Dodaj do ulubionych

Nowy właściciel, stare długi

08.09.11, 16:31
Witam was, i przepraszam za długą nie obecność, była ona spowodowana frustracją w związku obecną sytuacjom księgi wieczystej dz IV. i sprawdzaniu wszelkich możliwości i zagrożeń.

Dziś ostatecznie zrezygnowałam z zakupu mieszkania i radzę wam zrobić to samo jeśli mieliście taki zamysł przynajmniej do uregulowania kwestii KW. Dlaczego?

1. w ciągu ostatnich 6 tygodni pojawiły się 2 wzmianki w dziale IV KW, obydwa są to wpisy hipoteki przymusowej na zabezpieczenie zapłaty do kwoty 500.000 ten z 29.07 ( jest to osoba prywatna która była prawdopodobnie w 2008 roku członkiem zarządu spółki vital park ) oraz ten z września na kwotę ok 100tyś.
2. takie obciążenie wiąże się z dużym problem zaciągnięcia kredytu, bo banki nie chętnie udzielają ich jak jest taki wpis.
3. nie wierzcie w zapewnienie JB, że sąd odrzuci ten wpis, może ale nie musi. jeśli się tak stanie że odrzuci obydwie osoby które zajęły hipotekę mogą się od tego odwoływać i mają szanse wygrać- nie jestem prawnikiem i radzę osobom zainteresowanym poradzić się kogoś z zewnątrz kogoś kto w tym siedzi, prawnika, radce prawnego - mi odradzili
4. co się stanie jak riffhold przegra? jest kilka wariantów
a) spłaci ich - w co nie wierze jak by mieli to zrobić by zrobili to jako vital park bez sprzedawania majątku (mieszkań) firmy.
b) osoby pokrzywdzone mogą zająć sądowo mieszkania i teraz tak : my kupujący mamy taki wpis przez co mogą też zgłosić się do nas - kupiliśmy mieszkanie zadłużone, świadomi tego ryzyka.
5. obawiam się, że wpisów będzie coraz więcej a mnie nie stać na ryzyko że pewnego pięknego dnia ktoś zapuka do mych drzwi (jeśli jakimś cudem dostane kredyt) aby odzyskać pieniądze za dług dewelopera, który zapewne sprzeda mieszkania kolejnemu właścicielowi, sam zniknie a ja się obudzę z komornikiem na karku.

Ja bardzo długo biłam się z myślami co zrobić, bo to mieszkanie było tym "wymarzonym", i jeszcze zapewnianie mnie o tym że mieszkanie jest "czyste" jeszcze się gotuje na samą myśl. Ale niestety w obecnej sytuacji nie mam wyjścia jak zrezygnować.

Jeszcze jedno w umowie przedwstępnej cywilno-prawnej nie maja obowiązku tego wykazywać więc jak ktoś naprawdę, chce zaryzykować podpisuj umowę notarialną. przynajmniej będziecie mieli jasną sytuację na czym stoicie.

Zazdroszczę tym co już kupili mieszkania przynajmniej was to nie dotyczy. I trzyma kciuki aby wszytko się ułożyło z naprawami.

Może kiedyś będzie mi dane zamieszkać jeszcze w Vital Parku :) na co liczę ..

jak macie pytania czy cosik piszcie :) będę zaglądać .

Obserwuj wątek
    • red-kamil1234 Re: Nowy właściciel, stare długi 09.09.11, 08:17
      Hej Mazi
      My już też podjeliśmy taką decyzję, że rezygnujemy z zakupu. W sumie radzę tak zrobić reszcie osób starających się o zakup tej nieruchomości. W gruncie rzeczy należało by się z tego cieszyć, bo można było zdepnąc w wielkie "...." ;] Mazi szukałaś może jakieś alternatywy dla osiedla Vital Park w Ząbkach, jest coś tam godnego zainteresowania, chodzi mi o mieszkania 3 pokojowe.
      Pozdrawiam
      • mazi6 Re: Nowy właściciel, stare długi 09.09.11, 10:04
        szukałam ale z kiepskim skutkiem ciekawie wygląda patio ale dział sprzedaży jak dla mnie jedna wielka olewka, dolcan i podobne twory nawet nie brałam pod uwagę ciekawe się prezentowały bezczynszóki ale już niema :/ więc jak dla mnie masakra. Najgorsze, że mieszkania w Vital Parku mimo wszytko miały wysoki standard i fajne układy pokoi, duże okna itp przez co ciężko znaleźć alternatywę bo na wszytko patrzę przez pryzmat właśnie ich mieszkań. Nic mi się nie podoba, obecnie zaczęłam przeglądać mieszkania z rynku wtórnego.

Niestety jestem trochę skazana na ząbki, chodź zaczęłam w pewnym momencie zastanawiać się na bezczynszówkami w kobyłce w ramach desperacji.

A wy znaleźliście coś ciekawego?
        • red-kamil1234 Re: Nowy właściciel, stare długi 09.09.11, 13:39
          Jak narazie nie, na razie mamy troszeczkę dośc tego tematu więc damy sobie troszkę czasu na znalezienie innej nieruchomości. Tu przyznam Ci fakt, że mieszkania w Vital Parku miały fajne rozkłady i duże okna, które optycznie powiększały pokoje. Same wykończenie mieszkań tez było ok ( generalnie głądzi nie trzeba było kłaść), natomiast co do wykończeń garaży, klatek schodowanych w piwnicy oraz samych komórek pozostawiała dużo do życzenia. Mnie ostatnio (jeszcze przed pojawieniem się jeszcze problemów z KW) niepokoiły sygnały o zalewaniu garaży i komórek lokatarskich oraz inne usterki zgłaszane przez mieszkańców. Nie najniższy wychodził także czynsz za te mieszkania. My generalnie prześledziliśmy też rynek mieszkań w ząbkach. Jest tam taki jeden blok na ulicy Kaszubskiej (Nazwa inwestycji Apartamenty Kaszubska) z tego co wiem jeszcze jakiś czas temu były tam wolne lokale.
          Mam nadzieje ze następnym razem trafimy na mniej problemową nieruchomośc. Powodzenia w szukania.
          • klaudens86 Re: Nowy właściciel, stare długi 09.09.11, 15:45
            Witam,

ja tez wycofałam się z kupna mieszkania na osiedlu Vital Park.

Zaczęłam cała procedurę od początku, znałam mieszkania Patio Ząbki - mazi przyznam rację ze biuro sprzedaży ma dość olewający stosunek... ale jak się jest natrętnym można dużo w egzekwować. W poniedziałek juz podpisuję umowę przedwstępną mam nadzieje ze tym razem wszystko będzie ok :)

Pozdrawiam i życze powodzenia w szukaniu mieszkań :)
            • mazi6 Re: Nowy właściciel, stare długi 09.09.11, 16:41
              czyli zdecydowałaś się właśnie na Patio? byłaś może w środku, jak wrażenia? bo obecnie nie chce pokazywać mieszkań i nie wiem o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka