Dodaj do ulubionych

sesje rady miasta

20.12.10, 19:47
czy ktoś wie kiedy odbywają się sesje rady miasta lub kiedy będzie najbliższa? kilkukrotnie zadawałem pytania burmistrzowi odnośnie różnych problemów związanych z miastem ale chyba dalej nie może dojść do siebie po wygranej bo nie odpowiada więc chcialem się do niego pofatygować osobiście.z góry dziękuję za info
Obserwuj wątek
    • kriis.borowski Re: sesje rady miasta 20.12.10, 22:32
      Nasz burmistrz jest bardzo zapracowany - mnie też nie odpowiada :( a trochę tych maili wysłałem, fakt wszystkie na ten sam temat. Ciekawe skąd na jego forum są czasami zamieszczane pytania od mieszkańców i jego odpowiedzi na nie...
      • cocteau99 Re: sesje rady miasta 21.12.10, 00:51
        Ale odpowiedzieć w końcu musi. Ma na to góra 30 dni wg Kodeksu Postępowania Administracyjnego. Trzeba tylko pamiętać o podaniu pełnych danych osobowych (imię, nazwisko i adres z kodem), bo ich brak jest najczęściej pretekstem do wykrętu.
        Po tym terminie można się poskarżyć do wyższej instancji - również opisane jest to w KPA.
        • paulwent Re: sesje rady miasta 21.12.10, 10:02
          OOO i to jest informacja. W takim razie dzisiaj jeszcze raz napiszę do burmistrza i zaczynamy odliczać 30 dni.
          • kriis.borowski Re: sesje rady miasta 21.12.10, 11:03
            Niestety, człowiek mądry po szkodzie :( Według nowelizacji KPA z tego roku mail nie kwalifikuje się pod żaden z paragrafów. Najprostszą drogą to skorzystanie z elektronicznej skrzynki podawczej - umzabki.pemi.pl/

art 63 KPA:
            § 1. Podania (żądania, wyjaśnienia, odwołania, zażalenia) mogą być wnoszone pisemnie, telegraficznie, za pomocą telefaksu lub ustnie do protokołu, a także za pomocą innych środków komunikacji elektronicznej przez elektroniczną skrzynkę podawczą organu administracji publicznej utworzoną na podstawie ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
            § 2. Podanie powinno zawierać co najmniej wskazanie osoby, od której pochodzi, jej adres i żądanie oraz czynić zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach szczególnych.
            ...
            § 3a. Podanie wniesione w formie dokumentu elektronicznego powinno:
            1) być uwierzytelnione przy użyciu mechanizmów określonych w art. 20a ust. 1 albo ust. 2 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne oraz
            2) zawierać dane w ustalonym formacie, zawartym we wzorze podania określonym w odrębnych przepisach, jeżeli te przepisy nakazują wnoszenie podań według określonego wzoru.
            § 4. Organ administracji publicznej jest obowiązany potwierdzić wniesienie podania, jeżeli wnoszący tego zażąda. W przypadku wniesienia podania w formie dokumentu elektronicznego organ jest obowiązany potwierdzić wniesienie podania przez doręczenie urzędowego poświadczenia odbioru na wskazany przez wnoszącego adres elektroniczny.
          • bonel sesje rady miasta i komisje 21.12.10, 11:34
            Sesje Rady Miasta można sobie ściągnąć i posłuchać stąd -
            umzabki.bip.org.pl/?tree=407
            A ja mam pytanie z innej beczki. Temat z nagrywanymi i odtwarzaniem sesji urodził się na początku poprzedniej kadencji. Temat ten został poruszony, na początku poprzedniej kadencji przez różnych forumowiczów, jak sdarp, tedglen m. in. tu forum.gazeta.pl/forum/w,97,63242704,63403507,Re_Brak_zapisu_mp3_.html , czy przeze mnie.

A ja mam pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby już istniejący sprzęt wykorzystywać do nagrywania posiedzeń komisji Rady Miasta? Trzeba przyznać, że poprzedni sekretarz stanął na wysokości zadania w tej kwestii. Może się mylę? Może to była zasługa ówczesnego przewodniczącego Rady Miasta. Dla mnie to nieistotne. Dało się. Więc obecnie też nie powinno być problemu dla obecnego sekretarza, czy tym bardziej dla przewodniczącego Rady - zwłaszcza, że ma dwóch wiceprzewodniczących do pracy. Sprzęt jest. Radni w komisjach ci sami co na sesjach. Co stoi na przeszkodzie?

Ząbki chcą uchodzić za nowoczesne miasteczko, czyż nie? Jaki problem może stać na drodze, aby Ząbki były jednym z pierwszych miast, nagrywających również posiedzenia komisji Rady Miasta i je udostępniała? Tylko proszę mi nie mówić, że to tak duży koszt, że nie da się. Bodajże na komisji byłoby raptem tylko ok. 7 mikrofonów czyli dużo mniej niż na sesji - wysiłek niewielki. Trzeba chcieć.
            Za całkiem niewielki wysiłek byłaby większa transparentność i przejrzystość zrozumienia podejmowanych decyzji na sesjach Rady. Przecież pojawiały się zarzuty, że na sesji niektórzy radni praktycznie nie zabierają głosu. Może na komisjach się udzielają? To na komisjach wykuwają się decyzje, opinie, wnioski, które potem głosuje się na sesjach. Mylę się?

Poza tym, z tego co wiem, to radni również dostają pieniądze za udział w komisjach, czyż nie? Dostają dietę, za sesję którą nagrywa się i mamy w zamian obiektywne kryterium aktywności radnego na sesji. Również powinniśmy mieć to samo za udział w komisjach.

Gdyby nagrywały się te komisje to może efektywność byłaby większa. Kto wie, może bardziej dopracowane byłyby stanowiska, co również ma wpływ na pracę sesji Rady Może wyszłoby, że mniej by się spotykali. Kto wie? Sprawdzić warto, a i budżet by się zaoszczędziło. Koszt nagrania w tym wszystkim to kwestia pomijalna. I tak i tak salę trzeba przygotować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka