Dodaj do ulubionych

Katolicka Republika Ząbek (KRZ)

16.02.05, 10:37
Miszkam tu od kilku lat, lecz niemal od razu zauważyłem bardzo wielką
religijność włodarzy tego miasta. Wszędzie ulice - księdza takiego i takiego,
pomniki, przy jednoczesnym zupełnym braku inwestycji w infrastrukturę
(ostatnio nawet sygnalizacja świetlna dla kościoła powstała, mimo że 10m
dalej jest druga z przejsciem dla pieszych...). Wyjątkiem są tu bzurne
wszędobylskie progi zwalniające postające w idiotycznych często miejscach.
Oprócz tego - dziurawe jak nigdzie indziej ulice lub ich zupełny brak (tzn
namiastka drogi, w deszczowy dzień zamieniająca się w bagno). Brak
odpowiedniej komunikacji (inne podwarszawskie gminy duzo bardzij od centrum
oddalone maja zapewniona komunikacje MZA - tutaj jest ona tylko na samym
skrawku Ząbek), a jak wandale zniszczą przystanek to rok stoi rozpadając się
i nikt nie pokwapi się zeby go naprawić. Nikt nie stara sie o pozyskanie
unijnych funudszow na inwestycje. Moim marzeniem jest zeby Ząbki staly sie
czescia Warszawy jak stalo sie to ostatnio z Wesołą, ale na to nie pójdzie
tzw. układ. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • cfaniakmiodowy Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) 15.03.05, 20:22
      To mnie ziomek zmartwiłeś - zaścianek - jacy włodarze taka ludność otempiała
      przyzwalająca na ich perwersyjne pomysły - bo sami myśleć nie umieją muszą mieć
      swoich panów, właścicieli i zbawicieli rzuć im ochłapy, obiecaj im coś,
      postrasz a zrobią dla ciebie wszystko w swojej głupocie i naiwności
    • woypa Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) 15.03.05, 23:04
      Wyjątkiem są tu bzurne
      > wszędobylskie progi zwalniające postające w idiotycznych często miejscach.
      > Oprócz tego - dziurawe jak nigdzie indziej ulice lub ich zupełny brak (tzn
      > namiastka drogi, w deszczowy dzień zamieniająca się w bagno).

Witam wszystkich, pierwszy raz na forum :)

Dokładnie.
      Nic tak bardzo nie irytuje mnie w tym mieście ja kiepskie drogi (miom zdaniem
      jesteśmy dużo niżej niż średnia krajowa). Jeśli już gdzieś zrobią jakiś nowy
      kawałek to jest to jakieś takie "ulepione", wykonastwo tragiczne...tak na
      marginesie czy ta nowa nawierzchnia od przejazdu kolejowego do Urzedu Miasta to
      jest już na gotowo, czy to tylko pierwsza warstwa, kolejowa i niestrzeżony
      przejazd dalej- to samo (ale to już chyba nie gminy)?! Ogólnie partolone
      wszystko jest równo- zwróćcie uwagę przy urzędzie nową kostkę (krawężnik)
      zrobili za wysoko i ponadlewali podjazdy plackami asfaltowymi - tragedia- jak
      to wygląda (pomijam fakt że zaraz zacznie odpadać)!
      Kto tą robotę odbiera ?? Kto płaci ??
      Drugi temat to "progi zwalniające" - koszmar, niech sobie będą, ale wykonane
      zgodnie z zasadami sztuki! Jedyne odpowiednie jakie znam to te przy szkole nr2,
      pozostałe to "rozwalacze zawieszenia"- w przewadze- zwykłe kostki betonowe z
      dwóch stron oblane asfaltem/smołą.
      Jak coś robią w tym mieście to niech to wykonują porządnie, niech to będzie
      200m drogi zamiast 400 ale wzorowo!

Pozdro
      Wojtek
      • arael2 Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) 15.03.05, 23:16
        Zgadzam się... Wszystko się sypie poza kościołem - jednym, wielkim jak Tytanic
        i drugim, przy którym postawili światła drogowe - tylko dla wiernych... Moi
        goście zawsze są pod wrażeniem dziur w drogach, a żeby dojechać do domu
        nadrabiam kilometr aby ominąć najbardziej zniszczone "jezdnie"... Kolejne
        kwiatki: mamy siłownię, ale tylko dla parafian :) Na co drugiej posesji szyld
        Radia Maryja. Poza tym wszystkim żyje się tu jednak w miarę spokojnie, Policja
        spełnia swe zadania, powietrze jest świeże, mamy trochę lasu. Ale to wszystko,
        co mogę dobrego powiedzieć o Ząbkach. Niestety :(
        • mamamarka Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) 16.03.05, 09:26
          >mamy siłownię, ale tylko dla parafian :)

naprawdę?? Paranoja...
          • cfaniakmiodowy Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) 16.03.05, 10:29
            hahaha siłownia dla parafian - nie no nie mogę - a datki z siłowni idą na
            sterydy dla plebana czy jak hahaha a to może jakąś legitymacją KRZ trzeba mieć
            parafianin Jan Kowalski nr 12435 (w roku na koścół daje 2 tys) VIP kościółkowy
            przyjaciel plebana na kolędzie stawia obiad hahahah - ale sie uśmiałem moze
            zróbmy siłownię dla nie parafian - czy jak co to za jakieś podziały (tak
            pozyskuje kościół klientów czy jak) bo nie kumam - komedia ciekawe z czego
            kupili sprzęt i ciekawe czy siłownia normy spełnia i kto jest trenerem -
            uświadomcie mnie co to za twór?? MOze sie mylę co do tego :)
            • paladyn7 Katolicka Republika Ząbek (KRZ) - coza głupoty... 16.03.05, 16:27
              No dobra...
              Drodzy ludkowie, dajecie coś na tacę czy nie ?
              Tak Was boli, że kościół się nie sypie, że ktoś ma fantazję
              postawić jakiś szyld na swojej posesji, że niby siłownia dla
              parafian ???
              To są najistotniejsze dla Was aspekty życia w naszym zapyziałym miasteczku???
              Nie chciałem poruszać tematu dziwnej mody na antyklerykalizm/antykatolicyzm na
              tym forum, ale jednak muszę.

Postawienie tezy, że oto dlatego Ząbki są tak zaniedbane, bo tu dużo katoli,
              jest tak samo kretyńskie jak objawienie niejakiej Środy, że katolicyzm odpowiada
              za przemoc w rodzinie...(lol).

Nie należe do fundamentalistów spod znaku ojca dyrektora czy tego drugiego,
              jakby żywcem
              wyjętego z rodziny Adamsów, jednak stawianie sprawy w sposób jaki to robicie
              uważam za conajmniej niedorzeczne.
              Nie sądzicie chyba, że z pieniędzy gminnych finansowane są remonty kościoła,
              budowa "katolickiej siłowni", czy bilbordy "radyja". Można oczywiście czepiać
              się
              postawienia "świateł" przy kościele, ale to wszystko. No chyba, że wierzy się w
              spiskową teorię dziejów, ale to zakrawa juz na "oszołomstwo".
              Poza "złotoustym" (tfu), burmistrzem i kilkoma jeszcze cfaniakami w radzie,
              reszta raczej nie kojarzy się z jakimiś oszołomami. Pozostaje ich tylko
              wspierać i kontrolować (np. bywać czasem na sesjach) miast wypisywać głodne
              kawałki o Katolickiej Republice Ząbek.

pzdr
              • paladyn7 Re: Katolicka Republika Ząbek (KRZ) - coza głupot 16.03.05, 16:36
                Aha, w piątek ma być głosowany budżet miasta.
                Wraz z ostatnimi modyfikacjami dotyczącymi wiloletniego Planu Inwestycyjnego.
                Ciekawe ilu z nas starczy czasu i chęci aby przy tym być.
                Dodam tylko, że ciekawe pozycje pojawiły się m.in w przypadku
                ul. Powstańców...:)

BTW:
                Zgadzam się, że inwestycje w Ząbkach od wielu lat to porażka.
                Tzw. "kanalizacja" i jej "szczelność", "infrastruktura" drogowa i przykład drogi
                przy urzędzi gminy. Mam wrażenie jednak, że od narzekania na katolicyzm
                tutejszych mieszkańców niewiele da się zmienić...

BTW2:
                Jeśli już przy temacie jestem, czy Zielonka jest mniej katolicka skoro jest dużo
                bardziej zadbana jako miasto ??? - oczywiście jaja sobie robię :)

pzdr

• cfaniakmiodowy Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 16.03.05, 20:24
      Co do Planów inwestycyjnych to jakaś kpina chyba - Zielonka, Kobyłka dostały
      bezzwrotną dotację unijną i to w kwotach około 4,5 tys - 6,5 tys EUR tam warto
      iść na takie zebranie a Zabki z tego co tu słyszę nic bo nawet nie raczyły
      wniosku złożyć - no niestety nie ten poziom wybaczcie po co mam tam iść
      wystarczyło ze przeszedłem do sklepu po tych pseudo chodnikach i dziurawych
      ulicach i wszystko jasne - z czego będą finansować? Ja pójdę na zebranie jak
      Zabki będa w Warszawie i zmienią się ludzie reprezentujący moje rzekomo
      interesy - bo na razie mnie szlag trafia i nie ręczył bym za swoje czyny. Nie
      lubie jak sie ze mnie kpi za moje piątaki. Zastanawiam sie jak nie wstyd tym
      którzy co niby umieją zarządzać - w Zielonce burmistrz jest po MBA a do tego
      umie o gmine zadbać.
      • paladyn7 Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 17.03.05, 10:22
        Nie eksajtuj się tak cfaniaku...
        Kpiną to są kwoty które wymieniłeś jako "bezzwrotną dotację unijną...".
        Albo słabo jesteś zoriętowany albo celowo wprowadzasz ludzi w błąd.
        Pieniądze jakie otrzymała Zielonka i kilka innych gmin naszego powiatu z
        funduszy unijnych są wielokrotnie wyższe. Jest szansa na pozyskanie dla Ząbek,
        funduszy unijnych
        w najbliższym okresie. Trzeba stworzyć projekty, napisać wnioski i czekać.
        Jest mimo wszystko szansa na to wszystko, bo znalazły się w budżecie środki
        na inwestycje. Dlatego proponuję przejść się w piątek na sesję aby zobaczyć o
        co chodzi, zamiast toczyć pianę i rozdzierać szaty.
        Od "przechodzenia się po pseudo chodniku" lepiej w Ząbkach nie będzie.
        Skoro masz dużo wolnego czasu (vide to forum i Twoja na nim aktywność) to
        może jednak spróbuj zaangażować się troszkę w pracę samorządu.
        Piszesz, że pójdziesz na "zebranie" (sic!), jak Ząbki będą w Warszawie i
        zmienią się ludzie. Ale czy miałeś jakiś wpływ na skład Rady Miasta ?
        Byłeś na wyborach 2 lata temu ??? Jeśli mieszkasz przy Powstańców, to czy brałeś
        udział w wyborach uzupełniających do Rady 9.01.2005 ??? -
        Na marginesie dodam że BARDZO ważnych wyborach, ponieważ była szansa na zmianę
        w "równowadze sił" w Radzie.
        Takich jak Ty mieszkają tu tysiące. Sfrustrowanych sytuacją, narzekających, ale
        nie mających odwagi zrobić coś konkretnego.
        Na wybory uzupełniające przyszło ok. 100 wyborców... Słabo ???
        Narzekajmy dalej i nie róbmy nic, napewno będzie "lepiej".

Pozdrawiam sąsiadów.
        • woypa Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 17.03.05, 12:09
          paladyn7 !
          ...podpisuję sie pod tym co napisałeś obiema rękami.
          Jeden z bardziej rozsądnych i konstruktynych postów na tej grupie

Pozdrawiam
          Wojtek
      • zosinek2 Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 18.03.05, 00:20
        Mylisz cfaniaku fakty. Zielonka dostała prawie 6, 5 miliona złotych a nie 6,5
        tysiąca euro. A co do zarządzania - burmistrz jest po SGPiS, a do pomocy ma
        ZESPÓŁ najbliższych współpracowników, o dziwo spoza Zielonki. Zastępcą jest
        inż. budowlany z Warszawy, a cała reszta mieszka w ZĄBKACH!!! - tj kierownik
        Gospodarstwa Pomocniczego Ryszard Czubak, skarbnik Bożenna Gruszczyńska i
        sekretarz - dr Krzysztof Słomka (były kandydat na burmistrza - pokonany w II
        turze i obecny radny Ząbek). Wszyscy doskonale wyksztalceni i przygotowani, ale
        widać nie byli Ząbkom potrzebni i Zielonka na tym wygrała.
        • paladyn7 Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 18.03.05, 09:13
          Co do dr Słomki i jego doskonałego przygotowania.
          Jest lekarzem, zarządzał jednym ze szpitali. W strukturach naszego
          Państwa było już wielu lekarzy, o niektórych słychać do dziś.
          Mimo wszystko wielu z nas postawiło na niego w ostatnich wyborach bo widziało w
          nim szanse na zmiany. Niestety wrażenie jest takie, że po przegranej pan doktor
          jakby obraził się i niewiele o nim słychać, zwłaszcza w naszej okolicy.
          Skoro jest jest takim fachowcem i społecznikiem, a do tego zalerzy mu na
          sprawach naszej
          społeczności to dlaczego zamiast pracować na jej rzecz, angażuje czas i siły
          w sąsiedniej gminie ???
          Niestety, po przegranej, zapał pana doktora, aby wspierać rozwój
          Ząbek południowych (co wielokrotnie obiecywał), jakby nieco ostygł...

Na koniec dodam, że dla mnie stracił wiele w oczach, po historii z projektem
          budżetu Ząbek. W gazetce lokalnej "Co słychać" nr11 z grudnia 2004, na fali
          słusznej skądinąd krytyki projektu budżeu Boksznajdera, obiecał "postarać się"
          przygotować autorski projekt.
          Niestety nic z tego nie wyszło, a szkoda. Być może zbyt wiele czasu panu
          doktorowi zajmuje angażowanie się w inne sprawy innych społeczności.
          No bo przecież burmistrzem nie został...

pzdr
          • paladyn7 ortografia, biję się w pierś...:) 18.03.05, 09:16
            sorki za błędy, nie zdążyłem sprawdzić i kliknąłem "wyślij",
            a edycji na tym śmiesznym boardzie nie przewidzieli :(
          • zosinek2 Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 19.03.05, 21:15
            Nie rozumiem zarzutu. Pan Słomka w Zielonce pracuje, a w Ząbkach działa - to
            się da pogodzić. Każdy gdzieś pracuje, niekoniecznie tam gdzie mieszka.Praca
            sekretarza gminy Zielonka jest oceniana w Zielonce dobrze, a nawet bardzo
            dobrze - jest on sprawnym menedżerem samorządowym i ma do zaproponowania dużo
            ciekawych pomysłów. Zielonka na tym zyskuje, a to że burmistrz Ząbek nie umie?
            (nie chce?, nie widzi potrzeby?) skorzystania z jego umiejętności jest w moich
            oczach stratą dla Ząbek. Może po nastepnych wyborach da się to zmienić. W
            każdym razie nie ma co narzekać, że w Ząbkach nie ma własciwych ludzi, trzeba
            tylko na nich się poznać i na nich postawić. Pozdro. zosinek2
            • paladyn7 Re: plany inwestycyjne w (KRZ) 20.03.05, 19:54
              > jest on sprawnym menedżerem samorządowym i ma do zaproponowania dużo
              > ciekawych pomysłów. Zielonka na tym zyskuje, a to że burmistrz Ząbek nie
              umie?
              > (nie chce?, nie widzi potrzeby?) skorzystania z jego umiejętności jest w
              moich
              > oczach stratą dla Ząbek. Może po nastepnych wyborach da się to zmienić. W
              > każdym razie nie ma co narzekać, że w Ząbkach nie ma własciwych ludzi, trzeba
              > tylko na nich się poznać i na nich postawić. Pozdro. zosinek2

I tu jest pies pogrzebany. Nie rozumiemy zarzutów ? Skoro ma tyle pomysłów i
              jest "sprawnym menagerem", to czemu widać efekty jego pracy w Zielonce a nie w
              Ząbkach ?
              Przecież Radny w koalicji z innymi Radnymi, może wiele dobrego zdziałać na
              rzecz swojej gminy...

Na koniec, droga sąsiadko, właśnie o to chodzi, że w ostatnich wyborach
              postawiliśmy na, być może, właściwych ludzi. "Lista Słomki" wygrała w naszym i
              okolicznych okręgach "w cuglach". Gdyby nie Ząbki południowe, niewielka
              przegrana dr. Słomki z Boksznajderem, byłaby klęską !
              Tyle, że niestety niewiele zyskaliśmy stawiając na "właściwych" ludzi...
              Ci ostatni jak widzę, wolą za kaskę, służyć dobru innych, dokładnie nie tych
              którzy na nich stawiali... :(
              To są te "zarzuty".

pzdr
    • cfaniakmiodowy Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 16.03.05, 20:39
      Mnie nie kręci antyklerykalizm itd. Nie interesuje mnie czy ktoś jest
      katolikiem itd. i nawet niech gmina sobie sponsoruje te światła itd. ja jest
      gospodarna to ok. Ale czasem poprostu jak patrze na to RM Rydzyka,
      Jankowskiego, kościółkowość - co mało ma wspólnego z wiarą, kult papieża, i te
      sztuczne podziały parafia nie parafia itd. i to zakłamanie i cenniki za śluby,
      chrzty, to poprostu dobija mnie instytucjonalizowanie mojej duchowości - i za
      wszelką cenę dawanie mi że jestem zły gorszy - bo myśle inaczej i nie dokładam
      się do wspólnego dobra (na siłę), i sypiam z żoną na jeźdźca haha. A jak nie
      miała babina na Pradze u nas na kromke chleba to jej mówią ci strażnicy
      czystości, ze kościół to nie instytucja charytatywna. A te jej koleżanki dewoty
      mają temat zamiast jej pomóc - że o jak sie jej źle wiedzie. To ja jako ten zły
      najgorszy babinie zawsze coś tam pomogłem - aż się popłakała i mnie też się
      chciało - że tak to wygląda. Żeby było jasne nie jestem cięty na to wszystko
      ale mogę mieć chyba swoje zdanie i powiem tak zaczyna mnie to już bawić - teraz
      sie tylko śmieję bo jak potrzeba to piątaka nie dadzą :) ale cały czas mówią
      daj piątaka będziesz zbawiony - a przecież to ja jestem cfaniak :)

NIE MA CFANIKA NAD WARŚIAWIAKA
      • paladyn7 Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 10:31
        cfaniakmiodowy napisał:

Ale czasem poprostu jak patrze na to RM Rydzyka,
        > Jankowskiego, kościółkowość - co mało ma wspólnego z wiarą, kult papieża, i
        te
        > sztuczne podziały parafia nie parafia itd. i to zakłamanie i cenniki za
        śluby,
        > chrzty, to poprostu dobija mnie instytucjonalizowanie mojej duchowości - i za
        > wszelką cenę dawanie mi że jestem zły gorszy - bo myśle inaczej i nie
        dokładam
        > się do wspólnego dobra (na siłę), i sypiam z żoną na jeźdźca haha. A jak nie
        > miała babina na Pradze u nas na kromke chleba to jej mówią ci strażnicy
        > czystości, ze kościół to nie instytucja charytatywna.
        <ciach !>

Ależ cfaniaku, wolna droga ! Jak się nie dokładasz to co Cię tak to boli.
        Daj piątaka Janinie Ochojskiej i idź na spacer, będziesz zdrowszy...
        Jest tyle prawdziwego zła na świecie (np.afery związane z rządzącymi każdego
        szczebla) że Twoje rozgoryczenie "postawą" Kościoła Katolickiego w Polsce
        wydaje mi się dziecinne i śmieszne. Przyznać jednak muszę, że jest
        ostatno "trendy"...

Pomoc ubogim i potrzebującym to piękna sprawa. Obnoszenie się z tym,
        deprecjonuje
        ją w moim przekonaniu...

pzdr
        • cfaniakmiodowy Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 11:35
          NIe zgodzę sie równie dobrze dziecinne i śmieszne jest wkurzanie się na nie
          rozwiazane afery itp. nasz urząd miasta itd. I co cos sie od tego zmienia coś.
          Poprostu mówie to co myślę. Prawdziwe zło zaczyna sie od doktryn - i fanatyzmu
          przykład idzie z góry - niedługo z RM cię zlinczują jak będziesz miał zonę
          chinkę, czy murzynkę, czy żydówkę - zobacz jak to wpływa destrukcyjnie na
          ludzi - ksenofobia - czy to już cz aż katolicyzm? Poza tym zobacz krytykuje
          wszystko i mam prawo do tego. A im wiecej będziemy krytykować już nie nieomylną
          instytuucję teologiczna - tym może zastanowią się oni nad sobą. Ludzie już
          świadomosć rozszerzyli - kosciół tez popełnia błędy (wyprawy krzyżowe),
          polityka unikania podczas ii wojny światowej gdzie nie inyerweniował kościół w
          ogóle w mord Żydów itd. potem widzisz w soborze II odkręcili to - bo była
          krytyka - czyli coś nie tak - sorry ale interesuje sie tym bardzo i śledzę co
          sie dzieje - zobacz teraz ten zjazd episkopatu - dlaczego ksieza sie burzą ze
          nie mogą sie wypowiadać w kazdej kwesti bo czasmi takie rzeczy wala az przykro.
          Albo o RM nie poruszają tematu - bo byłby rozłam w kościele Polskim - niestety.
          Tylko głupek tego niedostrzega. A niestety od wieków zycie duchowe było motorem
          moralnośi i sterowania jednostką i władzy. Nie wiem czy trendy były poglądy
          Hitlera kiedy pisał swoją "Moja Wojnę" ale wiemy jak sie to zakończyło. Krytyki
          niet. Nikt nie jest niomylny. A co do afiszowania sie pomocą to chodzi o to ze
          szanuje prawde i zadaje pytanie retoryczne gdzie wtedy byli ci co głoszą że
          trzeba sie biednymi opiekować - czy to się ogranicza do pustych słów. Pomoc
          ubogim - ha a kto babinę tak zuborzył jak łożyła renty na RM a jak przyszło co
          do czego to co radio miała jeść?
          • paladyn7 Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 12:32
            Dramatyzujesz...
            Pozatym mieszasz niezmiernie...

"...Prawdziwe zło zaczyna sie od doktryn - i fanatyzmu
            > przykład idzie z góry - niedługo z RM cię zlinczują jak będziesz miał zonę
            > chinkę, czy murzynkę, czy żydówkę - zobacz jak to wpływa destrukcyjnie na
            > ludzi - ksenofobia - czy to już cz aż katolicyzm?..."

Naprawdę sądzisz, że w Polsce mogą Cię za to zlinczować ??? Opamiętania życzę,
            bo Twoj tekst w takim samym stopniu oszołomski i histeryczny jak
            teksty "moherowych beretów". Zgadzam się że fanatyzm może być źródłem zła,
            jednak w dostrzeganiu go w Polsce widzę jakąś histerię i obłęd. Popatrz na
            część krajów muzułmańskich...

"kosciół tez popełnia błędy (wyprawy krzyżowe),
            > polityka unikania podczas ii wojny światowej gdzie nie interweniował kościół
            w
            > ogóle w mord Żydów itd. potem widzisz w soborze II odkręcili to - bo była
            > krytyka - czyli coś nie tak
            zobacz teraz ten zjazd episkopatu - dlaczego ksieza sie burzą ze
            > nie mogą sie wypowiadać w kazdej kwesti bo czasmi takie rzeczy wala az przykro
            > Tylko głupek tego niedostrzega...."

A ja pozostanę przy swoim: tylko głupek robi z igły widły i miesza fakty,
            pojęcia i przykłady...

> A co do afiszowania sie pomocą to chodzi o to ze
            > szanuje prawde i zadaje pytanie retoryczne gdzie wtedy byli ci co głoszą że
            > trzeba sie biednymi opiekować - czy to się ogranicza do pustych słów. Pomoc
            > ubogim - ha a kto babinę tak zubożył jak łożyła renty na RM a jak przyszło co
            > do czego to co radio miała jeść?

No tu już brakuje mi słów. Może nie było Ciebie przy "babinie" aby jej
            zabronić "łożyć" i sterować jej życiem...:)))
            "Kto ją tak zubożył ?" - przecież sam sobie odpowiedziałeś:
            Kościół Katolicki na czele z episkopatem i przy współudziale ojca
            dyrektora...:)))

A tak poważnie, "gdzie wtedy byli Ci co głoszą że trzeba się biednymi
            opiekować?".
            A na przykład pracowali w przytułkach, domach samotnej matki, jadłodajniach dla
            biednych, domach spokojnej starości, hospicjach i wielu miejscach na całym
            świecie gdzie pomoc jest potrzebna.
            Takie miejsca prowadzi np. organizacjia Caritas. Nie chełpiąca się swoją
            działalnością. Za to organizująca pomoc na całym świecie na niewyobrażalną dla
            Ciebie skalę.
            Myślę jednak że w swoim zaślepieniu i tak szermował będziesz "argumentami"
            przeciwko jej działalności...Bo jest „oszołomska”, „doktryniarska”
            i „fanatyczna”.
            Mam nadzieję, że się mylę.

BTW:
            Jeśli wymagasz tolerancji, pierwszy bądź tolerancyjny...

pzdr
            • cfaniakmiodowy Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 13:42
              "> Naprawdę sądzisz, że w Polsce mogą Cię za to zlinczować ??? Opamiętania
              życzę,
              > bo Twoj tekst w takim samym stopniu oszołomski i histeryczny jak
              > teksty "moherowych beretów". Zgadzam się że fanatyzm może być źródłem zła,
              > jednak w dostrzeganiu go w Polsce widzę jakąś histerię i obłęd. Popatrz na
              > część krajów muzułmańskich..."

Skoro w Polsce gangstzerzy chodzą na wolności i są przedstawicielami naszych
              interesów, Młodziez Wszechpolska działa w oparciu o jakieś absurdalne
              działania, a Politycy stoją ponad prawem itd. To wszystko jest możliwe. A w
              krajach arabskich byłem trochę czasu - i tu źle porównałeś to inna kultura poza
              tym musisz rozrózniać sunitów od szyitów bo to dosc znacząca róznica jeśli
              mówisz o fanatyźmie. Piszesz o obłędzie - pamiętaj kiedyś przed II wojną
              światowa nikt nie wyobrażał sobie nawet tego do czego zdolny jest system i
              doktyna. Też sie śmieli - do czasu. NIe wiem czy pamiętasz np. serię morderstw
              psychopatycznych samozwańców w USA którzy mienili się Aniołami apokalipsy. Też
              śmieszne - tak dopókinie trafi na naszych bliskich.

> A ja pozostanę przy swoim: tylko głupek robi z igły widły i miesza fakty,
              > pojęcia i przykłady...

Skoro śmierc większa od ofiar II wojny jest dla ciebie robieniem igły z widły
              to twoja sprawa. Wyprawa krzyżowa dzieci też? Czy mieszam raczej nie - poprostu
              może mało jasno przedstawiłem - ale nie ma tu mieszania faktów siedziałem w tym
              trochę zaufaj - a pozory mogą cię zmylić.

No tu już brakuje mi słów. Może nie było Ciebie przy "babinie" aby jej
              > zabronić "łożyć" i sterować jej życiem...:)))
              > "Kto ją tak zubożył ?" - przecież sam sobie odpowiedziałeś:
              > Kościół Katolicki na czele z episkopatem i przy współudziale ojca
              > dyrektora...:)))

Zubożyła ją manipulacja i brak poszanowania godności - skoro kościół wiele razy
              pojedynczo mówi ze RM działa źle i szkodzi Kościołowi wypowiedziami np.
              antysemickimi to wytłumacz tej Pani ze tak jest - ona jest prosta kobietą - nie
              skończyła studiów jak np ty i jedyne jej medium to RM i Tv TRWAM - ona ma
              mentlik. I nie zuborzył ją Kościół tylko jakaś nieformalna wyłaniająca się z
              niego mafia stawiająca pałace i zamki a w sercach przeżarta nienawiścią.

A na przykład pracowali w przytułkach, domach samotnej matki, jadłodajniach dla
              >
              > biednych, domach spokojnej starości, hospicjach i wielu miejscach na całym
              > świecie gdzie pomoc jest potrzebna.
              > Takie miejsca prowadzi np. organizacjia Caritas. Nie chełpiąca się swoją
              > działalnością. Za to organizująca pomoc na całym świecie na niewyobrażalną
              dla
              > Ciebie skalę.
              > Myślę jednak że w swoim zaślepieniu i tak szermował będziesz "argumentami"
              > przeciwko jej działalności...Bo jest „oszołomska”, „doktrynia
              > rska”
              > i „fanatyczna”.
              > Mam nadzieję, że się mylę.

I powiem tak jak w Fundacji Kwaśniewskei próbuje się udowodnić przekręty tak
              ja mogę ci wskazać gdzie w takich instytucjach tez do tego dochodzi do tego
              typu przewałek - i tu mówię z całą odpowiedzilanością. Ale to nie jest
              najważniejsze - to wszystko tworzą ludzie - i dobrzy i źli - to tylko ludzie.
              ALe uważam - że jesli nie szanuje sie prostego umysłu i ludzi tylko zniewala
              dla jakiejs korzyści - to najgorsza podłość. A swoją drogą byłeś kiedyś w
              przytułku? To najpierw zobacz co się tam dzieje. Jeśli mi znajdziesz tam osobę
              bez prawa do emerytury lub bez łożącej rodziny to stawiam ci duza wódkę :)
              P. S.
              Fajnie sie z tobą polemizuje :) NIe chce cię przekonywać do swoich poglądów -
              nie jestem antyklerykałem - mam brata zakonnika i co z tego wynika? Stąd też
              znam wiele spraw od innej strony. Ale patrze na wszystkich równo - bez
              uprzedzeń i nie lubię jak czy to lekarz prawnik czy ksiądz robi ze mnie wała.
              Dopowiadam że w Boga wierze - ale negatywne postawy będe tempił i mówie NIE.
              Dlatego podziały na parafialne słownie i nie parafialne mnie bawią - bo i tak
              Polacy są tak podzieleni jak żaden naród - wystarczy wyjechać za granicę - i
              się przekonać.
              • paladyn7 Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 14:16
                cfaniakmiodowy napisał:

> tym musisz rozrózniać sunitów od szyitów bo to dosc znacząca róznica jeśli
                > mówisz o fanatyźmie. Piszesz o obłędzie - pamiętaj kiedyś przed II wojną
                > światowa nikt nie wyobrażał sobie nawet tego do czego zdolny jest system i
                > doktyna. Też sie śmieli - do czasu. NIe wiem czy pamiętasz np. serię morderstw
                > psychopatycznych samozwańców w USA którzy mienili się Aniołami apokalipsy. eż
                > śmieszne - tak dopókinie trafi na naszych bliskich.
                > Skoro śmierc większa od ofiar II wojny jest dla ciebie robieniem igły z widły
                > to twoja sprawa. Wyprawa krzyżowa dzieci też? Czy mieszam raczej nie -
                poprostu
                >
                > może mało jasno przedstawiłem - ale nie ma tu mieszania faktów siedziałem w
                tym
                >

Jakich sunitów od szyitów(tylko te dwie grupy są w krajach arabskich???), jaki
                system i doktryna(jest lub będzie w Polsce ???), jacy psychopatyczni samozwańcy
                (co to ma do katolickich przedstawicieli władzy w Ząbkach???) ??? Jak "śmierć
                większa od ofiar II wojny ???, Jakie "wyprawy krzyżowe dzieci" ???

Cały czas mieszasz, tylko zastanawiam się czy to celowe czy niechcący...

> Zubożyła ją manipulacja i brak poszanowania godności - skoro kościół wiele
                razy
                > pojedynczo mówi ze RM działa źle i szkodzi Kościołowi wypowiedziami np.
                > antysemickimi to wytłumacz tej Pani ze tak jest jedyne jej medium to RM i Tv
                TRWAM - ona ma
                > mentlik. I nie zuborzył ją Kościół tylko jakaś nieformalna wyłaniająca się z
                > niego mafia stawiająca pałace i zamki a w sercach przeżarta nienawiścią.

Proszę, nie odbieraj ludziom prawa do samostanowienia o sobie.
                Bzdurą jest, że ta tajemnicza babina i jej pewnie tysiące podobnych nie mają
                wyboru (w kwestii dostępu do informacji). Oprócz rm i tvtrwam jest mnóstwo
                innych mediów.
                Jeśli ludkowie decydują się na słuchanie bzdur to ich sprawa. Chcesz zbawiać
                świat ? To idź pod kościół i tłumacz niedoszłym "moherowym beretom", że błędem
                będzie słuchanie ojca dyrektora. Ja mam to gdzieś. To są wolni ludzie i mają
                prawą do własnych wyborów, nawet takich z jakimi się nie zgadzamy. Dopóki nie
                zostanie złamane prawo.

I powiem tak jak w Fundacji Kwaśniewskei próbuje się udowodnić przekręty tak
                > ja mogę ci wskazać gdzie w takich instytucjach tez do tego dochodzi do tego
                > typu przewałek

Nie mów mi tylko organom ścigania. Jeśli już poruszasz ten temat, to znajdź
                rzeczowe dowody na te "przekręty", miast posługiwać się wyświechtanymi
                sloganami
                w stylu "wszyscy kradną, a najwięcej KK"...

> A swoją drogą byłeś kiedyś w
                > przytułku? To najpierw zobacz co się tam dzieje. Jeśli mi znajdziesz tam
                osobę
                > bez prawa do emerytury lub bez łożącej rodziny to stawiam ci duza wódkę :)

No cóż, znowu muszę Cię poprawić.
                1: Byłem w przytułku (nie jako "pensjonariusz")
                2: Zapewniam Cię, że większość ludzi, znajdujących się w miejscach o których
                pisałem(te, pod opieką Caritas i wielu innych organizacji), jest bez szans i
                środków do zycia.
                3: W kwestiach emerytalnych i "łożących rodzinach" mylisz przytułki z płatnymi
                "DOmami spokojnej starości".

Na koniec, jeśli przedstawiamy swój pogląd na jakieś sprawy, to starajmy nie
                posługiwać się hasłami i "kalkami", tylko doświadczeniami i konkretami.

Nie jest porażką, nie przekonać adwersarza do swoich argumentów, porażką jest
                się obrazić...:)

pzdr
                • cfaniakmiodowy Re: (KRZ) jak zwał tak zwał 17.03.05, 15:10
                  To chyba sie nie zrozumieliśmy tak do końca - ja piszę ogólnie - nie mam
                  pojęcia nawet czy władze są katolockie czy nie i co tam sobie wyznają - mało
                  mnie to interesuje piszę ogólnie jak to widzę. Na razie proponuję zrobić
                  przerwę w rozwazaniach niech się uleży sprawa - bo to temat na większa wódkę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka