mazi6
08.09.11, 16:31
Witam was, i przepraszam za długą nie obecność, była ona spowodowana frustracją w związku obecną sytuacjom księgi wieczystej dz IV. i sprawdzaniu wszelkich możliwości i zagrożeń.
Dziś ostatecznie zrezygnowałam z zakupu mieszkania i radzę wam zrobić to samo jeśli mieliście taki zamysł przynajmniej do uregulowania kwestii KW. Dlaczego?
1. w ciągu ostatnich 6 tygodni pojawiły się 2 wzmianki w dziale IV KW, obydwa są to wpisy hipoteki przymusowej na zabezpieczenie zapłaty do kwoty 500.000 ten z 29.07 ( jest to osoba prywatna która była prawdopodobnie w 2008 roku członkiem zarządu spółki vital park ) oraz ten z września na kwotę ok 100tyś.
2. takie obciążenie wiąże się z dużym problem zaciągnięcia kredytu, bo banki nie chętnie udzielają ich jak jest taki wpis.
3. nie wierzcie w zapewnienie JB, że sąd odrzuci ten wpis, może ale nie musi. jeśli się tak stanie że odrzuci obydwie osoby które zajęły hipotekę mogą się od tego odwoływać i mają szanse wygrać- nie jestem prawnikiem i radzę osobom zainteresowanym poradzić się kogoś z zewnątrz kogoś kto w tym siedzi, prawnika, radce prawnego - mi odradzili
4. co się stanie jak riffhold przegra? jest kilka wariantów
a) spłaci ich - w co nie wierze jak by mieli to zrobić by zrobili to jako vital park bez sprzedawania majątku (mieszkań) firmy.
b) osoby pokrzywdzone mogą zająć sądowo mieszkania i teraz tak : my kupujący mamy taki wpis przez co mogą też zgłosić się do nas - kupiliśmy mieszkanie zadłużone, świadomi tego ryzyka.
5. obawiam się, że wpisów będzie coraz więcej a mnie nie stać na ryzyko że pewnego pięknego dnia ktoś zapuka do mych drzwi (jeśli jakimś cudem dostane kredyt) aby odzyskać pieniądze za dług dewelopera, który zapewne sprzeda mieszkania kolejnemu właścicielowi, sam zniknie a ja się obudzę z komornikiem na karku.
Ja bardzo długo biłam się z myślami co zrobić, bo to mieszkanie było tym "wymarzonym", i jeszcze zapewnianie mnie o tym że mieszkanie jest "czyste" jeszcze się gotuje na samą myśl. Ale niestety w obecnej sytuacji nie mam wyjścia jak zrezygnować.
Jeszcze jedno w umowie przedwstępnej cywilno-prawnej nie maja obowiązku tego wykazywać więc jak ktoś naprawdę, chce zaryzykować podpisuj umowę notarialną. przynajmniej będziecie mieli jasną sytuację na czym stoicie.
Zazdroszczę tym co już kupili mieszkania przynajmniej was to nie dotyczy. I trzyma kciuki aby wszytko się ułożyło z naprawami.
Może kiedyś będzie mi dane zamieszkać jeszcze w Vital Parku :) na co liczę ..
jak macie pytania czy cosik piszcie :) będę zaglądać .