Dodaj do ulubionych

Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząbkach

09.02.12, 13:36
Żeby wyrazić opinie mieszkańców proponuję wypełnic poniższa ankietę. Dotyczy ona opinii mieszkańców na temat stanu komunikacji miejskiej w Ząbkach i planowanych w niej zmianach. Zebrane odpowiedzi zostaną przedstawione na poniedziałkowym spotkaniu z burmistrzem
Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Zabkach
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 13:42
      Brakuje opcji "czy odprowadzasz podatki w Ząbkach/Wołominie".
      Chyba, że jest "dalej", ale bałem się kliknąć aby przypadkiem nie wysłać ankiety.
      • robert8882 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 13:48
        Ta ankieta to jakiś żart, albo sposób na zebranie informacji o ankietowanych.
        • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 13:52
          To nie jest żart i nie ma zamiaru zbierać jakichkolwiek informoacji o ankietowanych. Nie ma tam nigdzie opcji podawania swoich danych. To jest próba zrobienia czegoś żeby było lepiej. Moim zdaniem lepsze to niż tylko narzekanie na forum
          • malezeby Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 13:55
            Wypełniłam.
            • careta Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 14:59
              Ja również wypełniłam i wysłałam. Mam nadzieję, że to coś pomoże:)
          • robert8882 Re: Co to jest? 09.02.12, 22:02
            Ankieta niekompletna i tendencyjna.
            np pytanie: "Koszty utrzymania linii darmobusa Ząbki-2 prawdopodobnie będą wyższe od kosztów utrzymania linii X. Czy takie działania burmistrza można nazwać szukaniem oszczędności?"
            Jaki cel ma to pytanie? Ankieta dotyczy Burmistrza, czy komunikacji, bo się pogubiłem.
            Ząbki 2 mamy zamiast hiperdrogiej kolei, a nie linii x.

Albo to: "Czy podróż do/z Warszawy nową linią darmobusa Zabki-2 koleją do Dworca Warszawa Śródmieście skróci czas dotarcia do miejsca docelowego w Warszawie?"

Pytania dotyczą linii x na której nigdy nie otrzymałem biletu za przejazd, (a żona na 10 przejazdów może ze 2 razy).
            Nie ma tu pytań o zasadność przejścia do 2 strefy PKP, ani o parkingi przy stacji pkp, ani o odległość do najbliższego przystanku, ani o harmonogram przejazdów.
            Co to jest?
            • paulwent Re: Co to jest? 09.02.12, 23:18
              Bardzo mnie cieszy Twoja krytyka bo to oznacza że temat jest interesujący. Nie jestem badaczem i nie układam ankiet codziennie wiec to że nie jest ona profesjonalna. Może jednak poza krytykowaniem jesteś w stanie zrobić coś więcej? Może sam ułożysz pytania które lepiej pokażą problemy komunikacyjne w mieście? A odpowiadając na Twoje pytania:
              Ankieta dotyczy komunikacji a ponieważ decyzje w tej kwestii podejmuje burmistrz więc pośrednio pytania dotyczą jego a ściślej zasadności podejmowanych przez niego decyzji.
              Darmobus 2 jest raczej nie zamiasta drogiej kolej ( co do ceny za ten transport zgadzam się) a właśnie zamiast linii x. Miałem na ten temat rozmowę z burmistrzem i sam stwierdził że linii x prawdopodobnie nie będzie a w to miejsce pojawi się darmobus do rembertowa
              Brak otrzymania biletów w linii x to moim pośrednio wina pasażerów. Jeżeli ktoś nie chce biletu to niestety pewnie czasami kierowca go nie wysawał.ja przez 3 lata jazdy linią x zawsze bilet dostawałem.
              Zamiarem powstania tej ankiety była głównie odpowiedź na pytanie czy mieszkańcy chcą pozosrawienia linii x czy wolą kolejny darmobus ponieważ na to możemy mieć jeszcze wpływ( przynajmńiej mam taką nadzieję). W mojej opinii kwestie związane z pkp są już rozstrzygnięte a parking przy pkp zawsze traktowałem jak przedwyborcze czcze gadanie i nigdy nie traktowałem tego poważnie.
              • fuks0 Re: Co to jest? 10.02.12, 00:05
                > Zamiarem powstania tej ankiety była głównie odpowiedź na pytanie czy mieszkańcy
                > chcą pozosrawienia linii x czy wolą kolejny darmobus ponieważ na to możemy mie
                > ć jeszcze wpływ( przynajmńiej mam taką nadzieję).

Ja uważam, że potrzebne jest jedno i drugie (a zdania co do tego, które bardziej jest potrzebne będą podzielone). Z oszczędności, które wynikają z rezygnacji z pierwszej strefy na KM powinno spokojnie wystarczyć. Jeżeli jednak nie... to można skrócić trasę D2, dołożyć kursów 199 (choćby po 1-2 w szczycie), zmniejszyć liczbę kursów D1/stworzyć zamiast niego gimbusa dla uczniów (kursowałby on jedynie w dni, w których czynne są szkoły i w godzinach, w których są potrzebne dzieciom (czyli również likwidacja kursów wieczornych). Możliwych rozwiązań jest wiele. Nie muszą się one ograniczać do pytania: "X czy D2?". Niestety władze jak na razie wybierają jedne z gorszych możliwych.
                • robert8882 Re: Co to jest? 10.02.12, 21:58
                  Nie znam się, więc się wypowiem.
                  1. Jeśli stawki PKP wciąż będą tak idiotycznie wysokie, to powinniśmy utrzymać dojazd do 190, które jeździ z M1 do Bankowego. Nie ma sensu puszczać autobusów do dworca Wileńskiego, bo i tak dużo szybciej niż komunikacją miejską nie pojadą, a będzie alternatywa dla tych którzy nie chcą płacić za 2 strefę.
                  2. Ząbki wraz z Markami i Radzyminem powinny spróbować lobbować za przyspieszeniem linii 718, 805... na terenie Warszawy. Linie te zatrzymywałyby się na każdym przystanku poza Warszawą, natomiast na terenie Warszawy pozostały by tylko główne węzły przesiadkowe. To przyspieszyło by przejazd o dobre 10 minut.
                  3. Ci, którzy wykupią bilet na 2 strefę powinni mieć dobry dojazd do PKP, gdyż ten środek transportu będzie najszybszy bez względu na okoliczności.
                  4. Dojazd do Rembertowa jest fikcją, gdyż trasa nie jest przewidywalna. Można jechać 20 minut, a można i godzinę. Przy dojeździe do pracy ważny jest nie tylko czas, ale też punktualność.
                  • paulwent Re: Co to jest? 10.02.12, 22:46
                    Cieszę się że zaczeła się konstruktywna dyskusja. Odnosząc się do tego co napisałeś.
                    1. Moim zdaniem dojazd do wileńskiego jest istotny.oczywiście można się przesiąść do 190 na Radzymińskiej ale dojazd darmobusem z okolic ul. Powstanców trwa jakieś 20 minut a kolejne 15 to jazda zapchanym 190. Dochodzi przesiadka a chyba zależy nam na tym aby było ich jak najmniej. W obecnej sytuacji kiedy radzymińska nie jest zapchana dojazd x naprawdę jest wygodny a patrząc na liczbę osób podróżujących rano nadal jest to linia popularna.
                    2. O tej opcji nie słyszałem a wydaje się być ciekawym rozwiązaniem jednak tylko dla części miasta bliżej Radzymińskiej.
                    3. Jeżeli jestes za poprawą dojazdu do pkp w ząbkach to zastanawiam się dlaczego nie jesteś zwolennikiem linii x. Podróżujący tą linią często przesiadają się na pociąg. Odpalenie kolejnego darmobusa w żaden sposób tej sytuacji nie poprawi szczególnie jeżeli chodzi o mieszkających na powstańców.pewnie zaraz pojawią się glosy ze to nie jedyna ulica w tym mieście i tak jest ale wycięcie x pozostawia na ten moment jej mieszkancom tylko jedną możliwość czyli linię ząbki 1. Niesteyty poza tym że jest ona mocno niepunktualna to autobusy są rano zapchane. W x w okolicach 7:00 też jest ciasno więc jak wrzucimy wszystkie te osoby do jednego autobusu to będzie słabo. Ważną sprawą są nowo budowane osiedla na powstańców a co za tym idzie jeszcze większe problemy komunikacyjne jak również wzmożony ruch przy wyjeździe na żołnierską co w perspektywie uruchomienia darmobusa do rembertowa zwiazstuje zwiększające się problemy z jego punktualnością
                    4 i to jest najważniejszy problem. Nowa linia darmobusa w mojej opinii jest całkowitą porażką. Zgadzam się calkowicie ze mozna jechac zarówno 20 minut jak i godzinę a chyba nie o to chodzi więc traktuję ją tylko i wyłącznie w kategoriach wymysłu władz. Ciekaw jestem tylko na jakiej podstawie burmistrz twierdzi że będzie to super rozwiązanie dla mieszkańców
      • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 13:55
        Fakt nie ma takiej opcji ale nie chce jej dodawać, żeby zaraz ktoś nie posądził mnie o manipulację. Po kliknięciu dalej nie ma więcej pytań. Bardziej chodziło mi o odpowiedż na pytanie czy obdarowywanie mieszkańców darmobusami skłoni ich do meldowania czy jest to całkowicie chybiony pomysł i trzeba szukać innych rozwiązań
        • corrida_pl Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 14:10
          paulwent napisał:

> Fakt nie ma takiej opcji ale nie chce jej dodawać, żeby zaraz ktoś nie posądził
          > mnie o manipulację. Po kliknięciu dalej nie ma więcej pytań. Bardziej chodziło
          > mi o odpowiedż na pytanie czy obdarowywanie mieszkańców darmobusami skłoni ich
          > do meldowania czy jest to całkowicie chybiony pomysł i trzeba szukać innych ro
          > związań

tylko, że pomiędzy niezameldowanym a niezameldowanym płacącym podatki jest spora różnica...
        • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 14:13
          Żeby ograniczyć możliwość generowania wielu ankiet przez jedną osobę i żeby uwiarygodnić wyniki ankietę można wysłac tylko raz z tego samego numeru IP
          • wrekawek Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 09.02.12, 19:35
            Czyli jeden głos na blok czy osiedle czy cały ethnet?
            • e_zabki.pl Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 10.02.12, 02:01

Nie ... ale IP ... zostało już zarejestrowane ...;-)
              ----------------------------
              Jak nie dostać kredytu Hipotecznego w DnB NORD BANK

Owoce w szkole
          • darianzabki Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 12.02.12, 21:35
            Ale chyba zapomniałeś że ci co są w sieciach osiedlowych "ethnet" ( a takich jest kilkaset w zabkach południowych) korzystają ze wspólnego numeru IP . Dostałem komunikat ze ten IP juz został zarejestrowany. Czyli nie każdy może wyrazić swoje zdanie w ankiecie .
    • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 12.02.12, 22:46
      No fakt tego nie wziąłem pod uwagę. Poprawiłem to w ustawieniach więc można jeszcze wyrazić swoją opinię. Wyniki ankiety przedstawię na jutrzejszym spotkaniu rady miasta ( o ile pracodawca puści mnie z pracy troszeczkę wcześnie). Oczywiście na forum wyniki też zostaną zaprezentowane
    • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 09:40
      Wyniki ankiety postaram się opublikować dzisiaj lub jutro. Wczoraj przedstawiłem burmistrzowi opinię mieszkańców wynikającą z ankiety ale stwierdził że opinia osób niezameldowanych go nieinteresuje. Jak okazało, się że większość osób które odpowiedziały jest zameldowana to skończył temat. Generalnie dyskusja była ciekawa ale bezproduktywna - ja wiem lepiej i będzie tak jak ja chcę. A to czy pociąg będzie w II strefie to jak się dowiedziałem też nic pewnego bo nic jeszcze nie zostało podpisane
      • corrida_pl Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 09:48
        paulwent napisał:

> Wyniki ankiety postaram się opublikować dzisiaj lub jutro. Wczoraj przedstawiłe
        > m burmistrzowi opinię mieszkańców wynikającą z ankiety ale stwierdził że opinia
        > osób niezameldowanych go nieinteresuje. Jak okazało, się że większość osób któ
        > re odpowiedziały jest zameldowana to skończył temat. Generalnie dyskusja była c
        > iekawa ale bezproduktywna - ja wiem lepiej i będzie tak jak ja chcę. A to czy p
        > ociąg będzie w II strefie to jak się dowiedziałem też nic pewnego bo nic jeszcz
        > e nie zostało podpisane

to arogant... zamelduję się a jakże (chce to będzie miał), ale podatków moich nie zobaczy (a ogląda je od 4 lat - NIP3)!!!
        • kolo-1977 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:08
          ja nie chcę płacić ze swoich podatków za niezameldowanych którzy korzystają ze wspólnego biletu jadąc pociągiem,
          • tofeek Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:15
            A jak jezdzisz po Warszawie (gdzie gminy tez doplacaja do biletow) to rozumiem ze juz jest OK ze Twoi wspolpodrozni do Ciebie doplacaja. Tak dla jasnosci sytuacji...
          • paulwent Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:18
            Odnośnie kwestii NIP 3 chciał szybko zmienić temat twierdzeniem, że od nowego roku już nie ma NIP 3. No niestety, żle trafił bo wiem że nowy druk praktycznie nic nie zmienia ale podobnie jak inne kwestie tak i ta została urwana. Generalnie rozmowa z burmistrzem wyglądała tak ( jeden przykład pokazujący całą rozmowę, więcej wkrótce)
            - Ile czasu według Pana autobusowi na linii Ząbki 2 zajmie dojazd z ul. Powstańców do PKP Rembertów?
            - Wiem doskonale bo jak wożę żonę to do Chełmżyńskiej jadę przez Żołnierską i Strażacką
          • corrida_pl Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:20
            kolo-1977 napisał:

> ja nie chcę płacić ze swoich podatków za niezameldowanych którzy korzystają ze
            > wspólnego biletu jadąc pociągiem,

A zastanowiłeś się czasem że korzystasz z infrastruktury innych miast, w których nie jesteś zameldowany? Trzeba mieć trochę większe horyzonty niż koniec własnego nosa...
            • szeszol Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:29
              Na grupie marcekiej, pojawił się artykuł dot. I strefy w Markach - zacytuję
              --------------------------
              8 lipca 2011 roku na stronie internetowej ZTM ukazał się komunikat: „Inicjatywa pociąga za sobą dodatkowe koszty (780 tys. zł rocznie), dlatego wnioskodawcy powinni wskazać źródła finansowania w budżecie gminy Marki”. Zatem ZTM podtrzymał swoje stanowisko z 2007 roku, a miasto Marki zgodnie z tym postulatem zabezpieczyło w projekcie budżetu na 2012r kwotę 1 miliona złotych.

Nagły zwrot

Jakież było nasze zdziwienie gdy, na krótko przed przyjęciem budżetu, Zarząd Transportu Miejskiego pismem z 11 stycznia 2012 roku poinformował o przeprowadzonej „analizie pomiarów napełnień oraz kontroli biletowych na liniach podmiejskich obsługujących Marki”. Z analizy wynika, że objęcie Marek pierwszą strefą biletową przy zachowaniu poziomu dofinansowania linii autobusowych (obecnie 40%) przyniesie ZTM stratę przeszło 2,1 mln zł rocznie. Deficyt ten (ok. 82%) powinna w pełni pokryć gmina podmiejska – miasto Marki.
              ---------------
              jakoś tak podobnie jak z PKP u nas, nagle się więcej zrobiło i to w ciągu pół roku..
            • kolo-1977 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:38
              Bogata Warszawa niech płaci, a biedne Ząbki nie. A poza tym nie korzystam z komunikacji miejskiej
              • sibeliuss Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 11:41
                Ale niby dlaczego Warszawa ma płacić? (wiedzę masz żadną a się mądrzysz)
      • attiya Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:49

paulwent napisał:

> Wczoraj przedstawiłem burmistrzowi opinię mieszkańców wynikającą z ankiety ale stwierdził że opinia osób niezameldowanych go nieinteresuje.

i słusznie
        powinno się te słowa opublikować i rozwiesić po ząbkach
        to będzie genialna zachęta dla osób do meldunku i płacenia tutaj podatków

Jak okazało, się że większość osób któ re odpowiedziały jest zameldowana to skończył temat. Generalnie dyskusja była c
        > iekawa ale bezproduktywna - ja wiem lepiej i będzie tak jak ja chcę.

my też będziemy lepiej wiedzieć w następnych wyborach kogo wybrać

A to czy pociąg będzie w II strefie to jak się dowiedziałem też nic pewnego bo nic jeszcz
        > e nie zostało podpisane
        czy ktoś wpadł już na pomysł, zgodnie ze słowami pewnego pana aby polikwidować wszystko:komunikację, pociąg, szkoły, przedszkola, zerwać aswalt, zlikwidować kanalizację i nałożyć jeszcze ze dwa podatki
        • szeszol Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:55
          > czy ktoś wpadł już na pomysł
          ....
          >nałożyć jeszcze ze dwa podatki

Prawdopodobnie już tak: Donald się nazywa a w jego imieniu działa Vincent...
          Chyba że jesteś:
          - posłem
          - senatorem
          - ministrem
          - policjantem
          - rolnikiem
          - strażakiem
          To wtedy może się uda wywinąć...
          • attiya Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:59
            jestem rozczarowana, bo miałam na myśli burmistrza i ze dwa gminne podatki - oprócz tych ogólnopaństwowych :D
            może np podatek za meldunek i podatek za brak meldunku
            albo
            podatek za kostkę przed domem
            i podatek za brak uwardzonego otoczenia przed domem, co świadczy o niechlujności zamieszkującego ową posesję :D
            a ci, co mieszkają w blokach, żeby nie myśleli, że im się coś upiecze to podatek za balkon :D
            aha i konieczenie podatek dla tych, co nie korzystają z komunikacji miejskiej :D
            • attiya Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 10:59
              zapomniałam dodać, że raz raz kasa na łatanie dziury budżetowej się znajdzie oraz nie tylko na jeden basen ale na dwa....bo jakże to, tylko jeden basen??
              :D
        • bezkitu3.0 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 11:15
          attiya napisała:

>
          > paulwent napisał:
          >
          > > Wczoraj przedstawiłem burmistrzowi opinię mieszkańców wynikającą z ankiet
          > y ale stwierdził że opinia osób niezameldowanych go nieinteresuje.
          >
          > i słusznie
          > powinno się te słowa opublikować i rozwiesić po ząbkach
          > to będzie genialna zachęta dla osób do meldunku i płacenia tutaj podatków
          >

Ile można powtarzać, że część mieszkańców wynajmuje tutaj mieszkania lub pokoje (studenci) i NIE MOŻE SIĘ ZAMELDOWAĆ NA POBYT STAŁY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • attiya Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 11:20
            ale podatki mogliby płacić, nieprawdaż?
            poza tym można zameldować się na pobyt czasowy, tak obok mnie małżeństwo zrobiło własnie
            a tych studentów to pewnie ze 20 tysięcy jest, co?
            • bezkitu3.0 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 11:31
              attiya napisała:

> ale podatki mogliby płacić, nieprawdaż?
              > poza tym można zameldować się na pobyt czasowy, tak obok mnie małżeństwo zrobił
              > o własnie

Ale za pobytem czasowym pieniądze z PITu nie idą!!

> a tych studentów to pewnie ze 20 tysięcy jest, co?

Nie tylko studentów! Wystarczy zobaczyć choćby na gumtree ile jest ofert wynajmu mieszkań i domów. Jesteśmy sypialnią Warszawy i to powoduje, że duża część osób mieszka tu tymczasowo lub tylko przez niektóre dni w miesiącu (np. studia zaoczne). Nie jest to 20 tysięcy, ale kilka tysięcy może być. I co z nimi? Przez kilku trolli z forum i burmistrza ekonomicznego ignoranta mają być pozbawieni praw?
              • attiya Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 11:36
                zgadza się ale osób, które meldują się na pobyt czasowy jest nie wiele :-)
                za to znam dużo osób, które tu kupiły mieszkania a nie są tu zameldowani, obawiam się, że nie jest to kilkanaście osób w skali Ząbek, pewnie idzie to w kilka tysięcy - ale to tylko moje rozwazania a nie przekonanie, że tak jest :-)
                co do pozbawienia praw do pewnych przywilejów, cóż, samym darmobusem nie da się zachęcić ludzi do meldunku, tu trzeba czegoś więcej....i dobrej woli burmistrza
                ach, no tak, będzie jeszcze basen - sory, nie mogłam się powstrzymać :P
      • etam2.0 Re: Ankieta dotycząca komunikacji miejskiej w Ząb 14.02.12, 12:02
        Brawo za chęci i zaangażowanie. A p. Perkowski niezależnie, co do niego mówiłeś powinnien być uprzejmy. Chyba trochę zapomniał o PR (co prawda znamy relację tylko 1 ze stron).
        Co do samej ankiety. Pisałeś, że nie masz doświadczenia itd.. Widać to. Ja bym takiej niedopracowanej ankiety (uwagi były także tu, na forum) i wyników nie pokazywał "na zewnątrz". Lepiej było ją 1dopracować, 2przeprowadzić, 3zaprezentować.
        Dziś na stronie um jest dostępny lutowy numer Co Słychać z ogłoszeniem o poniedziałkowym spotkaniu. Wczoraj tego numeru jeszcze nie było :-) - może przeoczyłem, bo sprawdzałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka