Dodaj do ulubionych

Ankieta dot. spraw płd. Ząbek

21.10.06, 20:19
ANKIETA DOTCZĄCA SPRAW LOKALNYCH
Zbliżające się wybory samorządowe są czasem, w którym warto podjąć próby
zmierzające do zmian w instytucjach decydujących o naszych sprawach
lokalnych.
Podczas spotkań z radnymi i kandydatami na radnych wielokrotnie przewija się
ocena działalności Burmistrza Miasta, głównie w kontekście stanu realizacji
lokalnych inwestycji i sposobu zarządzania. Istotnym elementem toczonych na
spotkaniach dyskusji jest ogłoszony przez Urząd Miasta przetarg na „budowę”
drogi na ul. Powstańców.
Zaproponowana forma ankiety daje możliwość wypowiedzenia się w tych ważnych
dla nas tematach. Ocena decyzji i działań Burmistrza, Urzędu Miasta oraz
priorytetów naszych lokalnych potrzeb jest równie ważna jak to kto podczas
zbliżających się wyborów samorządowych uzyska poparcie.
Grzegorz Majtyka
(kandydat do Rady Miasta z komitetu WALDEMARA STACHERY „CZAS NA ZMIANY”
Obserwuj wątek
    • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 20:23
      1. Jaka inwestycja drogowa w południowych Ząbkach powinna być wykonana w
      pierwszej kolejności?
      a) budowa jezdni i chodnika na ul. Powstańców;
      b) budowa ul. Powstańców plus przebudowa skrzyżowania z ul. Żołnierską;
      c) budowa drogi na ul. Kościuszki;
      d) budowa ul. Złotej;
      e) inne.
      • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 20:24
        ANKIETA DOTCZĄCA SPRAW LOKALNY
        2. W jaki sposób powinna być wykonana droga na ul. Powstańców?
        a) wykonanie drogi z odwodnieniem, utwardzonym podłożem i asfaltem oraz
        chodnika z kostki;
        b) tak jak w a) plus ścieżka rowerowa z drugiej strony jezdni;
        c) tak jak w a) i b) z przystosowaniem do ruchu autobusów;
        d) jak najszybciej - wylanie asfaltu na istniejące podłoże i ułożenie
        chodnika;
        e) zalepienie dziur asfaltem lub inne.
        • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 20:25
          3. Jakie inne inwestycje powinny być wykonane w płd. części Ząbek?
          a) szkoła podstawowa z zapleczem sportowym, na działce za kościołem;
          b) ośrodek opieki medycznej;
          c) przedszkole publiczne;
          d) komisariat policji;
          e) inne.
          • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 20:27
            4. Jakie są największe zaniedbania Urzędu Miasta w okresie ostatnich lat?
            a) brak pozyskania środków z funduszy europejskiej na lokalne potrzeby;
            b) zaległości w wykupie ziemi i nie wybudowanie drogi na ul. Powstańców;
            c) brak inicjatyw regionalnych w zakresie budowy dróg i rozwiązań
            komunikacyjnych z Warszawą;
            d) brak spójnego planu zagospodarowania przestrzennego i chaotyczna
            zabudowa miejska;
            e) inne.
            • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 20:28
              5. Jaki burmistrz potrzebny jest Ząbkom?
              a) powinien być nim dotychczasowy burmistrz;
              b) dotychczasowy burmistrz pod warunkiem, że dotrzyma obietnic wyborczych;
              c) jakikolwiek nowy burmistrz;
              d) nowy burmistrz - sprawny menadżer z dobrym zapleczem w Radzie;
              e) nie ma znaczenia lub inny.
              • katmandu4 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 23.10.06, 15:26
                6. Czy uważasz że ulica Powstańców
                a) jest główną ulicą Ząbek
                b) jest jedną z wielu innych
                c) powinna ogłosić niepodległość
                d) pozostała część miasta powinna płacić z wjazd
                e) powinna przyłączyć się do Rembertowa
                • sz0rstki Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 24.10.06, 14:16
                  Mieszka przy niej (jedna ulica) największa ilość mieszkańców.
                  Wystarczy ???
                  A przy okazji, baaaardzio "śmieszny" ten szyderczy ton...
                  • katmandu4 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 24.10.06, 19:31
                    Chciałbym żeby radni/kandydaci/urzędnicy nie zajmowali się tylko ulicami w
                    swoim okręgu wyborczym. Inaczej zbyt łatwo rozpoznać gdzie mieszkają (patrz:
                    wykaz ulic wybudowanych w ostatniej kadencji).
                    Radni mają myśleć o całym mieście, bo reprezentują _wszystkich_ mieszkańców.
                    • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 25.10.06, 09:35
                      Jeszcze raz potwierdza się, że jeden z bardziej aktywnych uczestników forum,
                      nie jest w stanie powstrzymać się od złośliwości. Mogę w ramach
                      zadośćuczynienia za niedoceniane starania – dołączyć jeszcze jeden punkt
                      ankiety:
                      „Co możesz powiedzieć o Katmandu4” proponuję następujące odpowiedzi –
                      a) bardzo przesolone jezioro, b) nieosiągalne szczyty wszechwiedzy, c)
                      najwyższe g(u-ó)r(y-u) w Ząbkach, d) lokalne tornado o tendencjach p(r)o-pis-
                      owych, e) strefa wzmożonej aktywności sejsmicznej.

A teraz na poważnie. Nie znając miejsca zamieszkania Katmandu4, mogę tylko
                      przypuszczać, że problemy mieszkańców płd. części miasta nie muszą być
                      traktowane ze zrozumieniem, gdyż ulica, przy której mieszka posiada równą
                      jezdnię, ładnie ułożone chodniki, a może posiada nawet kosz na śmieci, dobrze
                      utrzymaną zieleń i jest położona z dala od ulicy „utwardzonej” płytami
                      monowskimi, po wybojach których z hukiem przetacza się wiele samochodów
                      ciężarowych a właściciele aut osobowych muszą zdecydowanie częściej ponosić
                      koszty ich napraw. Być może z punktu widzenia Katmandu4, Miasto nie powinna się
                      zajmować się ul. Powstańców, np. dlatego że wielu z mieszkańców jest nie
                      zameldowanych lub też z wielu innych powodów. Nie zmienia to faktu, że po
                      drogach wojewódzkich i powiatowych to, oprócz ulic w dojazdowych do przejazdu
                      kolejowego, najbardziej uczęszczana ulica Ząbek.
                      Życzę wszystkim mieszkańcom prostych dróg i równych chodników – bo każdy
                      zasługuje na godne warunki zamieszkania – nie zmienię jednak zdania co do
                      konieczności priorytetowego potraktowania ul. Powstańców!
                      Pozdrawiam – Grzegorz Majtyka
                      • katmandu4 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 25.10.06, 10:31
                        Jeśli chodzi o moje tendencje, to są pro-zdrowo-rozsądkowe. Ja bynajmniej nie
                        krytykuję budowy drogi na Powstańców. Oczywiście że jest potrzebna. Krytykuję
                        zaściankowy, lokalny egoizm: najpierw moje.
                        Przypomnę, że w Ząbkach jest kilkanaście ulic na które ludzie wpłacili
                        pieniądze _kilkanaście_ lat temu i do dziś się jej nie doczekali. Trzeba myśleć
                        szerzej Szanowny Panie, niż tylko o swoim wąskim "ogródku". I tylko o to
                        apeluję.
                        • tijufit Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 25.10.06, 10:46
                          katmandu4 napisał:

> Jeśli chodzi o moje tendencje, to są pro-zdrowo-rozsądkowe. Ja bynajmniej nie
                          > krytykuję budowy drogi na Powstańców. Oczywiście że jest potrzebna. Krytykuję
                          > zaściankowy, lokalny egoizm: najpierw moje.
                          > Przypomnę, że w Ząbkach jest kilkanaście ulic na które ludzie wpłacili
                          > pieniądze _kilkanaście_ lat temu i do dziś się jej nie doczekali. Trzeba
                          myśleć
                          >
                          > szerzej Szanowny Panie, niż tylko o swoim wąskim "ogródku". I tylko o to
                          > apeluję.

Nie, nie chodzi o to, że najpierw moje. Po prostu nie ma w Ząbkach ulicy, która
                          jest tak zaniedbana jak Powstańców a wykorzystywana jest przez tak wielu ludzi.
                          Właśnie patrząc zdroworozsądkowo, ulica Powstańców powinna być zrobiona w
                          pierwszej kolejności.
                          • katmandu4 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 25.10.06, 12:45
                            Pierwsze pytanie było: jaka ulica powinna być zrobiona w pierwszej kolejności,
                            a już drugie - jak powinno się zrobić ulicę Powstańców :-) Czyli która ulica i
                            dlaczego Powstańców.

Abstrahuję od bezsensu tego pytania, skoro wiadomo, że Powstańców będzie
                            robiona w pierwszej kolejności, bo jest na to nawet kwota w budżecie, a
                            burmistrz rozpisał przetarg. Tutaj nikt po wyborach tego nie będzie chciał
                            cofać.
                            Bardziej te pytania mówią o sposobie myślenia niektórych osób.

P.S.
                            ja dawno mam już asfalt, czego szczerze życzę wszystkim mieszkańcom z całego
                            serca.
                            • sz0rstki Katmandu rusz się na Powstańców !!! 01.11.06, 22:07
                              Skoro taki jesteś pewien kwot w budżecie, przetargu boksznajdera, budowy drogi
                              i niecofania tego po wyborach, to rusz kiedyś swoją d..ę na Powstańców, żeby
                              przekonać swoje oczka co do zasadności twoich "zdroworozsądkowych" wynurzeń na
                              tym forum...
                              A jak za ciężko to opowiem ci. Ta "droga" zaczęła być znowu "budowana" niedawno.
                              Polegało to na "nasmarkaniu warstewki asfaltu z dziurami, na płyty monowskie.
                              Żadnego krawężnika, żadnego chodnika. Skończono przy sklepie "Krystynka"...
                              Cztery lata temu, przed wyborami, podobną "inwestycję" zrobiono, tyle, że droga
                              skończyła się jeszcze w lesie (Od ul. Żołnierskie) bo i kampania się
                              zakończyła...
                              Także nie praw tu dyrdymałów tylko przekonaj się na własne, nieco
                              zaślepione "zdrowym" rozsądkiem oczka.
        • netgater Ścieżki rowerowe 25.10.06, 13:19
          Nie żebym od razu chciał negować, ale może mi ktoś wytłumaczyć jaki jest sens
          budowania ścieżki rowerowej, która zaczyna się nigdzie i biegnie nie wiadomo
          dokąd? Budowa ścieżek musi być robiona z głową. Powinien powstać jakiś szlak,
          ciągła trasa, która może i powinna przebiegać Powstańców, ale dopóki tego ktoś
          nie zaprojektuje, to po co budować "na zapas"? Wyrzucanie pieniędzy w błoto.
          Chyba że są jakieś plany, to chętnie usłyszę.
    • kot1007 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 22:18
      Czytam i niedowierzam dopiero co zostały podane osoby z komitetu p.Stachery i
      już mamy jakie efekty Proszę jeden z kandydatów robi ankiete to cudowne mamy
      mozliwość sami zadecydować co dla nas jest potrzebne co może byc w pierwszej
      kolejności robione .Panie Grzegorzu gratuluję czy mógłby sie pan bliżej
      zaprezentować nam z którego okręgu pan kandyduje bo że od p.Stachery to sama
      nazwa wskazuje nie zadne jakieś skróty pod którymi wszystko można ukryć
      • sdarp Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 23:15
        A mnie to troche przeraziło.

3 tygodnie do wyborów - a jeden z komitetów robi ankiete żeby przygotować swój program.
        To powino być zrobione 2-3 miesiace temu lub jeszcze wcześniej.
        a nie last minute.

Faktem jest, że Borowski tez w ten sposób przygotował swój program wyborczy dla Warszawy. Zrobił to wyjątkow późno jakieś 3 tygodnie temu.
        Ankiety są dobre - ale już nie na to czas.
        Teraz trzeba wiedzieć po co sie startuje do Rady i co sie chce zrobić.
        a nie dopiero sie zastanawiać.
        Wygląda na to że najpierw sie zebrała grupka ludzi pod hasłem.
        Panowie i Panie startujemy do rady.
        A teraz trzeba wymyśleć jakiś program bo inni już mają.
        Prawde mówiąc nie tego się spodziewałem po tym komitecie wyborczym.
        • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 22.10.06, 14:10
          W odpowiedzi na te zarzuty mogę tylko podkreślić, że nie jest to forma
          zbierania informacji dla potrzeb budowania programu wyborczego.
          Program, który będę wykorzystywał oparty jest na potrzebach płd. Ząbek i został
          w dużej mierze opracowany przeze mnie przed wyborami 2002 r. Wiem, że kilka
          punktów zostało wykorzystanych przez kandydatów w tych wyborach. Nie chcę przez
          to uchodzić za niekwestionowanego znawcę problematyki – taki program z
          pewnością może opracować, każdy, kto chociaż przez chwilę dokona porównania
          wyglądu naszego otoczenia z miastem o cywilizowanym wyglądzie, kto zajrzy do
          lokalnej szkoły i sam przekona się o warunkach w jakich uczą się dzieci,
          spróbuje wydostać się z miasta, dojechać do Warszawy – czyli każdy z nas.
          Co zaś się tyczy samego programu, o którym wspomniałem to z przykrością muszę
          stwierdzić, że prawie wcale się nie zdezaktualizował. (zamieszczę go w niebawem
          w oddzielnym wątku)
          Muszę też stanowczo dać odpór takim wypowiedziom.
          > 3 tygodnie do wyborów - a jeden z komitetów robi ankiete żeby
          przygotować swój program.
          > Teraz trzeba wiedzieć po co sie startuje do Rady i co sie chce zrobić.
          > a nie dopiero sie zastanawiać.
          > Wygląda na to że najpierw sie zebrała grupka ludzi pod hasłem. Panowie i
          Panie startujemy do rady.
          Zapewniam, że osoby z listy „CZAS NA ZMIANY” wniosły swoje pomysły i plany
          działań, które zostały zawarte w materiałach promujących kandydatów oraz
          wykorzystane przez kandydata na burmistrza p. WALDEMARA STACHERĘ.
          Ankietę próbowałem wrzucić na lokalne fora internetowe, sam niestety nie byłem
          w stanie tego technicznie opracować – administratorzy sieci tłumaczą się
          natomiast brakiem czasu.
          I jeszcze jedno – jak każda ankieta tak i ta może być tylko mniej lub bardziej
          reprezentatywną formą poznania opinii, gdyby nawet w sprawie budowy drogi na
          ul. Powstańców (załóżmy, że) 90% procent uczestników wypowiedziało się po
          stronie rozwiązania 2c) to czy zmieniłoby to podejście i decyzje Burmistrza ...
          (to tak a propos wypowiedzi z innego wątku o możliwości zablokowania
          wykonywania takiej prowizorki).
          2. W jaki sposób powinna być wykonana droga na ul. Powstańców?
          a) wykonanie drogi z odwodnieniem, utwardzonym podłożem i asfaltem oraz
          chodnika z kostki;
          b) tak jak w a) plus ścieżka rowerowa z drugiej strony jezdni;
          c) tak jak w a) i b) z przystosowaniem do ruchu autobusów;
          d) jak najszybciej - wylanie asfaltu na istniejące podłoże i ułożenie
          chodnika;
          e) zalepienie dziur asfaltem lub inne.
          Zachęcam do wypowiedzenia się w tej sprawie.
          Pozdrawiam Grzegorz Majtyka.
        • wstachera Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 22.10.06, 16:22
          sdarp napisał:

> Teraz trzeba wiedzieć po co sie startuje do Rady i co sie chce zrobić.
          > a nie dopiero sie zastanawiać.
          > Wygląda na to że najpierw sie zebrała grupka ludzi pod hasłem.
          > Panowie i Panie startujemy do rady.
          > A teraz trzeba wymyśleć jakiś program bo inni już mają.
          > Prawde mówiąc nie tego się spodziewałem po tym komitecie wyborczym.

Każdy kto uważnie czyta to forum wie, że ponad pół roku temu załozyłem
          wątek "Mieszkancy pytają, radny Stachera odpowiada", w którym również
          opisywałem co i jak w najbliższej kadencji chciałbym robić.

Każdy czytelnik gazety "Co Słychać?" od zimy ma okazję czytać moje artukuły z
          cyklu "Czas na zmiany", zawierające identyfikacje problemów i sposób ich
          rozwiązywania.

Proszę się więc nie przerażać i nie wywoływać wrażenia, że nie mamy programu.
          Program wyborczy dla miasta jest od dawna.
          Aktualnie jest przygotowywany druk tego programu i w niedługim czasie znajdzie
          się w państwa domach i na stronie internetowej.

W.Stachera

• sabrina-zabki Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 21.10.06, 22:24
      Ciekawy pomysł

Moja odpowiedź:
      1b
      2c
      3a
      4a i 4d
      5d

Pozdrawiam,

Sabrina
    • karina50 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 22.10.06, 15:37
      moja odpowiedż:
      1.b
      2.c
      3.a,b
      4.a
      5.d
      pozdrawiam
    • wmil1 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek - dodatki 22.10.06, 17:49
      Witam wszystkich internautów i Ciebie Grzegorzu.
      Nazywam się Wojciech Miłuński, jestem mieszkańcem osiedla przy ul. gen. Maczka
      oraz kandydatem do Rady Miasta z komitetu Pana WALDEMARA STACHERY „CZAS NA
      ZMIANY" z okręgu 3 (Ząbki płd.).

Pozwolę sobie dodać do twojej ankiety, kilka spraw dotyczących ulic pomiędzy ul.
      Powstańców, a ul. Szwoleżerów. Ulica Powstańców, powinna być wykonana w
      standardzie co najminiej takim: drogi, chodnika, i pasa dla rowerów. Aczkolwiek
      pozostaje problem ulic łączących ulicę Powstańców z ulicą Szwoleżerów. Tam brak
      jest jest jakielkolwiek rozsądnej ulicy, a ze względu na trasę autobusów być
      powinna. To co się dzieje w tej chwili, to swoista wolnoamerykanka. Autobusy
      jeżdzą ul. Mazowiecką i Maczka, szególnie na ulicy Maczka niszcząc to co zostało
      tam wypracowane przez mieszkańców. Remont ul. Szwoleżerów - to oprócz tego, że
      jest to kiełbas wyborcza - to akurat przykład jak tego typu inwestycji robić nie
      należy. Wystarczy przejechać się i zobaczyć jak niedopracowane są plany tego
      remontu i jaki slalom trzeba robić z powodu zbyt nisko osadzonych studzienek.
      Inwestycja trwa - zobaczymy jak się skończy.
      Zwrócę również uwagę na to co dzieje sie na końcu ul. Andersena - jedno wielkie
      śmietnisko (po drugiej stronie, niż osiedle domków).
      Odniosę się również do tej części Twojej ankiety, która dotyczyła powstania
      szkoły w naszym rejonie. Z powodu coraz większej ilości mieszkańców ta
      inwestycja jest nieodzowna.
      Jeśli chodzi o Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Takieg planu nie ma. Już od
      dawna pytam się gdzie jest takowy plan, a życie pokazuje to co pokazuje.
      Wystarczy stanąć na skrzyżowaniu ulic Maczka - Mazowiecka.
      Jeśli chodzi o zaległości w wykupie gruntów - to tu mogę napisać cały eleborat
      co się dzieje na ul. gen. Maczka. Właśnie brak uregulowania własności gruntów to
      podstawa wstrzymania zrobienia jakielkolwiek porządnej ulicy, a wycena jaką
      otrzymałem (jako członek Zarządu Spółdzielni) od obecnego Burmistrza to kwota
      raczej księżycowa. Pomijam fakt, że w opracowaniu tym nadal nie było słowa jak
      rozwiązać własność gruntów. Z mojej wiedzy wynika, że nie dotyczy to tylko tych
      rejonów Ząbek.
      Co do kandydata na Burmistrza - wielu może mi zarzucić stroniczość (mają do tego
      prawo), ale jak nie pochwalić się kimś Takim jak Pan Waldemar Stachera. Na tym
      forum już ktoś napisał - jedyny rozsądny kandydat. Walczy z układem od lat,
      znamy Jego dokonania, przebieg dotychczasowej pracy oraz to, że całkowicie
      poświęcił się miastu Ząbki. Ja ze Swej strony, mogę jedynie obiecać, że będę
      wspierał Pana Waldka zarówno w kampanii wyborczej jaki i po.
      Opisane powyżej problemy to tylko początek porządkowania spraw związanych z
      Ząbkami Płd. Wierzę, że na tym forum Wszyscy Państwo zabierzecie głos zarówno w
      ankiecie jak i dyskusji nad zgłoszonymi przez Nas problemami.
      Pozdrawiam
      Wojciech Miłuński
      • katmandu4 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek - dodatki 23.10.06, 15:33
        Ale się rodzinnie zrobiło. Niedługo zmienimy nazwę forum na "Zabki - czas na
        zmiany"

> Co do kandydata na Burmistrza - wielu może mi zarzucić stroniczość (mają do
        > tego prawo), ale jak nie pochwalić się kimś Takim jak Pan Waldemar Stachera.

Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje prezes naszego klubu.
    • marczef1 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 23.10.06, 12:43
      1.a
      2.c
      3.a
      4.a
      5.d lub chociaż "c"

pozdrawiam
      R
      • walach2 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 23.10.06, 15:05
        moim zdaniem ankieta jest tak przygotowana
        że wszyscy wybierają dokładnie te same punkty
        > 1.a
        > 2.c
        > 3.a
        > 4.a
        > 5.d lub chociaż "c"

np Pytanie 3
        Budowa szkoły przy ul. Kościelnej jest pewna i nawet obecny burmistrz
        jej rozpoczęcia nie odciągnie dłużej.
        dlatego pytanie ankiety o inne inwestycje powinno obejmowac
        tylko następne propozycje (Ośrodek Zdrowia, przedszkole, komisariat )

Pytanie kolejne 4
        właściwie można zaznaczyć wszystkie odpowiedzi (nie sprecyzowano czy ankieta
        jest jedno czy wielokrotnego wyboru) a podane propozycje zaniedbań UM dotyczą
        najbardziej odczuwalnej kwestii dróg.
        • grzegorz.ma Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 23.10.06, 17:43
          Dziękuję za udział oraz za wszystkie uwagi i spostrzeżenia. Z tym wyborem tych
          samych odpowiedzi to jednak nie byłbym taki pewien, we wszystkich punktach.
          Pozdrawiam - Grzegorz Majtyka
          • zoncia11 Re: Ankieta dot. spraw płd. Ząbek 02.11.06, 09:50
            ankieta jest świetna! a oto moje odpowiedzi:

1 a
            2 c (chociaż niekoniecznie ścieżka rowerowa)
            3 b
            4 a oraz c
            5 d

Pozdrawiam mieszkańców płd. Ząbek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka