Dodaj do ulubionych

UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!!

26.04.06, 14:38
Ostatnio przy okazji mojego urlopu na prosbę mojego serdecznego kolegi
zachaczyłem o Londyn aby odwiedzić jego syna, który pół roku temu widzac co
zaczyna się dziać w Polsce wyemigrował po studiach za chlebem. Przed wyjazdem
tłoczyli mu do głowy, że tam życie drogie, że nie zarobi na utrzymanie, że
czeka go zmywak, że Polacy tam to sami wykolejeńcy itd. i szybko wróci. Tym
czasem moja reflrksja p spotkaniu ztym młodym i ambitnym człowiekiem jest
taka: Jeśli ktoś sie waha, albo wahał czy wyjechać, albo uwierzył w
propagandę IV PRL powiem tak: nie wierzcie pazernym instytucjom,
przestępczemu i szkodliwemu ZUS, politykom, quasi bizmesmenom po
podstawówkach z układami i korporacjom z zagranicy ktore inwestuja tutaj
tylko dlatego ze u nas czlowiek bedzie pracowal za 600 zl a nie za 3000 EUR
Nie wierzcie tez w bajki, że za granicą się wiecej zarabia ale koszty życia
są duzo droższe - to jest kłamstwo. Jeśli znacie dobrze język za granicą jako
Polacy na obcej ziemi za to co zarobicie bez zbytniego wysiłku i tyrania w
piątekk świątek i niedziele kupicie po pół roku auto z 2002, wynajmiecie 2
poziomowe mieszkanie i raz w miesiącu będzie was stać na wycieczke po EUROPIE
i kilka paczek drogich w Londynie papierosów i piwa ŻYWIEC :)Gdyby to było
mało możecie wziasć sobie drugą pracę spokojnie ją znajdziecie od ręki. Tak
się normalnie zarabia za pracę tylko tu w Polsce wbijają ludziom ciemnote o
minimalnej pensji, która ledwo na czynsz wystarcza. Prawicowe rządy
wspierające niewolnictwo, nie trzeba do Włoch jeździć. Wstyd, zeby byc we
własnym kraju żebrakiem. Na emerytury nie ma co liczyć ludzie młodzi
emigrujący już starają sie po jakimś czasie o tzw kartę rezydenta w Anglii,
ZUS splajtuje, nie bedzie komu robić na garstkę emerytów, a rząd bedzie dalej
kłócił się o stołki i zwalał wszystko na opozycje. Pomyślcie: gaz poszedł w
górę, prąd w górę, olej opałowy i gaz LPG od wrzesnia wywinduje w górę, rynek
mieszkaniowy przeżywa boom bo od 2006 kolejne podatki od sprzedaży, ma dojść
podatek ekologiczny od sprowadzanych aut, mamy dopłacać symbolicznie do
służby zdrowia, benzyna poszła w górę a z nia pójdą ceny, a czy wasze
wynagrodzenia poszły w górę w obliczu tylu podwyżek?. Tanie Państwo, gdzie
człowiek odbierając marne swiadczenia czuje się tak "jaby ktoś dał mu w ryj".
Najbardziej jednak drazni mnie propaganda PRL - owska, że na Zachodzie jest
be, bo tam sami wywrotowcy, zboczeńcy, pedały, degenera, gdzie wszystko jest
jeszce bardziej droższe i trudniejsze, szcególnie gaz w Belgi LPG fdzie
kosztuje około 1,65 a w Polsce ponad 2 zł no ale my lepiej zarabiamy, lepiej
też uśmiercamy ofiary, które nie chcą oddać swojej własności, bo u nas
jesteśmy przyzwyczajeni, że nic nam nie zrobia bo więzienia są przepełnione.
Jeśli ma ktoś możliwość przejedźcie sie po Europie i zobaczcie jak żyją
normalni ludzie a nie indoktrynowane małpy, które musza tańczyć jak im
strzeli z bicza gupa prawych i wszystkowiedzących "decydentów polskich"
którzy pragnąc dobra zło czynią.
Obserwuj wątek
    • caleb666 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 26.04.06, 15:19
      Nieżle sobie ulżyłeś, czyta się to jak manifest...........swoją drogą niestety
      nasza obecna rzeczywistość jest tak sparszywiała, iż po raz pierwszy w życiu
      chce mi się stąd spier.....na zawsze!
    • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 26.04.06, 15:34
      Ano sobie ulżyłem - ale zawsze jak wracam po wyjeździe za granicę do Polski i
      słyszę o tych wszystkich nowościach i prównuję to co widziałem z tym co jest tu
      to zastanawiam się czy nie wrócic spowrotem za granicę. Gdyby nie pewna
      sytuacja rodzinna jużby mnie tu nie było. I pewnie za jakiś czas nie bedzie,
      niemniej póki co niestety muszę gnić w Polsce, gdzie gybym chciał żyć na
      normalnym standardzie europejskim ze swojej wypłaty musiałbym sie skolonować
      trzy razy. Chyba nie o to chodzi w życiu. Szkoda życia, gdzie indziej jakoś
      potrafią.
      • radnyzabek Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 27.04.06, 14:20
        Gooroo, Ty to dopiero jesteś optymista. Mam takiego kumpla w pracy jak Ty. Też
        mu się w Polsce nie podoba, Polacy dla niego to ... (nie będę cytować). Jest
        tak samo wkurzony na wszystko jak Ty. I tym swoim gadaniem tylko wszystkich
        denerwuje. Wyluzuj trochę, bądź szczęśliwy.

Piotrek
        • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 27.04.06, 15:51
          radnyzabek napisał:
          > Gooroo, Ty to dopiero jesteś optymista. Mam takiego kumpla w pracy jak Ty.
          Też
          > mu się w Polsce nie podoba, Polacy dla niego to ... (nie będę cytować). Jest
          > tak samo wkurzony na wszystko jak Ty. I tym swoim gadaniem tylko wszystkich
          > denerwuje. Wyluzuj trochę, bądź szczęśliwy.
          > Piotrek

Cóż punkt widzenia zależy od miejsa siedzenia. Zycze ci żebyś mógł tak za 10
          lat powiedzieć - "wyluzuj". Jak byłem przed 30 w ogole nie zaprzątałem sobie
          tym głowy, żyłem beztrosko fakt faktem mieszkałem za granicą. Ale jak widzę co
          sie tu wyprawia i jak nikt z tym nic nie robi - co zauważ w takiej Francji jak
          tylko rząd chciał niekorzystni dla obywateli (studentów) wprowazić zaostrzenia
          kodeksu co się działo, a tu jawnie Państwo okrada obywateli i mówi o tym jawnie
          i jest cisza. Bo ludzie juz nie mają siły. A potem dziwią się, ze nie jest
          bezpiecznie, ze z renty i emerytury nie wystarcza na czynsz, czy tak jak ja,
          kiedy moja siostra umiera na raka to niestety nie ma kasy na jej leczenie bo za
          drogo mimo że płaciła składki itd. Państwo widocznie twierdzi, ze taki obywatel
          to tylko wrzód na d... bo już swoje zapłacił, mojego kolego mama musiała leczyc
          się prywatnie bo by zdąyła w kolejce społecznej umrzeć 40 lat pracy i co ma
          teraz. Podwyżki za podwyżką - cisza przed burzą, nie wiem czy będziesz sie
          cieszył jak dojdzie do tego, ze bedziesz sie bał wyjechać ze swojego domu do
          pracy, żeby ci zaraz za bramą auta nie ukradli albo skroili. Taki scenariusz
          już był w Argentynie przerabiany. Ty przebywasz na razie wśród innych ludzi ja
          też np. jest fajnie do momentu kiedy co ktoś powaznie nie zachoruje, nie
          bedziesz miał do czynienia z polskimi sądami i urzędami, nie doświdczysz na
          własnej skórze co sie tu wyprawia, nie stracisz pracy. Powiem tylko tyle nie
          wiem ile masz lat ja już swoje przeżyłem i czuję sie oszukany przez to Państwo
          i mówię to głośno. To jest absurd - zeby za granicą gdzie ludzie zarabiają
          naprwdę i 3 razy wiecej niż my dało sie żyć taniej. A teraz co robią - kłócą
          się o stołki o kolor ściań w domu który sie zaraz rozsypie. TANIE PAŃSTWO. Styl
          Brazylijski 10 % bogaczy, 1 % polityków i rzadowych agend, 4 % takich co im sie
          przez chwile wydaje że żyją na średnim poziomie (karierowicze, młodzi -
          kreatywni), 5 % róznej maści spekulantów, 50 % bieda, 25 % skrajna bieda.
          Doskonałe społeczństwo. W Warszawie nie widać tego dysonansu ale w innych
          miastach już tak. Podejrzewam, ze tak jak ja nie masz auta z importu stać cię
          było na auto kupione w Polsce czyli potencjalnie nie ineteresuje cię podatek
          ekologiczny, jest OK, podejrzewam tez że wszyscy z w rodzinie nie chorują, póki
          co i nie miałeś do czynienia z Polskimi realiami i obyś nigdy nie miał - luzuj
          dalej.
          • netgater Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 28.04.06, 10:48
            Z doświadczenia wiem, że kogoś kto spogląda na rzeczywostość w ten sposób nie
            uda się przekonać, choćby przedstawić nie wiem ile faktów na poparcie
            przeciwnej tezy. Tak się składa że ostatnio odbywałem całą serię rozmów z
            ludźmi z całej Europy i ze Stanów, którzy zawitali tu do nas do Polski.
            Myślisz, że Amerykanie mają lepsze zdanie o systemie opieki zdrowotnej u
            siebie? Chodzi o całą rzeszę, która nie ma żadnego ubezpieczenia. Wiesz jak
            wygląda dorobek życia człowieka po 25 latach pracy? Hipoteka, przebyty zawał
            serca, dzieciom trzeba opłacić studia, żona bez pracy. A z drugiej strony parę
            osób z tego samego kraju, którzy przylecieli prywatnym samolotem szefa. Tak to
            już jest z tym kapitalizmem.

BTW: Amerykanie uważają ,że my tutaj w Europie, to generalnie jesteśmy bardziej
            leniwi. Nastawieni na socjal, "sprawiedliwość społeczną", itp. Oni uważają, że
            wszystko jest w rękach każdego z nas, jeśli będziemy ciężko pracować, to coś
            osiągniemy, jak nie - to nic się nam nie należy. Bardziej więc im podobaja się
            kraje nowej Europy, niż starej, skostniałej. Piątek, godz. 13 i do domku, jak
            jest we Francji. Oni mają zupełnie inną mentalność.

Chcesz powiedzieć że po wyjeździe do Anglii wszystkim jednakowo się uda? Że
            każdego z nich będzie stać na to co opisałeś? Nie bądź naiwny. Synowi Twojego
            kolegi się powiodło. Widocznie jest zdolny i ma trochę szczęścia. Ale nie mów,
            że to samo czeka wszystkich którzy tam pojadą.

Kolega z Niemiec powiedział, że on w sumie nam zazdrości, bo jesteśmy na fali
            wznoszącej, wszystko może się zmienić tylko na lepsze. Oni nie spodziewają się
            niczego dobrego od przyszłości. U nas masz wiele dróg rozwoju, u nich -
            wszystko jest zastygłe, oparte o silne układy, które zaciekle bronią swoich
            pozycji - średnia wieku we wschodnioeuropejskich oddziałach tej samej firmy,
            jest o 20 lat mniejsza niż na zachodzie! Oczywiście standard życia tu i tam,
            zwłaszcza jeśli chodzi o najgorzej płatne posady, rzeczywiscie jest spory i
            pewno jeszcze taki pozostanie długo. Ale różnice w płacy dla fachowców juz nie
            są takie duże, a menedżerowie - już są bardzo blisko. Również Rosjanin
            powiedział, że oni w wielu sprawach patrzą na Polskę z zainteresowaniem. U nich
            też teraz jest wzrost gospodarczy, wiele się zmienia, rośnie siła ich
            pieniędzy, a od Polaków tak naprawdę uczyli się prywatnej przedsiebiorczości
            (choć tutaj zgodzilismy się, że nie była to najlepsza szkoła ;-)), bo takich
            doświadczeń wcześniej u nich nie było.

"Każdy plus ma swój minus".
            Ja nigdzie nie wyjeżdżam. Co nie znaczy że cieszę się że wicepremierem tego
            kraju będzie jakiś burak.
            • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 08.05.06, 14:54
              netgater napisał:
              > "Każdy plus ma swój minus".
              > Ja nigdzie nie wyjeżdżam. Co nie znaczy że cieszę się że wicepremierem tego
              > kraju będzie jakiś burak.

I to była kwintesencja twojej wypowiedzi. Nie chodzi mi o przekoywanie. Tylko,
              zanim przystepujesz do dyskusji rozróżnij dwie rzeczy. Odróżnij kogoś kto sam z
              siebie robi dziada z lenistawa, bo tacy są wszedzie, od tych z których robiło
              się w PRL-u i dalej robi dziadów. Widzę, ze podróżujesz, masz znajmości wśród
              róznych narodowości - jakieś wszystkie nieudaczne trochę, ale się tak zdarza -
              widocznie w innych towarzystwach się obracamy. NIemniej to ze twoich rodziców
              stać było na twoja edukację, ze dostałeś dobrą pracę i nie musisz charować w
              swięta i niedzielę do 21:00 za 600 zł miesiecznie z bezszansiem na emeryuturę
              to jest twoje szcęscie czy jak to nazwiesz. NIe każdy ma równe szanse. Syty
              głodnego nigdy nie zrozumie. Kiedy Hitler dochodził do władzy tez wielu mowiło,
              że to burak itd. I to był ich największy problem. Obym był fałszywym prorokiem,
              jak patrze na to wszystko to czasem się zastanawiam czy to nie przypadkiem
              jakiś koszmar. Czy ludzie już znaleźli się w tak absurdalnej rzeczywistości, ze
              nie widza jaka tragedia sie wydarzyła w Polsce ? Rozróźnij tez kapitalizm od
              niewolnictwa, nieudacznictwa, i robienia z ludzi idiotów. Okradanie ich,
              utrzymywanie przestepczej organizacji pt. ZUS itd. Po drugie jakos nie
              kupuję :american dream" i innych mitów o tej pracowitości Amerykanów, przejedx
              sie np. z Work and Travel do USa popracuj tam z 4 miesiące pogadaj z ludxmi,
              przyjżyj sie jak to wygląda. FAkt faktem tam są trochę inaczj wychowywani w
              kulcie absolutnego sukcesu i po trupach dojdą do celu, u nas dopiero sie to
              zaczyna, stad bierze się ta mitologia, ale nikt tym ludziom nie karze robić po
              24 godziny i zostawać w swięta w pracy to ich wybór, w Polsce go nie ma. Poza
              tym to zagadnienie dotyczy młodych pewłnych ambicji i żądnych szybkich sukcesów
              mieszkańców USA.
              • netgater Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 08.05.06, 17:56
                Kwintesencją mojej wypowiedzi było tylko to, że wszędzie jest dobrze, gdzie nas
                nie ma. Piszesz o Anglii jak o niebie na ziemi, bo tam się komuś udało. Nie ma
                tak, że tu u nas jest syf, a tam na zachodzie - ziemia obiecana. Zawsze będzie
                tak, że bedzie grupa takich co im się powiodło i taka którzy płaczą. Tak jest
                wszędzie. I tylko to chciałem powiedzieć.
                Przykłady osób o których pisałem to szefowie przedstawicielstw tej samej firmy
                z całego świata. Po paru piwnych wieczorach z nimi - wniosek nasunął mi się
                sam: każdy kraj ma swoje plusy i swoje minusy. W każdym można umrzeć z głodu,
                albo odnieść sukces. Jednymi rzeczami przyciąga, innymi odpycha.
                • ponponka1 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 19:22
                  netgater napisał:

każdy kraj ma swoje plusy i swoje minusy. W każdym można umrzeć z głodu,
                  > albo odnieść sukces. Jednymi rzeczami przyciąga, innymi odpycha.

Bingo :)
    • luzka13 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 08.05.06, 20:00
      Hej, gooroo! Jesli takie oświecenie na Ciebie spłynęło to co TU jeszcze robisz?
      Przecież ten Świat czeka na Ciebie z otwartymi ramionami.
      Czemu zmiast poświęcac czas na dzielenie się z nami tymi "tajemnicami" nie
      zaczniesz pakowac walizek i nie wyjedziesz do tego Eldorado?

ps.Uważaj żeby służby specjalne nie namierzyły Cię bo odkryłeś ze władza,
      telewizja i wszystkie inne instytucje oszukują Naród Polski.
      EUREKA -
      • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 12:40
        luzka13 napisała:

> Hej, gooroo! Jesli takie oświecenie na Ciebie spłynęło to co TU jeszcze
        robisz?
        > Przecież ten Świat czeka na Ciebie z otwartymi ramionami.
        > Czemu zmiast poświęcac czas na dzielenie się z nami tymi "tajemnicami" nie
        > zaczniesz pakowac walizek i nie wyjedziesz do tego Eldorado?
        >
        > ps.Uważaj żeby służby specjalne nie namierzyły Cię bo odkryłeś ze władza,
        > telewizja i wszystkie inne instytucje oszukują Naród Polski.
        > EUREKA -
        • luzka13 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 16:39
          No to Ja Cię teraz OŚWIECĘ.
          Od ponad 20 lat żyje na własny rachunek.
          Mam ponad 33 lata, jestem zamężna i mam 14 letniego syna w drugiej klasie
          gimnazjum.W tym strasznie ciemnym kraju pracując na państwowej posadzie, gdzie
          piastuję stanowisko specjalisty w zawodzie artystycznym a mój mąż w prywatnej
          firmie jest mechanikiem samochodowym. Obydwoje mając tylko średnie wykształcenie
          mamy mieszkanie na kredyt który z palcem w dupie spłacamy, jeździmy własnym
          samochodem corocznie na wakacje (co drógi, trzeci rok za granicę) i mamy
          drogiego rasowego psa. Kino, teatr i książki są jak najbardziej w naszym
          zasięgu. Zaznaczam żę nie dostaliśmy nic od rodziców ani nie otrzymaliśmy
          żadnego spadku.
          I CO ŁYSO CI??? MAM KOTYNUOWAĆ???
          Mieszkamy w małym domu (30 rodzin) z bardzo miłymy, młodymi sąsiadami, często
          spotykając sie na grilu, jeździmy na wycieczki rowerowe lub nad zalew i PRAWIE
          WSZYSTKIE TE RODZINY SA W PODOBNEJ SYTUACJI MATERIALNEJ CO MY. TAKIE
          BEZNADZIEJNE ŻYCZIE MAMY W TYM DENNYM KRAJU!!!
          Może Tobie, Biedaku jest tak źle bo poprostu jesteś typowym
          polaczkiem-malkontentem który nie mogąc odnaleźć sie w Polsce tak naprawdę nie
          odnajdzie sie nigdzie.
          I wiesz co? życzę Ci abys wyjechał jak najszybciej, znalał sobie super pracę za
          super płacę i pomniejszył szeregi takich jak TY. Im WAS mniej tym NAS wiecej.

ps. A wszystkim szczęśliwym, pracowitym ludziom w Polsce życzę miłego wieczoru:)

• gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 17:05
            luzka13 napisała:

mamy drogiego rasowego psa :)

No to gratulacje. Oby tak dalej. Czasem jednak warto popatrzeć dalej niż swój
            kawałek nosa. Dziwna postawa,ale masz do tego prawo. To tak trochę jak z
            bliskich i JA nie umrę nie obchodzi mnie to. Dopóki okradają innych słabszych
            epidemią śmiertelnej grypy. Wszyscy wiedzą, że jest i zabija ale dopóki niikt z
            jest ok, ale jak mnie okradną to już niedobrze. Życze ci żebyc w wieku 50 lat
            mogła powiedzieć to samo w tym kraju. A co do mnie poki co nie mogę wyjechać -
            moje warunki bytowe są byc może nieco wyższe niż wasze bo tworzycie rodzine a
            ja żyję sam. Inaczej patrzę na to co się dzieję ponieważ szanuję swoją
            inteligencję i siebie. Mam swoją godność. I chciałbym, zeby moje dziedzi też ja
            miały, jeśli je będę miał :) i miały warunki do zycia a nie musiały tułać się
            za chlebem po świecie, i słuchać jak kolejne pokolenie ze ich dzieci będą miały
            lepiej ale my musimy jeszce pocierpieć. Szczególnie satkastycznie to brzmi w
            ustach polityków. Wszystko jest dobrze jak nam jest dobrze ale los bywa różny i
            wtedy dopiero otwierają się nam oczy. Tak jak mi się otworzyły w zderzeniu z
            polską służbą zdrowia i ubezpieczeniem społecznym.
            • luzka13 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 17:33
              Jesli nie chcesz skazywać swoich dzieci na tułaczkę to lepiej zacznij nad tym
              uczciwie pracować zamiast agitować i podsycać w ludziach postawy
              antypatriotyczne - na szczęście mało skutecznie jak widać.
              Co TY poza tym robisz dla innych?
              Zarzucasz mi ze nie widzę niz poza czubkiem właśnego nosa - mylisz się. Tacy
              ludzie jak ja, ludzie spełnieni i szczęśliwi robią o wiele wiecej niż
              sfrustrowani malkontenci. Udzielam się społecznie, czynnie uczestniczę w życiu
              lokalnej społeczności, pełnię funkcje społeczne (bez wynagrodzenia) i walcze o
              polepszenie sytuacji nie tylko swojej ale i innych na lokalnym gruncie. Zawsze
              biorę udział w wyborach i nie uważam że żyję w kraju bez perspektyw.
              I byłabym hipokrytką gdybym powiedziała że nie narzekam na to czy tamto - ale
              nie siedzę tylko przed komputerem. ROBIĘ COŚ!!!
              I powiem Ci szczerze
              • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 18:12
                I powiem Ci szczerze
                • ponponka1 el do rado? 09.05.06, 19:19
                  gdzie? Tam gdzie nam gooroo wskaze ;)
                  A ja uwazam, ze tam gdzie nam jest dobrze. Jednym w Anglii z duza kasa, innym w
                  Polsce, skromnie z przyjaciolmi za sciana, pomocna dlonia w kazdej chwili i
                  ukochanymi czworonoznymi pupilami :))))
                  Coz Anglia mnie nie ciagnie...moj sentyment pochyla sie w kierunku polnocnym -
                  Norwegia. Czemu nie jade, chociaz znam jezyk i juz tam pracowalam? Bo mi dobrze
                  jest w Polsce. Czasami pod wozem ale czesciej na wozie. Nie potrzebuje do
                  szczescia samochodu i dwupoziomowego mieszkania. Zmiany, ktore nastapily w
                  Polsce od 1989 daly mi szanse na wlasne 36 m2....Jak bedzie mnie stac na wiecej
                  to i moze ten moj prywtany kacik powieksze...ale nie za kazda cene.
                  Na tym forum, w innych dzialach wypowiada sie wielu emigrantow...jedni bardzo
                  szybko wchodza w nowe zycie, inni zyja Polska ciagle porownujac. Jedni szczyca
                  sie swoja polskoscia inni skrzetnie ja ukrywaja. Jedni czerpia z nowego
                  srodowiska to co najlepsze i zyja tym, inni skupiaja sie na sobie. Jedni widza
                  swiat na rozowo, inni widza tylko negatywne rzeczy. Jedni mieszkaja po pieciu w
                  pokoju (i sa szczesliwi lub nieszczesliwi) inni w domach z ogrodem (i tez sa
                  szczesliwi badz nieszczesliwi) - Po co to wszystko pisze? Zeby pokazac, ze
                  generalizowanie - jakim nam tu chce zaimponowac gooroo, jest zwyczajnym
                  propagandowym klamstwem ;)
                  Ludzie sa rozni, jednym wyjazd sluzy, innym lamie chrakter lub zycie rodzinne.
                  Wybor nalezy do nas - ale nie wolno klamac wolajac, ze bedzie tylko dobrze....ech

Luzka - my jestesmy szczesliwe... :)))

• luzka13 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 19:38

> Pamiętaj, ze mimo wszystko żyjemy w jeszce w systemie demokratycznym, i czy
                  > chcesz czy nie wolno mi się wypowiadać i głosić to co uważam. NIe rozumiem
                  > tylko w czym ci to przeszkadza pracować. Ja szanuję twoje poglądy i
                  wypowiedzi,

Owszem, zyjemy w demokratycznym kraju i mamy wolność wypowiedzi.
                  Ale czy wolna wypowiedź jest dobrodziejstwem czy przekleńswem?
                  Gdy słucham Radia Maryja to wydaje mi się że przkleńswtem. Audycje podsycane
                  nacjonalistycznym jadem, podżegają wielu biednych, sfrustrowanych ludzi zamiast
                  dawać im nadzieję na przyszłość, wzbudzać chęć do działania i utrwalać w wierze
                  i miłości.
                  A do czego prowadzą takie manifesty jak Twój?, no cóż. Chyba nikomu nie
                  zaszkodzą ale czy cos zmienią? Tą demokracją to też lepiej sobie tak często ust
                  nie wycierać bo jest to najczęściej używany argument jak się juz nie ma
                  argumentów...

> JA tylko powiem tak jeśli tak dalej pójdzie będzie tragedia. Za 5 lat
                  > będziesz mogła to zweryfikować. Bo to co się tutaj wyrabia to nie jest
                  > normalnośc i nigdy nie będzie.

I co? niech wszyscy wyjadą a ostatni zgasi światło. I TY, który w poprzednich
                  postach zarzucasz mi krótkowzroczność i samolubstwo masz na to jedyną metodę.
                  Niech wszyscy wykształceni, znający języki i najczęściej wyedukowani za
                  pańswowe (czyli nasze) pienądze ludzie w wieku produkcyjnym, wyjadą.
                  Świetna metoda na naprawę sytuacji...
                  Tak naprawdę to tylko w naszych rękach jest to czy chcemy zrobić cos dla siebie
                  w tym kraju, czy tylko dla siebie bez znaczenia gdzie.
                  • ponponka1 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 09.05.06, 19:42
                    luzka13 napisała:

> A do czego prowadzą takie manifesty jak Twój?, no cóż. Chyba nikomu nie
                    > zaszkodzą ale czy cos zmienią?

A jesli kto uwierzy? i mu sie nie uda.... bedzie szukal gooroo po IP ;)
                    • gooroo2 Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 10.05.06, 08:55
                      Myślę, że jak to zawsze się robi pomieszałyście wątek materialny, dokładnie
                      waszą obecną kondycję finansową z ogólną sytuacją geo-polityczno-gospodarczą.
                      Wiem, ze swoje ambicje można ograniczyć diod drogiego rasowego psa, roweru i
                      kredytu na 30 lat, ale niektórzy mogą mieć wyższe ambicje i nie utrzymują sie
                      tylko z pensji tylko różnorakich inwestycji, co np. w obecnej sytuacji sprzyja
                      tylko spekulantom, a propozycje kolejnych ustaw są asurdalne i wspierają
                      cfaniastwo. NIektórych natomiast nie stać na 1/4 czynszu twojego mieszkania i w
                      XXI wieku ledwo wystarcza im na chleb, mimo że kiedy ty sobie w weekend
                      odpoczywasz oni muszą obsługoiwać cię w supermarketach, bez żadnych dodatków -
                      oczywiście zawsze sie mogą zwolnić w cywilizowanym kraju. Myslę, ze rozmawiamy
                      na 2 różnych poziomach. Dla mnie np zakredytowanie się na 20 lat to w warunkach
                      Polskich podpisanie cyrografu. 20 lat to dużo czasu wbrew pozorom. Ale nawet
                      wszędzie na swiecie ludzie tak robią bo nie kazdego stać na swoje lokum.
                      NIemniej jesli zadałabyś sobie trud i sprawdziła jak plasują sie koszty
                      kredytowe w Polsce a w Europie może wtedy otworzyłyby ci się oczy. Teraz cię to
                      nie obchodzi, pewnie wziełaś kredyt we frankach, ale już od lipca ludzie tej
                      szansy nie będą mieli, a co za tym idzie takiej zdolnosi adekwatnej do
                      rosnacych sztucznie cen na rynku nieruchomości kreowanych przez sopekulantów.
                      NIe interesuje cię też że przy takich zarobkach teraz już bardziej oplaca się
                      tankować benzynę w Niemczech niz w Polsce. NIe chce mi się tu wypisywać masę
                      absurdów, bo ciebie póki co stać, bo ty już coś masz nieważne ze 2 x
                      przepłaciłaś za wszystko i ze za kilka lat moze się wszystko posypać liczę się
                      JA i tu i teraz. Ale cóż w duchu tej dyskusji skwituje to tak, jak to ujął
                      jeden Ubek "posiedzimy troche na bezrobociu inaczej będziemy śpiewać" - czego
                      ci (wawm) oczywiście nie życzę. To ie jest tak, że chcę kogoś namawiać do
                      pesymizmu, twój optymizm jest ok , fajnie ze się układa, ale wybacz ocena tego
                      co się dzieje, gdzie muszę płacić jakieś haracze dla Państwa, nie mam
                      podstawowych zabezpieczeń, jestem tanią siłą roboczą dla inwestorów
                      zagranicznych inwestujących w Polsce, w rządzie dzieja sie takie rzeczy, ze nie
                      można w nic zainwestować, banki zdzierają kilkakrotnie z desperowanych ludzi
                      pieniadze, Pan Janek nakłaniany do ekologicznego paliwa po wykonaniu instalacji
                      za 15 000 dowiaduje sie o dodatkowej akcyzie za olej - a co to jest akcyza? To
                      zwykła lichwa nic więcej. Tak samo jal na świecie VAT - podatek od wrartości
                      dodanej? Nikt nie potrafi tego wytłumaczyć racjonalnie - po to już sie robi
                      podatek od podatku podatku. To jest patologia nie normalność. Ale różne są
                      spojrzenia na to wszystko, dlatego się mawia, ze im więcej wiesz masz więcej
                      problemów.
                      • ponponka1 alez masz gadane 10.05.06, 20:28
                        ale czytac nie umiesz... ;)
                        Skoro pisales o ubekach - Ty chcialbys uszczesliwiac na sile. Robespierre,
                        Lenin, Stalin, Hitler tez kochali ludzkosc....
                        Daj nam szanse - pozostaw nam wolny wybor :)))
                      • netgater Re: UWAGA ! POLACY NIE DAJCIE SIĘ OKSZUKIWAĆ !!! 11.05.06, 14:12
                        Czy w innym, "lepszym" świecie nie ma podatków, zakładów ubezpieczeń, akcyz i
                        VAT-u? Czy wiesz o tym ile płaci się na ubezpieczenie społeczne i składki
                        zdrowotne w innych krajach? Zdecydowanie wiecej niz u nas. Dlaczego podnieść
                        mają u nas akcyzę na paliwa? Bo musimy równać stawkami do krajów Unii.

Rozumiem, że masz czarnowidztwo, ale bądź obiektywny i nie udowadniaj nam, że u
                        nas panują inne zasady niż na Zachodzie. Jedyne co nas wyróżnia to mniejsze
                        dochody, ale jak popatrzeć jak to się zmieniało w przeciągu ostatnich 15 lat,
                        to naprawdę można powiedzieć, że idzie na lepsze, bo w walucie zarabiamy coraz
                        więcej. Choć ciągle jeszcze mało, to jednak dystans do Zachodu się zmniejsza i
                        warto byś to dostrzegł. Tak przy okazji: jakieś 12-15 lat temu kredyt w PKOBP
                        można było wziąść do 8-krotności swoich dochodów miesięcznych! (starałem się
                        wtedy o zakup mieszkania)... To, że teraz możemy brać kredyty na 30 lat, tak
                        jak w całym cywilizowanym świecie, to drobny i rzadko zauważalny pozytyw.
                        Możesz go nawet brać zagranicą, skoro uważasz że u nas jest drogo - to też dziś
                        jest możliwe. Możesz wreszcie się wyprowadzić i powiedzieć, że wolisz Anglię.
                        Tego kiedyś nie mogłeś zrobić tak po prostu. Jak tu nie uważać
                        że "normalniejemy"?
    • gooroo2 Jak dobrze ze nie jesteście emerytkami co? 10.05.06, 09:39
      Urzędnicy ZUS-u rozdali sobie 20 mln zł nagród
      "Fakt":Urzędnicy ZUS-u rozdali sobie 20 mln zł nagród. Warto być jednym z 45
      tysięcy pracowników ZUS-u. Ta armia właśnie dostała po kilkaset zł nagród. I to
      teraz - podkreśla dziennik - gdy tysiące polskich emerytów nie ma na chleb.
      • netgater Magia wielkich liczb 11.05.06, 14:22
        Policz sobie: wychodzi po 444 zł na osobę. To tak dużo jak na premię roczną?
        Ale jak to fajnie brzmi w takim szmatławcu jak "Fuck(t)".
        Przy okazji dochody najlepszych piłakarzy na świecie przekraczają kwoty 20 mln
        dolarów rocznie, parokrotnie więcej niż premia wszystkich pracowników ZUS razem
        wziętych.

Kapitalizm to nierówny podział bogactw, za to komunizm to równy podział biedy.
        Wybór należy do Ciebie. Głosuj na Ikonowicza.
    • diaboliquiusz A MOZE NIE DAJCIE SIĘ MOLESTOWAĆ 10.05.06, 12:21
      Właśnie wróciłem z długiego pobytu za granicą by sfinalizować zakup mieszkania
      w Ząbkach i tak trafiłem na forum Ząbki. Czytam tak sobie i się zastanawiam czy
      to przypadkiem nie jest jakaś prowokacja :)Może uda mi się was pojednać, jesli
      to nie była w rzeczy samej prowokacja. Moim zdaniem nie jest ważne czy żyjesz w
      Polsce czy zagranicą. Jeśli jestes w Polsce zerem to będziesz nim i za granicą.
      Wszędzie jest podobnie - idiotów nie brakuje. Ceny w polsce dorównały już
      Europejskim. Jedyne czego nie mogę zrozumieć a czego już w ogóle nie pojmują
      inni Europejczycy - jak robią to Polacy, że za 600 zł w kraju UE potrafią
      przeżyć z 4 osobową rodziną. Coś to chyba nie tak jest z tymi informacjami.
      • rembert Re: A MOZE NIE DAJCIE SIĘ MOLESTOWAĆ 10.05.06, 12:52
        To się nazywa nieujawnione źródła dochodu, od których urząd skarbowy pobiera
        75% podatku:)))
        • ponponka1 Re: A MOZE NIE DAJCIE SIĘ MOLESTOWAĆ 10.05.06, 20:29
          stawialabym tez na pomoc rodziny ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka