Dodaj do ulubionych

Pytania do Pana Walczaka.

08.05.06, 13:29
Szanowny Panie,

Po lekturze Pana artykułu „Samorządność, znaczy służba społeczeństwu” w
ostatnim wydaniu gazety, „Co Słychać”, nasunęły mi się następujące pytania,
spostrzeżenia na temat sklepu Lidl.
1. Czy postawił Pan sobie pytanie, dla kogo to ma być sklep? Kto będzie
dokonywał w nich zakupy? Otóż proszę Pana w tego typu sklepach robią zakupu
ludzie z niższymi dochodami. I tak matka może tam kupić tabliczkę czekolady
za 1, 70 niż za 2,90. W związku z tym, czy zbierają głosy pod Apelem do
Wojewody będzie Pan rzetelnie informował, że emeryci i renciści, matki
wychowujące dzieci zostaną pozbawione możliwości zrobienia tańszych zakupów.
Przecież ludzie i tak lepiej sytuowani robią zakupy nie w sklepach takich jak
Lidl, Biedronka tylko w dużych Centrach Handlowych. Proszę spojrzeć, co się
dzieje w M1 w Markach czy na Targówku. Nikt nie będzie przyjeżdżał z Zielonki
czy Marek do Lidla. Argument o korkach już na tak zakorkowanej ulicy raczej
jest śmieszny.
2. Napisał Pan, że będzie to precedensowa lokalizacja przy cmentarzu. Otóż
szanowny Panie tak się składa, że jest to kłamstwo. Są lokalizację Sklepów
przy Cmentarzach. E’ Lecler na Żoliborzy czy Sadyba na Powsińskiej. Jak dla
mnie osoby która odwiedza ten cmentarz bardziej przeszkadza smród ze zlewni
niż Sklep.
3. Czy nieuważna Pan, że przy takim sklepie powstanie duży parking? Parking,
z którego będą mogli skorzystać również osoby odwiedzające cmentarz.
Zapraszam Pana na cmentarz przy opadach deszczy. Niech Pan zobaczy jak
wyglądają osoby i samochody tonące w błocie. Szczególnie to widać podczas
uroczystości 1 listopada.
4. Czy poruszenie przez Pana tematu Lidla w Ząbkach i tym samym postawienie
Pana Konrada Rytla w złym świetle nie przerwało prac prowadzonych przy
budowie ronda Powstańców / Piłsudskiego. W ostatnim czasie nic się tam nie
dzieje. Przypomnę, że rondo buduje Starosta.

Dodam, że nie jest związany z Lidlem ani z Panem Starostem. Jestem
mieszkańcem Ząbek od 30 lat i widzę, co się dzieje. Zastanawiam się także,
dlaczego jest taki sprzeciw. Czyżby chodziło o wstrzymanie budowy do tej
podobnej przy Złotych Tarasach w Warszawie. Po wpłaceniu pieniędzy na konto
Fundacji Ekologicznej przez Inwestora budowa ruszyła. Obym się mylił.

Z wyrazami szacunku,

Obserwuj wątek
    • yapkovitz Re: Pytania do Pana Walczaka. 08.05.06, 14:02
      Popieram przedmowce. Oczywiscie nalezy sie szacunek zmarłym, ale zywii tez
      potrzebuja infrastruktury, sklepow, chodnikow, ulic. Nie wierze w bajke ze
      upadna okoliczni sklepikarze, w Zabkach przybywa lawinowo nowych mieszkancow,
      wiec kazdy z handlowcow bedzie mial swoj kawalek tortu.
    • piotr.zabki Re: Pytania do Pana Walczaka. 08.05.06, 14:31
      Witam,
      Dość blisko bo na Bródnie przy skrzyżowaniu ulic Rembielińskiej i Budowlanej
      stoi LIDL i nic tam nie przeszkadzało w zreazlizowaniu tej inwestycji, a od
      cmentarza dzieli go zaledwie ulica. Na Wszystkich Świętych udostępnia swój
      parking dla osób odwiedzających groby, zresztą parking jest ogólnodostępny 24H.
      Myślę, że taka inwestycja przydałaby się w Ząbkach, a cmentarz powinien być
      dalej rozbudowywany ale w innym miejscu.
      Skoro władzom tak zależy na cmentarzu w tym miejscu to szkoda, że do tej pory
      nie zrobiły infrastruktury wokół terenu i nie zadbały o śmieci.
      Według mnie powinny być poczynione kroki odnośnie przeniesienia grobów najbliżej
      leżących ulicy Piłsudskiego w inne miejsce cmentarza. Jest możliwość, żeby za
      taką zmianę np. zapłaciłby inwestor czyli LIDL.
      Popieram przedmówcę, nie powinniśmy blokować możliwości wejscia tego inwestora
      do Ząbek, lokalizacja dla mnie nie jest kontrowersyjna. Jestem wierzącą i
      praktykująca osobą i nie widzę tu sprzeczności ani bezczeszczenia grobów.
      Nie jestem klientem Lidla i raczej nie będę, jak napisał wierny jest tam
      asortyment kierowany do określonej grupy klientów.

Szkoda że urzędnicy tak szybko nie działają jeśli chodzi o nasze drogi, chodniki
      i tony śmieci.
      Pozdrawiam
    • dragon26 Re: Pytania do Pana Walczaka. 08.05.06, 14:50
      Przeraża mnie to.że tak wielu osobom,to WCALE NIE PRZESZKADZA,że taki SYFIASTY
      MARKET (na dodatek wyzyskujący pracowników!) ma stanąć PO SĄSIEDZKU z cmentarzem
      (!) ...coś mi się wydaje,że osoby które z otwartymi ramionami przywitałyby
      KOLEJNY MARKET na tym naszym podwórku- (m1,makro,carefour... wszystko na rzut
      przysłowiowym beretem!),nie mają bliskich zmarłych na tym cmentarzu... Ja
      posiadam i nie mam zamiaru stać nad grobem swojej babci,dziadka,znajomych... po
      sąsiedzku,z marketem (dodatkowy huk samochodów,pewnie i miła dla ucha;/
      muzyczka itp...śmieci pewnie też...) Druga sprawa,niech się może wypowiedzą
      sklepikarze jak to jest jak wyrasta tyle marketów...jak to działa (mój wujek
      zamknął bardzo dobrze prosperujący sklep z powodu makro-ceny były niższe niż on
      towar kupował w hurtowniach! sam też miałem przykład na pewnym towarze,że
      kupowałem drożej od producenta,niż makro sprzedawało TEN SAM TOWAR
      DETALICZNIE!)) ...nie wspominając już o osobach,które tam pracują za psie
      pieniądze-świątek,piątek czy nie dziela...Weekend majowy-M1,Makro,Carefour-
      wszystko otwarte,bo wspaniałe markety,które dają tyle miejsc pracy,tak zadbały
      o swoich pracowników...polecam każdemu zwolennikowi mareketów zatrudnić się w
      tych "wspaniałych fabrykach" i wtedy się wypowiedzieć o tych "cudach natury".

Pozdrawiam!
      • dandar2 Re: Pytania do Pana Walczaka. 08.05.06, 21:06
        Markety by nie pracowały, gdyby ludzie nie chcieli w ten dzień robić zakupów.
        Jest tez druga prawda,że o wiele gorzej jest w tzw małych sklepikach. Tam tez
        pracuja po 7 dni w tygodniu i nie ma żadnych nadgodzin, w marketach sa częsciej
        naloty PIP oraz sa związki zawodowe.
        Ja pracuje teoretrycznie w biurze 8,5 godz (0,5 tzw przerwa obiadowa niepłatna)
        ale faktycznie 9-9,5 godz. To tylko na państw+owych posadach za 5 minut czwarta
        komputery sa powyłączane i panie goyowe do wyjscia. Popytaj się wśród znajomych
        ile faktycznie są w pracy i czy maja nadgodziny.
      • piotr.zabki Re: Pytania do Pana Walczaka. 09.05.06, 07:43
        Witam,

Jeśli decyzja budowy Lidla jest taka kontrowersyjna i tak Nam zależy na
        pracownikach pracującyh za marne grosze w supermarketach, to przestańmy robić
        zakupy w niedzielę. Tylko, że o dziwo parkingi w niedzielę są pełne.

Czy osobie kryjącej pod nickiem Dragon nie jest wstyd jak wraz z rodziną od
        kilkunastu lat wysiada w błocie na Wszystkich Świetych, że co roku musi omijać
        te same kałuże i kląć w myśli na te same co roku sprawy.

Dlaczego urzędnicy w Ząbkach nie stworzyli choć małego parkingu wokół cmentarza,
        żeby w cywilizowanych warunkach można byłoby pozostawić auto. Bulwersują nas
        sprawy, że ogródek dla dzieci jest zamknięty, a nie bulwersuje nas, że co roku
        mamy te same nieodśnieżone drogi zimą, nie sprzątnięte chodniki, brudne
        przystanki autobusowe w dodatku bez koszy.

Porównywanie Lidla do Carefoura czy Reala to trochę przesada, tamte to są
        przynajmniej 10 tysięczniki, a Lidl może maxymalnie ma powierzchnię do 1 tyś m2.
        Odnośnie Makro i Reala - wkurza mnie jak w naszych osiedlowych sklepikach na
        półce z markowymi produktami stoją produkty marki ARO i TIP, za tą samą cenę,
        czy to nie jest lekka nieuczciwość sklepikarzy.

Pozdrawiam

• robert_swiatkiewicz Re: Pytania do Pana Walczaka. 09.05.06, 08:29
      Lokalizację marketu Lidl w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza uważam za
      niefortunną. Z całą pewnością można było znaleźć w Zabkach inne, bardziej
      właściwe miejsce.
      Oczywiście możemy zapominać o naszych zmarłych i żyć dniem dziesiejszym, tylko
      pamiętajmy, że kiedyś możemy być potraktowani w ten sam "chrześcijański"
      sposób.
      Proces koncentracji handlu detalicznego, będzie postępować i z całą pewnością
      nie ominie Ząbek, natomiast powinien przebiegać pod kontrolą i z poszanowaniem
      uczuć innych osób. Duże sklepy będą wypierały mniejsze, często rodzinne punkty
      sprzedaży. Procesu tego nie zatrzymany, lecz niech przebiega on "z głową".
      Należy przygotować gotowe rozwiązania lokalizacyjne nie bulwersujące miejscowej
      opinii publicznej.

Co do zaniedbania terenu obok cmentarza. To ma Pan rację. Teren ten powinien
      zostać urządzony i zagospodarowany. Sztuka ta jednak nie udała się jednak
      Burmistrzowi przez ostatnie kilkanaście lat.

z poważaniem

Robert Świątkiewicz
    • tijufit Re: Pytania do Pana Walczaka. 09.05.06, 09:42
      wierny_1 napisał:

(...)
      > czy Marek do Lidla. Argument o korkach już na tak zakorkowanej ulicy raczej
      > jest śmieszny.

Zgadza się, w interesie lidla będzie takie rozbudowanie infrastruktury
      (dodatkowe pasy, światła, itd.), aby można było sprawnie dojechać i zaparkować.
      Skąd wiadomo, że lidl nie planuje tego?

Na sporym odcinku drogi da się zrobić dodatkowy pas, pasy, wąskim gardłem jest
      przede wszystkim cmentarz, co widać na poniższym zdjęciu:
      img161.imageshack.us/my.php?image=lidl15gc.jpg

Wyobrażam sobie jednak możliwość zmniejszenia szerokości cmentarza przenosząc
      kilka rzędów grobów w inne miejsca. Swoją drogą zastanawiam się, czy władze
      miasta wpadły już na pomysł, aby ustalić z parafią, żeby w odległości np. 5
      metrów od drogi nie powstawały nowe groby?
    • libromante Re: Pytania do Pana Walczaka. 09.05.06, 12:19
      Pewnie, że cmentarz nie powinien być w centrum Ząbek. Przenieśmy go na obrzeża
      ... np. na ulicę Powstańców ;)
      • piotr.zabki Re: Pytania do Pana Walczaka. 09.05.06, 22:28
        Jest Pan/i cyniczny/a w swoich wypowiedziach, i przestaje się dziwić, że w
        Ząbkach poprostu jest wszystko owdrócone do góry nogami. Skoro niektórzy
        mieszkańcy potrafią robić tylko głupie uwagi.

Zamiast zamknąć bramę wejściową do cmentarza od stony ulicy a zrobić duze
        wejścia od strony tychże "wspaniałych" działek, to zostaliśmy jeszcze uraczeni
        chodnikiem, z ogromną dziurą wzdłuż tego chodnika, jak wygląda teraz ten chodnik??
        Czy osoba kryjąca sie pod pseudonimem Libromante widziała "syf" który zalega na
        całej szerokości tego chodnika?? Czy widziała palące się śmieci w centrum miasta
        w śmietnikach cmentarnych?? Więc powiększmy cmentarz, będzie jeszcze brudniej i
        jeszcze bardziej śmierdząco, teraz nie tylko zlewnia będzie śmierdzieć, ale
        większe ilości palących się śmieci. No może Libromante uważa, że Ząbki to nie
        miasto, więc jeśli tak powinniśmy mieć Sołtysa a nie Burmistrza. Wybacz ale Twój
        cynizm jest wręcz oburzający, a nawet w malutkim stopniu nie jest kontrowersyjny.
      • tijufit Re: Pytania do Pana Walczaka. 10.05.06, 08:29
        libromante napisał:

> Pewnie, że cmentarz nie powinien być w centrum Ząbek. Przenieśmy go na obrzeża
        > ... np. na ulicę Powstańców ;)

Mimo, że swoją odpowiedź skierowałeś do założyciela tego wątku, ja Ci odpowiem,
        bo sądzę, że chciałeś ją napisać do mnie.

Wcześniej czy poźniej (za 10 lat?) zajdzie konieczność poszerzenia ulicy
        Piłsudskiego, niekoniecznie o nowy pas dla samochodów, ale np. chodnik, ścieżkę
        rowerową, pas zieleni, miejsca parkingowe itd. Jak pewnie sam wiesz obecnie
        cmentarz prawie wchodzi na jezdnię, chodnik wzdłuż cmentarza praktycznie nie
        istnieje. Dlatego proponuję aby już teraz pomyśleć o tym i zarezerwować pas np.
        5 metrów cmentarza na inne cele (chociażby aby nie powstawały nowe groby w tym
        obszarze cmentarza).

Z Twojej cynicznej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś za pozostawieniem a nawet
        rozbudową cmentarza przy ulicy Piłsudskiego. Masz jakieś argumenty na to
        zważywszy, że w Ząbkach jest nowy cmentarz (okolice Drewnicy)?
    • wierny_1 Re: Pytania do Pana Walczaka. 10.05.06, 09:30
      Witam,

Pytania były do Pana Walczaka. Rozumiem, że nie czyta on naszego Forum. Czy
      zatem Pan Stachera czy inna osoba może przekazać, że mamy takie Forum i
      oczekujemy słowa wyjaśnienia.
      • gooroo2 Wierny - pozostaje tylko się modlić 10.05.06, 09:42
        Myślę, ze jedyne co pozostało to modlitwa. Jakie wyjaśnienia? Tcze gadanie i
        tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka