Dodaj do ulubionych

[itv12] Ząbki w tunelu.

26.03.11, 23:56
itv12.pl/main/pokaz/121/zabki-w-tunelu
Obserwuj wątek
    • nihiru Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 08:34
      co to za oszołom w czapce?
    • netgater Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 09:19
      Dzięki za relację. Naprawdę ciekawe i pouczające doświadczenie.
      Najwyraźniej wykład T.Kreta nie przypadł audytorium do gustu. Ale tak jest zawsze kiedy fachowcy zaczną gadać z nawiedzonymi. Aż się poziom wód gruntowych podnosi w człowieku jak się tego słucha ;)
      Poza tym to był czysty przykład oszołomstwa (najlepszy był wypowiedziany na poważnie tekst, że komuś już zaczęły pękać ściany - zdaje się że na samą wieść o budowie tunelu ;).
      Ciekawa też była riposta burmistrza na wyrzuty radnego Stachery dot. podłączenia kanalizacji deszczowej jednego z osiedli na Orlej do kolektora (swoją drogą co to ma wspólnego z budową tunelu?).

--------------------------------------------------------------
      • insignia928 Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 11:00
        Ząbeczki czekały i doczekały się upragnionej relacji z dyskusji roku! D-z-i-ę-k-u-j-e-m-y!

Moja "tap" lista:
        1. Facet mówiący o popękanych ściachach w fazie przetargu.
        2. Ten sam facet z uporem maniaka mówiący na temat wód gruntowych (nie mając oczywiście pojęcia oraz żadnego przygotowania w temacie.)
        3. Osiedle anłuka:jakim cudem mają tam szambo i z jakich przyczyn nie zostało podłączone do kanalizacji?
        Odpowiedź burmistrza jak najbardziej na miejscu w temacie podłączenia.
        • wstachera Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 11:06
          insignia928 napisała:

> 3. Osiedle anłuka:jakim cudem mają tam szambo i z jakich przyczyn nie zostało
          > podłączone do kanalizacji?
          > Odpowiedź burmistrza jak najbardziej na miejscu w temacie podłączenia.

Osiedle jest podłączone do kanalizacji. Ma zbiornik na deszczówkę, gdyż nie dostało zgody burmistrza ani na podłączenie się z nim (na własny koszt) do kanalizacji ściekowej ani deszczowej.

Rozumiem, że jak mieszkaniec występuje do burmistrza np. z pytaniem: kiedy będzie miał wodociąg w ulicy, to burmistrz może na to odpowiedzieć: "próbuje Pan załatwić swój prywatny interes". To jest według Pani jak najbardziej na miejscu?

radny Waldemar Stachera
          • insignia928 Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 11:57
            czyli osiedle jest podłączone do kanalizacji, a problem dotyczy zbiornika na deszczówkę? to jest raczej nowe osiedle, stąd też moje zdziwienie.
            • wstachera Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 13:14
              insignia928 napisała:

> czyli osiedle jest podłączone do kanalizacji, a problem dotyczy zbiornika na d
              > eszczówkę? to jest raczej nowe osiedle, stąd też moje zdziwienie.

Osiedle jest podłączone do kanalizacji ściekowej.
              Osiedle nie chce na dziko odprowadzać deszczówki do kanalizacji ściekowej, tylko liczyło, że będzie się mogło podłączyć do kolektora desczowego, który ma być budowany w ramach inwestycji budowy tunelu. Dostało odmowę od burmistrza.

Jak rozumiem, głównym powodem odmowy, jest to, że tam administruję. Ręce opadają.

WS
      • wstachera Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 28.03.11, 11:00
        netgater napisał:

> Ciekawa też była riposta burmistrza na wyrzuty radnego Stachery dot. podłączeni
        > a kanalizacji deszczowej jednego z osiedli na Orlej do kolektora (swoją drogą c
        > o to ma wspólnego z budową tunelu?).

Ciekawa? Raczej bezczelna, bo ja zgłosiłem dwa poważne problemy merytoryczne, na które nie uzyskałem merytorycznej odpowiedzi.

Co ma deszczówka budynku Orla 13 wspólnego z tunelem? W ramach tej inwestycji budowany będzie kolektor deszczowy w ulicy Orlej, tylko mieszkancy Orlej 13 nie będą się mogli do niego podłączyć. W ulicy Orlej jest kolektor ogólnospławny, będzie deszczowy, a mieszkańcy będą musieli dalej zamawiać beczkowozy, aby deszczówkę wywozić... 2 kilomtry dalej do zlewni i płacić 3 razy tyle. Tak władza rozwiązuje problemy mieszkańców.

radny Waldemar Stachera
      • el_caminino A propos pana Kreta 28.03.11, 11:31
        Ciekawe, ile urząd płaci (bo zdaje się, że płaci?) panu Kretowi za mówienie nie na temat, wyraźnie obliczone na zmęczenie mieszkańców? Może ktoś wie?
        • nihiru Re: A propos pana Kreta 28.03.11, 13:07
          a tak trudno zrozumieć, że niektórzy mogą robic coś bezinteresownie?

gdyby więcej było Polaków jak Tomek Kret a mniej takich jak el_caminino (potrafiących tylko pluć anonimowo jadem) to Polska wyglądałaby dużo lepiej niż wygląda.
          • el_caminino Re: A propos pana Kreta 28.03.11, 14:09
            nihiru napisał: a tak trudno zrozumieć, że niektórzy mogą robic coś bezinteresownie?

gdyby więcej było Polaków jak Tomek Kret a mniej takich jak el_caminino (potrafiących tylko pluć anonimowo jadem) to Polska wyglądałaby dużo lepiej niż wygląda.

A skąd wiesz, że pan Kret bezinteresownie, czyli za darmo, jest doradcą burmistrza ds. transportu i komunikacji? Bo ja mam zgoła odmienne informacje.
            • el_caminino Wazelina popłaca 28.03.11, 14:21
              Jeśli pan Kret po ostatnich wyborach został doradcą p. Perkowskiego, to aż strach pomyśleć, kim jest teraz Marian Zarzeczyński - pamiętacie jeszcze tego niedoścignionego wazeliniarza burmistrza?
            • nihiru Re: A propos pana Kreta 28.03.11, 15:45
              > A skąd wiesz, że pan Kret bezinteresownie, czyli za darmo, jest doradcą burmist
              > rza ds. transportu i komunikacji? Bo ja mam zgoła odmienne informacje.

a skąd wiesz że jest tym doradcą? ja wiem że t. kret jest mieszkańcem ząbek i jednym z założycieli SISKOM-u, a rozwój infrastruktury w woj. mazowieckim jest jego hobby. wiem też że SISKOM, jako organizacja pozarządowa, robi dużo dobrej roboty przedstawiając władzom (głównie warszawskim) opinię tzw: strony społecznej* w sprawie budowy dróg.

zresztą, załóżmy że jest tym doradcą. nadal nie widzę problemu. urząd ząbek jest nieduży - być może taniej wychodzi zapłacić komuś okazjonalnie za doradztwo, niż zatrudniać specjalistę na pełen etat.

z tego co zauważyłam przy różnych okazjach, tego typu doradcy przeszkadzają tylko tym, którzy mają w danej materii inne zdanie.

*uprzedzając zarzuty: to że ktoś kłapie jadaczką bo mu przeszkadza że więcej samochodów będzie mu jeździło pod oknem to jeszcze trochę za mało żeby go uznać za "opinię społeczną". trzeba widzieć trochę dalej niż czubek własnego nosa. i właśnie Tomek usiłował pokazać krzykaczom to "trochę dalej". nie jego wina że nie chcieli go słuchać.
              • cocteau99 Re: A propos pana Kreta 28.03.11, 15:50
                nihiru napisała:

>
                > a skąd wiesz że jest tym doradcą? ja wiem że t. kret jest mieszkańcem ząbek i j
                > ednym z założycieli SISKOM-u, a rozwój infrastruktury w woj. mazowieckim jest j
                > ego hobby. wiem też że SISKOM, jako organizacja pozarządowa, robi dużo dobrej r
                > oboty przedstawiając władzom (głównie warszawskim) opinię tzw: strony społeczne
                > j* w sprawie budowy dróg.
                >
                > zresztą, załóżmy że jest tym doradcą.

no nie "załóżmy" i "skąd wiesz", tylko było to 100 razy na tym forum, na stronie urzędu miasta, w miejscowej gazetce i gdzie się tylko da, że JEST tym doradcą. Może lepiej najpierw sprawdzić, niż bić pianę bez sensu.
                • insignia928 Re: A propos pana Kreta 28.03.11, 23:18
                  NIE BOJĘ SIĘ
                  GDY CIEMNO JEST
                  PERKOWSKI PRZEZ TUNEL
                  PROWADZI MNIE!!!

i całe Ząbusie
                  śpiewają razem:

NIE BOJĘ SIĘ
                  GDY CIEMNO JEST
                  PERKOWSKI PRZEZ TUNEL
                  PROWADZI MNIE!!!

• ratatuj.1 Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 09:08
                    insignia928 napisała:

> NIE BOJĘ SIĘ
                    > GDY CIEMNO JEST
                    > PERKOWSKI PRZEZ TUNEL
                    > PROWADZI MNIE!!!

To jest bardzo niesmaczne. Takie postawy jak Twoja Insygnia należy publicznie piętnować. Powiem wprost, nie życzę sobie głupawych przyśpiewek stanowiących nędzną przeróbkę pieśni katolickiej i obrażające uczucia religijne innych osób. Są pewne granice zepsucia.
                    • insignia928 Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 10:09
                      źle zinterpretowałeś: moja przyśpiewka nosi wydźwięk pozytywny; może charakter nieco frywolny, ale nikogo nie obraża i nie ma zamiaru.
                      nie od dziś wiadomo, jestem wsród tych, co popierają budowę tunelu oraz popieram burmistrza w tych poczynaniach.

ratatuj1, aspirujesz na miano Wielkiego Inkwizytora Ząbek?
                      • ratatuj.1 wiejska przyśpiewka 29.03.11, 11:56
                        insignia928 napisała:

> źle zinterpretowałeś: moja przyśpiewka nosi wydźwięk pozytywny; może charakte
                        > r nieco frywolny, ale nikogo nie obraża i nie ma zamiaru.
                        > nie od dziś wiadomo, jestem wśród tych, co popierają budowę tunelu oraz popie
                        > ram burmistrza w tych poczynaniach.

Może i pozytywny i frywolny, ale dla mnie taka wiejska przyśpiewka stanowiąca przeróbkę piosenki jeżeli dobrze pamiętam Arki Noego, śpiewanej także w kościołach na mszach dla dzieci, jest w złym guście. I tyle w tym temacie.
                        • insignia928 Re: wiejska przyśpiewka 29.03.11, 12:37
                          dlaczego wiejska? nie ma tam żadnych zwrotów, powszechnie uznawanych za wiejskie, linia melodyczna została w całości zapożyczona.
                          Arka Noego jest zespołem wykonującym pieśni o tematyce religijnej. Nie wykonują pieśni sakralnych. To, że była śpiewana w kościołach, nie znaczy, że została napisana jako pieśń katolicka i sakralna. Utwór jest świecki.
                          Przykłady muzyki sakralnej:
                          J.S. Bach Pasja wg św. Mateusza BWV 224
                          J.S. Bach Pasja wg św. Jana BWV 245
                          C. Franck "Panis angelicus"
                          W. A Mozart "Ave Verum"
                          K. Szymanowski "Stabat Mater"
                    • cocteau99 Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 10:19
                      ratatuj.1 napisał:

>
                      > To jest bardzo niesmaczne. Takie postawy jak Twoja Insygnia należy publicznie p
                      > iętnować. Powiem wprost, nie życzę sobie głupawych przyśpiewek stanowiących nęd
                      > zną przeróbkę pieśni katolickiej i obrażające uczucia religijne innych osób. Są
                      > pewne granice zepsucia.

Buhahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!
                      Nie no, po prostu polewka na sto fajerek! Przecież już teraz chyba jest jasne, co ma wspólnego Marian Zarzeczyński z ratatujem ergo czemu Marian zniknął z forum!
                      • ratatuj.1 nowomowa cocteau99 29.03.11, 11:59
                        cocteau99 napisał:

> Buhahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!

Cieszę się, że niektórzy mają poczucie humoru. Szkoda tylko że przy tej okazji nie mogą wymyślić niczego mądrego.
                    • cocteau99 Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 10:29
                      ratatuj.1 napisał:

> To jest bardzo niesmaczne. Takie postawy jak Twoja Insygnia należy publicznie p
                      > iętnować. Powiem wprost, nie życzę sobie głupawych przyśpiewek stanowiących nęd
                      > zną przeróbkę pieśni katolickiej i obrażające uczucia religijne innych osób. Są
                      > pewne granice zepsucia.

I niech to dotrze do ciebie żałosny d..., że NIE JEST TO PIEŚŃ KATOLICKA. Do głowy by to chyba nie przyszło muzykom uczestniczącym w tym świetnym skądinąd projekcie, tak zaszufladkować to...
                      • insignia928 Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 10:37
                        ratatuj.1 oskarżył mnie o wszystkie grzechy i już by spalił na stosie, a sam nawet nie zna pieśni sakralnych.
                    • el_caminino Re: A propos pana Kreta 29.03.11, 10:43
                      ratatuj napisał: To jest bardzo niesmaczne. Takie postawy jak Twoja Insygnia należy publicznie piętnować. Powiem wprost, nie życzę sobie głupawych przyśpiewek stanowiących nędzną przeróbkę pieśni katolickiej i obrażające uczucia religijne innych osób. Są pewne granice zepsucia.

Ty ratatuj należysz akurat do grona tych osób, które nie mają prawa tak się wypowiadać. Pamiętam jak przed wyborami byłeś jednym z największych obrońców obecnego burmistrza i starosty i jakoś ci nie przeszkadzało to, co ci panowie wyprawiali (i co w mojej ocenie akurat dalekie było od częstego pokazywania się w kościele np. przez pana Uścińskiego). Ja zresztą do tej pory, kiedy widzę tego drugiego na Mszy św. albo podczas różnych uroczystości kościelnych, zastanawiam się jak jemu się to wszystko zgadza. Zero autorefleksji.
                      Tak więc ratatuj, zanim zobaczysz drzazgę w oku insygni, najpierw z własnego oka pozbądź się belki.
                      • ratatuj.1 brak obiektywizmu El-caminino 29.03.11, 11:51
                        W odróżnieniu od Ciebie El-caminino potrafię być osobą obiektywną. Dostrzegam sukcesy Burmistrza Perkowskiego, ale widzę także jego ewidentne błędy, jak chociażby zaniedbania w czystości miasta. Potrafię docenić dalszą budowę ulicy Powstańców, ale potrafię też skrytykować powołanie Pana Sasina na szefa miejskiej spółki.
                        Ty jesteś osobą z wielkimi klapkami na oczach. Złość, jad a czasami wręcz jawna nienawiść do tego Burmistrza wylewa się z każdej Twojej wypowiedzi. Twoje wypowiedzi sprowadzają się do prostej negacji wszystkiego i wszystkich, wyśmiania i zdeptania każdego kto ma zdanie choć trochę inne od Ciebie oraz wybiórczego komentowania wypowiedzi innych osób.

Podkreślę to jeszcze Burmistrz Perkowski nie jest idealnym włodarzem tego miasteczka, ale jak do tej pory nie przeczytałem lub poznałem kogokolwiek, kto mógłby stanowić dla tego człowieka konstruktywną alternatywę. Tobie El-caminino życzę więcej rozwagi. Takie totalne, tylko i wyłącznie negowanie dokonań tego Burmistrza sprowadziło Cię do roli osoby niewiarygodnej i nieobiektywnej. Ale mamy przecież wolność internetu. Każdy może pisać to co chce, le nie każdy musi czytać różnej maści głupoty.
                        • el_caminino Re: brak obiektywizmu El-caminino 29.03.11, 12:00
                          ratatuj, zapomniałeś jeszcze przeprosić Insygnię
                  • fiko-lek Re: A propos pana Kreta 31.03.11, 22:27
                    rytm się nie zgadza...
      • pubeasy Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 29.03.11, 10:02
        tak jest zawsze netgater gdy ktoś mówi długo, nieciekawie i nie na temat , a tematem głównym spotkania była sprawa tunelu i całości inwestycji z nim związanej, natomiast z wypowiedzi pana Kreta można było odnieść wrażenie że uzasadnić że za coś bierze pieniądze jako ekspert. Notabene większość inwestycji o których opowiadał pan Kret z pewnością nie powstanie w najbliższym czasie. To że ktoś się niepokoi że już mu pękąją ściany, to nie oszołomstwo ale obawa o stan własnego lokum oraz obawa że zwiększony ruch może dodatkowo osłabić te ściany.Co do riposty pana burmistrza Perkowskiego to była ona po pierwsze nie na temat po drugie najzwyczajniej niegrzeczna żeby nie powiedzieć dosadniej a po trzecie z gatunku tzw."politycznych" i ad personam.
        Ponieważ jest konkretny problem a pan burmistrz w swoim pierwszym odruchu nie odnosi się do meritum sprawy ale próbuje zdyskredytować zadającego pytanie. Pan Waldemar Stachera zadał konkretne pytanie, motywowane troską o rozwiązanie konkretnego problemu
        w tym momencie dla pana burmistrza najważniejsze okazało się nie dobro konkretnych mieszkańców ale własny małostkowo pojmowany interes polityczny . W tym miejscu chciałbym podziękować panu Stacherze za podniesienie tej kwestii bez oglądania się na to iż może to zostać wykorzystane przez pana burmistrza do nieeleganckiego ataku na niego . Świadczy to moim zdaniem o tym że pan Stachera przedkłada dobro konkretnych mieszkańców ponad swój własny wąsko pojmowany interes. To że firma pana Stachery akurat zarządza tym budynkiem nie ma tu nic do rzeczy . To kwestnia charakteru i filozofii podejścia do spraw publicznych
        • rtef Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 15:34
          Też tak zrozumiałem wypowiedź tego Pana. Zdziwił mnie brak zrozumienia wypowiedzi tego Pana i wyśmiewania jego zastrzeżeń zwłaszcza, nawet przez takiego "mądrym być" jak netgater.
          Ten Pan mówił sensownie - ja też zrozumiałem, że ma w domu rysy i może mieć większe wskutek budowy tunelu. Ale cóż, liczy się by wyśmiać człowieka, bez próby zrozumienia co chce przekazać. Cóż nie ma się argumentów, to trzeba wyśmiać, samem ocierając się kompromitację niesłuchania ludzi o innych zapatrywaniach, poglądach. A może chodzi o to, aby nie przebiła się jego druga część wypowiedzi, na jakim poziomie n.p.m. jest poziom wód gruntowych, a na jakim poziomie n. p. m. będzie najniższy punkt tunelu. Zwłaszcza, że nie zapomnijmy że Ząbki leżą praktycznie na osuszonych bagnach, więc poziom wód gruntowych jest niski.

To, że ktoś wypowiada się nieskładnie, to jeszcze nie oznacza, że nie ma racji.

Ewentualne zastopowanie budowy tunelu, spowoduje, że nie będzie wiadomo, że będzie to dobry czy zły pomysł dla miasta. Trudno będzie powiedzieć, nic się złego wówczas nie stanie. Nie będzie wiadomo, że coś będzie złe czy nie dla miasta. A będzie można mówić - że ktoś, coś przeszkodził świetnym planom. Burmistrz ma olbrzymie poparcie, więc niech weźmie pełnię odpowiedzialności za wszystkie swe pomysły. Również za te, które mogą być ewentualnie złe.

Cóż, chce się rządzić, to i trzeba ponosić ryzyko, nawet złych decyzji. Jest to urok władzy - co jest przywilejem jest również ryzykiem na własny koszt wyborczy.
          • netgater Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 17:06
            Nie każdego muszą śmieszyć te same rzeczy. Mnie, i mam wrażenie że autora tego filmu, rozbawiły coponiektóre wypowiedzi i "obawy". Autor filmu podaje np. że według niektórych tunel będzie miał magiczną moc przyciągania wszystkich okolicznych tir'ów. Kpi, zamiast podjąć merytoryczną dyskusję ;) Ale o pewnych argumentach ciężko rozmawiać z poważną miną na twarzy.
            To, że ta inwestycja nie wszystkim będzie odpowiadać jest oczywiste, chociaż zaskakujące jest że można być przeciwko budowie tunelu i jednocześnie chcieć wpiąć się w kolektor ściekowy który powstanie specjalnie przy okazji tej inwestycji...
            Zazwyczaj ludzie mówią - "my zgodzimy się na budowę tu autostrady, ale w zamian chcemy tutaj węzeł" - a nie, że "jesteśmy przeciw budowie autostrady, ale za budową węzła". Jak brak takiej elementarnej konsekwencji, to efekt takiego gadania nie jest zbyt poważny.

• pubeasy Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 19:56
              netgater napisał:

> Nie każdego muszą śmieszyć te same rzeczy. Mnie, i mam wrażenie że autora tego
              > filmu, rozbawiły coponiektóre wypowiedzi i "obawy". Autor filmu podaje np. że w
              > edług niektórych tunel będzie miał magiczną moc przyciągania wszystkich okolicz
              > nych tir'ów. Kpi, zamiast podjąć merytoryczną dyskusję ;) Ale o pewnych argumen
              > tach ciężko rozmawiać z poważną miną na twarzy.
              > To, że ta inwestycja nie wszystkim będzie odpowiadać jest oczywiste, chociaż za
              > skakujące jest że można być przeciwko budowie tunelu i jednocześnie chcieć wpią
              > ć się w kolektor ściekowy który powstanie specjalnie przy okazji tej inwestycji
              > ...
              > Zazwyczaj ludzie mówią - "my zgodzimy się na budowę tu autostrady, ale w zamian
              > chcemy tutaj węzeł" - a nie, że "jesteśmy przeciw budowie autostrady, ale za b
              > udową węzła". Jak brak takiej elementarnej konsekwencji, to efekt takiego gadan
              > ia nie jest zbyt poważny.

specjalna sesja rady była poświęcona temu co można zrobić w sytuacji gdy decyzja o budowie tunelu i całej inwestycji została dawno podjęta , zaprojektowana i za chwilę ma być wyłoniony wykonawca i w związku z tym co na tym etapie można poprawić aby zmniejszyć jej uciążliwość w szczególności dla osób mieszkających w jej bezpośredniej bliskości
              ( ciąg ulic Orla, Wojska Polskiego). W czasie dyskusji nie była podnoszona kwestia sensowności tego rozwiązania ponieważ trudno dyskutować z polityką faktów dokonanych
              To że taka prawdziwa dyskusja powinna się odbyć dużo wcześniej ( również o sensowności takiego rozwiązania i rozwiązań alternatywnych ) a się nie odbyła świadczy o tym że panu burmistrzowi na niej nie zależało (bo niby dlaczego miałoby) . I to tym kontekście należy rozumieć różne uwagi zgłaszane przez poszczególnych mieszkańców i przedstawicieli wspólnot mieszkaniowych.Jeżeli chodzi zaś o kwestię odpowiedzialności za tak podjętą decyzję w sprawie budowy tunelu i sposób przeprowadzenia "konsultacji społecznych" to ponosić ją będzie w największej mierze pan burmistrz, zapis całej sesji rady będzie tu ważny aby wiadomo było jakie argumenty za uciążliwością tego rozwiązania były zgłaszane , jakie uwzględnione a jakie w ogóle nie wzięte pod uwagę. Na miejscu pana burmistrza uważnie bym prześledził w szczególności głosy wyrażające różne obawy i bym ich nie lekceważył
              >
              > --------------------------------------------------------------
              • rtef Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 20:36
                Zwolennicy tunelu nie dopisali? Czyżby liczono, że przybędą i w ich tłumie niezadowolonych będzie mniej. Zwolennicy dali burmistrzowi mandat wykonywania swych obietnic - stawili się tłumnie przy urnie i niech to wystarczy. Niech więc realizuje obietnice. Na co liczono, że grupą zadowolonych z tunelu łatwiej będzie można uspokoić czy zmarginalizować niezadowolonych? Panowie bierzcie pełnię odpowiedzialności. Chcieliście rządzić, to rządźcie.
          • netgater Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 17:10
            Aha, i co do rys na ścianach. Dzięki temu co ten Pan powiedział, nie uda mu się od miasta uzyskać nigdy żadnego odszkodowania w przypadku kiedy faktycznie mieszkanie zacznie się sypać. Jako dowód w sprawie będzie wypowiedź jego samego, że proces pękania rozpoczął się jeszcze przed rozpoczęciem budowy tunelu. Świadczyć to będzie, że powodem kłopotów były błędy w sztuce budowlanej jego bloku i roszczenia powinien raczej kierować do developera.
            Tak więc brawo, za takiego samobója.

• rtef Re: Pełna odpowiedzialność 29.03.11, 20:48
              Gorzej będzie - gdy okaże się, że w tym samym czasie, gdy pojawią się u tego Pana większe rysy w tym samym czasie, gdy pojawią się w trakcie budowy tunelu u innych nie mających rys, spękań. Ja na miejscu tego Pana bym zrobił dokumentację i ekspertyzę przez rzeczoznawcę tuż przed budową tunelu. W skali ewentualnego zrujnowanego mieszkania to niewielki wydatek, a zawsze będzie możliwość dochodzenia roszczeń. Życie bywa bardziej złośliwe i nieprzewidywalne niż komukolwiek się wydaje.
    • fiko-lek Re: [itv12] Ząbki w tunelu. 31.03.11, 22:24
      Waran, jesteś The Best
      Zapraszamy częściej do Ząbek, tu się dużo fajnych rzeczy Dzieje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka