Dodaj do ulubionych

Dokąd to zmierza?

29.06.07, 04:45
Wreszcie staliśmy się pelnoprawnymi włascicielami naszego mieszkania-
podpisaliśmy akt notarialny. Firma Dolcan po raz kolejny zagrała nam na nosie
i wpisała do nich jako Zarząd i Administratora firmę Zamek. Z grubsza biorąc
nie mamy większego wpływu na to gdzie i w jakiej wysokości są wydawane nasze
pieniążki. Odnoszę też wrażenie że bardzo spadł poziom usług świadczonych
przez tą firmę dla naszych budynków. Gdy się wprowadziliśmy wszystko było ok.
tzn. klatki zmywane nawet 2 razy w tygodniu. Obecnie widzę na schodach plamy
utrzymujące się po 2 tygodnie, w garażu mamy "plaże" (nie zamiatane), a w
piwnicach walają się śmieci pozostawione przez robotników budujących nasze
osiedle. Altana śmietnikowa jest wylęgarnią różnego rodzaju robactwa i
źródłem nieprzyjemnych zapachów. Czy tak trudno użyć jakiegoś środka do
dezynfekcji?. Interwencje u administratora kończą się tylko obietnicami.
Drodzy Sąsiedzi. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • pitekantropusik Re: Dokąd to zmierza? 29.06.07, 22:09
      na moje szczęście już na waszym osiedlu nie mieszkam, ale powiem ci, że ta
      praktyka, jaką dolcan się (po raz kolejny) popisał jest na porządku dziennym
      nie tylko u tego developera. W ten sposób najłatwiej wejść na wspólnotę i
      rządzić tam przez np trzy latka, a kasa (niemała) co miesiąc na koncie jest. Na
      szczęście są odpowiednie procedury, dzięki którym można takiego "narzuconego"
      administratora odwołać. Oczywiście wymaga to większości przy głosowaniu, a z
      tego co wiem to na tą chwilę nie macie na to szans, gdyż właścicielem
      większościowym jest dolcan. Rozmawiałam ze znajomą, która mieszka w jednym z
      tych "nowych" bloków i dowiedziałam się, że do momentu zaczęcia podpisywania
      aktów notarialnych na osiedlu nic się nie działo. Dopiero jak zaczeło się
      robić "ciepło" administrator zaczął działania. Kupiono wtedy kosiarkę,
      ławeczki, kosze na śmieci, ale wszystko tylko po to żeby było widać, że coś
      robią. Z drugiej zaś strony ta moja znajoma rozmawiała z paroma osobami, które
      były zdania, że firma zarządzająca wyśmienicie się wywiązuje ze zobowiązań.
      Oznacza to, że ile osób tyle opinii. Inna sprawa, że z administratorami jest
      jak jest i wiadomo na co oni liczą. Kasa jest najważniejsza! Im mniej zrobią
      tym więcej jej zostanie w kieszeni (u nich). Wasza sąsiednia wspólnota też z
      administratorem ma problemy, ale oni są w tej lepszej sytuacji, że mają jakiś
      zarząd, który jest pomastem między mieszkańcami a administratorem. Poza tym
      jest umowa cywilno-prawna, którą zawsze można zerwać. Tak samo zarząd można
      zmienić bez większego problemu (większością udziałów), ale jak narazie chyba
      mają tych, których kiedyś tam wybrali. Na Waszym miejscu skrzyknęła bym paru
      właścicieli z aktami notarialnymi i wybrała coś na zasadzie komisji rewizyjnej.
      Ciało takie mogło by kontrolować poczynania zarządcy (tylko kontrolować). Już
      gdzieś o tym czytałam, że na wspólnotach coś takiego się praktykuje. To na tą
      chwilę jedyne wyjście. Kontrola wydatków wiele mówi o tym, co wart jest
      administrator.

• lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 03.07.07, 23:53
      Witaj esiul!
      > Firma Dolcan po raz kolejny zagrała nam na nosie
      > i wpisała do nich jako Zarząd i Administratora firmę Zamek.
      Zgadzam się z tobą że Dolcan nie spytał naszego zdania.
      > Z grubsza biorąc
      > nie mamy większego wpływu na to gdzie i w jakiej wysokości są wydawane nasze
      > pieniążki.

O pieniążki to interesuje mnie dla czego za gorącą wodę musimy tak dużo płacić?

>Odnoszę też wrażenie że bardzo spadł poziom usług świadczonych
      > przez tą firmę dla naszych budynków. Gdy się wprowadziliśmy wszystko było ok.
      > tzn. klatki zmywane nawet 2 razy w tygodniu.

Dziwne, to co piszesz. Bowiem jak my wprowadziliśmy się to na początku było
      strasznie, jakby nikt nie sprzątał. A teraz to jest nie do porównania. Ostatnie
      miesięcy masz zmywane klatki 2razy w tygodniu oraz każdego dnia masz windę i
      parter umyty. Szkoda, że tego nie możesz zauważyć! Zobacz jak w bloku A i B jest
      "czysto", gdzie tylko 2razy w tygodniu sprzątają.

>Obecnie widzę na schodach plamy
      > utrzymujące się po 2 tygodnie, w garażu mamy "plaże" (nie zamiatane), a w
      > piwnicach walają się śmieci pozostawione przez robotników budujących nasze
      > osiedle.
      > Altana śmietnikowa jest wylęgarnią różnego rodzaju robactwa i
      > źródłem nieprzyjemnych zapachów.

Dla czego ja tego nigdy nie zauważyłam? Nieprzyjemny zapach w piwnicy i garażu,
      to trzeba wietrzyć żeby schły ściany i żadne środki dezynfekcyjne nie pomogą.

>Czy tak trudno użyć jakiegoś środka do
      > dezynfekcji?. Interwencje u administratora kończą się tylko obietnicami.
      > Drodzy Sąsiedzi. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie.
      A w ogóle to proponuje, żeby każdy sąsiad starał się trzymać czystość na bloku.
      Żeby nie paliw w bloku!
      Żeby pies nie załatwiał się na bloku!
      Żeby nie wylewał na schody oleju! (zostają długotrwałe plamy)
      Pozdrawiam
      L.
      I t.d.

• esiul Re: Dokąd to zmierza? 07.07.07, 07:03
        Witam.
        Zauważyłem że moje uwagi przeczytał ktoś władny i:
        -plamy zniknęły- zmyto klatkę
        -garaż- zamieciono posadzkę
        -śmietnik nie śmierdzi i nie latają muchy- pogorszyła się pogoda
        Co do dbania o nasze wspólne dobro to oświadczam iż nie palimy papierosów, nie
        posiadamy psa, nie wylewamy oleju na klatkę schodową i staramy się żyć według
        ogólnie przyjętych norm i zasad.
        Lok_ator_1 pisze że jest tak super to na najbliższym zebraniu (kiedy?) uchwalmy
        podwyżkę wynagrodzenia dla dozorców- z 1000 zł. netto do wysokości średniej
        krajowej, wyznaczmy do sprzątania dyżury lokatorskie, dokonajmy nasadzeń roślin
        na patio, wprowadźmy cenzurę, a mających odmienne zdanie karzmy chłostą.
        Mnie niepokoją następujące sprawy:
        -kiedy zostanie zwolane jakieś zebranie?
        -cena podgrzewu wody- ponad dwukrotnie wyższa niż w Warszawie
        -prognozy zużyca- mamy naliczane po 2m3 wody na lokal, nie osobę
        -nikt nawet nie raczył poinformować o podwyżce cen wody i ściekow od 1 lipca, z
        5,24 do 5.71zł za m3
        -czy ktoś ustalał plan zagospodarowania terenu biologicznie czynnego i
        związanych z tym nasadzeń- czy sadzimy co kto ma i gdzie chce
        -brak planu gospodarczego- nie wiemy na co są i będą wydawane nasze pieniądze-
        mamy tylko placić i nie narzekać
        -dziwny sposób rozliczania śmieci- nie od osoby, a od m2 powierzchni lokalu
        Jedyną informacją jest wiadomość o urlopie administratora.
        Pozdrawiam

• admin_orla2 Re: Dokąd to zmierza? 07.07.07, 21:24
          odpowiedź wysłałem na priv!
        • lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 09.07.07, 00:17
          Witam!
          > Mnie niepokoją następujące sprawy:
          > -kiedy zostanie zwolane jakieś zebranie?
          Przypominam, że mamy zebranie każdą środę o 17.00. Można przyjść i popytać to co
          Ciebie interesuje. Bowiem, jak my mamy wątpliwości to chodzimy na zebranie.
          Tylko niestety oprócz nas i czasami naszej sąsiadki nikt nie przychodzi i nic
          nie potrzebuje, ani nic nie interesuje. A my wychodzimy na takich mieszkańców,
          których najwięcej interesuje oraz najwięcej potrzebują od pozostałych sąsiadów.
          > -cena podgrzewu wody- ponad dwukrotnie wyższa niż w Warszawie
          > -prognozy zużyca- mamy naliczane po 2m3 wody na lokal, nie osobę
          > -nikt nawet nie raczył poinformować o podwyżce cen wody i ściekow od 1 lipca,
          z 5,24 do 5.71zł za m3
          > -czy ktoś ustalał plan zagospodarowania terenu biologicznie czynnego i
          > związanych z tym nasadzeń- czy sadzimy co kto ma i gdzie chce
          > -brak planu gospodarczego- nie wiemy na co są i będą wydawane nasze pieniądze-
          > mamy tylko placić i nie narzekać
          > -dziwny sposób rozliczania śmieci- nie od osoby, a od m2 powierzchni lokalu
          Ooo, to nawet nie wiedzieliśmy o nowych cenach i naliczania na osobę. Teraz to
          nas też bardzo interesuje.

Mieliśmy mieć w końcu czerwca rozliczenie (tak pisze w odpisie aktu
          notarialnego). I gdzie ono? Dowiedzieliśmy się że będą pod koniec lipca. Czy to
          już ostateczny termin, tego nie wiemy. Zarząca z "zamek" był zaskoczony(czy
          udawał zaskoczonego, nie wiemy), że rozliczenie miało być pod koniec czerwca.
          Ciekawi jesteśmy kiedy zbierzemy się, sąsiedzi, razem i połowamy swoją
          wspólnotę? Czy dopóki nie minie 3 lata nie możemy?
          Pozdr.
          L.
          • pitekantropusik Re: Dokąd to zmierza? 09.07.07, 10:52
            lok_ator_1 mylisz się już w zeznaniach. Najpierw piszesz, że chodzisz na
            zebrania i wszystkiego się można dowiedzieć, a potem wyjazd z tekstem, że nic
            nie wiedziałeś. Idź na zebranie w środę to się może dowiesz.

Mogę pomóc Ci odpowiedzeć na pytanka postawione na końcu twojego posta.
            Współnota Mieszkaniowa już powinna zostać powołana zgodnie z Ustawą o Własności
            lokali. Jeżeli podpisano już trochę Aktów notarialnych to trzeba to zrobić. Na
            tą chwilę leży to w gestii zarządcy. To on musi to wszystko odpowiednio
            zgłosić, zarejestrować, itp. Jednak Wspólnota to jedno, a to o czym pewnie
            myślisz to Zarząd wspólnoty. Jeśli macie w Akcie zapis o Zarządcy powałanym na
            trzy lata to jedynie Uchwałą wspólnoty zaprotokołwaną w obecności Notariusza
            możecie taki stan zmienić. Niestety na tą chwilę nikłe na to szanse macie bo
            większościowym udziałowcem jest dolcan, a on nie będzie przecież głosował
            przeciw zamkowi.
            • salas77 Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 16:04
              w tą srodę też będzie zebranie??
              i gdzie?
              pozdrawiam
            • lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 21:21
              > lok_ator_1 mylisz się już w zeznaniach. Najpierw piszesz, że chodzisz na
              > zebrania i wszystkiego się można dowiedzieć, a potem wyjazd z tekstem, że nic
              > nie wiedziałeś. Idź na zebranie w środę to się może dowiesz.

Na zebraniu to u nas jest tak, że przychodzisz i pytasz. A nie przychodzimy i
              słuchamy co ciekawego nam teraz opowie zarządza. Niestety tak nie mamy (lecz
              mamy nadzieje że to kiedyś zmieni się i zarządza będzie na bieżącą informował).
              I o te wszystkie naliczania to nie wiedzieliśmy a teraz przy najbliższym
              spotkaniu(18.07) zapytamy. A o te rozliczenia to dowiedzieliśmy się od sąsiadki
              bowiem wtedy nie uczestniczyliśmy w ostatnim spotkaniu.
              Bardzo dziękuje za wytłumaczenie! :-)
            • lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 21:22
              .... wytłumaczenie o wspólnocie!:-)
              Pozdr.
              L.
          • esiul Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 18:11
            Witam
            Wspólnota Mieszkaniowa na mocy Ustawy o Własności Lokali może powstać z chwilą
            podpisania co najmniej jednego aktu notarialnego (jest wtedy 2 właścicieli-
            deweloper i ten który podpisał jako pierwszy). U nas troszkę to "ulepszono"-
            przed powstaniem Wspólnoty wybrany został notarialnie Zarząd- Pani Luiza Gzula-
            Feliszek żona właściciela firmy Zamek.A Zarząd wybrał Administratora- Agencję
            Zamek.
            Więc o wydawaniu naszych pieniędzy (wybieranie usługodawców i podpisywanie
            rachunków)decyduje Pani, która być może ani razu nie była na naszej
            nieruchomości- a nie my właściciele (płacący na jej utrzymanie).
            Być może wybieg ten ma na celu zaniechanie przez właścicieli dochodzenia
            roszczeń względem firmy Dolcan odnośnie gwarancji i rękojmi dotyczącej naszych
            budynków, a jak wiemy w nieruchomości jest sporo niedociągnięć.
            Odnośnie cen wody to podałem nieprawdziwe dane (PRZEPRASZAM)sugerując się
            zawiadomoeniami o wysokości opłat przygotowanymi (4 grudnia 2006r.)przez
            Agencję Zamek. Naliczenia te mówią o cenie wody i ścieków w wysokości 5,24
            zł/m3- co jest nieprawdą. Rada Miasta Ząbki ustaliła cenę wody i ścieków w
            wysokości 6,60 zł/m3. Cena ta obowiązywała do 01.07.2007r. ponieważ od tego
            dnia obowiązuje wyższa cena (ma to związek z podwyżką cen przez Wodociągi
            warszawskie)- 7,48 zł/m3 brutto.
            Ciekawe, kto pokryje różnicę w cenie wody?.
            - Zarząd;
            - Pan Administrator;
            - czy my- właściciele mieszkań?????????? ZGADNIJCIE.
            W każdą środę odbywają się DYŻURY Administratora a nie zebrania. Ja osobiście
            nie mogę uczestniczyć w tych "zebraniach" ponieważ o tej porze jak większość
            mieszkańców jeszcze pracuje. Moje uwagi i spostrzeżenia kierowane telefonicznie
            do Pana Administratora kończyły się obietnicami bez pokrycia.
            Pozdrawiam

• admin_orla2 Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 20:52
              To o czym piszesz jest troszkę niemożliwe! Skontaktuj się za mną na priv to Ci
              coś ciekawego powiem.
            • lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 21:40
              esiul napisał:

> Witam
              > Wspólnota Mieszkaniowa na mocy Ustawy o Własności Lokali może powstać z chwilą
              > podpisania co najmniej jednego aktu notarialnego (jest wtedy 2 właścicieli-
              > deweloper i ten który podpisał jako pierwszy). U nas troszkę to "ulepszono"-
              > przed powstaniem Wspólnoty wybrany został notarialnie Zarząd- Pani Luiza Gzula-
              >
              > Feliszek żona właściciela firmy Zamek.A Zarząd wybrał Administratora- Agencję
              > Zamek.

Po podpisaniu aktu notarialnego tez taki odpis dostaliśmy i jesteśmy zaskoczeni.

> Więc o wydawaniu naszych pieniędzy (wybieranie usługodawców i podpisywanie
              > rachunków)decyduje Pani, która być może ani razu nie była na naszej
              > nieruchomości- a nie my właściciele (płacący na jej utrzymanie).
              > Być może wybieg ten ma na celu zaniechanie przez właścicieli dochodzenia
              > roszczeń względem firmy Dolcan odnośnie gwarancji i rękojmi dotyczącej naszych
              > budynków, a jak wiemy w nieruchomości jest sporo niedociągnięć.
              > Odnośnie cen wody to podałem nieprawdziwe dane (PRZEPRASZAM)sugerując się
              > zawiadomoeniami o wysokości opłat przygotowanymi (4 grudnia 2006r.)przez
              > Agencję Zamek. Naliczenia te mówią o cenie wody i ścieków w wysokości 5,24
              > zł/m3- co jest nieprawdą. Rada Miasta Ząbki ustaliła cenę wody i ścieków w
              > wysokości 6,60 zł/m3. Cena ta obowiązywała do 01.07.2007r. ponieważ od tego
              > dnia obowiązuje wyższa cena (ma to związek z podwyżką cen przez Wodociągi
              > warszawskie)- 7,48 zł/m3 brutto.
              > Ciekawe, kto pokryje różnicę w cenie wody?.
              > - Zarząd;
              > - Pan Administrator;
              > - czy my- właściciele mieszkań?????????? ZGADNIJCIE.
              > W każdą środę odbywają się DYŻURY Administratora a nie zebrania.

a dyżur --jedna godzina w tygodniu
              • pitekantropusik Re: Dokąd to zmierza? 10.07.07, 21:52
                "Po podpisaniu aktu notarialnego tez taki odpis dostaliśmy i jesteśmy
                zaskoczeni."

Mam rozumieć, że w Akcie Not. macie zapis o tym, że został wybrany zarząd,
                który to następnie wybrał zarządcę? Kto w takim razie ten zarząd wybrał?
                Przecież nie wspólnota bo jej wtedy jeszcze nie było. Myślę, że chodzi tu
                bardziej o to, żeby dolcan umył ręce od tego, że w jakiś sposób Wam narzucił
                swoją wolę i sam wybrał administratora.
                • lok_ator_1 Re: Dokąd to zmierza? 11.07.07, 00:01
                  > Mam rozumieć, że w Akcie Not. macie zapis o tym, że został wybrany zarząd,
                  > który to następnie wybrał zarządcę? Kto w takim razie ten zarząd wybrał?

w akcie mamy napisane "na warunkach okreslonych w umowie o sprawowanie zarzadu
                  nieruchomoscią, zawartej w dniu 1grudnia 2006r .....". A w tej umowie mamy tak
                  napisane jak Pani esiul napisała.

Pozdr.
                  L.
                  • admin_orla2 Re: Dokąd to zmierza? 11.07.07, 07:35
                    W woli ścisłości to p. Luiza Gzula jest właścicielem firmy ZAMEK. Poprostu
                    doszło do podpisaniu Umowy na Zarząd nieruchomością wspólną a nie wybór
                    Zarządu. Są to dwie różne rzeczy, które trzeba radykalnie rozgraniczyć.
                    • esiul Re: Dokąd to zmierza? 11.07.07, 20:13
                      Witam
                      Panie Maćku, z podpisu wnioskuję że zawodowo zajmuje się Pan administrowaniem
                      nieruchomościami. Jeżeli Pan wie o co chodzi- to nie rozumiem dlaczego czepia
                      się Pan słówek?. Jeżeli nie, to uściślam- określono sposób zarządu
                      nieruchomością wspólną..., powierzono go w trybie artykułu- do czasu uchwały
                      właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza, zmieniającej sposób
                      zarządu nieruchomością wspólną...(czyli do odwołania Zarządu potrzebna jest
                      przegłosowana większością głosów uchwała właścicieli w obecności notariusza i
                      zaprotokołowana przez niego). W naszych realiach to raczej niemożliwe (np.
                      wypowiedzi o tym jak jest nam "dobrze z Zamkiem"- nie musimy się o nic martwić-
                      mamy ławki, mamy lampki przy wjeździe do garażu (ładne)- a nie mamy lustra,
                      które zapewniłoby bezpieczny wyjazd z garażu, mamy podniesioną lampkę nad bramą
                      (idea dobra)- a że mocowanie paskudne- kwestia gustu, itd.. Ludzi można kupić
                      za "paciorki", co skwapliwie wykorzystuje Zamek. Dlaczego o pieniądzach nikt
                      nic nie mówi?. Administrator nie pracuje dla idei, tylko dla zarobienia kasy i
                      za nasze pieniędzy. Odnośnie prawa, to uczynino to też z jego "nagięciem" (nie
                      czepiamy się słówek)-wyrok sądu z 18 maja 2005r. i wpis we wrześniu 2006 "do
                      klauzul niedozwolonych". Rozliczenia na które tak czekamy pokażą że mamy duże
                      niedopłaty (zaniżona cena wody i złe naliczanie),od których trzeba płacić
                      odsetki. W jaki sposób zmusimy administratora, aby nie popełniał takich
                      podstawowych błędów?. Co jeszcze ma się stać, aby ludzie zrozumieli, że aby
                      nam się dobrze mieszkało musimy mieć Zarząd powolany z ogółu WŁAŚCICIELI, a nie
                      żony właściciela czy właścicielki (czy to nie aby to samo?) firmy
                      administrującej.
                      Pozdrawiam.
                      • admin_orla2 Re: Dokąd to zmierza? 11.07.07, 23:16
                        Jeżeli działanie w Zarządzie WM "ORLA II" można uznać za zawodowe zajmowanie
                        się administrowaniem nieruchomościami to nie do końca się z Tobą zgodzę.
                        Zawodowo to robi to administrator lub zarządca. Zarząd WM to parę osób, które
                        mają mniej lub więcej pojęcia o tym co robią. Najczęściej jest to garstka osób,
                        które na działanie z Zarządze i tak nie mają czasu i są jedynie figurantami.
                        Jak się trafi jedna lub dwie osoby w tym szacownym gronie, które cokolwiek chcą
                        dla dobra wspólnego zrobić to wszystko. Potem i tak się okazuje, że psy na nich
                        wieszają więc po co sobie głowę zawracać i psuć reputację.

Tak się jakoś pożalić musiałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka