Dodaj do ulubionych

Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek!! :)

06.11.12, 12:54
Temat na forum już jest, ale co z tego. Ludzie nie wchodzą do internetu, nie czytają wiadomości.. ale to nie jest przecież ich wina. Wina leży po stronie miasta. No bo skąd niby zwykły kierowca ma wiedzieć, że otworzyli „coś, gdzieś”. Miasto mogłoby informować kierowców, postawić nawet jeden głupi znak na wyjeździe i wszystko byłoby ok. Ale po co.

No ale do rzeczy. Mowa o północno-wschodniej części miasta. Korki o porannym szczycie na wyjazdach są duże (Bystra, Wolności). W tym zakresie raczej nic się nie zmieni i trzeba się pogodzić z tym, jak jest. Na pewno w jakimś stopniu ruch się rozładuje, gdy powstanie obwodnica Marek, która pozwoli na szybkie przedostanie się do trasy S8…

..I tu właśnie o niej mowa. A dokładnie o otwartym lewoskręcie na trasę S8. Nie jestem jakimś specjalistą, analitykiem itp. Po prostu zastanawiam się w jakim celu kierowcy jadą prosto z ulicy Wolności w kierunku M1. Część może jechać do pracy, część na zakupy, a reszta? Reszta w tym przypadku do duża, duża większość. Wydaje mi się, że po prostu jadą przez centrum handlowe, aby wjechać na trasę S8. I tak stojąc na światłach przed skrzyżowaniem tworzy się korek. A gdyby tak chociaż połowa osób, zamiast jechać prosto, skręcałaby w prawo przy zielonej strzałce, to korki rozładowałyby się w bardzo dużym stopniu.

Nie wiem, czy kogoś w ogóle interesuje to co napisałem, ale wydaje mi się, że przy obecnej sytuacji to nawet najmniejsze działania w kierunku poprawy dojazdu do pracy mogą okazać się bardzo korzystne. Dla wszystkich :-]

Pozdrawiam ;-)
Obserwuj wątek
    • bioo Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 06.11.12, 13:12
      dziś tak jechałam- lewoskrętem na S*, ale i tak swoje trzeba odstać na światłach albo przy macro albo przy bystrej :)
    • pierwiast Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 06.11.12, 14:29
      Umieściliśmy na FORUM ZĄBKI info o lewoskręcie 2 listopada od razu po uruchomieniu. W pokazie slajdów na stronie głównej jest do tej pory. Zostawimy go jeszcze przez kilka dni.
      Tak czy inaczej skręt w prawo (zielona strzałka) jest też mało skuteczny. Przydałaby się dodatkowa mozliwość wjazdu na Radzymińską a co za tym idzie na S8. W przeciwnym kierunku (z S8 na Radzymińską w kierunku Ząbek jest jeden pas) też czasami się "zatyka". Niestety obawiam się, że obwodnica Marek niewiele tu zmieni. Węzeła Drewnica przewidziany jest dopiero z drugiej strony lasu Drewnickiego. Praktycznie w Markach na granicy z Zielonką. Dojazd do niego nie będzie prosty. Jesteśmy chyba skazani na rozwiązanie które funkcjonuje w chwili obecnej. Warto by chyba się zająć tym aby je poprawić bo biorąc pod uwagę, że węzeł już w chwili oddania jest nieskuteczny to niewygląda to dobrze.
      • alidziubek Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 06.11.12, 15:08
        Najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba zrobienie jeszcze jednego pasa do skrętu w prawo , w Radzymińską ale to chyba nierealne...
      • etam2.0 węzeł Drewnica 06.11.12, 15:39
        pierwiast napisał: "Węzeła Drewnica przewidziany jest dopiero z drugiej strony lasu Drewnickiego. Praktycznie w Markach na granicy z Zielonką. Dojazd do niego nie będzie prosty."

Węzeł Drewnica ma być węzłem zamkniętym tj. będzie tylko połączeniem S8 i S17 (Wschodnia Obwodnica Warszawy). Nie planuje się włączenia do niego ruchu lokalnego - z Marek, z Ząbek i z Zielonki. Nie więc znaczenia (z puntku widzenia mieszkańca m.in. Ząbek) dla ruchu lokalnego, gdzie ten wezeł się znajduje i jaki jest do niego dojazd. Żeby skorzystać z tych dróg trzeba będzie skorzystać z innych węzłów (Marki i 2x Zielonka).

Coś się zmieniło w tej kwestii?

A obowodnica Marek (S8) pomoże nam bardzo - zwiększy część ruchu z kierunku Wołomin omijającą Ząbki w drodze do Warszawy.
        • netgater Re: węzeł Drewnica 12.11.12, 13:53
          Wcale niekoniecznie. Ostatnio głośno w lokalnej prasie o tym, że być może w ogóle nie powstanie na S8 węzeł Wołomin (nikt nie pomyślał o zrobieniu drogi dojazdowej do takiego węzła...) - a to oznacza, że ruch lokalny ta droga może obsłużyć w znikomej części.

--------------------------------------------------------------
          • etam2.0 a jednak węzeł Drewnica będzie 17.11.12, 23:52
            pozytywna informacja: Węzeł Wołomin na trasie S8 jednak powstanie
            za RDC;
    • forumowy_wyjadacz Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 12.11.12, 11:50
      "..I tu właśnie o niej mowa. A dokładnie o otwartym lewoskręcie na trasę S8. Nie jestem jakimś specjalistą, analitykiem itp. Po prostu zastanawiam się w jakim celu kierowcy jadą prosto z ulicy Wolności w kierunku M1. Część może jechać do pracy, część na zakupy, a reszta? Reszta w tym przypadku do duża, duża większość. Wydaje mi się, że po prostu jadą przez centrum handlowe, aby wjechać na trasę S8. I tak stojąc na światłach przed skrzyżowaniem tworzy się korek. A gdyby tak chociaż połowa osób, zamiast jechać prosto, skręcałaby w prawo przy zielonej strzałce, to korki rozładowałyby się w bardzo dużym stopniu."

Sorry, ale to światła to jakaś pomyłka. Jak dobrze pójdzie to trzy osobówki przejadą, z czego trzecia już na żółtym. Problem zaczyna się wtedy, kiedy stoją dwa, może trzy "TIRy". Ostatnio spędziłem tam 10', więc śmiem stwierdzić, że przez drogi CH jest... szybciej. :P
      • netgater Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 12.11.12, 13:49
        Potwierdzam niestety tą obserwację. Jak dla mnie to coś regulacja świateł tam działa bez sensu - samochody jadące Radzymińską do W-wy stoją przed światłami i samochody skręcające w lewo na S8 także. Potem krótki okres na 2-3 samochody i znowu czerwone. Ktoś to źle zaprogramował.

--------------------------------------------------------------
        • bioo Re: Ludzie rozładujcie korki na wyjeździe z Ząbek 19.11.12, 09:17
          niestety potwierdzam, światła przy lewoskręcie na S8 są na max 3 auta, jak jest większy samochód to on 1 ledwo zdąża... więc znów jeżdżę przez M1 by na S8 wylądować ostatecznie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka