Dodaj do ulubionych

próg w piwnicy bloku 10A

09.08.06, 21:38
Witam,

Dzis pojawił sie w piwnicu próg, ktorego- jak domniemam, przeznaczeniem ma
byc ochrona przed zalewaniem komórek. Niebyłoby w tym nic złego gdyby nie
założenie, ze próg nie chroni wszystkich właścicieli piwnic przed zalewaniem
co wiecej spowoduje jeszcze wieksze zalanie komórek które nie
zostały "obiete" psełdo wałem ochronnym. Pytanie z kim zostało to uzgodnione?
i odpowiedź ze z zarządem jest klamstwem bo o ile wiem zarzad stanowi nie 1
ani nie 2 lecz 3 osoby. Stąd ustalenie między dwoma osobami takiego dzialania
jest co najmniej niegrzeczne. Ponadto, albo działamy razem na współną
korzyść albo wydzielamy "równiejszych" i tłumaczenie "mniejsze zło" jest
tłumaczeniem po prostu smiesznym. Czy osoby ktore podjeły decyzje o progu
choc przez chwile pomyslaly ze moze wypada prozmawiac z włascicielami komórek
dla których rozwiazanie to jest wielce niekorzystne?????? Przecież jesteśmy
wpólnotą i postępowanie takie nie moze mieć miejsca. Ponadto, mozna zrobić
odprowadzenie wody w przypadku wylania rurami tylko wymaga to troche checi a
nie zrobic prog ktory jednych chroni a drugim powoduje wieksze problemy.
Wracając jeszcze do "mniejszego zła" moze którys z Panów pomysłodawcow
zamontowania progu w tym miejscu zechce sie zamienic na komórki. Przecież to
mniejsze zło.... Reasumując
Czekamy na spójne rozwiazanie
Obserwuj wątek
    • jaga115 Re: próg w piwnicy bloku 10A 10.08.06, 09:28
      w bloku 10B równiez istnieje taki próg, przed progiem pozostaja dwie
      niezabezpieczone piwnice. Ale tak naprawdę celem tego progu nie jest ochrona
      wybranych piwnic tylko skierowanie wody na halę garażową . Piwnice przed
      progiem , owszem i ulegaja zalaniu ale to jest maksymalnie 10cm wody, natomiast
      niewykonanie progu powoduje że dużą ilość wody odbierają piwnice na końcu
      korytarza te obnizone o 1m w dół co powoduje ich znaczne zalanie. W bloku 10B
      przy obecnej powodzi próg spełnił swoja rolę skierował wodę na halę garażową i
      nie poniesliśmy takich strat jak przy pierwszej powodzi rok temu.
      Ewa ( zarząd wspólnoty 10B ) - piwnice mam przed progiem
    • legionist_bart Re: próg w piwnicy bloku 10A 10.08.06, 11:03
      „Psełdo wał ochronny” jak Pan go nazywa nie chroni 2 komórek piwnicznych. Nie
      wiem czy Pan widział na „żywo” zalanie całej piwnicy. W dolnej części piwnicy
      woda sięgała ponad kolana zalewając bodajże 8 komórek. Również zostały zalane
      komórki, które są wyżej w ilości około 20, więc tłumaczenie,że „jest to mniejsze
      zło” uważam jak najbardziej na miejscu. Po za tym nikt z osób, które były na
      miejscu zalania w dniu 06.07.2006 nie sprzeciwił się umieszczenia progu
      zaznaczam, że był to również właściciel 1 komórki, która znajduje się przed
      progiem. Takie samo rozwiązanie jest w budynku 10B. Przysługuje również Panu
      prawo zgłoszenia wniosku o deinstalację progu zabezpieczającego i poddaniu tego
      wniosku do głosowania na najbliższym zebraniu Wspólnoty.
      Oczywiście minusem progu zabezpieczającego jest wyższy poziom wody w komórkach
      przed progiem jak i w hali garażowej w przypadku zalania. Rozwiązanie to nie
      jest idealne dlatego Zarządca ma sprawdzić możliwości techniczne i wycenę
      instalacji zaworu burzowego. Zawór burzowy ma chronić wszystkie pomieszczenia
      łącznie z kotłownią przed zalaniem. Zapraszam na naszą listę mailingową Legionów
      10A która funkcjonuje od kilku miesięcy. Na liście tej był złożony wniosek o
      wykonanie progu i wentylacji w piwnicy. Nikt nie protestował.
    • robert_swiatkiewicz Re: próg w piwnicy bloku 10A 10.08.06, 18:56
      pabramcz napisał:

> Witam,
      >
      > Dzis pojawił sie w piwnicu próg, ktorego- jak domniemam, przeznaczeniem ma
      > byc ochrona przed zalewaniem komórek...

Próg w bloku 10B z powodzeniem zdał egzamin. Zalane zostały tylko 2 piwnice i
      to jedynie na wysokość ok. 10 cm. Reszta piwnic a w szczególności te 8 niższych
      pozostały suche. Cała woda została skierowana na halę garażową. Jednak z uwagi
      na jej dużą powierzchnię woda nie sięgała nawet do felg samochodów. Całkiem
      inna sytuacja była w 10A, tam woda zalała dolne piwnice do wysokości 50-60 cm.
      Podobna sytuacja spotkała nas rok temu. Ubiegłoroczne zalanie naszych piwnic
      było bezpośrednim powodem wybudowania w/w progu. Jak widać nasza decyzja była w
      zupełności słuszna.

Docelowym rozwiązaniem powinny być zasuwy blokujące możliwość cofnięcia się
      wody deszczowej. Szczegółami zajmuje się firma "Zarządca".

Robert Świątkiewicz
      Przewodniczący Zarządu
      Wspólnoty Legionów 10B
    • pabramcz Re: próg w piwnicy bloku 10A 10.08.06, 20:41
      Tak jak pisałem w samym jego rozwiazaniu nie ma nic zlego. Chodzi tylko o
      realizacje, przeciez to bylo tylko 2-wie komorki (w zasadzie jedna) wiec mozna
      bylo sie pofatygowac by o tym porozawiać. Ponadto, skoro rozwiazanie jest
      sprawdzone to dlaczego takich progów (oczywiscie o odpowiedniej wielkosci) nie
      zrobić w dwoch komórkach ktore są narażone na zalanie??? Czy naprawde nie da
      się wszystkim dogodzić??? W tej sytuacji bez watpienia da sie tylko trzeba
      chcieć a nie pojśc po najmniejszej lini oporu, oby tylko moją nie zalewało
      Oczywiście sa sytuacje, w których mozna zastosować stwierdzenie " mniejsze zło"
      ta zaś napewno do nich nie należy. Podałem przynajmniej dwa rozwiazania jakie
      mogą zostać zrealizowane by wszyscy byli zadowoleni i licze ze to tansze
      zostane wprowadzone tak jak to miało miejsce z progiem chroniacym PRAWIE
      wszystkie komórki.
      pozdrawiam,
      • rembert Re: próg w piwnicy bloku 10A 19.08.06, 11:12
        Nic nie stoi na przeszkodzie, aby progi wymurować też za drzwiami do dwóch
        pierwszych piwnic. Sądzę, że przyczyną był pośpiech, proszę wybaczyć, ale przez
        4 godziny - ja i Pan dozorca zajmowaliśmy się wypompowywaniem i wynoszeniem
        wody z dolnych piwnic. Dopiero potem pomogło nam dwóch Panów. Dziś co jakiś
        czas muszę rezygonować z następnej rzeczy, którą zaatakowała pleśń, bo nic nie
        chce schnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka