Dodaj do ulubionych

Podsumowanie "FORUM"

19.06.11, 23:32
Drodzy Sąsiedzi!!

Powiem tak, że jestem rozżalony Towarzystwem jakie mnie otacza........... mam wrażenie, że każdy czyha w oknie na potknięcie sąsiada...... bo kto parkuje nie tam gdzie trzeba ( Pan od Toyoty wyjasnił) i dalej sie nim posługujecie do akademickich dysput.

Inni nawet widzą i słyszą co inni mówią, inni natomiast wiedzą co inni myślą i czują.

U mnie natomiast była sytuacja, że była imprezka - wiadomo - nowe mieszkanie, znajomi męczą, że parapetówka itd., zdaje sobie sprawę, że mogło być głośno - rozumiem, dzieci, praca. Ale wydaje mi się dziwne, że przychodzi ochroniarz i straszy mnie wezwaniem policji, wolałbym, że przychodzi sąsiad i mowi - " Sasiedzie, Kolego, mam dzieci, ide do pracy przycisz prosze.... i sprawa załatwiona, przeprosiłbym i pokornie sciszył.

Widziałem nawet, że w innym bloku była Policja - nie lepiej samemu pójść porozmawiac, Policja ma co robic.

Wiadomo, że jestesmy młodym osiedlem i każdy musi ileś tam imprez odcierpieć, ale to tylko na początku, Wy Sąsiedzi też bedziecie mieć imprezy (parapetówki, urodziny, imieniny, pepkowe i inne) i teraz tez mam czekac do 22:05 by sie odegrac i zadzwonic po Policje lub Ochrone?? Żyć wg zasady, że skoro ja sie nie moge bawic to inni tez nie beda?? dzwonic po Straż miejska jak zobacze psy biegajace bez smyczy i kagańca?? Bo tak mowia przepisy??!! sorry

Kiedys bylo tak, że ludzie spotykali sie na klatkach i razem imprezowali, kazdy mowil sobie czesc, wszyscy sobie wzajemnie pomagali, a jak na razie to mam wrażenie ze to jest osiedle Moherowych beretów, albo osiedle snobów, nadętych jak balony, ktore nie wiadomo kiedy pekną.

Ludzie rozmawiajmy ze sobą a nie wytykajmy sobie błedów, w końcu bedziemy żyć wspólnie.
Moim zdaniem, jesli będziemy tak robic to się wzajemnie wykończymy.
Regulaminy, zasady - tez popieram, ale nie zapominajmy, że jestesmy ludźmi....

jesli kogoś uraziłem to przepraszam, nie było to moim zamiarem by komuś ubliżyć, ale takie mam odczucia.....

pozdrawiam serdecznie

Sąsiad

Obserwuj wątek
    • bronik4 Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 06:35
      Pięknie podsumowane. Moherowe osiedle :) Może zmienimy nazwę?
      • kasuer Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 08:28
        Bo to jest osiedle Bardzo Poważnych Ludzi, a nie imprezowiczów.
        • morpheus33 Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 11:19
          należało by dodać że tzw imprezowicze po zwróceniu wuagi ściszą się na chwilę, ale za jakiś czas (zazwyczaj po kilku minutach) znów zaczynaja zachowywać się jakby byli sami.

wezwanie policji da takim imprezowiczom znak że na osiedlu komuś nie podoba się zbyt głośne imprezowanie, podkreślam "zbyt głośne". nikt nikomu nie zakazuje słuchania myzyki, czy rozmawiania na balkonie po 22:00 o ile ktoś to robi w miarę rozsądku.

przykład z przed paru tygodni: budynek 113E, ostatnie piętro od strony placu zabaw.
          impreza na całego, głośna muzyka, krzyki piski prawie do rana, dzwoniłem domofonem ale chyba było tam za głośno i nikt tego nie słyszał.

miałem iść do nich i zwrócić im uwagę ale byłem za bardzo zmęczony i niewyspany (położyłem się do łóżka i mimo tych hałasów zasnąłem)

więc wezwanie policji da do zrozumienia że nikt nie będzie tolerował takich głośnych imprez do rana !!! ktoś ma się przystosować do społeczeństwa a nie społeczeństwo do niego !!!!
          czy ktos wezwał policję, nie wiem, nie moja sprawa, są osoby które mieszkają znacznie bliżej. jeśli im to nie przeszkadzało to ich sprawa :) :) :)
          • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 11:41
            Morpheus bez przesady !! To chyba normalne, że jak jest impreza to trudno żeby odbywała się na zasadach kółka różańcowego więc nie wymagajmy od bawiących się ludzi żeby nagle zamilkli !
            Tak jak napisał speedy...jest to nowe osiedle i mamy czas tzw "parapetówek" co w piątkowy czy sobotni wieczór jest rzeczą normalną ale nie będzie to trwać wiecznie ! i przez ten jeden wieczór każdy z nas może "przymknąć" oko na normalną zabawę sąsiadów !
            Zaznaczam...NORMALNĄ bo nie mówię o burdach pijackich lub sąsiadach, którzy urządzają parapetówki trzy razy w tygodniu :)
            Jestem jak najbardziej ZA przestrzeganiem oczywistych zasad ale dołączam się do apelu...BĄDŹMY W TYM WSZYSTKIM TEŻ LUDŹMI !!!!! bo dziś ja mam "parapetówkę" a jutro TY masz imieniny...

• kerajm Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 12:00
      a nie można było ostrzec sąsiadów za ściany że będzie dzisiaj głośniej i za to przeprosić, szczególnie jak ktoś ma małe dziecko ???
      • cocteau99 Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 15:01
        Dokładnie tak. Dla tych, co chyba nigdy nie mieszkali w bloku - tak właśnie się robi: uprzedza sąsiadów PRZED.
        • mbwa-mwitu Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 15:27
          czasem nie warto być "dobrym sasiadem":( Bo grzecznie i delikatnie zwrócona uwaga kończy się atakiem, agrechą i pyskówą.... Ja sie nie dziwię wzywaniu policji, po cholerę robic sobie "wrogów".
          To sa doświadczenia z mojego osiedla:((((
          • morpheus33 Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 16:28
            dokładnie tak, co za problem wywieśić informację że dziś w ktoś w takim lokalu będzie urządzał imprezkę, ludzie będą przygotowani na delikatne hałasy (podkreślam delikatne)
            to jest normale, impreza w mieszkaniu niesie ze sobą ewentualne zakłucanie ciczy nocnej (w granicach rozsądku oczywiście :) :) )

natomiast:
            jesli impreza polega na głośnym puszczaniu muzyki, darcia mordy na balkonie to nie mam ochoty bawić się w dobrego sąsiada i prosić o spokój, odrazu dzwonie na policję. tak jak napisał poprzednik.

wniosek prosty, osoby które zrobią imprezę i będą się liczyli z tym że zakłucą nocną ciszę innym (oczywiście w pewnych granicach) mogą być spokojni że nie przyjdzie sąsiad z pretensjami, natomiast ci którzy nie znają umiaru muszą liczyć się z tym że odwiedzi ich policja (kara za zakłucanie nocnej ciszy zaczyna się od 50 zł - najczęściej kosztuje to 300 zł lub więcej). lubię imprezować ale tak żeby nie przeszkadzać sąsiadom :) :)
            • coswstylunicka Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 18:30
              Morpheus, nie wmówisz nam, że lubisz imprezować. Nick cię zdradził:)
              Jestem za wcześniejszym uprzedzaniem sąsiadów o imprezie. Tego wymaga kultura. Ale ja ogólnie mało wrażliwa na imprezowe hałasy jestem (lata w akademiku robią swoje). Bardziej przeszkadzają mi odgłosy wiertarek o 22:00. No ale co mam zrobić, też policję wezwać? Chyba niektórzy popadają w lekką paranoję.
              • setif Re: Podsumowanie "FORUM" 20.06.11, 20:39
                To może dodajmy kolejny punkt w regulaminie wspólnoty o zawiadamianiu sąsiadów o planowanych imprezach.Każdy zna swoje towarzystwo i chyba się orientuje czy bedzie głosno czy raczej kameralnie. Kartka na drzwiach na klatce schodowej jest wygodnym rozwiazaniem.
    • zweig7 Re: Podsumowanie "FORUM" 22.06.11, 14:59
      Jest w tym sporo racji, przydalo by sie więcej zyczliwosci wzgledem siebie nawzajem. Nie problem w tym, ze sie komus zwraca uwage stosownie do kalibru okolicznosci ale w tym, ze trzeba potrafic wysluchac i ja przyjac. Wczoraj zostalem mile zaskoczony przez sasiadow z 2 pietra, ktorzy mi zwrocili uwage w jednej sprawie (i mieli racje). Takze mysle, ze wszyscy zyczlibysmy sobie aby bylo wiecej wlasnie tej kultury zyczliwosci i wyobrazni w kontaktach.
      • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 08.07.11, 23:18
        Jak słucham tego co dzieje się za oknem to już z niecierpliwością czekam na sąsiedzkie akcje uciszania imprezowiczów .... toż to już dawno mamy po 22 a tam ...śmiechy, krzyki, piski .... normalnie "sodoma i gomora" :) :)
        Czy takie koniugację zostały uwzględnione w osiedlowym regulaminie ?
        A czy kartki informujące o planowanym TAK głośnym spotkaniu towarzyskim zostały rozwieszone ?!?
        Żarty - żartami ale powiem szczerze, że nie zazdroszczę drogim Sąsiadom zamieszkującym w pobliżu epicentrum skoro kilka bloków dalej słychać te wszystkie.....pląsy:)
        • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 02:27
          Z tego co się orientuję to imprezka odbywała się na osiedlu obok więc nasz regulamin hmmm... możemy sobie wypisać na forum :-)
    • egzek1111 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 09:07
      czytając te wielkie żale niektórych sąsiadów to odnoszę wrażenie że są wiejskimi egoistami którym przeszkadza wszystko co jest nie po ich myśli. Ja tez słyszę te krzyki ale jestem w stanie zrozumieć ze dany lokator ma imprezę dziś a kiedy indziej będę miał ja ( zwykłe ludzkie zrozumienie). Widać, to juz reguła, ze wiśniaki lgną do miast i zatruwają normalnym mieszkańcom życie nie rozumiejąc ze impreza to okoliczność sporadyczna, ale cóż jeśli ktoś mieszkał cale życie w głębokiej prowincji, jego ojce sprzedali traktora, trochę ziemi i osiedlili się w aglomeracjach osiedlowych to nie rozumieją ze nie będą słyszeli tylko śpiewu słowików, a imprezy to będą tylko wtedy kiedy sami będą je organizować. Przepraszam jeśli obraziłem osoby które się przeprowadziły do miasta i są bardziej wyrozumiałe.
      • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 10:21
        Nooo :) ja to osobiście hoduję kury w łazience bo na balkonie to nie wolno...nawet prania wywieszać !! a ziemi to mieliśmy tyle, że Tatuś nie musiał sprzedawać traktora i teraz dumnie może stać w garażu :) a co mi tam ! garaż też mam ! bo ziemi starczyło nawet do doniczek z kwiatkami ! :)
        ale myślę, że moje kurczaczki są niczym w porównaniu do ludzi bez poczucia humoru w sobotni poranek :)
        • bronik4 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 12:21
          To już wiem czemu mi dwa węże z domu uciekły... Pewnie wyczuły Twoje kuraki... Bądź czujna ;)
          • kerajm Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 12:30
            bronik4......kurczaczki dominy trafiły na mój stół....ładnie się przypiekły w piekarniku
            • bronik4 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 12:48
              Tak mi się właśnie zdawało, że ktoś wczoraj w nocy po osiedlu za czymś z siekierą biegał ;)
              • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 13:11
                Widzisz doominko, problem polega na tym, że Wy - wieśniaki macie zbyt wysokie mniemanie o inteligencji nas - miastowych :-) A w rzeczywistości to straszne z nas głąby, które nie "umią" odróżnić żartu lub ironii od poważnie napisanego postu :-)
                • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 13:19
                  PS i przepraszam za byka bo napisałem, że som z nas głaby, które nie "umią" a powinno być chyba, "nie umiom" :-)
                  To jest właśnie najlepszy przykład naszej - miastowej głupoty, bo zamiast używać wyrazu, którego pisowni nie jestem pewien to powinienem zastąpić go innym i napisać, że "som z nas głaby, które nie potrafiom odróżnić... " :-)
                  • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 13:42
                    Panowie !!!
                    oddawać moje kurczaki !!
                    i zabierać mnie te węże !!! Ja tam mam swojego....w kieszeni i dlatego hoduję kury żeby jajca mieć a Wy mnie wszystko pożarli jednej nocy !
                    ehhhh....co za miastowe Paniska :) zamiast przyjść ...poprosić ...to nie tylko aby się nachapać cudzym kosztem tzn. cudzymi kurczakami :) :)

A Ty Kru-czku nie udawaj takiego miastowego bo wszyscy wiedzą , że nawyki palenia w piecu (nie mylić z kominkiem) chcesz paleniem grilla zagłuszyć :) :)
                    • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 13:57
                      No i wydało się... ech ale z Ciebie papla. A miałem taki piękny pomysł na to aby buraki, które będę miał w ogródku udawały jakieś zwykłe kwiatki :-)
                      Miałem też Tobie kawałek wydzierżawić, żebyś sobie posiała coś dla tych kurek ale chyba już nie będzie Ci to potrzebne ;-)
                      • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 14:27
                        No widzisz.... widzisz....pożarli mnie wszystkie kurczaczki i teraz siedzą cicho !
                        A ja do gara na obiad nie mam co wrzucić bo mnie tylko marchewka z tatusiowego pola została :)
                        • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 14:32
                          Podrzuciłbym Ci kilka buraków ale jeszcze nie gotowe i nie wiem kiedy będą bo teraz mnie tu werandy robią więc rozdeptują.
                          • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 14:54
                            Pewnie.... ważniejsza jakaś tam weranda niż głodująca sąsiadka :(
                            To może masz przynajmniej jakiś suchy chleb? bo ja swój oddalam dla konia a teraz to .... już na tą marchewkę to patrzeć nie moguuu...
                            • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 14:56
                              Chleba to nii ale obierków z kartofli trochu mom.
                              • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 15:00
                                A świnki już jadły, że chcesz oddać charytatywnie ??? :)
                                • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 15:12
                                  Jeszcze nie sprowadzone. Czekam aż postawią płoty, żeby się nie rozleźli.
                                  • doomina Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 15:20
                                    Postaw wysokie , żeby Ci nie pożarli tak jak moje kurczaki :)
                                    • kruq_1 Re: Podsumowanie "FORUM" 09.07.11, 16:59
                                      Świnie na szczęscie nie latają ani nie podskakują tak wysoko jak kurczaki :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka