Dodaj do ulubionych

Straż miejska

19.08.11, 23:13
Witam serdecznie,
Mam jedną małą sprawę, chciałabym serdecznie pozdrowić bardzo miłą panią która nie odróżna plastiku od gałęzi.
Otóż, zawitała do mnie dziś straż miejska ponieważ podobno palę na ogródku plastik i ogień wali na parę metrów w górę, bardzo zabawnę. Otóż droga społeczności przy Szwoleżerów, z bloków i szeregowców, przygotujcie się na to, że jedna minuta po godzinie 22 i z każdym hałasem będę dzwoniła na policję, tak jak i Wy.
Obserwuj wątek
    • aron-a Re: Straż miejska 20.08.11, 08:03
      Kobieto, jak ja Ci współczuję. Jak nie jakaś sąsiadka wypuszcza Ci psa (tak podejrzewałaś), to teraz ktoś napuszcza na Ciebie SM. Nie myślałaś, dlaczego tak się dzieje? Z kimś zadarłaś...? No tak, jesteśmy nienormalni, bo staramy się przestrzegać zasad...A tak przy okazji, skoro nie zrobiłaś nic złego, to przynajmniej miałaś okazję pogadać z sympatycznymi ludźmi w mundurach :) Wiem, że to sarkastyczne, ale staraj się wprowadzić w swoje życie trochę optymizmu, bo, z tego, co czytam w Twoich postach, starasz się być bardzo liberalna, ale niestety stwarzasz obraz osoby zgorzkniałej...

>Otóż droga społeczności przy Szwoleżerów, z bloków i szeregowców, przygotujcie się na to, że jedna minuta po godzinie 22 i z każdym hałasem będę dzwoniła na policję, tak jak i Wy.<

Powiedz mi, dlaczego Twoja tolerancja jest tak wąska? Czy po prostu jesteś złośliwa???
      Współczuję Twoim pozostałym sąsiadom.
      • insignia928 Re: Straż miejska 20.08.11, 10:30
        no nie wiem co się stało, że SM dostała zgłoszenie i wysłała patrol!!!
        Aż wierzyć się nie chce, ponieważ za każdym razem jak dzwonię do SM w Ząbusiach, to moi ulubieńcy zawsze mają problem z przyjęciem wniosku, a już żeby patrol wysłali, to nigdy się nie zdarzyło.
        Może trzeba być bardziej wytrałym, albo pofatygować się osobiście?
        • extreme78 Re: Straż miejska 20.08.11, 12:15
          Pofatygowanie się też nic nie da, jednego razu jak usłyszałem w słuchawce, że akurat nikogo nie mają wolnego nie wytrzymałem i tak zrobiłem. Na miejscu oczom moim ukazał się sielankowy widok czwórki strażników gminnych (bo tak to się ustawowo nazywa) beztrosko popijających kawkę. Na moje zapytanie dlaczego twierdzą, że nie mają nikogo wolnego a siedzą tu w czworo to usłyszałem, że nie mają wolnego radiowozu. Każde wytłumaczenie dobre....
          Pozdrawiam sąsiadkę.
          • insignia928 Re: Straż miejska 20.08.11, 13:17
            rozmowy z moimi ulubieńcami przez telefon są bezcenne:-)
            ostatnio, po kolejnym zgłoszeniu usłyszałam od szacownego przedstawiciela SM w kochanych Ząbusiach, że to ja (!) mam palcem wskazywać nieprawidłowo zaparkowane samochody, blokujące pas ruchu.
            Bardzo zdziwiła mnie taka sugestia, ponieważ byłam przekonana że to SM posiada odpowiednie uprawnienia oraz narzędzia do sprawdzania, ewidencjonowania oraz ewentualnego ukarania.
      • saabra Re: Straż miejska 20.08.11, 22:19
        aron-a napisała:

..A tak przy okazji, skoro nie zrobiłaś nic złego, to przynajmn
        > iej miałaś okazję pogadać z sympatycznymi ludźmi w mundurach :) Wiem, że to sar
        > kastyczne, ale staraj się wprowadzić w swoje życie trochę optymizmu, bo, z tego
        > , co czytam w Twoich postach, starasz się być bardzo liberalna, ale niestety st
        > warzasz obraz osoby zgorzkniałej...
        >
        > >Otóż droga społeczności przy Szwoleżerów, z bloków i szeregowców, przygotu
        > jcie się na to, że jedna minuta po godzinie 22 i z każdym hałasem będę dzwoniła
        > na policję, tak jak i Wy.<
        >
        > Powiedz mi, dlaczego Twoja tolerancja jest tak wąska? Czy po prostu jesteś złoś
        > liwa???
        > Współczuję Twoim pozostałym sąsiadom.

Nie, absolutnie, ja nie jestem złośliwa, ani zgorzkniała. Tylko po prostu denerwuje mnie, jak ktoś nie ma swojego życia, i przeszkadza mu wszystko do okoła. Jak bloki powstały i ludzie robili parapetówki, to ja nigdy nie zadzwoniłam po policję, jak sąsiedzi robili grila na podwórku, przy czym nie byli zbyt cicho o godzinie 3 lub 4 w nocy, też nie zadzwoniłam, ponieważ uważam, że każdemu raz na jakiś czas należy się rozrywka, mimo, że czasami hałasy były bardzo głośne i bardzo długo. Myślałam, że tak będzie i ze strony moich sąsiadów, ale niestety. Każda moja impreza, a właściwie nawet posiadówka i za każdym razem zgłoszenie. Moi sąsiedzi nie mają własnego życia, przynajmniej kilkoro z nich.
    • mikweg Re: Straż miejska 13.04.12, 09:52
      Apel:
      Kochany Strażniku Miejski w Ząbkach, w wieku po 50tce, wysoki, szczupły, wzdłuż ulicy prowadzącej do parkingu SP 1 w Ząbkach, gdzie na dzień wczorajszy NIE BYŁO NIGDZIE ZAKAZU PARKOWANIA ANI POSTOJU, na jakiej podstawie GROZISZ mandatem?????

wyjaśnienie: w miejscu, gdzie ok 8 rano zjeżdza się pół Ząbek, aby zawieźć dzieci do Skrzata, PRywatnego PRzedszkola, Gimnazjum i SP1, w środę rano nie miły Strażnik Miejski zagroził mandatem za parkowanie na "byłym trawniku", znajdującym sie wzdłuż boiska SP1. Zgrozo, pomijam fakt, że nie ma znaków zakazujących, to już kultura i teoretycznie praca w której ma pomagać mieszkańcompowinna Panu nakazać mu się zastanowić co mówi i robi.

Kolejny absurd Ząbek. Wstyd namawiać do meldowania się :(
      • mateo.12345 Re: Straż miejska 13.04.12, 10:03
        Zakaz parkowania na trawniku dotyczy całej Polski nie tylko Ząbek i nie jest to istotne czy jest tam piękna zielona trawa czy też resztki trawy.
        • attiya Re: Straż miejska 13.04.12, 10:48
          trawnik to miejsce gdzie rośnie trawa ale taka prawdziwa trawa a nie wala się pokotem błoto
          ale cóż, skąd o tym co niektórzy mieszkańcy ząbek mogą wiedzieć jak prawdziwy trawnik widzieli tylko w tv na filmie "em jak coś tam" allbo innym idiotycznym serialu
          • pajda8207 Re: Straż miejska 13.04.12, 13:49
            attiya napisała:

> trawnik to miejsce gdzie rośnie trawa ale taka prawdziwa trawa a nie wala się p
            > okotem błoto
            > ale cóż, skąd o tym co niektórzy mieszkańcy ząbek mogą wiedzieć jak prawdziwy t
            > rawnik widzieli tylko w tv na filmie "em jak coś tam" allbo innym idiotycznym s
            > erialu

Jak ta trawa ma wyrosnąć skoro wszyscy rozjeżdżają ją samochodami??
      • madameblanka Re: Straż miejska 13.04.12, 10:44

heh, widziałam...
        oczywiście tam nie wolno parkować ale wiemy jak jest, chwila postoju przed szkołą po dzieciaka a tu wpada nadgorliwy (chyba nowy) i trzaska wszystkim zdjęcia. Cała straż miejska, przepisy PONAD WSZYSTKO. Zdrowego myślenia brak.
        • attiya Re: Straż miejska 13.04.12, 10:50
          czyli jednak jak chcą to wpadną tu i tam
          ale pewnie raczej tam niż tu - szkoła a nie np teren przed ryneczkiem, gdzie każdy parkuje jak chce albo wyrzuca śmieci pod kosze miejskie itd itd....wtedy ich nie ma a tu proszę bardzo, na to wychodzi, że regularnie dzień w dzień tam są :d
          • insignia928 Re: Straż miejska 13.04.12, 10:59
            to, że klepisko to też trawnik można się skutecznie przekonać parkująć na Saskiej Kępie czy na Powiślu. czasem jest to wezwanie do siedziby SM w celu składania wyjaśnień, a czasem mniej przyjemna forma,- wystawienie wezwania do zapłaty. ale trzeba przyznać, że forma bardzo skuteczna;
      • sportif Re: Straż miejska 13.04.12, 12:12
        powinien wlepić mandat i to taki podwójny jak dla "darmozjada".
        • kalbud Re: Straż miejska 13.04.12, 12:25
          sportif napisał:

> powinien wlepić mandat i to taki podwójny jak dla "darmozjada".

Jak czytam Twoje posty , to mi Cię po prostu żal ! Wszędzie widzisz i czujesz "darmozjadów" . W najlepszym przypadku , to nie jest jeszcze choroba , ale .... obsesja ?
          Lecz się , jeszcze nie jest za późno !
          • sportif Re: Straż miejska 13.04.12, 13:11
            wszędzie narzekania, że SM i Policja nic nie robią, że złodziejstwo się panoszy, że rowery kradną i na pomoc specsłużb nie można liczyć (ciebie też chyba okradli - to wiesz jak to jest). Jak się strażnik pojawił i pogroził palcem, to represja na bogu ducha winnych kierowcach parkujących w błocie. Jak się te wszystkie narzekania zbierze do kupy, to jest wrażenie takiej ogólnoząbkowskiej schizofrenii
            • mikweg Re: Straż miejska 13.04.12, 13:48
              Mimo, że to trawnik były już, to przepisów w Polsce raczej nie ma o ile tam znak nie stoi albo słupki ... :) Nie jest to tez pobocze. Gdzie macie przepis - ze nie wolno parkować na wszystkich polskich trawnikach???
              Obok SP1 są zagrodzone miejsca słupkami i tam nikt nie parkuje to chyba jasne.

Ludzie Polska ma być chyba krajem dla ludzi, a nie kosmitów? Może skasujmy wogóle samochody, nie będzie problemów z parkowaniem, nie będzie marud, którym samochody smrodzą, parkują pod oknami, nie bedzie korkow w Ząbkach, na benzyne nie będziemy wydawac, na koncie wiecej bo naprawiac nie trzeba, skoro wszedzie ma byc zakaz parkowania, nawet w miejscach gdzie po prostu musi sie parkowac.

Troszke tolerancji dla innych ktorzy chca po rpsotu zwyczajnie zyc bez wasni :)

• madameblanka Re: Straż miejska 13.04.12, 14:10

>Gdzie macie przepis - ze
                > nie wolno parkować na wszystkich polskich trawnikach???

TU

Oczywiście głupotą jest karanie kierowców za to, że zaparkowali przed szkołą mimo że na "trawniku". Priorytetem jest odwieść/odebrać bezpiecznie dziecko a przepis jest w tym momencie drugorzędny, zwłaszcza że złamanie tegoż nie grozi żadnym niebezpieczeństwem w ruchu.
                Swoja drogą mogliby zrobić tam jakieś miejsca postojowe, no ale lepiej kosić kasiore z mandatów...
                • sportif Re: Straż miejska 13.04.12, 14:45
                  ci ludzie "od trawy" przyjechali (tu można wpisać np. nazwę miejscowości z okolicy wschodniej granicy) z miejsc gdzie okiem sięgnąć jest tylko trawa a asfalt to rarytas i występuje czasami koło kościoła.
                  • mikweg Re: Straż miejska 13.04.12, 20:06
                    Akurat nietrafiony. Jestem rodowitym warszawiakiem z krwi i kości. A mieszkam nie zameldowany w Ząbkach (płace podatki w US Wołomin) bo kilka lat temu cisza, spokój, mało kurzu mnie skusiło :)
                    I to, że Miasto ma perspektywy, co Zielonka i Kobyłka potrafia wykorzystać.... a my nie bardzo.
                    • sportif Re: Straż miejska 13.04.12, 21:40
                      "I to, że Miasto ma perspektywy, co Zielonka i Kobyłka potrafia wykorzystać.... a my nie bardzo."
                      nie przesadzajmy, w Zielonce jest dziurawy dach w szkole i mimo obiecanek wyborczych od lat nie ma kasy, żeby to załatać
                • kriis.borowski Re: Straż miejska 13.04.12, 16:05
                  Czytając posty nie odnotowałem żeby mandat został wystawiony, SM jedynie "postraszyła" mandatem...
              • kriis.borowski Re: Straż miejska 13.04.12, 16:04
                Ale aby "po rpsotu zwyczajnie zyc bez wasni :)" trzeba przestrzegać reguł ogólnie ustalonych. Jeśli reguły są nieżyciowe (bo takie niektóre są) to nie należy narzekać na strażnika że wykonuje swoją robotę tylko zgłaszać problem do ustawodawcy aby zmienił prawo.
                • madameblanka Re: Straż miejska 13.04.12, 17:00

>to nie należy narzekać na strażnika że wykonuje swoją robotę....

niezupełnie, stróży prawa zdrowy rozsądek nie dotyczy? Co by było jakby każdy policjant bezwzględnie trzymał się przepisów? Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
                  • kriis.borowski Re: Straż miejska 13.04.12, 20:50
                    "... Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu..."

a pobłażliwość prowadzi do bezkarności i samowoli... (casus bezkarności złodziei rowerów). Jak napisałem wcześniej, stróż prawa nie jest winny wykonywania swoich obowiązków, winni są ci którzy te prawo uchwalają.
            • kriis.borowski Re: Straż miejska 13.04.12, 16:02
              Właśnie coś podobnego chciałem napisać, jak już SM coś zacznie robić to niektórzy (ci którzy nie postępują zgodnie z prawem) już narzekają...a jeszcze inni im w tym wtórują... No to albo chcemy aby służby państwowe działały albo nie. I nie ma że trawy nie ma, że ja tylko na chwilę, że łapcie złodziei rowerów itp... ordnung must sein :)
              • mikweg Re: Straż miejska 13.04.12, 20:11
                Aa czy parkowanie w tym miejscu gdzie o 8 rano jest conajmniej 100 samochodów i parkują gdzie popadnie, bo rodzice nie mają wyjścia już o 8.10 jest wykroczeniem?
                Czy jest taki przepis? Czy jest to wykroczenie? Na podstawie jakiego przepisu???
                Bo Pan Strażnik ma zły dzień, wtedy nawet jak nie ma przepisu to pogrozić mu wolno? Groźby są karalne z całą pewnością :)
                Wkońcu przepisy są to niech Strażnik też się do nich stosuje :)

Palić śmieci / plastiki wolno :) pół ząbek wie w którym domu takim syfem palą, ale Straż akurat wtedy nie odbiera elefonów, trudno :)
                • kriis.borowski Re: Straż miejska 14.04.12, 10:55
                  Jak już napisałem wcześniej, to że nie ma warunków do parkowania, są takie a nie inne przepisy (zakaz parkowania na trawniku przytoczony wcześniej) nie jest winą strażnika który je egzekwuje. Zarzuty jakie mogą być to takie że tym wszystkim samochodom nie wystawił mandatu (aczkolwiek podejrzewam że po pierwsze fizycznie nie jest w stanie tego zrobić, po drugie gdy inni widzą jak jedna osoba otrzymuje mandat to czym prędzej z tego trawnika uciekają). Jakie to typowo polskie że jak komuś mandaty wystawiają to jest ok, ale jak mnie to dotyczy to szukam dziury w całym, i wszyscy przeciwko mnie, mimo iż nie mam racji są be...
                  a ustne ostrzeżenie i przypomnienie przepisów od funkcjonariusza publicznego jest już "groźbą"...
                  Co zaś do palenia śmieci i innych rzeczy - zgadza się, jak straż jest potrzebna to ich nie ma (albo nie odbierają telefonów - mnie osobiście to nie spotkało, ale na forum ludzie się wypowiadają, albo nie pracują - np. weekendy czy godziny wieczorne i nocne). Niemniej, ponownie, jak już napisałem wcześniej, nie wymagajmy pracy wybiórczo od SM, nie gańmy jej za to że zrobiła to a to, lepiej ganić że NIE ZROBIŁA tego a tego.
                  • mateo.12345 Re: Straż miejska 14.04.12, 12:51
                    A tak naprawdę to w żadbym przepisie nie ma czegoś takiego jak " zakaz parkowania na trawniku" jak się mylę to niech ktoś przytoczy art. Prawo mówi jedynie o niszczeniu zieleni, bo jak na trawniku nie ma trawy nie można mówić o niszczeniu zieleni
                    • kriis.borowski Re: Straż miejska 14.04.12, 15:01
                      Na przykład art. 144.1 Kodeksu wykroczeń

isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19710120114

Można by się przyczepić do słowa kluczowego "deptanie" ale to już by leżało w interpretacji sędziny.
                      Co zaś do "zieleni" - czy jest to trawnik z prawdziwego zdarzenia (taki jak np na stadionach na euro :P) czy klepisko (bo trawa nie nadąża wyrosnąć poprzez ciągłe jej przydeptywanie) to też już leży w gestii sędziego.
                      • niemaly Re: Straż miejska 14.04.12, 21:48
                        niesamowite jak te czasy sie zmainają co to za czasy? jak bardzo szkodzimy sobie jak tak można sobie szkodzić, przepisy, ustawa, ustawy, a gdzie sa normalni ludzie co mieszkali bez wzywania do przepisów, bez rozdrabiania tego co jest oczywiste? dokąd my zdażamy?,Cóż ci może zrobić zdrowy rozsądek? skoro go nie masz?
                        • kriis.borowski Re: Straż miejska 14.04.12, 21:56
                          Rozumiem że pijesz do Państwa prawa (lepszego czy gorszego ale prawa ustalanego przez demokratycznie wybranych przedstawicieli) i jesteś za anarchią (czyli silniejszy zawsze wie lepiej)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka