Dodaj do ulubionych

ordnung muss sein!!!

27.09.13, 18:34
W końcu jest !!strefa ruchu!!;)ale się będzie teraz działo!!!hie hie.
Obserwuj wątek
    • kruq_1 Re: ordnung muss sein!!! 27.09.13, 19:37
      Za dwa, trzy miesiące Straż Miejska w Ząbkach sama się rozwiąże, bo nie będą wyrabiali z ilością wezwań na nasze osiedle od naszych osiedlowych aktywistów :-)
      • nowy_26 Re: ordnung muss sein!!! 27.09.13, 23:09
        chyba raczej stworzą dodatkowy etat do obsługi naszego osiedla.
        • kruq_1 Re: ordnung muss sein!!! 27.09.13, 23:24
          Musiałby zarobić na siebie a tu raczej się to nie uda z mandatów, biorąc pod uwagę wszystkie super ważne powody, dla których będą wzywani :-)
          • dlinci Re: ordnung muss sein!!! 28.09.13, 11:25
            hmm... uderz w stół a nożyce się odezwą?? ;-)

Osobiście, temat (rzekomych) licznych interwencji straży miejskiej ani mnie martwi ani oburza. Natomiast strefa ruchu jest na osiedlach czymś tak naturalnym jak ochrona, sprzątanie i dbanie o zieleń.

miłego weekendu życzę :-)
            • smile53 Re: ordnung muss sein!!! 28.09.13, 17:30
              porządek musi być...

nie parkujesz na "wkręta" - nie masz się czym martwić...

• faked Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 10:37
                a proszę mi powiedzieć w jaki sposób nowy regulamin doprowadzi do tego żeby cwaniacy nie zajmowali miejsc dla gości?

Bo czytać ze zrozumieniem potrafię i z instrukcji jasno wynika, że na osiedle będą wpuszczani wszyscy do momentu wyczerpania miejsc (mówi o tym bodajże punkt 7). Nie ma ŻADNEJ regulacji ani punktu dotyczącego sposobu radzenia sobie z mieszkańcem parkującym na tych miejscach. Jedynie uchwała mówi, że miejsca są przeznaczone tylko dla gości. Ale skoro nie ma tego w praktycznym regulaminie to jest to MARTWY przepis!

Straż miejsca nie będzie mogła reagować na cwaniaków parkujących na miejscach wyznaczonych do postoju (ich nie interesuje czyje to są miejsca).

Różnica jest tylko taka - że goście nie dość że nie będą mieli gdzie zaparkować to jeśli wjadą na osiedle to otrzymają mandat. Brawa dla osób odpowiedzialnych za ten stan!
                • ewelina.stepiniak Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 11:59
                  mnie to rowniez rozbawilo bo ktos mocno sie napisal i tak na prawde nic madrego nie wymyslij.
                  Zastanawia mnei dlaczego zarzad zajmuje sie tematem parkowania na osiedlu (ktore ZAWSZE bedzie i bylo na kazdym osiedlu.Nie da sie tego wyeliminowac-mi to nie przeszkadza-bardziej wkurza mnei koles ktory sobei postawil na miejscu dla niepelnosprawnych przyczepe!) a nie obrapana oblesna elewacja,pomazanymi klatkami,wiecznie nie wymienianymi zarowkami w windzie i odpadajacymi od budynkow płytkami.To jest problem.
                  • dlinci Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 13:40
                    A skąd Państwo wywnioskowali założenie, że jedynym i wyłącznym celem wprowadzenia strefy ruchu jest ukrócenie nadużywania miejsc postojowych?

Jak rozumiem postulują Państwo, że żeby tej strefy w ogóle nie było? A w zamian co?

Czy sądzą Państwo, że wszystko da się uregulować wprost? Jednym dokumentem? A może strefa ruchu jest tylko pierwszym elementem projektu, pierwszym krokiem - dowiadywali się Państwo czy z natury kontestują wszystko nie znając dokładnie okoliczności i realiów ?

Skąd podejrzenia że Zarząd nie zajmuje się innymi sprawami? O niedawnym założeniu funduszu rementowego zapomnieli Państwo? A o audycie budynku?

Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi a nie poprzestanie za negowaniu...

• 3.baton997 Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 14:35
                      I tu jest pies pogrzebany,bo zarząd tak ślepo pragnie wyeliminować cwaniaków że wprowadził sobie strefę ruchu na osiedlu!!Jest to jedyne osiedle z takim tworem :) w okolicy bo widocznie inni zarządcy znają kodeks drogowy i znaczenie znaków. Strefa taka jak u nas nie ma racji bytu bo wprowadzono ja do kodeksu celem uregulowania sytuacji na parkingach przy centrach handlowych,gdyż niejasne były zasady poruszania się. kierowcy nie ponosili odpowiedzialności.
                      a my teraz mamy do zapłaty za projekt i wykonanie wspaniałego bata na cwaniaków.
                      A wystarczyło wydzielić pewna ilość miejsc pod wynajem dla nich i na pewno nie byłoby problemu.bo jak państwo wiedzą to płacimy za niewykorzystany teren naszego osiedla a goście nie.
                      Powiem więcej:Gdzie są przejścia dla pieszych??Skoro już mamy stosować się do KD.(może pan magister zapomniał narysować?
                      Pozostaje jeszcze wyznaczyć miejsce na fotoradar niech zasila kasę miasta!!
                      Burmistrz nam na pewno podziękuje łącznie z komendantem straży miejskiej.
                      I ile zapłacimy i z czego za to coś(bo za sam plan 4 tyśki)
                      Brawo!!!
                      • ewelina.stepiniak Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 14:42
                        Czyta Pan w moich myslach-to samo mialam napisac :).
                        Fantastyczne podsumowanie!
                • vp_ordnung_muss_sein Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 14:40
                  faked napisała:

> a proszę mi powiedzieć w jaki sposób nowy regulamin doprowadzi do tego żeby cwa
                  > niacy nie zajmowali miejsc dla gości?
                  >
                  > Bo czytać ze zrozumieniem potrafię i z instrukcji jasno wynika, że na osiedle b
                  > ędą wpuszczani wszyscy do momentu wyczerpania miejsc (mówi o tym bodajże punkt
                  > 7). Nie ma ŻADNEJ regulacji ani punktu dotyczącego sposobu radzenia sobie z mie
                  > szkańcem parkującym na tych miejscach. Jedynie uchwała mówi, że miejsca są prze
                  > znaczone tylko dla gości. Ale skoro nie ma tego w praktycznym regulaminie to je
                  > st to MARTWY przepis!
                  >
                  > Straż miejsca nie będzie mogła reagować na cwaniaków parkujących na miejscach w
                  > yznaczonych do postoju (ich nie interesuje czyje to są miejsca).
                  >
                  > Różnica jest tylko taka - że goście nie dość że nie będą mieli gdzie zaparkować
                  > to jeśli wjadą na osiedle to otrzymają mandat. Brawa dla osób odpowiedzialnych
                  > za ten stan!

Witam serdecznie.
                  Bardzo chętnie rozjaśnię Pani/Pana wątpliwości w rozmowie bezpośredniej: zapraszam dzisiaj na dyżur Pani administrator i spotkanie zarządu ok. 18:30, w pomieszczeniu administracyjnym obok węzła ciepła. Jeśli nie może Pani przybyć proszę napisać na adres mailowy zarządu, postaram się wskazać, gdzie tkwi błąd w przedstawionym rozumowaniu, unieważniający postawione tezy. Nie chciałbym szerzej komentować sprawy na forum, aby nie ułatwiać życia tym, którzy wykorzystując niedoskonałości prawa, łamią reguły życia wspólnotowego dotyczące parkingu dla gości.

Jak to już kilkukrotnie powiedziano: wprowadzenie strefy ruchu było konieczne z wielu ważnych powodów, a utrudnienie nieprawidłowego parkowania ma być tylko jednym z jej efektów. Strefa ruchu nie daje gwarancji uporania się z problemem parkowania właścicieli na miejscach dla gości, ale daje ku temu duże szanse...
                  Pozdrawiam
    • ewelina.stepiniak Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 14:33
      To jest konstruktywna wypowiedz.

Kiedy koles od przyczepy laskawie ja usunie z miejsca dla niepelnosprawnych
      Kiedy wymienione zostana zarowki w windzie?
      Kiedy zamalowane zostana kibolskie tworczosci na klatkach i elewacji?
      Kiedy naprawione zostana popekane do granic sciany na klatkach gdzie tynk odpada az do zywego betonu?

To mnei bardziej interesuje niz to czy pan z bloku a,b,c czy d parkuje na miejscu dla gosci.
      • dlinci Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 15:37
        Pani Ewelino, a która część Pani utyskiwań zasługuje na miano konstruktywnej? ;-)

Panie Baton, może Pan zamienić słowa w czyn i wyjść do mieszkańców z inicjatywą zmiany zapisów w KAŻDYM akcie notarialnym kupna lokalu, zapłacić notariuszowi za sporządzanie aneksów do WSZYSTKICH umów i na koniec wystąpić do sądu wieczystoksięgowego o wpis zmiany przeznaczenia miejsc dla gości na miejsca pod wynajem - jako współwłaściciel ma pan do tego prawo, wystarczy chcieć.

Będę kibicować Pana staraniom i liczyć czas oraz koszty jakie Pan poniesie :-)

ps. co do przejść dla pieszych - przepisy ruchu drogowego nie nakładają bezwzględnego obowiązku ich wyznaczania; wtedy obowiązuje zasada, że pieszy moze przekraczać jezdnię w każdym bezpiecznym miejscu a pojazd powinien mu ustąpić. Brak określenia przejść dla pieszych na naszym osiedlu wydaje się zatem przemyślanym rozwiązaniem.

pozdrawiam serdecznie,

• lukasz.lewczuk Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 15:43
          czy Pan jest w zarzadzie Panie dlinci?
          • dlinci Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 16:04
            Nie, nie jestem, po dwukroć (ani Pan ani z Zarządu) :-)

Czy ta okoliczność w jakikolwiek sposób wpływa na rzeczowość moich wypowiedzi?
            Istotą dyskusji jest przecież jej przedmiot a nie osoby w niej uczestniczące.

pozdrawiam,
          • kruq_1 Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 16:10
            Proszę mi wyjaśnic co, w przypadku zajęcia wszystkich miejsc parkingowych, będzie komukolwiek przeszkadzało, gdyby kilka dodatkowych samochodów zaparkowało sobie na tym placyku, znajdującym się obok budynku F (tam gdzie czasem stawiane są kontenery) ?

Proszę pominąć rzekome przepisy ppoż, bo w razie pożaru któregoś z mieszkań znajdujących się od strony osiedla Dozbudu, to właśnie z tego osiedla najlepiej byłoby je gasić. Podobnie jak w przypadku budynków C, D i E, do których nie ma z boku żadnego dojazdu.
            • faked Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 17:53
              drodzy panowie dlinci i vp ordnung muss sein:

maila dotyczącego idiotyzmu wprowadzonej strefy ruchu wysłałam do administracji. Kto jak kto to raczej ona powinna się wypowiedzieć na ten temat ale niestety odpowiedzi merytorycznej się nie doczekałam.

Żal się robi czytając obecne wypowiedzi, że zamierzeniem strefy ruchu nie jest ukrócenie parkowania a jest jedynie krokiem do tego. Nie dalej jak na ostatnim spotkaniu wspólnoty Pan z zarządu zapluwał się wręcz, że jest to jedyne rozwiązanie! Jedyne słuszne, możliwe! Większość mieszkańców nie była przekonana ale gadać wiele nie mogliśmy bo uchwała i tak już była dawno podjęta - i tak na prawdę w gestii zarządu było co z tym teraz zrobią.

I WALI mnie to czy to ukróci parkowanie cwaniaków czy nie. BOLI mnie natomiast że przez idiotyzm paru osób na osiedlu w weekendy nie będą mogli wjeżdżać goście bo nie będzie miejsc!

Zapraszam sobie tych mądrali do obejrzenia parkingu w obecnej chwili (nowe zasady już obowiązują). Och, ile my mamy gości na tym osiedlu w poniedziałek o godzinie 17! Szkoda tylko że ci wszyscy goście regularnie o 7 rano opuszczają teren osiedla aby wrócić o 16. Tacy są przywiązani!
              • vp_ordnung_muss_sein Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 20:11
                faked napisała:

> drodzy panowie dlinci i vp ordnung muss sein:
                >
                > maila dotyczącego idiotyzmu wprowadzonej strefy ruchu wysłałam do administracji
                > . Kto jak kto to raczej ona powinna się wypowiedzieć na ten temat ale niestety
                > odpowiedzi merytorycznej się nie doczekałam.
                >

Szanowna Pani,
                Proszę zebrać swoje wątpliwości w listę pytań na forum w tym wątku, postaram się wszystko cierpliwie wyjaśnić, bo mam wrażenie że kompletnie się nie zrozumieliśmy.
                Pozdrawiam
        • 3.baton997 Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 17:42
          Mam zapal do działania a Pani???skoro pani jest taka biegla w temacie to jesli ma pani czas to zawsze biore pod uwage mądre rady.
          skoro jest tak jak pani mowi to chyba jedynym miejscem bezpiecznym wedlug Pani jest odcinek drogi wew.za blokadami.wiec prosze sie wykazac i wskazac mi w tej sytuacji miejsca bezpieczne wedlug pani.
          przepisy kd obowiązuja rowniez pieszych.
          a zasada o ktorej pani wspomina obowiązuje od niedawna i naklada na kierowcow obowiazek bezwzgledenego zatrzymania sie jesli pieszy zbliza sie do oznakowanego miejsca !!!
          z pani rozumowania trzeba wnioskowac ze jezeli pieszy porusza sie wzdluz drogi to nalezy sie zatrzymac.
          ps.co do aktow notarialnych to deweloper olal niejednego mieszkanca i co....??
          odnosze wrazenie ze niektorzy mieszkancy sa wdzieczni Panu CJ i spolce za to co zrobili.

• 3.baton997 Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 17:49
            a tak dla przykladu i pani wyobraźni.
            24 miejsca postojowe dla gosci ,ktore mozna by wynajać za np.100zl/mc daje :
            24x100=2400x12=28800 w skali roku.ktore mozna by przeznaczyc na remonty.i nne cele
            ale po co przeciez nas stac!!
            wiec mamy strefe ruchu i ORDNUNG!!!
            • vp_ordnung_muss_sein Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 17:55
              3.baton997 napisał:

> a tak dla przykladu i pani wyobraźni.
              > 24 miejsca postojowe dla gosci ,ktore mozna by wynajać za np.100zl/mc daje :
              > 24x100=2400x12=28800 w skali roku.ktore mozna by przeznaczyc na remonty.i nne c
              > ele
              > ale po co przeciez nas stac!!
              > wiec mamy strefe ruchu i ORDNUNG!!!

Bardzo ładnie Pan to porachował, ale zapomniał przy okazji o najważniejszej rzeczy: nie można tak zrobić jak Pan proponuje, ponieważ wymagałoby to zmiany 200 aktów notarialnych, gigantycznych zasobów logistycznych i kilkuset tysięcy złotych dla notariuszy i sądów. Gdzie zatem tu zysk ? :)
              • 3.baton997 Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 19:21
                Zapominalski jestem cholera.cholera to wynika z tego ze nadal jesteśmy zwiazani z get house i CJ i vital park ktorej nie ma????
                • vp_ordnung_muss_sein Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 20:28
                  3.baton997 napisał:

> Zapominalski jestem cholera.cholera to wynika z tego ze nadal jesteśmy zwiazani
                  > z get house i CJ i vital park ktorej nie ma????

Chodzi o to, że od początków osiedla powstało 200 aktów notarialnych i w KAŻDYM z nich widnieje zapis, że naziemne miejsca parkingowe są przeznaczone WYŁĄCZNIE dla gości. Żeby zmienić ten stan rzeczy (czyli np.: wynająć część), należałoby teraz zmienić WSZYSTKIE akty, bo to wynika z przepisów prawa (ustawa o własności lokali).
                  • ewelina.stepiniak Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 21:59
                    takowego zapisu w akcie nie posiadam.
                    • vp_ordnung_muss_sein Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 22:34
                      ewelina.stepiniak napisała:

> takowego zapisu w akcie nie posiadam.
                      Musi Pani to mieć, ponieważ jest to zapis w księdze nieruchomości wspólnej (WA1W/00014388/6). W Pani umowie będzie to część umowy opisująca stan wpisów w dziale III KW nieruchomości wspólnej, a konkretny zapis paragrafu brzmi:
                      "ujawniono sposób korzystania z nieruchomości wspólnej w wyniku którego ustalono, iż z 24 naziemnych miejsc parkingowych będą korzystali wyłącznie odwiedzający mieszkańców osiedla".
          • dlinci Re: ordnung muss sein!!! 30.09.13, 19:47
            Panie Baton, zapraszam do zapoznania się z art. 11 - 13 i 26 prawa o ruchu drogowym - moja ocena opiera się wyłącznie na tych przepisach... i tyle z mojej strony w tym temacie :-)

Co do najmu parkingów -idea jest ok, tylko widzę realne trudności w legalnym tego uregulowaniu, o czym już pisałam.
            Proszę mi wierzyć, że taka zmiana przeznaczenia prawa wyłącznego użytkowania części wspólnej, zapisana w indywidualnych aktach notarialnych i ujawniona w księgach wieczystych, wymaga zgody 100% właścicieli - to nie jest mój wymysł ani zła wola, tylko obiektywna okoliczność. A chyba nie namawia Pan Wspólnoty do łamania prawa?

pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka