07.09.11, 11:50
Czy ktoś zna bliższe informacje. Kiedy, gdzie i o której godzinie??
Obserwuj wątek
    • mag-orc Re: cyrk 07.09.11, 13:05
      Bodajże dziś o 18 na stadionie miejskim, wejście od ul. Gdyńskiej.
    • mbwa-mwitu Re: cyrk 09.09.11, 19:51
      A propos cyrku, uczcie prosze od początku swoje dzieci wrazliwosci na cierpienie innych istot.
      tresura w cyrku
      • madameblanka Re: cyrk 09.09.11, 20:52

To oczywiste, że na arenie zwierzę robiące z siebie idiotę, jest do tego zmuszone strachem i cierpieniem (czytaj batem i pobytem w klatce urągającym nawet zwierzęciu). Tylko idiota i bezmózg udaje, że o tym nie wie.
        No ale rodzice mają to w dupie, ważne że dzieciak bije brawo i cieszy mor...buzię.

pozdr,
        • agnial Re: cyrk 09.09.11, 21:23
          Wybacz, ale zbytnio generalizujesz... Cyrk sam w sobie nie jest niczym złym, a, zwłaszcza dla dzieciaków, ciekawą formą rozrywki. Jest to dla nich miejsce magiczne i kolorowe, do którego z reguły bardzo lubią chodzić. I nie można im tego odmówić z uwagi na obecność zwierząt. Oczywiście, że te im się najbardziej podobają...Oczywiste jest także, że dziecko nie ma świadomości, co dzieje się za kulisami, jak traktowane są zwierzęta...Ale to my, dorośli, jesteśmy od tego, by uświadomić dziecko, że nie wszystko jest takie, na jakie wygląda...Dopóki nie będzie konkretnego rozporządzenia bądź ustawy regulujących obecność zwierząt w cyrkach, to one tam będą tak, jak były od zawsze...I my rodzice nie mamy na to wpływu. Jeżeli będę miała wybór, to wybiorę cyrk bez zwierząt... Ale z drugiej strony, mam powiedzieć dziecku, że nie pójdzie do cyrku bo tam zwierzęta są źle traktowane ? Czy ono to zrozumie? Wątpię. I, dopóki nie dorośnie, będzie miało żal...Przyznam także, że nie znam dokładnie ustawy o ochronie zwierząt, jest tam coś zawarte o zwierzętach cyrkowych?
          • mbwa-mwitu Re: cyrk 09.09.11, 23:56
            Wiesz, dziwne masz tłumaczenia i własnie dzieki takim ludziom jak Ty "wazne, co dla mnie, reszta mnie nie obchodzi" ten proceder trwa:(
            Moze zaprowadz dziecko do ubojni?Tez jest magicznie i kolorowo;/
            Jeszcze nikt nie ucierpial z powodu nie pojscia do cyrku, ale to my-rodzice wychowujemy przyszle pokolenia, na ile beda wrazliwe i czujace-zalezy od nas.
            • agnial Re: cyrk 10.09.11, 06:48
              Potraktowałaś moją wypowiedź jednoznacznie, bo tak jest łatwiej krytykować. Ja nie napisałam, że pochwalam złe traktowanie zwierząt w cyrku, że mnie to nie obchodzi. Cyrk to nie tylko zwierzęta, a Twoje porównanie do ubojni jest nie na miejscu.

Pytałam o ustawę o ochronie zwierząt. Jednostka sama w sobie nic nie zdziała, bojkot też nie. Tu chodzi o rozporządzenia odgórne. Skoro nasz rząd określił długość łańcucha dla psa, to może też określił sposób traktowania zwierząt w cyrkach, lub zakaz ich trzymania...?

A dzieci nie należy izolować od tematu, tylko pokazywać i tłumaczyć im co jest dobre, a co złe. Ludzie jedzą mięso, noszą naturalne futra. Tam też zwierzęta trzymane są w okropnych warunkach i bestialsko mordowane. Więc jak zobaczę naturalne futro to mam zasłonić dziecku oczy lub wcisnąć jakąś bajeczkę? A nie lepiej jest powiedzieć prawdę, oczywiście dostosowaną do wieku, ale prawdę? Chyba w ten sposób uwrażliwimy nasze dzieci. Tak samo jest z cyrkiem...Do ZOO też mam nie pójść, bo tam zwierzęta chowane są w klatkach?

Ja jestem pokoleniem wychowanym w innych czasach, nie było wtedy takiej świadomości i uwrażliwienia na prawa zwierząt. A mimo to, nie zrobiłabym żadnemu zwierzęciu krzywdy. Tak więc podkreślam jeszcze raz, to od nas, rodziców zależy, jaki nasze dzieci będą miały światopogląd. A sama izolacja nic nie da.
              • tusia2601 Re: cyrk 10.09.11, 21:53
                Zoo to nie to samo co cyrk. w zoo nikt nie napierdziela zwierzaka, żeby robił jakieś pieprzone sztuczki żeby dzieciaki sie cieszyły. W zoo ludzie zajmują się zwierzętami, i nikt nie pozwoliłby na to żeby te zwierzęta żyły tak jak w cyrku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka