Dodaj do ulubionych

brama automatyczna

22.08.06, 20:29
W dniu dzisiejszym (22 sierpnia) została podłączona brama od ul. Legionów. W
celu zakodowania pilotów osoby z bloku 10A powinny zgłaszać się do lok. nr
11, zaś z bloku 10B do lok. nr 18. Jestem w posiadaniu klucza uruchamiającego
bramę. Jeżeli większość osób zgłosi się do zakodowania pilotów brama zacznie
funkcjonować już jutro wieczorem.
Obserwuj wątek
    • pawel_stryjek Re: brama automatyczna 23.08.06, 17:22
      W związku z zamknięciem bramy wjazdowej chciałbym poruszyć zagadnienie
      dotyczące prawa wjazdu na teren osiedla osób, które nie posiadają wykupionego
      miejsca w garażu lub miejsca postojowego. Z chwilą zamknięcia bramy osoby te
      zostaną pozbawione swobodnego dostępu do nieruchomości, których są
      właścicielami (mieszkań) oraz współwłaścicielami (część wspólna nieruchomości w
      tym grunt na którym znajduje się budynek). Postępowanie takie jest niezgodne z
      prawem. Chciałbym zauważyć, że osoby, które wykupiły miejsca postojowe lub
      miejsca w garażu posiadają wyłączność na korzystanie z tych miejsc i tylko z
      tych miejsc. Nie wykupienie takiego miejsca nie skutkuje natomiast utratą prawa
      do wjazdu na teren osiedla. Mam nadzieję, że problem ten będzie rozwiązany.
      Dodam, że nie zależy mi na parkowaniu na terenie osiedla a tylko na możliwości
      tymczasowego wjazdu np. w celu dowiezienia ciężkich zakupów.
      pozdr
      • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna 23.08.06, 18:30
        Moje prywatne zdanie.

Uważam że każdy z właścicieli lokali zarówno w 10A jak i 10B powinien
        dysponować pilotem do bramy automatycznej, tak aby mógł wjechać na teren
        osiedla i wypakować meble, sprzęt AGD itp. Natomiast odrębną sprawą jest prawo
        parkowania na drodze p.poż. osób które nie mają wykupionych miejsc postojowych.
        Teraz panuje w tym zakresie samowolka.
        Aktualnie Zarząd Wspólnoty 10B wystąpił do burmistrza miasta z pisemnym
        wnioskiem o dzierżawę drogi p.poż. na okres 3 lat. Jeżeli burmistrz wyrazi
        zgodę to powstanie 5 płatnych miejsc parkingowych. Osoby które będą wnosić
        opłatę za parkowanie będą miały wyłączność na stawianie samochodów w
        wyznaczonym miejscu. Samochody innych osób będą odholowywane poza teren osiedla.
        Betonowe gazony znikną na odcinku od bramy na kłódkę do 3 wydzielonych miejsc
        parkingowych.

Być może w przyszłości problem zostanie rozwiązany poprzez budowę ciągu pieszo-
        jezdnego wraz z dodatkowymi miejscami postojowymi, wzdłuż południowych ścian
        bloków. Ale jest to temat do rozmowy z następcą burmistrza Boksznajdera.
        • pawel_stryjek Re: brama automatyczna 23.08.06, 20:15
          Czy to oznacza że moge zgłosić się po pilota (oczywiście za odpłatnością 60 zł)?
        • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna 23.08.06, 21:36
          W sprawie pilota do bramy proszę się zwrócić do Pani Bożeny (administratorki).
          Czas oczekiwania 2-3 dni.

W poniedziałek (28.08.) Zarząd Wspólnoty bedzie prowadzić rozmowy w Urzędzie
          Miasta co do szczegółów umowy dzierżawy drogi p.poż. Jeżeli dojdziemy do
          porozumienia, powstanie 5 nowych miejsc postojowych. Inne samochody będą
          usuwane poza ogrodzenie.
          • marchelskk Re: brama automatyczna 24.08.06, 16:29
            Czy sprzedanie miejsc postojowych przed wjazdem nie oznacza że blok 10 B nie
            będzie używał swojej bramy wjazdowej. Przecież nie zapadły zadne decyjne
            pozwalające na to aby mieszkańczy 10 b korzystali z bramy wjazdowej 10A .
            Możemy sie jeszcze na to np. nie zgodzić. Ponadto korzystanie z bramy bloku 10a
            to nie tylko ekploatacja samej bramy.
            • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna 24.08.06, 18:48
              marchelskk napisała:

Czy sprzedanie miejsc postojowych przed wjazdem nie oznacza że blok 10 B nie
              będzie używał swojej bramy wjazdowej. Przecież nie zapadły zadne decyjne
              pozwalające na to aby mieszkańczy 10 b korzystali z bramy wjazdowej 10A .
              Możemy sie jeszcze na to np. nie zgodzić. Ponadto korzystanie z bramy bloku 10a
              to nie tylko ekploatacja samej bramy.
              ----------------------------------------

I tutaj wracamy do wiarygodności developera i rzetelności miejskich i
              powiatowych urzędników wydajacych decyzje.

Zgodnie z decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz decyzją o
              pozwoleniu na budowę oba bloki powinny być skomunikowane poprzez drogę od
              strony południowej (jasno i precyzyjnie pisze: komunikacja od ul. Legionów).
              Zainteresowanym jestem w stanie przedstawić stosowane dokumenty i rysunki.
              Oznacza to że brama automatyczna powinna być pomiędzy blokami. Ale jak zwykle
              developerka wie lepiej i w tym miejscu jest płot.

Nie możemy sprzedawać miejsc należących do miasta. Wspólnota 10B chce grunt
              miejski wydzierżawić na 3 lata a nastepnie wydzielić 5 miejsc i odpłatnie je
              udostępniać zarówno mieszkańcom 10A jak i 10B (może jakaś licytacja, na dzień
              dzisiejszy nie wiem).

Z formalnego punktu widzenia brama należy do 10A, więc ta wspólnota może nie
              udostępnić przejazdu. Tylko czemu takie postępowanie ma służyć. Chce Pan/Pani
              już na początku skonfliktować obie społeczności.
              Chcemy aby brama od ul. Legionów była na stałe zamknięta i otwierana jedynie w
              wyjątkowych przypadkach.

Kilkaktotnie rozmawialiśmy z Burmistrzem Boksznajderem w sprawie budowy drogi
              wzdłuż południowych ścian budynków (Maximusa) oraz developerem w sprawie
              wybudowania bramy pomiędzy blokami - niestety grochem o ścianę.

Dotychczas nikt z 10A a tym bardziej z zarządu tej wspólnoty nie kwestionował
              możliwości przejeżdzania osób z 10B przez teren wspólnoty 10A. Myślę, że wywołał
              (a) Pan/Pani sztuczny temat.
              • marchelskk Re: brama automatyczna 25.08.06, 11:13
                Absolutnie nie chodziło mi o to aby skłócić obie wspólnoty, są jednak sprawy
                które niektórych mieszkańców denerwują (wiem że nie jestem odosobniona). Wiele
                spraw jest niedopowiedzianych np. sprawa nowych miejsc parkingowych. Prawie
                nikt z naszego bloku nie wiedział i jeszcze pewnie dalej nie wie że jest taka
                możliwość. Wyglądało to raczej tak jakby dostęp do nowych miejsc miał tylko
                blok 10 b i w tym momencie korzystanie z bramy 10 a byłoby trochę niewporządku.
                Uważam że wiele spraw trzeba omówić wspólnie, przydałoby się jakieś spotkanie
                obu bloków.
                • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna 25.08.06, 18:41
                  Odnośnie wspólnego zebrania ma Pani całkowitą rację. Dopiero 18 lipca br.
                  wyłonił się zarząd 10A, wcześniej poprostu nie było z kim rozmawiać. Z uwagi na
                  sezon wakacyjny specjalnie nie zwoływaliśmy wspólnego zebrania obu wspólnot.
                  Zarząd 10B jest w stałym kontakcie z zarządem 10A, myślę, że uda nam się
                  uzgodnić termin wspólnego zebrania. Ja uważam że najlepszym terminem będzie
                  połowa września.

Odnośnie nowych miejsc parkingwych - szczegóły w przyszłym tygodniu po
                  poniedziałkowym spotkaniu z burmistrzem.
    • pawel_stryjek Re: brama automatyczna 31.08.06, 15:39
      Czy odbyło sie w poniedziałek spotkanie z burmistrzem w sprawie dzierżawy drogi?
      • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna - paweł 01.09.06, 19:09
        pawel_stryjek napisał:

Czy odbyło sie w poniedziałek spotkanie z burmistrzem w sprawie dzierżawy drogi

Spotkanie się odbyło. Tyle że nie z Burmistrzem a z kierownikiem referetu
        geodezji. Ogólnie sprawy nie załatwiliśmy, bo sąsiadka z domku jednorodzinnego
        przy Orlej 3A złożyła na nas skargę, że zagrodziliśmy bramą kawałek drogi
        publicznej.
        Kierownik zaproponował wyjście, że będziemy mogli się zagrodzić i dzierżawić
        grunt miejski, jeżeli udostępnimy sąsiadce klucz od furtki (chociaż nie wiem po
        co). Kierownik chciał przedyskutować tę propozycję w tą Panią. Niestety ona
        więcej przebywa za granicą niż w kraju i kontakt z nią jest utrudniony.
        Zostawiłem Panu kierownikowi swój telefon, ale niestety do dnia dzisiejszego
        nie oddzwonił do mnie. Dzisiaj telefon w geodezji milczał jak zaklęty. Spróbuję
        zadzwonić ponownie w poniedziałek, lub nawet się przejdę do UM.

Mam jednak nieodparte wrażenie że na załatwienie tej sprawy będziemy musieli
        poczekać do zimy czyli wyborów nowego burmistrza miasta.

Po raz kolejny okazuje się że źródłem problemów jest nasza "kochana"
        developerka, która zapewne za zgodą i wiedzą burmistrza wprowadziła nas w ten
        kanał.
        Moim zdaniem nie pozostaje nam nic innego jak w perspektywie 2-3 lat wykupić w
        trybie bezprzetargowym od miasta tą naszą wewnętrzną drogę (ok. 500 m2 x 200-
        250 zł/m2). Wtedy skończą się problemy z płotami, bramami i drażliwymi
        sąsiadami.
    • marcin-bm2 Re: brama automatyczna 31.08.06, 19:55
      Mam problem z pilotem do bramy wjazdowej. Żeby ją otworzyć muszę podjechać pod
      samą bramę i mocno namanewrować pilotem żeby brama się otworzyła. Ponieważ
      pilot mam przyczepiony do kluczyków czasami muszę gasić samochód i wystawiać
      pilot przez okno żeby wjechać na osiedle.
      Czy mój przypadek jest odosobniony?
      Czy można w jakiś sposób poprawić zasięg działnia pilota?
      • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna - marcin 01.09.06, 11:22
        Ja mam identyczny problem. Zleciłem Pani Bożenie sprawdzenie czy nie da się
        wzmocnić odbiornika sygnału z pilotółw w bramie automatycznej. Myślę że problem
        jest właśnie tam, gdyż brama wjazdowa do garażu otwiera się z dużo większej
        odległości.
        • marand3 Re: brama automatyczna - marcin 01.09.06, 12:03
          troche to dziwne, u mnie dziala z ponad 50m. swaja droga te piloty sa dosc
          slabej jakosci - w srodku obluzowuje sie bateria i czasami nie kontaktuje, po
          tym jak nie mogle sie dostac do garazu rozebralem pilot i podgialem blaszki
          trzymajace baterie. od tego czasu dziala bez zarzutu
          • robert_swiatkiewicz Re: brama automatyczna - marcin 01.09.06, 18:53
            Te okrągłe, niebieskie są znacznie skuteczniejsze. Problem dotyczy tych
            szarych.
            Ale spróbuje swój także rozebrać i ponownie złożyć. Może coś pomoże.
            • jaga115 Re: brama automatyczna - marcin 02.09.06, 22:38
              rozmawiałam z Pania Bożeną we wtorek , środę mam byc ktoś z firmy BRAMARK i
              spróbować podregulować radia na bramie tak aby nie było zakłóceń i te szare też
              działały z większej odległości. Może sie uda.
    • robert_swiatkiewicz brama automatyczna -piloty 14.09.06, 09:57
      Poprawiono odbiór sygnału w bramie automatycznej. Od kilku dni szare piloty
      łapią ze znacznie wiekszej odległości. Czy są jeszcze jakieś uwagi co do ich
      pracy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka