Dodaj do ulubionych

Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM?

29.05.06, 10:32
Potrzebują, bo uruchomienie linii typu 7xx pozwoli wielu osobom zakupić bilet
sieciowy. Obecnie jadące trazytyem 145 nie zaspokaja potrzeb komunikacyjnych
miasta, bo jedzie jego skrajem. W sumie to te 7xx powinny być dwie. Jedna od
Radzymińskiej przez Batorego-przejazd do Szwoleżerów.
Druga z okolic Orlej przez Skorupki, Sikorskiego, Szwoleżerów do Piłsudskiego
i Janowiecką do Warszawy.
Nie liczmy na 170.
Obserwuj wątek
    • zdich Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 29.05.06, 10:37
      Popieram !!! Gdzie jest logika aby stojąc w Ząbkach frontem do elektrociepłowni
      mieć po prawej całą Warszawę a po lewej Rembertów który mimo że bardziej
      oddalony od Warszawy jest skomunikowany przez ZTM. Mam wrażenie że odrobina
      stanowczości w rozmowach z ZTM i Warszawskim ratuszem załatwiłaby sprawę.
      • sloggi Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 29.05.06, 10:44
        Stanowczości?
        Trzeba wogóle zacząć profesjonalne rozmowy, a nie skomlenie nie poparte niczym.
        Komunikacja kosztuje i nikt nikomu darmo niczego nie da. Od 1 czerwca do
        podwarszawskich Babic dotrze 4 linia podmiejska, a Babice mają 2500 mieszkańców.
        Tam wójt nie udaje mądrali, trzeba - płaci, bo to mieszkańcy są najważniejsi. W
        Ząbkach Urząd Miasta ukaje głupa i organizuje śmieszne udogodnienia. Taka linia
        A2 od granic Ząbek do Targowej nie ma przystanków - to po co jeździ? To Targowej
        to mamy pociąg, a jak ktos pracuje na linii Radzymińskiej i Ziemowita to i tak
        musi jechać na okrągło. Przystanki tych pseudożabkowskich linii nie mają
        rozkładów, bo jak ktoś je zerwie, to już UM nie kwapi sie nakleić nowego.
        Linie firmy TORO wogóle jeżdzą bez słupków przystankowych na terenie Ząbek.
        Idziesz na Skorupki i liczysz na łut szczęścia. Wieczorem to nie wiadomo czy
        czekać czy nie, bo godziny ostatniego odjazdu nikt nie zna.
        Czy aby naprawdę nie potrzebujemy linii ZTM?
        • kristoflaskowski Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 29.05.06, 20:41
          właśnie z powodów, które wymieniłeś, Ząbki potrzebują nowego burmistrza z głową
          i pomysłami. Obecny myśli tylko o tym, jakby tu utrzymać się u władzy.

Wbrew jednak temu co sugerujesz Ząbki potrzebują łaski ZTM i rady Warszawy,
          potrzebują jasnej deklaracji politycznej, że linie zostaną przedłużone do
          Zabek. W tym wypadku nawet nie chodzi o aspekt finansowy, my chcemy zapłacić za
          nowe połączenia, z tym że umowy muszą parafować burmistrz i dyrektor ZTM. O ile
          uzyskaliśmy zapewnienie, że dyrektor Czapla (ZTM) jest gotów złożyć parafę pod
          takim dokumentem o tyle ciężko jest do tego zmusić burmistrza.

Autobusy nie pojadą jednak, jeśli nie będzie dróg w mieście, jest to podstawowy
          warunek ZTM, a już słyszymy, że Powstańcow burmistrz chce zawęzić, co nie
          pozwoli na puszczenie tedy ruchu autobusowego (brak zatok przystankowych, brak
          możliwości skrętu)

pozd.
      • libromante Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 29.05.06, 23:05
        zdich napisał:

> Popieram !!! Gdzie jest logika aby stojąc w Ząbkach frontem do elektrociepłowni
        >
        > mieć po prawej całą Warszawę a po lewej Rembertów który mimo że bardziej
        > oddalony od Warszawy jest skomunikowany przez ZTM. Mam wrażenie że odrobina

Jak by Ci to powiedzieć ;) Rembertów to dzielnica Warszawy a Ząbki już nie. ZTM
        jest spółką warszawską i ma obowiązek obsługiwać Warszawę. Z tego co wiem to PIS
        ma wprowadzić ustawę metropolitalną zmuszającą między innymi ZTM do współpracy z
        całą metropolią (np. Ząbki). Myślę że ta ustawa pozwoliłaby również na redukcję
        ceny metra sześciennego oczyszczania kanalizacji i wody miejskiej.
        • qba_zabki Opłata dla ZTM taka sama jak w W-wie 30.05.06, 13:11
          > Rembertów to dzielnica Warszawy a Ząbki już nie. ZTM
          > jest spółką warszawską i ma obowiązek obsługiwać Warszawę.

Z informacji z ZTM wynika, że zarówni dzielnice położone w granicach
          administracyjnych Warszawy jak i okoliczne miasta płacą dokładnie według tego
          samego przelicznika. Możemy mieć autobusy 1XX, 5XX itd, jeśli miasto za to
          zapłaci (dokładnie tyle, ile płacą inne dzielnice i okolice). Możemy mieć też
          7XX - dofinansowanie wówczas jest mniejsze, ale bilety droższe.

Podstawą są DROGI i jeszcze raz DROGI.

Pzdr,
          Qba
    • yuppie1 Ząbki = 19 Dzielnica Warszawy :-) 30.05.06, 00:59
      Ja widzę tylko jedno rozsądne rozwiązanie tej bardzo trudnej sytuacji:
      przyłączenie Miasta Ząbki do Warszawy. Dzięki temu mieszkańcy będą mieli napewno
      co najmniej jeden problem mniej, mianowicie Transport Publiczny. Przykładem
      niech będzie obecna dzielnica Wesoła. Ząbki też mogą (i powinny) być częścią
      Stolicy.
      Sprawa przyłączenia Ząbek do Warszawy została poruszona też na Forum Dyskusyjnym
      Miasta Ząbki: www.zabki.pl/index.php?option=com_loudmouth&Itemid=95
      A co Wy - Ząbkowianie {Ząbkowiacy} - sądzicie na ten temat? Czy także WY chcecie
      być mieszkańcami Warszawy?
      Chcę, abyście przyłączyli się do mnie / nas :-)

P.S.
      <a
      href="http://www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=169"target="_blank">Zarząd
      Transportu Miejskiego</a> nie jest Spółką, lecz Jednostką Organizacyjną Warszawy :-)
    • ponponka1 A1 30.05.06, 06:48
      A moze zamiast dotowanego przez miasto transportu do Centrum Handlowego M1 - dac
      te pieniadze na porzedluzenie linii A2 do Bankowego?. Poki nie ma rozwiazania ZTM.
      A busik do M1 powinien byc za darmo i sponsorowany przez ... M1....
      Wiem, ze to prowizorka ale nie rozumiem, czemu place za to, co maja za darmo
      mieszkancy Warszawy - darmowe przewozy do centrow handlowych....
      • 25spider Re: A1 30.05.06, 08:53
        odpukac w niemalowane... nigdy wiecej A2!... niedlugo postaram sie, zeby A2
        przestalo jezdzic w Zabkach... wiem, ze to udogodnienie, bo sam jezdze, ale to,
        co wybrawia firma obslugujaca ta linie, to koszmar...

nikt z Zabek nie chce tego "ruszyc", wiec rusze ja (z pomoca pewnych sluzb)
        • sloggi Re: A1 30.05.06, 11:23
          Wczoraj na Targowej w Warszawie patrzę, a tu z Ząbkowskiej wyjeżdża białoruski
          autokar, przyglądam się mu bardziej, a to A2 z Ząbek. Tak wygląda linia miejska???
      • sloggi Re: A1 30.05.06, 11:26
        Pomponko mylisz się. M1 nie posiada linii darmowych, do Centrum od strony
        Warszawy dojeżdzają normalne, płatne linie miejskie 112,126,140 i 190.
        W sumie A1 może być traktowane jako linia do centrum przesiadkowego, ale nie
        przy takim taborze. Potrzebny jest normalny autobus z kasownikami, tabliczką z
        numerem, a nie przypadkowy omnibus prowadzony przez szwagra burmistrza.
        • ponponka1 Nieporozumienie 30.05.06, 21:01
          M1 nie posiada darmowych autobusow - wiem o tym. Ale platne i dotowane przez
          miasto A1 tak naprawde spelnia w wiekszym stopniu role dowozki na zakupy niz do
          przystanku przesiadkowego. Zatem uwazam, ze nie powinien byc dotowany przez
          miasto - ale miasto powinno zalatwic z zarzadem M1 zaplate .... za cos co im
          wozi klientow. Skoro Targowek i Tesco moga.....
          Zaoszczedzone pieniadze mozna by wpompowac cos co bardziej sluzy mieszkancom,
          czyli linie do centrum Warszawy (ja prosze az na Okecie ;-P )

ps. z Ty skad w Zabkach?
          • sloggi Re: Nieporozumienie 30.05.06, 23:25
            Żadne z centrów M1 w Polsce nie ma darmowych linii. Poza tym M1 jest położone w
            Markach:)
            Alby linia "żabkowska" kurowała po Warszawie trzeba zapłacić ZDM za opłatę
            dzierżawną przystanków. Tak jest w Łomiankach, które za to że ich "Ł" jedzie
            Marymoncką i Pułkową płacą do kasy miasta Wawy. Czyli wyjdzie na to samo co
            płacenie ZTM.
            ps. ja jestem współmoderatorem tego forum, stąd tu jestem.
            • ponponka1 Re: Nieporozumienie 31.05.06, 18:24
              Znow mi tlumaczysz cos co wiem, ze M1 nie maja darmowych autobusow ;)
              ....ale inne centra maja: Targowek, Tesco. Jesli polityka M1 jest tak, ze nie
              daja darmowych autobusow, to tym bardziej nie powinna je dawac gmina kosztem
              mieszkancow....Jesli beda chetni za placenie za busik, to niech to bedzie linia
              w 100% obslugiwana finansowo przez prywatna firme. Wtedy sprawa byla czysta,
              teraz udzial gminy jest dla mnie zupelnie niejazsny i niepotrzebny. I nikt sie
              tym nie zajmuje....patrzac tylko na A2 lub mozliwosc uruchomienia linii ZTM. Nie
              chce tymi slowami przekazac, ze linia do Warszawy jest sprawa drugorzedna, ale
              tylko wskazac miejsce gdzie wyplywa niepotrzebnie kasa miszkancow gminy...

p.s. No prosze - Zabki w rekach sloggi :) Ja objelam w posiadanie turystyczna
              galerie :) Machniom? ;-P
    • piotr.zabki Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 30.05.06, 12:00
      Stan Autobusu linii A2, woła o pomstę do nieba.
      Nawet na trasach z malutkich mieścin jeździ cywilizowany autobus z ucywilizowaną
      metodą kasowania biletów.
      Władze Ząbek szczycą się, że mieszkańcom udostępnili połączenie linii A2, dla
      mnie to był ukłon w stronę Carrefour Wileńska bo ten autobus powinien jeździć na
      Plac Bankowy.
      Jakość jednak tej usługi w wykonaniu firmy przewozowej jak i władz miasta jest
      ogólnie rzecz biorąc mizerna.
      Przystanki w błocie (jesli mozna to nazwać przystankiem), a osoba z wózkiem??
      nie wyobrażam sobie tego!!
      Szkoda, że to wszystko tak kiepsko wygląda w Ząbkach. Widzieliście Państwo linię
      np. Dar-Bus do Wołomina??
      Wszystkie linie mają lepszy tabor niż linia A2.
      Brak rozkładu jazdy linii, przystanki ustawione w miejscach niedostepnych, jak
      przy osiedlu Powstańców 2, na palcach jednej ręki mozna policzyć ile razy w tym
      miejscu stał autobus.
      Pozdrawiam
      Potrzebujemy lepszych władz, a wtedy łaska nam nie będzie potrzebna.

• robert_swiatkiewicz Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 30.05.06, 13:35
        Ząbki nie potrzebują niczyjej łaski. Natomiast potrzebują sprawnego gospodarza-
        managera, który podpisze z ZTM dobrą i korzystną dla miasta umowę na przewóz
        zbiorowy. W moim przekonaniu zamiast małych i zdezelowanych busików, powinny
        kursować dwie linie warszawskie 1xx. Pierwsza z ul. Janowieckiej obsługująca
        południową część miasta z ul. Powstańców, Szwoleżerów, Kwiatową, Orlą i
        Piłsudskiego. Oraz drugą zabezpieczającą potrzeby mieszkańców z północnej
        części miasta z ulicami Bystra, Batorego, Wojska Polskiego.
        Postawa Burmistrza Boksznajdera (w sposób ewidentny blokującego pomysł 170)
        wskazuje, iż broni On pewnych prywatnych interesów, robi na złość radnym lub
        nie potrafi skonstruować poprawnej umowy.

z poważaniem

Robert Świątkiewicz
        • sloggi Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 30.05.06, 23:28
          Proszę nie mylić linii 7xx z taryfą podmiejską z liniami kursującymi po
          Warszawie typu 1xx i taryfą miejską. Linie 145 i 345 kursują tranzytem przez
          Ząbki tylko dlatego, że nie ma innej mozliwości przejechać z dzielnicy Targówek
          do Kawęczyna.
          • chudzini Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 30.05.06, 23:56
            skoro miała kończyć się u nas linia 170, to czy nie moze powstac druga linia
            jeżdżąca przez Powstanców i Batorego itd. , która nie będzie linią podmiejską?..
            Linie podmiejskie są tańsze dla władz miasta, ale droższe dla obywateli... Ja
            jestem przeciwko droższym biletom... Choć pewnie za tego rządu nawet autobusu
            ZTM się nie doczekamy
            • sloggi Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 30.05.06, 23:59
              chudzini napisał:

> skoro miała kończyć się u nas linia 170, to czy nie moze powstac druga linia
              > jeżdżąca przez Powstanców i Batorego itd. , która nie będzie linią podmiejską?.
              > .
              > Linie podmiejskie są tańsze dla władz miasta, ale droższe dla obywateli... Ja
              > jestem przeciwko droższym biletom... Choć pewnie za tego rządu nawet autobusu
              > ZTM się nie doczekamy

Zadzwoń do ZTM a dowiesz się, że z linią 170 to był pic na wodę-fotomontaż.
              Była planowana linia 7xx przez Ząbkowską do Dworca Wschodniego, ale UM Ząbki
              myślał, że za darmo i bez przygotowań na terenie miasta.
              • luzka13 Czyżby nowy autobus? 31.05.06, 16:16
                Dzisiaj widziałam na Powstańców nowy autobus. Z tablicy na szybie wynika że
                jeździ Powstańcow-Metro ratusz-Powstańców.
                Czy ktoś już nim jechał, jaki ma rozkład i ile kosztuje bilet.
                • chudzini Re: Czyżby nowy autobus? 31.05.06, 16:36
                  Na Batorego widac pare przystankow.... Ja i tak nim nie bede jeździł, bo nie mam
                  zamiaru płacić za 2 bilety, jak i nie chce sobie odbierać możliwości jazdy
                  innymi pojazdami ZTM jak autobus 190 czy 145...
                • ponponka1 Re: Czyżby nowy autobus? 31.05.06, 18:27
                  luzka13 napisała:

> Dzisiaj widziałam na Powstańców nowy autobus. Z tablicy na szybie wynika że
                  > jeździ Powstańcow-Metro ratusz-Powstańców.
                  > Czy ktoś już nim jechał, jaki ma rozkład i ile kosztuje bilet.

Gdzie? Co? Jak? Gadac mi tu zaraz jak na spowiedzi - czy jezdzi!!! ;)
                  A tak na serio, to byloby jakies rozwiazanie - ciekawsze niz A1 i A2.....ale
                  nadal dodatkowe koszty....
              • kristoflaskowski Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 31.05.06, 19:04
                sloggi napisał:

Zadzwoń do ZTM a dowiesz się, że z linią 170 to był pic na wodę-fotomontaż.
                Była planowana linia 7xx przez Ząbkowską do Dworca Wschodniego, ale UM Ząbki
                myślał, że za darmo i bez przygotowań na terenie miasta.

Ciekaw jestem od kogo masz takie informacje, podaj nr telefonu itd., a
                zadzwonię i sprawdzę. Osobiście byłem świadkiem, kiedy dyr Czapla (ZTM)
                zagwarantował, że autobusy 170 dojadą do Ząbek, jak będą zapewnione warunki
                techniczne. Niestety urząd miasta (burmistrz)nie kwapi się do wykonaia tego co
                leży po jego stronie.

z mojej strony zawsze podawane są sprawdzone wiadomości z pierwszej ręki i
                przedłużenie lini 170 do Ząbek jest zaplanowane w budżecie miasta (zostały na
                to zastrzeżone pieniądze.

• qznia Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 31.05.06, 19:19
                  Burmistrz uroczyście otworzy linię 170 we wrześniu.
                  • chudzini Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 31.05.06, 19:46
                    być optymistą..... piękna rzecz.... tyle, że 170 planowane było na wrzesień roku
                    ubiegłego
                    • dandar2 Re: Czy Ząbki nie potrzebują łaski ZTM? 03.06.06, 14:55
                      chudzini napisał:

> być optymistą..... piękna rzecz.... tyle, że 170 planowane było na wrzesień
                      rok
                      > u
                      > ubiegłego
                      Przy temacie 170 pisałaam, że to kiełbasa wyborcza..., więc czemu jej znowu
                      niewykorzystać.. kolejne wybory tuż tuż, a problem ciągle aktualny. Znów się
                      ożywi "radnyząbek" i inne osoby z PIS. Dopóki jest ten Burmistrz to nie p-
                      rzyczyni się do przedłużenia tej linii skoro cały splendor miałby spłynąć na
                      PIS. A może szanowni Państwo podejść do tematu bez polityki tylko tak aby
                      mieszkańcy byli zadowoleni. Prawda jest taka, że A2 nie kwalifikuje się na
                      autobus miejski. Ponoć powstała jakaś nowa linia, moze ona będzie miała lepsze
                      autobusy i można będzie być pewnym godzin jej kursowania. A przystanki będą nie
                      tylko słupkami wsadzonymi w błotko
    • ponponka1 Re: PKS GRÓJEC > Godziny Odjazdów Autobusów 04.06.06, 08:31
      A ile czasu jedzie w godzinach szczytu do Metra? np. o 7.30?

Pozdrawiam
      • akpic Re: PKS GRÓJEC > Godziny Odjazdów Autobusów 19.06.06, 10:41
        O 7.30 jest tylko w święta (głupio zrobiony ten rozkład)
        Jeżdżę tym o 7.20 i jestem o 8.00 góra 8.10 na Bankowym.
        Pracuję na Służewcu i najdłuższą trasą (PKS + metro + tramwaj)
        jadę najszybciej: 1h 10m. Nie biegam 1,5 km do 145 i siedzę.
        Wariant (145 + Trasa "Ł" + tramwaj) wychodzi mi o 30 min dłużej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka