Dodaj do ulubionych

Szkoły podstawowe w Ząbkach

03.03.14, 14:36
W związku z reformą oświaty oraz wzrastającą liczba ludności, a co za tym idzie i dzieci w Ząbkach, szkoły są przepełnione, a będą jeszcze bardziej. W związku z tym należy rozpocząć intensywne działania, aby naszym pociechom było nieco lepiej, a nie gorzej. Idealnym rozwiązaniem byłaby budowa nowej, nowoczesnej i dużej szkoły, ale w obliczu krótkiego terminu do rozpoczęcia nowego roku szkolnego, w którym w SP2 i podobno w SP1 ma rozpocząć po 11 klas pierwszych i 11 klas "0" należy działać szybko. Dobrym rozwiązaniem byłaby budowa szkoły modułowej, jak Kazimierzu Dolnym. "Po szybkim przeprowadzeniu procedury przetargowej w ciągu 2 miesięcy powstał pełnowartościowy spełniający wszystkie wymogi sanitarne i p.poż. budynek. Szkoła z kontenerów jest tymczasowym rozwiązaniem mającym zapewnić dzieciom miejsce do nauki w czasie odbudowy starej szkoły."
www.kontenery.weldon.pl/budownictwo-modulowe/szkola-z-kontenerow/
Myślę, że w Ząbkach takie działanie też jest konieczne i niezbędne.

Obserwuj wątek
    • kasiakl3 Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 03.03.14, 15:07
      Super by było... Taka modułowa szkoła byłaby doskonałym rozwiązaniem na obecną sytuację w Ząbkach. B, pewnie przydałyby sie ze 2 takie szkoły na już!
      System dwuzmianowy jest mocno uciążliwy dla dzieci, a zanosi się że będzie jeszcze gorzej...
    • fraszka_igraszka Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 03.03.14, 16:42
      kontenery są w SP 3 od września zeszłego roku
      • katrem Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 03.03.14, 22:20
        Dokładnie, a fotki szkoły modułowej (przy SP3) można obejrzeć tutaj:
        www.sp3zabki.pl/wirtualna-wycieczka.html
        • e-olenka Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 04.03.14, 08:25
          Byłam i widziałam na własne oczy te kontenery przy SP3, ale to nie jest rozwiązanie problemu, bo dzieci teraz przybędzie do szkół znacznie więcej - dwukrotnie, potrzebna jest szkoła na szybko, już i teraz, a budowa porządnej szkoły konieczna, taka kontenerowa byłaby rozwiązaniem tymczasowym.
          Niestety burmistrz przespał czas na budowę szkoły, teraz to trzeba szybko nadrabiać.
    • etam2.0 Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 03.03.14, 16:52
      e-olenka, może znalazłaś też informacje ile ta przykładowa szkoła kosztowała i jaki jest zakładany/rzeczywisty koszt rocznego utrzymania?
      • e-olenka Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 04.03.14, 08:21
        etam2.0 napisał:
        e-olenka, może znalazłaś też informacje ile ta przykładowa szkoła kosztowała i jaki jest zakładany/rzeczywisty koszt rocznego utrzymania?

Dr google zawsze z pomocą:)
        "W szkole kontenerowej, która stanęła na tzw. "zielonym parkingu" przy ul. Kwaskowa Góra, znalazło się 12 sal lekcyjnych, świetlica, toalety, sekretariat i gabinet dyrektora. Ogólny koszt inwestycji nieznacznie przekroczył 2 mln złotych."
        • etam2.0 Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 04.03.14, 09:43
          A roczny koszt utrzymania? I ile lat to można używać?
          • e-olenka Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 04.03.14, 10:57
            dr google odpowie :), ewentualnie wykonaj telefon do firm, które się tym zajmują :)
            Nie jestem przedstawicielem żadnej firmy budowlanej, nie wiem ile kosztuje utrzymanie szkoły kontenerowej, SP2 czy SP3
            • lucknow Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 05.03.14, 22:47
              Moim zdaniem dodatkowe kontenery to konieczność. Już w tym roku jest bardzo ciężko - a w latach kolejnych w szkole będzie gorzej niż w pakistańskim więzieniu.
              Zdecydowana większość szkół w Polsce posiada mniej dzieci w całej szkole niż u nas w jednym roczniku !
              Moim zdaniem są dwa rozwiązania:
              - albo dodatkowe kontenery jako filie dla klas 0-III, co pozwoli stworzyć bardziej kameralne warunki małym dzieciom i rozładować tłok w budynku głównym, co jednak będzie kosztować gminę dodatkowo pewne pieniądze
              - albo dodatkowe kontenery jako szkoła publiczna (bezpłatna) prowadzona przez podmiot zewnętrzny - np. gmina użycza grunt np. na 10 lat, a firma ma za zadanie zorganizować kontenery i zajęcia szkolne wg. warunków ustalonych w przetargu. Gmina ponosi koszt na jedno dziecko identyczny z wydatkami ponoszonymi obecnie, natomiast nauczyciele są zatrudniani na podstawie kodeksu pracy, a nie Karty Nauczyciela-stąd firmę stać na zakup lub wynajem kontenerów - rozwiązanie jest tańsze dla gminy, ale obarczone pewnym ryzykiem.
              W wielu malutkich miejscowościach to rozwiązanie (tj. szkoły prowadzone przez podmiot zewnętrzny) się sprawdziło - teraz próbują tego duże miasta - Wrocław, Poznań i Gdańsk.
              Ciekawy artykuł na ten temat znajduje się pod tym linkiem: www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/powstaja-szkoly-publiczne-prowadzone-przez-podmioty-zewnetrzne,56181.html
    • jolanta_robert Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 07.03.14, 23:20
      W klasie wychowawczyni na zebraniu mówiła, że prawdopodobnie będzie w SP2 w nowym roku szkolnym będzie wg prognoz 10 klas 1 i 11 klas 0, dla mnie to był lekki szok. Teraz jest 5 klas 6 czyli "odejdzie" ze szkoły 5 klas, a dojdzie 21 !!!
      Też jestem ciekawa, gdzie te dzieci się pomieszczą, szkoła z gumy nie jest i chyba rozwiązanie kontenerowe będzie konieczne.
      • lucknow Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 09.03.14, 21:14
        Dokładnie.
        Ale to nie wszystko. Pierwszy skumulowany rocznik jest teraz w klasie 3 (7 klas równolegle). W klasie czwartej będą mieli więcej lekcji i będą potrzebowali więcej pomieszczeń niż rocznik, który odchodzi (5 klas), co dodatkowo ograniczy dostępność sal lekcyjnych dla nauczania początkowego.
        Ciekawe poza tym, czy ośmiolatkom w czwartej klasie będzie przysługiwać świetlica?
        Może ktoś wie, od jakiego wieku według prawa dziecko może przebywać samo w domu?
    • monika10 Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 26.02.19, 21:43
      Przepraszam ja troszkę nie w temacie, ale chciałam zapytać którą szkołę podstawową w Ząbkach polecacie. Będę się właśnie przeprowadzała do Ząbek i szukam szkoły tolerancyjnej, nie związanej z kościołem zbyt mocno i raczej mniejszej. Pomożecie? Chętnie poczytam wasze opinie :-)
      • mikolaa Re: Szkoły podstawowe w Ząbkach 15.03.19, 11:09
        Nie polecam SP3. Na świetlicy nuda, brak pomysłów na zajęcia, dyrekcja mało wrażliwa na problemy uczniów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka