nowy_vital 04.10.13, 19:34 Mam pytanie do zarządy. dlaczego wynagrodzenie Zarządu obliczane jest wg udziałów a nie od mieszkania.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelina.stepiniak Re: nowe naliczenia 04.10.13, 22:54 przepraszam,ze co??? zarzad w tej wspolnocie ma jakies wynagrodzenie???? Odpowiedz Link Zgłoś
nowywzabkach Re: nowe naliczenia 05.10.13, 09:14 Nie jestem w zarządzie i nie zamierzam ale nie wyobrażam sobie żeby ktoś poświęcał swój cenny czas bez wynagrodzenia. Nie wiem czemu Panią tak to dziwi bo to właśnie nowy zarząd sprawił, że udało się wyciągnąć jakiekolwiek pieniądze od mającego wszystko w dupie dewelopera. To moje 3 mieszkanie na takim osiedlu i na każdym zarząd jest wynagradzany (pomijając to, że są to śmiesznie pieniądze). W porównaniu do 2 innych, z którymi mam do czynienia, ten robi dosyć sporo i wykazuje zaangażowanie. Poza tym jak widać na przykładzie organizacji ruchu, zarząd zbiera baty za to, co uchwaliła większość mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_vital Re: nowe naliczenia 05.10.13, 09:45 Proszę Pana nie większość mieszkanców uchwaliła bo w 2011 większość miał jeszcze deweloper. Moje pytanie dotyczy dlaczego płacimy od udziałów. Wg mnie jezeli placimy udzialami to i głosowanie powinno byc na zasadzie udziałow. A jezeli placimy za lokal to i głosowanie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_vital Re: nowe naliczenia 05.10.13, 10:10 hmmmm. koledzy chyba nie zauwazyli ze jestem nowy i na osiedlu mieszkam od dosc niedawna? Zadałem pytanie Zarządowi. Jezeli głosowanie jest np udziałów to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
first-mate Re: nowe naliczenia 05.10.13, 10:49 z tego co mi się wydaje to przy głosowaniu jest zasada - jeden lokal - jeden głos, a nie udziałami. Nie przypominam sobie, żeby głosy były przeliczane przez udziały. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_vital Re: nowe naliczenia 05.10.13, 11:05 to w końcu jak jest ? proszę o odpowiedz Członka Zarządu Odpowiedz Link Zgłoś
zarzad_wm_vp Re: nowe naliczenia 05.10.13, 12:16 nowy_vital napisał(a): > to w końcu jak jest ? proszę o odpowiedz Członka Zarządu Witam Zarówno Panu, jak i wszystkim innym właścicielom mającym wątpliwości jak działa wspólnota mieszkaniowa polecam tekst ustawy "o własności lokali": isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=AB4F8EEBA9F0B238266EC510C6F33906?id=WDU19940850388&type=3 To jest akt prawny, z którym powinien się zapoznać każdy właściciel lokalu we wspólnocie, opisujący czym jest i jak działa wspólnota (jedynie 12 stron!). Wiele osób ma problemy z rozróżnieniem wspólnoty od spółdzielni, gdzie faktycznie prezes czy zarząd gra decydującą rolę. We wspólnocie mieszkaniowej decyzja należy do właścicieli lokali, a zarząd to są ludzie wybierani spośród mieszkańców do realizacji woli właścicieli (uprawnienia opisane w UoWL jako "czynności zwykłego zarządu"). Odpowiadając bezpośrednio na Pana pytanie: tak, głosujemy wielkością udziałów ( art. 23 UoWL). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_vital Re: nowe naliczenia 05.10.13, 12:49 zarzad_wm_vp napisał(a): > > Witam > Zarówno Panu, jak i wszystkim innym właścicielom mającym wątpliwości jak działa wspólnota mieszkaniowa polecam tekst ustawy "o własności lokali": isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=AB4F8EEBA9F0B238266EC510C6F33906?id=WDU19940850388&type=3 > To jest akt prawny, z którym powinien się zapoznać każdy właściciel lokalu we w > spólnocie, opisujący czym jest i jak działa wspólnota (jedynie 12 stron!). > Wiele osób ma problemy z rozróżnieniem wspólnoty od spółdzielni, gdzie faktyczn > ie prezes czy zarząd gra decydującą rolę. We wspólnocie mieszkaniowej decyzja n > ależy do właścicieli lokali, a zarząd to są ludzie wybierani spośród mieszkańcó > w do realizacji woli właścicieli (uprawnienia opisane w UoWL jako "czynności zw > ykłego zarządu"). > Odpowiadając bezpośrednio na Pana pytanie: tak, głosujemy wielkością udziałów ( > art. 23 UoWL). > Pozdrawiam Witam wiem jaka jest róznica pomiedzy spółdzielnią a wspolnota. Interesował mnie tylko fakt jak odbywają sie głosowania skoro naliczenie jest zgodne z wielkością udziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: nowe naliczenia 05.10.13, 14:14 No to już wszystko jasne. Głosowanie i opłaty wg udziałów. Zarząd bierze kasę i słusznie bo, jak ktoś to już zauważył, nikt nie będzie poświęcał swojego czasu charytatywnie. Baty też zbiera Zarząd, bo kto ma zbierać? Pan/Pani X z bloku 113? ?? Zresztą między innymi za to też jest ta kasa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś