Dodaj do ulubionych

Do radnych z ulicy Powstańców

12.12.06, 10:24
Witam!
Czytając przed wyborami sprawozdania z działalności naszych radnych czy
kandydata na burmistrza pomyślałem, że są one trochę ogólne. Przykładowo
wypowiedzi w stylu "aktywnie działałem", "skutecznie walczyłem". Podane
natomiast konkrety (przypisywane oczywiście swojej tylko działalności) to -
tak mi się wydaje - inicjatywa i owoc działania większej grupy ludzi a nie
pojedynczego człowieka ...
Nie chcę rozpoczynać dyskusji o jakości takich długoterminowych sprawozdań -
może z konieczności są one takie lakoniczne. Chcę natomiast zaproponować
naszym radnym coś innego. Czy mogą Panie/Panowie radni, Pan Burmistrz na
bieżąco - powiedzmy co miesiąc - pisać co konkretnie zrobili, gdzie
interweniowali, gdzie pisali, gdzie lobbowali? Konkretnie, bardzo konkretnie,
do bólu konkretnie! Wtedy każdy zainteresowany będzie mógł na bieżąco śledzić
jak się nasi przedstawiciele sprawują i czy rzeczywiście zasługują na
reelekcję za 4 lata. Czy też uczestniczą li tylko biernie na posiedzenia Rady
(Miasta, Powiatu), biorą diety i są typowymi radnymi-bezradnymi… Forma
dowolna, byleby była publicznie dostępna.

Podejmują się Państwo – nasi przedstawiciele – czegoś takiego, czy wolą brać
pieniądze, siedzieć cicho i za cztery lata pisać elaboraty jak to aktywnie
działaliście i ile dobrego zrobiliście dla nas, naszego miasta, naszego
regionu, naszej ulicy … ?

Pozdrawiam
Andrze
Obserwuj wątek
    • sziemski1 Dlaczego tylko do Radnych z ul. Powstańców ..? 12.12.06, 11:01
      Szanowny Panie,

Ja oczywiście przyłączam się do Pana inicjatywy. Proponuję tylko rozszerzyć
      zakres podmiotowy radnych do całych Ząbek.

Warto też zastanowić się w jakiej formie/zakresie mają być przedstawiane te
      informacje.

Rozumiem, że jest to kwestia przyszłości. Ja proponuję zastanowić się nad nowym
      budżetem miasta Ząbki na 2007r. Może macie Państwo jakiej propozycje ?

Spróbuję dzisiaj przedstawić założenia do nowego budżetu naszego Miasta.

Pozdrawiam

Sławomir Ziemski
      • tijufit Re: Dlaczego tylko do Radnych z ul. Powstańców .. 12.12.06, 13:11
        sziemski1 napisał:

(...)
        > Ja proponuję zastanowić się nad nowym
        > budżetem miasta Ząbki na 2007r. Może macie Państwo jakiej propozycje ?
        >
        > Spróbuję dzisiaj przedstawić założenia do nowego budżetu naszego Miasta.

Warto podyskutować o budżecie na kolejny rok, tak więc czekamy na założenia.
      • tijufit Re: Dlaczego tylko do Radnych z ul. Powstańców .. 21.12.06, 10:52
        sziemski1 napisał:

> Spróbuję dzisiaj przedstawić założenia do nowego budżetu naszego Miasta.

Czy przedstawi Pan założenia do nowego budżetu?
    • mapo1 Re: Do radnych z ulicy Powstańców 12.12.06, 12:34
      całkowicie popieram ten pomysł!
    • kristoflaskowski Re: Do radnych z ulicy Powstańców 13.12.06, 09:57
      jogging2000 napisał:
      "Czy mogą Panie/Panowie radni, Pan Burmistrz na bieżąco - powiedzmy co
      miesiąc - pisać co konkretnie zrobili, gdzie interweniowali, gdzie pisali,
      gdzie lobbowali? "

nastal nowy burmistrz, który obiecywał zmiany na lepsze, nową jakość w życiu
      miasta, dlatego pozwoliłem sobie skierowac do niego kilka interpelacji
      dotyczących:
      1. podjęcia natychmistowych działań celem naprawy chodnika na ul. Powstańców,
      2. oczyszczania dróg zabrudzonych przez samochody wyjeżdzajace z budów.
      3. naprawienia włazów i studzienek kanalizacyjnych, które niedbale zbudowane w
      ciągu drog gminnych zagrażają życiu oraz mieniu mieszkańców.

W dniu wczorajszym dowiedzialem się od nowego burmistrza, że składanie
      interpelacji dezorganizuje mu pracę i utrudnia sprawowanie urzędu.
      Jestem tym szczególnie zaskoczony, ponieważ w trakcie kampanii wyborczej
      obiecywał bycie otwartym na problemy mieszkańców.

pozd.
      krzysztof laskowski
      • sziemski1 efekty działań ... 13.12.06, 10:30
        Szanowni Państwo,

Uprzejmie informuję, że nowy Burmistrz Miasta Pan Robert Perkowski oraz jego
        Zastępca Pan Grzegorz Mickiewicz według mojej wiedzy na bieżąco podejmują
        działania w celu polepszenia życia w naszym Mieście (choć dopiero urzędują 4
        dzień).Wiem, że w ciągu 3 dni otrzymali kilkadziesiąt pism od zaniepokojonych
        mieszkańców sytuacją w naszym Mieście.

Już od początku urzędowania nowe władze wykonawcze podjęły działania w celu
        wyprowadzenia włazów i studzienek kanalizacyjnych w połozonej nowej wartswie
        asfaltu oraz polepszenie intensyfikacji działań w celu położenia chodnika w ul.
        Powstańców.

Z poważaniem
        Sławomir Ziemski
        • mapo1 Re: efekty działań ... 13.12.06, 10:43
          sziemski1 napisał:

> Już od początku urzędowania nowe władze wykonawcze podjęły działania w celu
          > wyprowadzenia włazów i studzienek kanalizacyjnych w połozonej nowej wartswie
          > asfaltu

ktos juz na tym forum pisal, ze te studzienki sa fatalnie wykonane

oraz polepszenie intensyfikacji działań w celu położenia chodnika w ul.
          >
          > Powstańców.

ha ha ha dobre, "intensyfikacja dzialan w celu położenia...",
          z tego co pamietam Pan juz tu parokrotnie pisal o tym, ze wszystko idzie w
          dobrym kierunku i prace ida naprzod, co widac...
          wydaje mi sie, ze budowa tej nieszczesnej ulicy i chodnika to zadanie, które
          przerasta rowniez nowe wladze
          • sziemski1 dlaczego Pan tak sądzi ... 13.12.06, 10:55
            Szanowny Panie,

Poniżej napisałem jaki mamy stan prawny. Proszę o poruszanie się w ramach
            obowiazującego stanu prawnego.

Według mnie (oczywiście może się Pan z tym nie zgadzać) jest i było dużym
            sukcesem m.in i moim doprowadzenie do rozpoczęcia tej inwestycji. Pragnę
            zaznaczyć, że w momencie mojego wejscia do Rady Miasta (styczeń 2005)nikt z
            radnych nie przewidywał działań w celu budowy ulicy Powstańców, nie byo
            przewidzianych żadnych pieniędzy na tą inwestycję jak i na inwestycję budowy
            szkoły podstawowej przy ul. Kościelnej. Aktualnie inwestycje sa realizowane,
            przyznaję z problemami w zakresie ul. Powstańców ale są realizowane.

Pozdrawiam
            Sławomir Ziemski

• mapo1 Re: dlaczego Pan tak sądzi ... 13.12.06, 11:13
              jest i było dużym
              > sukcesem m.in i moim doprowadzenie do rozpoczęcia tej inwestycji. Pragnę
              > zaznaczyć, że w momencie mojego wejscia do Rady Miasta (styczeń 2005)nikt z
              > radnych nie przewidywał działań w celu budowy ulicy Powstańców, nie byo
              > przewidzianych żadnych pieniędzy na tą inwestycję

jak to nie planowano tej inwestycji? czyli w Zabkach sprzedaje sie ziemie
              inwestorom (bo to nic trudnego), powstaja coraz to nowe bloki, i niech ludzie,
              ktorzy tam zamieszkaja radza sobie dalej sami, tak? przeciez droga i chodnik to
              podstawowa rzecz, jak mozna planowac budowe nowych osiedli bez zabezpieczenia
              im tej podstawowej infrastruktury, to jakis zupelny idiotyzm...

• sziemski1 podałem fakty... 13.12.06, 11:25
                Szanowny Panie,

Podałem fakty. W momencie wejścia mojej osoby do Rady żadne inwestycje w
                zakresie budowy drogi ul. Powstańców nie były planowane do realizacji.

Pozdrawiam
                Sławomir Ziemski
                • mapo1 Re: fakty... 13.12.06, 11:38
                  fakty sa tez takie, ze jak na razie nie ma sie Pan czym chwalic Panie Ziemski,
                  wiec moze wiecej pokory, a nie ciaglego oglaszania ile Pan tu juz zrobil,
                  kampania sie skonczyla
                  • sziemski1 kampania i fakty 13.12.06, 12:30
                    Szanowny Panie,

Podałem fakty. Ma Pan prawo interpretować je subiektywnie.

Pozdrawiam
                    Sławomir Ziemski
                    • mapo1 Re:fakty 13.12.06, 12:41
                      niezaprzeczalnym FAKTEM jest opłakany stan pseudodrogi i pseudochodnika
                      kolejnym FAKTEM jest to, ze obecnie robiona jest jakas totalna prowizorka i na
                      dodatek jest juz kompletnie spartaczona
            • dandar2 Re: dlaczego Pan tak sądzi ... 13.12.06, 21:31
              Nie jest to prawda co Pan pisze o ile pamietam w budżecie na 2005 r. była
              przewidziana kwota PLN 2.000.000,--, nie wiem kiedy zapadły w tej kwestii
              uchwał po znalezienie czegokolwiek sensownego na stronie urzedu miasta jest
              strata czasu, zaś ogólnie na szkoły w tym projekt szkoły przy Powstanców
              (kościelnej)2.200.000,--. W budżecie 2006 na Powatanców była przewidywana kwota
              również ponad 2 mln z srodków własnych oraz zaciągniecie kredytu (razem ok 5-6
              mln). Zatem to co jest robione to stata pieniedzy na tzw tymczasowe
              rozwiazania. Zabieranie się za wykonanie drogi "docelowej", jak położą ten
              asfalt to powiedza żebysmy sie odczepili na nastepne nascie lat, bez
              uregulowania podstawowej kwesti tzn wywłaszczenia pod droge jest strata
              pieniedzy
              cytuje tu pana wypowiedź z wcześniejszych postów.
              "Ja uważam, że każdy sposób polepszenia życia jest dobry. Każdy negatywnie
              przyjmuje inicjatywę ułożenia warstwy asfaltu, położenia chodnika i
              krawężników. Ale czy każdy wie ile trzeba wydać pieniądzy na uregulowanie stanu
              prawnego ulicy Powstańców, po to aby móc ubiegać się o środki z UE. Nie
              wspominam już o konieczności dokonania wywłaszczenia nieruchomości
              (skrzyżowanie z ul. Kopernika). Zaniedbanie tego na etapie z przed kilku lat,
              kiedy tu były w zasadzie tylko pola to powazny błąd, mozna było wytyczć drogę i
              poczynić odpowiednie rezerwy gruntu.
              Rozpoczęcie inwestycji w takim kształcie to porażka nie sukces. W obecnym
              kształcie powinien był być zrealizowana tyko inwestycja obejmująca położenie
              chodnika, (koszty ze zmianami byłyby niewielkie, kostke mozna wykorzystac
              ponownie) bowiem chodzenie w tym błocie urąga całemu miastu. Betonowa wylewka
              drogi jeszcze przez jakiś czas by wytrzymała. Mam nadzieje, że obecne nasze
              władze nie maja troche wyobrażenia przestrzennego i czasowego.
      • mapo1 Re: Do radnych z ulicy Powstańców 13.12.06, 10:31
        no coz nowy burmistrz chyba juz urósł w piorka, przykre ze tak szybko...
        a czy Pan jako radny nie moglby sie czegos konkretnie dowiedziec od urzednikow
        UM co sie dzieje z budową ulicy Powstancow?
        • sziemski1 piórka... 13.12.06, 10:48
          Szanowny Panie,

Dzisiaj ma odbyć sie spotkanie z wykonawcą chodnika i asfaltu. Nalezy jednak
          pamiętać, że poruszamy się w ramach zawartej umowy z wykonawcą podpisaną przez
          poprzedniego Burmistrza Miasta. Umowa jest zawarta w zakresie wynikającym ze
          specyfikacji przetargu - ograniczonym decyzją poprzedniego Burmistrza do
          ułożenia chodnika i warstwy asfaltu (kwota ok. 800 tys.zł). Budżet przewidywał
          na tą inwestycję ok. 2.800 tys.zł.i według mnie dotyczył prac kompleksowych
          związanych z ulicą.

Według mnie Miasto ma dwa wyjścia:

1) kontynuować zawarta umowę, efektywnie egzekwując zapisy w niej zawarte oraz
          mając na uwadze należyte standardy wykonania tych prac,

2) zerwać umowę narażając się na kary.

Według mojej wiedzy, aby zawrzeć aneks do obowiązujacej umowy musi zostać
          przeprowadzony kolejny przetarg określający specyfikację dodatkowych prac.

Z poważaniem
          Sławomir Ziemski
          • mapo1 Re: piórka... 13.12.06, 10:57
            jakie kary? przeciez z tego co wiem, to wykonawca nie wywiazuje sie z umowy,
            chodnik i ulica miala byc wykonana do konca grudnia, szans na to nie ma
            zadnych, wiec o co chodzi? mam nadzieje, ze na tym spotkaniu uzyskacie Panstwo
            informacje dlaczego ta budowa jest w takim stanie w jakim jest, dlaczego przez
            tyle czasu nie zrobiono prawie nic, a to co zrobiono pozostawia wiele do
            zyczenia
          • tijufit Re: piórka... 13.12.06, 13:10
            > Według mnie Miasto ma dwa wyjścia:
            >
            > 1) kontynuować zawarta umowę, efektywnie egzekwując zapisy w niej zawarte
            oraz
            > mając na uwadze należyte standardy wykonania tych prac,
            >
            > 2) zerwać umowę narażając się na kary.

A co złego w tym, że miasto zerwie umowę i zapłaci karę umowną wykonawcy?
            Szczególnie jeśli wysokość kary będzie nieproporcjonalnie niska do strat
            wynikłych z zawartej umowy i niskiej jakości prac?

Jednak uważam, że nie bedzie trzeba zrywać umowy. Sama umowa pewnie jest
            zawarta w sposób prawidłowo zabezpieczający interes miasta, jednak wykonawca
            robót wie (albo zostało mu dane do zrozumienia), że w razie niedotrzymania
            terminu nie będzie kar, jakość wykonania nieistotna, itd.

Skoro w umowie jest zapis, że prace mają być wykonane do końca grudnia, to
            jeśli wykonawca nie zdąży, zrywamy umowę. I warunkami pogodowymi się nie
            wykręci, bo do dzisiaj pogoda pozwala na prace.
          • bonel Re: piórka... 14.12.06, 14:46
            Napisał Pan, że to dzięki Panu zawdzięczamy zainteresowanie tzw.ulicą Powstańców.
            Mam pytanie - czy taka budowa drogi w obecnym kształcie Pana satysfakcjonuje?
            Czy akceptuje Pan i Pana klub ten stan rzeczy? Czy to jest nieprawda to co
            gdzieś słyszałem czy czytałem że Rada przeznaczyła większe środki na drogę niż
            to przewiduje zakres obecnych prac? Co Pan na te rozbieżności?
            Przecież to jest dosłowne wyrzucanie naszych pieniędzy w błoto. Czy ta
            technologia po której miasto będzie wiecznie łatać tą drogę Pana zadowala? Czy
            nowy burmistrz naprawdę nie może nic zrobić?
            Czy będzie przyklepywać każdą decyzję poprzedniego burmistrza słysząc tą samą
            gadkę, że nic już nie da się zrobić. Czy nie można się porozumieć z firmą na
            większy zakres robót, ale porządnie?

Ale w tym wszystkim jest nadzieja w ironii historii. Mieszkańcy ulicy
            Powstańców szybko nie zapomną dzięki komu zawdzięczają drogę, która będzie co
            rusz naprawiana, albo nie. A za 4 lata nie zyska na tym ani PiS ani Jerzy
            Boksznajder.
            • sziemski1 kogo droga ? 14.12.06, 15:09
              Szanowny Panie,

Proszę tak mojej wypowiedzi nie odbierać. Nad uchwałą głosowała większość Rady.

Odpowiadając na Pana pytanie zacytuję swoją wczesniejszą wypowiedź:

,,(...)Dzisiaj ma odbyć sie spotkanie z wykonawcą chodnika i asfaltu. Nalezy
              jednak
              pamiętać, że poruszamy się w ramach zawartej umowy z wykonawcą podpisaną przez
              poprzedniego Burmistrza Miasta. Umowa jest zawarta w zakresie wynikającym ze
              specyfikacji przetargu - ograniczonym decyzją poprzedniego Burmistrza do
              ułożenia chodnika i warstwy asfaltu (kwota ok. 800 tys.zł). Budżet przewidywał
              na tą inwestycję ok. 2.800 tys.zł.i według mnie dotyczył prac kompleksowych
              związanych z ulicą.

Według mnie Miasto ma dwa wyjścia:

1) kontynuować zawarta umowę, efektywnie egzekwując zapisy w niej zawarte oraz
              mając na uwadze należyte standardy wykonania tych prac,

2) zerwać umowę narażając się na kary.

Według mojej wiedzy, aby zawrzeć aneks do obowiązujacej umowy musi zostać
              przeprowadzony kolejny przetarg określający specyfikację dodatkowych prac
              (....)"

Z poważaniem
              Sławomir Ziemski

• bonel Re: kogo droga ? 14.12.06, 16:17
                No to liczę że będą efektywnie egzekwowane zapisy i standarty. Od wszystkich,
                sprawiedliwie.

Więc zadam pytanie z drugiej strony, jak nie wykonawcę robót to czy Państwo
                podejmiecie działania wobec byłego burmistrza Jerzego Boksznajdera za to że nie
                wywiązał się z tego co było zarezerwowane w budżecie na Powstańców? Jak
                pracodawca wyda mi polecenie a ja nie wykonam go to mogę oczekiwać konsekwencji.
                Czy burmistrz może ot tak sobie inaczej inaczej dysponować tym co jest
                przeznaczone w budżecie?
                Po drugie droga leży nadal na prywatnych gruntach. Każdy rok niewykupienia ich
                podraża koszty. Przecież grunty nie będą tanieć i nie wykupienie ich po obecnych
                cenach wprowadza straty dla miasta.

Czy były burmistrz nie wie że szynka za 5 zł to nie szynka. Tak samo z drogą.
                Tanim jedzeniem można się pochorować, tak samo z drogą - tania droga będzie
                droższa dla miasta niż porządnie zrobiona droga.

Proszę zrobić symulację ile będzie kosztować kara za zerwanie umowy a ile
                będzie kosztowało miasto ciągłe remontowanie drogi, w ostateczności budowa nowej
                ,porządnej drogi. Zrobić kalkulację i wybrać mniejsze zło. Strach przed karą
                może być bezzasadny.

Jeździ Pan ul. Powstańców? Jak widać ta firma do tej pory nie wyciągnęła
                wniosków z tego co do tej pory robiła. Świeżo wylany asfalt i na wysokości
                szkoły jest dziura po zapadniętym włazie chyba od wodociągu. Wcześniej tak
                robili i nadal tak robią.
        • kristoflaskowski Re: Do radnych z ulicy Powstańców 13.12.06, 10:50
          Postaram sie udzielić odpowiedzi na to pytanie wyczerpująco, jak tylko będę sam
          uzyskam pełne informacje. Na wczorajszej sesji dowiedzialem się od burmistrza,
          ze będzie kontynuowana budowa ulicy w obecnym kształcie, tzn nadlanie asfaltu
          na istniejace płyty betonowe oraz ulożenie krawężnikow i chodnika po
          południowej stronie ulicy. Moim zdaniem cięzko to wróży na wprowadzenie
          autobusów ZTM.

niestety nie jest juz dla mnie tajemnicą, że zostało zawarte "nieformalne"
          porozumienie między PiS oraz ludzmi Boksznajdera. Wczorajsze głosowanie
          pokazało z kim została utworzona koalicja na najbliższe 4-lata.
          Tak więc można raczej uznać bardziej za fakt, niż za plotkę, że w urzędzie
          zostaje wszystko po staremu, zmienił sie tylko burmistrz i jego zastępca.

pozd.
          krzysztof laskowski
          • walach2 Re: ludzie Boksznajdera 13.12.06, 13:18
            > nie jest juz dla mnie tajemnicą, że zostało zawarte "nieformalne"
            > porozumienie między PiS oraz ludzmi Boksznajdera.

czy może Pan sprecyzować kogo z radnych ma Pan na myśli pisząc o obecnych
            radnych >ludzie Boksznajdera i > zostaje wszystko po staremu
            • kristoflaskowski Re: ludzie Boksznajdera 13.12.06, 14:01
              KW Mazowiecka Wspólnota Samorządowa
              1. Okulus Zbigniew
              2. Ignaczak Agnieszka
              3. Połomski Marek
              4. Walczak Regina
              5. Stworzyjan Tadeusz
              • walach2 Re: ludzie Boksznajdera 13.12.06, 14:25
                wydaje mi się że tylko 2 radnych (Pan Okulus i Połomski) jest wybranych
                ponownie z MWS

czy niepokoi Pana to że nie stali się oni automatycznie opozycją do burmistrza ?
                czy nie lepiej żeby swoimi dobrymi pomysłami wspierali teraz obecnego
                burmistrza, niż starali się blokować uchwały dla zasady teraz my - NIE ?
                • kristoflaskowski koalicja PiS oraz ludzi Boksznajdera 14.12.06, 10:29
                  walach2 napisał:

"wydaje mi się że tylko 2 radnych (Pan Okulus i Połomski) jest wybranych
                  ponownie z MWS czy niepokoi Pana to że nie stali się oni automatycznie opozycją
                  do burmistrza ?
                  czy nie lepiej żeby swoimi dobrymi pomysłami wspierali teraz obecnego
                  burmistrza, niż starali się blokować uchwały dla zasady teraz my - NIE ?"

ponieważ miałem mozliwość osobiście poznać obu panow i ocenić ich wiedzę oraz
                  pomysły w ciągu poprzedniej 4-letniej kadencji, dlatego mam obawy o przyszłość
                  Ząbek.

Proponuję zapoznać się z programem wyborczym komitetu wyborczego PiS w Zabkach,
                  a następnie samemu ocenić, jak obecnie jest realizowany. Z kilku obietnic juz
                  kilka dni po wyborach wiadomo, że nie będzie zmian na głównych stanowiskach w
                  mieście: skarbnika oraz sekretarza (co do pracy którego sam mam wiele
                  zastrzeżeń) a takze dowiedziałem się, ze 170 nie stanowi juz priorytetu.

pozd.
                  krzysztof laskowski
                  • netgater Re: koalicja PiS oraz ludzi Boksznajdera 14.12.06, 11:14
                    Panie Krzysztofie,

nie wiem jak jest w kwestii domniemywanej przez Pana "nieformalnej koalicji",
                    ale trochę mi tu pachnie tekstem Kaczyńskiego że PO ma nieformalną koalicję z
                    SLD bo często głosują tak samo...
                    To że ktoś postrzga jakąś sprawę jednakowo, jeszcze o niczym nie świadczy.
                    Tymczasem nie podał Pan nawet o jakie głosowania chodziło, które upoważniałoby
                    do takich stwierdzeń. Wybaczy Pan, ale trochę to niepoważne z Pana strony,
                    wygląda raczej na chęć dokopania nowemu burmistrzowi, niż rzetelne
                    przedstawienie faktów.
                    Chciałbym też wiedzieć skąd ma Pan informacje o pozostawieniu Sekretarza i
                    Skarbnika (z tego co pamiętam to był tam vacat, jest tylko p.o. główna
                    księgowa) na stanowisku? Padło to z ust Perkowskiego? Podał przyczynę? A może
                    Pan zwyczajnie dopowiada pewne rzeczy?
                    • kristoflaskowski Re: koalicja PiS oraz ludzi Boksznajdera 14.12.06, 11:45
                      dziękuję, za rzeczową reakcję. Co do koalicji, to oczywiscie są to moje
                      podejrzenia, nie mam dostępu do materiałów źródłowych, dlatego napisałem
                      o "nieformalnej" koalicji. Jak sądzę, nikt z obydwu ugrupowań bioracych w niej
                      udział nie potwierdzi tego publicznie. Najbliższe, juz jawne głosowania
                      potwierdzą moja tezę lub ja obalą.

co do drugiej sprawy:

"Chciałbym też wiedzieć skąd ma Pan informacje o pozostawieniu Sekretarza i
                      Skarbnika (z tego co pamiętam to był tam vacat, jest tylko p.o. główna
                      księgowa) na stanowisku? Padło to z ust Perkowskiego? Podał przyczynę? A może
                      Pan zwyczajnie dopowiada pewne rzeczy?"

został nam przedstawiony projekt uchwały powołuąca obecna (p.o.)Skarbnik Miasta
                      Elżbietę Żmijewska na funkcję Skarbnika Miasta. W sprawie Sekretarz Miasta
                      Sylwestera Marzocha burmistrz Perkowski powiedzial w tzw. kuluarach, że obecnie
                      nie zamierza wprowadzac zmian na tym stanowisku.
    • pszab Re: Do radnych z ulicy Powstańców 13.12.06, 16:50
      Moim zdaniem sprawa jest prosta.

Albo umowa zawiera zapisy zabezpieczające interes miasta (w sposób właściwy
      została określona jakość prac, przewidziano kary za niedotrzymanie terminu
      przez wykonawcę, przewidziano zabezpieczenia na wypadek, gdyby wykonawca nie
      usunął bezpłatnie usterek). W takim przypadku należy wyegzekwować umowę.

Albo umowa nie zabezpiecza interesu miasta. W takim przypadku straty, jakie
      miasto z tego tytułu poniesie powinny zostać pokryte przez osoby odpowiedzialne
      za zawarcie takiej umowy.
      • tijufit Re: Do radnych z ulicy Powstańców 13.12.06, 18:47
        pszab napisał:

> Albo umowa nie zabezpiecza interesu miasta. W takim przypadku straty, jakie
        > miasto z tego tytułu poniesie powinny zostać pokryte przez osoby
        > odpowiedzialne
        > za zawarcie takiej umowy.

Z tym to może być ciężko, praktycznie nie ma możliwości pociągnięcia burmistrza
        do odpowiedzialności finansowej, czy się mylę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka