego.
                • czaqufan Re: Wybierając burmistrza - v-ce dostajesz gratis 16.11.10, 23:07
                  Przepraszam, zastosowałem skrót myślowy. Miałem na myśli taki zwyczaj a nie zasadę. Mogę jednak zagwarantować, że w razie wyboru Marka Połomskiego na burmistrza Jerzy Boksznajder nie zostanie vice
    • robert_swiatkiewicz Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 14.11.10, 20:39
      Szanowni Państwo ze Wspólnoty Samorządowej, czy mógłbym prosić o kilka zdań rozwinięcia do każdego z punktów?

Szczególnie interesuje mnie odpowiedź na punkty 1 i 3 programu w zakresie dotyczącym wodociągów.
      Chciałbym ocenić czy Państwa sposoby, metody i drogi prowadzące do osiągnięcia założonych w programie celów są realne.
      • zaza4.4 Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 14.11.10, 21:52
        aby oceniać innych trzeba samemu być rzetelnym, nadal nie odpowiedział Pan na zadawane pytania, czy Słomka oraz Stachera kłamali, kiedy informowali, że prowadzony przez Pana PGK Sp. zoo podwyższyła stawki za wodę i ścieki argumentujac swój wniosek taryfowy tym, że Warszawa podwyzszyła nam opłaty. Jak to jest: kłamią oni, czy też po prostu nie ma Pan odwagi się przyznać?
        • robert_swiatkiewicz Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 14.11.10, 22:42
          zaza4.4 napisała:

> aby oceniać innych trzeba samemu być rzetelnym,

Ale trzeba być także obiektywnym a tego nie dostrzegam w żadnej z Pani wypowiedzi. Wszystkie bez wyjątku są jednostronnie stronnicze, prezentujące poglądy Stowarzyszenia SiS. Posługuje się Pani językiem i stylem Waldemara Stachery którego ja nie akceptuje.

> nadal nie odpowiedział Pan na z
          > adawane pytania, czy Słomka oraz Stachera kłamali, kiedy informowali, że prowad
          > zony przez Pana PGK Sp. zoo podwyższyła stawki za wodę i ścieki argumentujac sw
          > ój wniosek taryfowy tym, że Warszawa podwyzszyła nam opłaty. Jak to jest: kłami
          > ą oni, czy też po prostu nie ma Pan odwagi się przyznać?

Rzeczywiście PGK w Ząbkach podwyższyło opłaty z tytułu zbiorowego zaopatrzenia w wodę i odprowadzania ścieków. Podwyżka ta była wynikiem wielu czynników, głównie podatkowych i księgowych związanych z amortyzacją środków trwałych. Wbrew Pani twierdzeniom wzrost stawek opłat taryfowych jest między innymi wynikiem podpisania z MPWiK S.A. w Warszawie nowej umowy na dostawę wody i ścieków, w której określono nową stawkę z tytułu dostawy wody oraz na nowo oszacowano ilość ścieków odprowadzanych przez system kanalizacyjny Ząbek do oczyszczalni ścieków Czajka. Umowa ta działa również retroaktywnie. Był to długotrwały proces. Przed złożeniem wniosku taryfowego spółce znane były roszczenia cenowe MPWiK i tylko czekaliśmy na ich uzasadnienie. I tylko i wyłącznie brak uzasadnienia podwyżek wprowadzanych MPWiK wstrzymywał temat formalnego podpisania umowy.

W wyniku żmudnych i czasochłonnych negocjacji rozwiązano także w drodze kompromisu kwestię roszczeń finansowych MPWiK względem spółki, właśnie za okres pomiędzy uchwaleniem przez Radę Miasta Stołecznego Warszawy nowych cen a podpisaniem umowy.
          Wzrost opłat wod-kan podyktowany był również prowadzeniem przez PGK intensywnego procesu wodociągowania miasta. Tylko w tym roku jest to 8 km, co oznacza przyrost sieci o 17%. Z tym faktem, wiąże się np. wzrost kosztów spółki wynikający z amortyzacji środków trwałych oraz obciążeń podatkowych. Tymczasem nowi klienci nie przyłączają się natychmiast. Bardzo często następuje to nawet z dwu lub trzyletnim opóźnieniem. Na niektórych ulicach tylko połowa mieszkańców jest zainteresowana wodą miejską, reszta woli pozostać przy własnych studniach. Występują zatem koszty, które od razu nie mają odzwierciedlenie we wzroście przychodów.

Oczywiście znając żądania finansowe MPWiK można było udawać że problemu nie ma i nie podwyższać aż tak stawek opłat ujmując w taryfie jedynie kwestie podatkowe i amortyzacyjne. Tylko przy takiej irracjonalnej postawie dzisiaj PGK miałoby kilka milionów długu lub byłoby w postępowaniu upadłościowym lub układowym, zaś Pan radny Stachera pastwił się nad PGK i mówił o krótkowzroczności i nieodpowiedzialności.

• ratatuj.1 Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 15.11.10, 15:29
            Mam pytanie do kandydatów ze wspólnoty.

Czy w ciągu 4 lat zostanie wybudowana ulica Andersena oraz wyremontowana ulica Kopernika?
          • bonel Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 15.11.10, 15:37
            Szanowny Panie jakie są kompetencje sekretarza? Padło tu na forum bardzo ciekawe pytanie. Więc ja zadam je Panu. Był Pan swego czasu sekretarzem. Czy do kompetencji sekretarza należy wysokość długu gminy? Czy sekretarz odpowiada za jego ustalanie? Czyż poziom długu nie jest ustalany w założeniach budżetowych czy inaczej? Jaka jest w tym rola sekretarza? Proszę o odpowiedź.
          • zaza4.4 Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 15.11.10, 15:52
            proszę Pana ja jestem może nieobiektywna, ja po prostu nie startuję w gonitwie wynikiem której jest mandat radnego, a Pan bierze w tym wyścigu udział. To jakie są moje preferencje polityczne będzie miało jednak wpływ na wynik wyborów, bo oddam głos na osoby, które najlepiej się zaprezentują.

wracając jednak do tematu, Pan jak zwykle nie odpowiada na moje pytanie, które nie dotyczyło ostatniej podwyżki opłat lecz przedostatniej, kiedy to chyba Pan osobiście odpowiadał za jej wysokość. Proszę uczciwie napisać, wkleić uzasadnienie do złożonego wniosku taryfowego. Ja jestem w Pana oczach nieobiektywna, lecz urzędowe pismo, które na pewno jest w Pana dyspozycji zapewne rzetelnie ukaże nam jaka była argumentacja za podwyżką opłat za wodę i ścieki.

Zatem tak po męsku proszę odpowiedzieć, tak Słomka i Stachera kłamią, jeśli to o co pytam jest nieprawdą.

• skatroman Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 16.11.10, 10:05
      Szanowni Mieszkańcy Ząbek i powiatu Wołomińskiego. Zachęcam do udziału w spotkaniach z kandydatami do nowej kadencji samorządu. Jak na razie, frekwencja świadczy o kompletnym braku zainteresowania. A potem, po wyborach znowu będą pretensje że jest źle. Przyjdźcie i powiedzcie co się komu nie podoba w rządzeniu miastem i powiatem.
    • skatroman Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 16.11.10, 10:22
      Roman Konera - kandydat do Rady Powiatu Wołomińskiego
      Wiek 57 lat, wykształcenie wyższe politechniczne. Od 1984 roku mieszkam w Ząbkach. Jestem ojcem trójki studiujących dzieci. Opanowałem kilka zawodów: elektronika, informatyka, elektryka, trenera sportu. Byłem radnym miasta Ząbki.
      Chcę służyć mieszkańcom powiatu w sprawach dotyczących ich zdrowia i bezpiecznych dojazdów do pracy. Jestem pasjonatem zdrowego stylu życia. Rzadko używam samochodu. Zamiast stać w ulicznych korkach i wdychać spaliny, łapać choroby w zatłoczonych autobusach i pociągach, wolę dojeżdżać do pracy rowerem, zarówno latem jak i zimą. Traktuję to jako element dbania o zdrowie i ochronę środowiska na co dzień. Uprawiam czynnie sport na poziomie weterańskim. Znam smak zwycięstw i gorycz porażek.
      Widzę problemy swojego osiedla, miasta i regionu w którym mieszkam. Wiele spraw komunikacyjnych, ekologicznych, zdrowotnych i społecznych można rozwiązać współdziałając w większych zespołach i na różnych szczeblach samorządu. Kandydując do Rady powiatu zamierzam łączyć inicjatywy mieszkańców z działaniami administracyjnymi zmierzającymi do poprawy jakości życia codziennego.
      Z uwagą wysłucham sugestii rozwiązania problemów, zgłaszanych zarówno w kontaktach bezpośrednich podczas spotkań i dyżurów radnego, jak również drogą internetową. Jestem otwarty na współpracę i pozytywne działania.
      Program wyborczy Romana Konery
      Jestem mieszkańcem Powiatu Wołomińskiego od 1984 roku. Żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym spalinami środowisku. Przyczyną tego jest między innymi rozwijająca się komunikacja samochodowa. Mieszkańcy codziennie tracą wiele czasu stojąc w ulicznych korkach, tłocząc się w autobusach i pociągach. Stan naszego zdrowia nie napawa optymizmem o czym świadczy znaczny wzrost zagęszczenia aptek. Możemy to zmienić.

O co chcę walczyć?
      1. Ograniczenie biurokracji do niezbędnego minimum
      Najprostsze badania lekarskie są drogą przez labirynt biurokratycznych skierowań. Instytucja lekarza domowego jest fikcją. Zapisy na badania i zabiegi medyczne opiewają na terminy wielotygodniowe i wielomiesięczne. Trzeba to odbiurokratyzować!
      2. Pracę dla bezrobotnych.
      Młodzież po skończeniu szkół i uczelni na pierwsze zarobione pieniądze musi czekać miesiącami i latami. Osoby powyżej 50 roku życia często tracą pracę i nie mogą znaleźć nowej ze względu na wiek. Nie taka miała być wolna Polska. Młodzi zdolni opuścili nasz kraj za chlebem i nie będzie komu pracować na nasze emerytury. Szukajmy wspólnie rozwiązań tego problemu.
      3. Drogi rowerowe dla bezpiecznego dojazdu do szkól i miejsc pracy.
      Żadnemu samorządowi Mazowsza i powiatu Wołomin nie udało się do tej pory rozwiązać problemu bezpiecznego dojazdu mieszkańców powiatu Wołomin, do szkół, miejsc pracy, urzędów, na tyle, żeby można powiedzieć że jest już dobrze. Drogi rowerowe idą z nikąd do nikąd. Tworzono plany wyrywkowe, wyrwane z kontekstu struktury powiatu i sąsiedztwa z Metropolią Warszawską. Chcę to zmienić tak, aby ilość mieszkańców powiatu Wołomin korzystających z tego dobrodziejstwa cywilizacji wyniosła przynajmniej 20-30%. Sąsiadujące z Warszawą miejscowości naszego powiatu powinny mieć bezpieczne i ekologiczne trasy dojazdu rowerem do stolicy, a cały powiat ciągłą sieć dróg rowerowych.
      4. Krzewienie oświaty prozdrowotnej.
      Wielu mieszkańców naszego powiatu traci zdrowie i czas prowadząc niezdrowy tryb życia i odżywiając się niezdrowo. Czas aby uświadamiać wszystkie grupy wiekowe na temat zdrowego odżywiania i stwarzać warunki zakupu zdrowej i niedrogiej żywności pochodzącej z naszych terenów a nie modyfikowanej genetycznie sprowadzanej z zagranicy.
      5. Warunki do rekreacji fizycznej dla wszystkich grup wiekowych.
      Nasze dzieci są coraz słabsze pod względem fizycznym. Dorośli często zapominają jak często uprawiali ćwiczenia fizyczne w młodości. Wprawdzie istnieją i działają stowarzyszenia kultury fizycznej, ale ich oferta jest raczej skromna. Potrzeba większej różnorodności uprawiania różnych dyscyplin sportu, nie tylko letnich i halowych ale także zimowych.

Głosując na mnie, głosujecie na lepszą jakość życia.

Pozdrawiam
      Roman Konera
    • komisarz_ryba Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 16.11.10, 22:17
      Ja też otrzymałam dzisiaj ulotkę Ząbkowskiej Wspólnoty Samorządowej i oto moje pierwsze skojarzenia
      - to gabinet figur woskowych
      - postulaty - to banał, kiełbasa wyborcza
      - średnia wieku 165 lat, pomysły i zapał do działania adekwatny do wieku
      Ludzie, byle dalej od tej ekipy !!!!!
      • rtef Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 16.11.10, 23:20
        Marek Połomski jest spokojnym doświadczonym wieloletnim samorządowcem. Bardzo podoba mi się że ich program jest wyłącznie pozytywny. Nie angażują się w żadne spory z nikim. Ale widzę, że niektórym to nie pasuje. I próbują podszczypywać wszystko naokoło. I tak zauważycie, że osiągnie ładny wynik.
        • komisarz_ryba Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 17.11.10, 11:44
          Jeśli chodzi o Połomskiego, to kojarzę wyłącznie Jerzego Połomskiego i jego bardzo ładne piosenki, a zwłaszcza "Cała sala śpiewa z nami", nawet by pasowało treścią i przesłaniem do profilu Ząbkowskiej Wspólnoty Samorządowej.
        • marian_zarzeczynski Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 17.11.10, 11:45
          A na moje pytania nikt nie odpowiedział do tej pory. Ułożyć program można było. Opublikować go w internecie można było. To i wypada odpowiadać na pytania
          • czaqufan Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 17.11.10, 13:10
            Gdyby Pan był na spotkaniu wczoraj lub przedwczoraj to na pewno uzyskałby Pan odpowiedzi na pytania. A tak poza tym to program był tworzony przez całą wspólnotę. Każdy dodał coś od siebie, więc nie ma osoby, która skomentowałaby cały program. Na pytanie o to co ja chce zrobić już Panu odpowiedziałem.

Pozdrawiam,
      • b-obo Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 19.11.10, 17:51
        komisarz_ryba napisała:

> - średnia wieku 165 lat, pomysły i zapał do działania adekwatny do wieku

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Rzeczywiście znaczna liczba kandydatów to osoby w "podeszłym" wieku, ale jest tam również kilku młodych i ambitnych kandydatów. Mam na myśli m.in. Panią Patrycję Bugaj, która jest według mnie świetną kandydatką na radną. Myślę, że powinniśmy postawić na młodych, wykształconych i pełnych świeżych pomysłów ludzi, którzy będą działali na rzecz mieszkańców, a nie polityków.
        Skoro do tej pory według większości z Was nie podobała się praca Rady Miasta i nie chcecie przez kolejne 4 lata na nią narzekać, głosujcie na nowych kandydatów.
    • saamuella Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 19.11.10, 12:33
      wspolnota.samorzadowa.zabki napisał:

> Służymy ludziom - nie partiom!
      > Ząbkowska Wspólnota Samorządowa
      > spotkania przedwyborcze:
      > 15 listopada (poniedziałek) godz. 19.00
      > Szkoła Podstawowa nr 2
      > 16 listopada (wtorek) godz. 19.00
      > Szkoła Podstawowa nr 3
      > 17 listopada (środa) godz. 19.00
      > Szkoła Podstawowa nr 1
      > Dowiesz się o nas więcej, wchodząc na:
      > www.wspolnota-samorzadowa-zabki.pl/

Mało tu zabieram głos,ale w tej słusznej sprawie chętnie zabiorę głos.
      Osobiście znam p.Marka Krystowskiego,który do tej pory pomagał jako społecznik.
      Człowiek godny zaufania,pracowity,chętnie wspierający innych,nie rzucający słów na wiatr.
      Ci którzy oddadzą głos na niego to przysłużą się naszemu miastu,jest to człowiek robotny,rodzinny,prosty i szlachetny.
      Mi osobiście pomógł wielokrotnie jako sąsiad i przyjaciel i dlatego wiem że to odpowiedni człowiek na to stanowisko.
      Mój głos należy Marka Krystowskiego i z całego serca życzę mu powodzenia.
      • marian_zarzeczynski Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 19.11.10, 13:07
        W tych wyborach bardzo ważny wybór to wybór Burmistrza! Pamiętajcie ja oddam głos na kandydata na burmistrza na Roberta Perkowskiego. I sądzę, jestem pewny, że Wy też tak zrobicie. Gdyż to jest człowiek NIEZASTĄPIONY! Może ktoś temu zaprzeczy?

Tylko on tylko on tylko on. Nikt tak sprawną ręką nie przeprowadza Ząbki przez okres szybkiego rozwoju jak Robert Perkowski i mieszkańcy naszego uroczego zadbanego miasteczka to doceniają. I jestem pewny właściwego wyboru. Bardzo dużo inwestycji zrobił dla Ząbek południowych - ul, Maczka, Reymonta, Zycha. Czyż nie? Jestem pewny że mieszkańcy wybiorą w przeważającej większości w pierwszej turze Roberta Perkowskiego.
        Jakież to miał hasło w poprzedniej kampanii. Czyż nie brzmiało tak - "uczciwy, kompetentny, skuteczny"? Wszystko się zgadza.
        • tojamk2 Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 19.11.10, 14:44
          marian_zarzeczynski napisał:

> Gdyż to jest człowiek NIEZASTĄPIONY! Może ktoś temu zaprzeczy?

Zgadzam się Burmistrz Robert Perkowski wykonał dobrą robotę dla Ząbek i życzę wygranych
          wyborów - ale o tym zadecydują WYBORCY.
          Jedna mała uwaga NIE MA LUDZI NIEZASTĄPIONYCH
      • hanna_anna Re: Komitet Wyborczy. Ząbkowska Wspólnota Samorz 19.11.10, 19:47

> Mało tu zabieram głos,ale w tej słusznej sprawie chętnie zabiorę głos.
        > Osobiście znam p.Marka Krystowskiego,który do tej pory pomagał jako społecznik.
        > Człowiek godny zaufania,pracowity,chętnie wspierający innych,nie rzucający słów
        > na wiatr.
        > Ci którzy oddadzą głos na niego to przysłużą się naszemu miastu,jest to człowie
        > k robotny,rodzinny,prosty i szlachetny.
        > Mi osobiście pomógł wielokrotnie jako sąsiad i przyjaciel i dlatego wiem że to
        > odpowiedni człowiek na to stanowisko.
        > Mój głos należy Marka Krystowskiego i z całego serca życzę mu powodzenia.
        >

ja również jestem na TAK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka