Dodaj do ulubionych

sesje RM dla mieszkańców?

22.11.07, 12:43
Bardzo spodobał mi się pomysł ustalania terminów sesji Rady Miasta z
kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Chociażby dlatego, że jako
mieszkaniec mógłbym wtedy osobiście przybyć na posiedzenie Rady.

Teraz, gdy o terminach wiedzą właściwie tylko Radni i pracownicy UM,
dodatkowo te terminy są ustalane w ostatniej chwili siłą rzeczy ci
mieszkańcy, którzy chcieliby uczestniczyć w obradach taką możliwość
mają mocno utrudnioną. Na przykład o terminie wczorajszej sesji nic
nie było ani w BIP'ie ani na stronie UM, czy to jakaś tajemnica,
chęć ukrycia czegoś przed mieszkańcami? W moim mniemaniu jest to
informacja jawna, publiczna i należałoby powiadomić również
mieszkańców o tym fakcie.

Tak więc dobrze byłoby ustalić terminy sesji RM z conajmniej
kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Pozwoli to również w przyszłości
uniknąć takich przykrych wydarzeń jakie miały miejsce ostatnio z
udziałem Pana Andrzeja Chibowskiego. Pan Radny dostanie harmonogram
na najbliższe powiedzmy 6 miesięcy, składa podpis, że się zapoznał z
nim i jest skutecznie powiadomiony. A materiały dostanie na
kilkanaście dni przed każdym posiedzeniem Rady.

Dziwi mnie niesamowicie jedna rzecz, jak to jest możliwe, że 21
Radnych, ludzi obdarzonych niesamowicie dużym zaufaniem mieszkańców,
mających wspólny cel czyli dobro naszego miasta nie może się dogadać
co do ustalenia terminów sesji.
Obserwuj wątek
    • piorek Re: sesje RM dla mieszkańców? 22.11.07, 13:55
      Proponuję wziąć przykład z Zielonki - sesje odbywają się w ostatni poniedziałek
      miesiąca o godz. 14. Proste do zapamiętania.
      • tedglen Re: sesje RM dla mieszkańców? 22.11.07, 13:58
        piorek napisał:

> Proponuję wziąć przykład z Zielonki - sesje odbywają się w ostatni
        > poniedziałek
        > miesiąca o godz. 14. Proste do zapamiętania.

No proszę, jak ładnie w Zielonce to zrobiono. Czemu u nas tak nie
        można? A argument, że w Warszawie nie ma harmonogramu do mnie nie
        trafia.
        • bonel Re: sesje RM dla mieszkańców? 22.11.07, 16:54
          Właśnie co za problem. Zielonka może, a Ząbki nie? Co to za praktyka aby oglądać
          się na tych co czegoś nie mają, a nie równać do lepszych.
          Przecież wtedy to jest regres a nie rozwój.
          • krzysztof.murawski Re: sesje RM dla mieszkańców? 23.11.07, 19:48
            Ja będę starał się zapraszać na posiedzenia na swoim blogu.

Natomiast odpowiedź na pytanie o to, dlaczego nie można jest prosta.
            Bo tak jest wygodniej dla Burmistrza. Przecież jego sekretarz
            napisał tu do mnie w tym mniej więcej duchu, że możecie panowie
            sobie planować jak chcecie, ale i tak burmistrz będzie jak zechce
            wyznaczał terminy posiedzeń z 7-dniowym wyprzedzeniem.

W ten sposób "wrzucane" w ostatniej chwili, źle przygotowane i
            niedopracowane projekty uchwał przechodzą bez wymaganej obróbki -
            nie docierają do komisji, ani ani nie są analizowane.

Natomiast cała rzecz opiera się na nieporozumieniu i niezrozumieniu
            własnego regulaminu.

Burmistrz może, owszem, wyznaczyć termin z 7-dniowym wyprzedzeniem i
            nawet wskazać porządek. Jednak jest pewien drobiazg - projekty
            uchwał powinny przejść odpowiednią i to całkiem logicznie w Statucie
            Miasta opisaną ścieżkę legislacyjną.

Nie przechodzą tej ścieżki (oczywiście nie wszystkie, ale te z
            różnych względów istotne) i są uchwalane dzięki przewadze rządzącej
            koalicji. Jak dotychczas nikt nie podważył jeszcze legalności tak
            podejmowanych uchwał, ale gdy to się stanie, to będzie z dużą szkodą
            dla miasta.
            • netgater Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 13:08
              Panie Radny,

Pan z racji funkcji powinien się zdecydowanie lepiej orientować co
              do funkcjonowania Rady. Tymczasem Pan nie wie, że posiedzenia Rady
              zwołuje Przewodniczący, a nie Burmistrz! (tak samo jak w Sejmie robi
              to Marszałek a nie Premier). Jako członek Komisji, mówi, że praca w
              Komisji jest źle organizowana (Burmistrz miał to zorganizować, czy
              członkowie Komisji?) W innym miejscu wyraża nadzieję, że budżet
              będzie opublikowany żeby mieszkańcy mogli go zobaczyć, podczas gdy
              od wielu lat jest on publikowany w lokalnej gazetce Co Słychać (dla
              Pana informacji: jest taka gazetka!) i żadna to nowość dla każdego
              kto trochę się interesuje miastem.

Czytając Pana naprawdę przestaję się dziwić tym, którzy biorą
              niektórych forumowiczów za radnych, skoro jak widać są tacy Radni,
              którzy wykazują się publicznie indolencją większą niż średnio
              zorientowany mieszkaniec. Ja rozumiem - wszystkiego można nie
              wiedzieć, nie znać trybu prac na budżetem i publicznie prosić o
              wyjaśnienia - ale przestaje się chcieć czytać Pana posty, jak się
              takie kwiatki w nich znajduje.
              • krzysztof.murawski Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 16:02
                Przewodniczący zwołuje, owszem, w normalnej rzeczywistości. Ale w
                Ząbkach posiedzenia są zwoływane zgodnie z p. 3, art. 20 Ustawy o
                samorządzie, zgodnie z którym "na wniosek wójta... przewodniczący
                zobowiązany jest zwołać sesję na dzień przypadający w ciągu 7 dni od
                dnia złożenia wniosku."

Są tam jeszcze inne wymogi, ale taki tryb zwoływania sesji
                obowiązuje w Ząbkach i jeśli przejrzy Pan wypowiedzi na tym forum
                sekretarza urzędu, to on właśnie to potwierdza - radni mogą sobie
                mówić co chcą, ale jeśli burmistrz chce mieć posiedzenie zwołane w
                ciągu 7 dni, to będzie je miał.

Dla wyjaśnienia - nie wnioskowałem o publikowanie budżetu, ale o
                publikowanie PROJEKTU budżetu, a to nie dokładnie to samo. Co
                więcej, w CS publikowany jest jedynie SKROT budżetu, a nie cały,
                szczegółowy budżet. Różnica między publikowaniem projektu, a
                publikowaniem budżetu jest taka, że do do pierwszego można zgłaszać
                uwagi i dyskutować, podczas gdy do uchwały budżetowej nie można
                zgłaszać uwag.

Czyba Pan o tym wie? Więc po co takie uwagi? Właśnie to mam na myśli
                mówiąc o argumentach ad personam i dążeniu do poniżenia rozmówcy
                zamiast argumentów rzeczowych służących rozwiązywaniu problemów.

Życzę miłej niedzieli,
                • monic18 Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 18:50
                  krzysztof.murawski napisał:

> Przewodniczący zwołuje, owszem, w normalnej rzeczywistości. Ale w
                  > Ząbkach posiedzenia są zwoływane zgodnie z p. 3, art. 20 Ustawy o
                  > samorządzie, zgodnie z którym "na wniosek wójta... przewodniczący
                  > zobowiązany jest zwołać sesję na dzień przypadający w ciągu 7 dni
                  od dnia złożenia wniosku."

Jak Pana platformerski kolega zrobił cyrk z sesji rady, to wszystko
                  jest dobrze, ale (jak sam Pan pisze) gdy burmistrz złoży zgodnie z
                  tym punktem czy artykułem, wniosek o zwołanie sesji i Przewodniczący
                  musi to zrobić, bo ustawa go do tego zobowiązuje - to jest już źle.

• tedglen Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 19:46
                    monic18 napisała:

> Jak Pana platformerski kolega zrobił cyrk z sesji rady, to
                    wszystko
                    > jest dobrze, ale (jak sam Pan pisze) gdy burmistrz złoży zgodnie z
                    > tym punktem czy artykułem, wniosek o zwołanie sesji i
                    Przewodniczący
                    > musi to zrobić, bo ustawa go do tego zobowiązuje - to jest już źle.

Monic18, czy uważasz, że zwoływanie sesji w ciągu 7 dni od dnia
                    złożenia wniosku przez Burmistrza jest dobrą praktyką? Co nam to
                    daje i dlaczego taka forma zwoływania sesji jest lepsza niż ustalony
                    z góry harmonogram na kilka miesięcy w przód?
                    • monic18 Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 21:04
                      tedglen napisał:
                      > Monic18, czy uważasz, że zwoływanie sesji w ciągu 7 dni od dnia
                      > złożenia wniosku przez Burmistrza jest dobrą praktyką? Co nam to
                      > daje i dlaczego taka forma zwoływania sesji jest lepsza niż
                      ustalony
                      > z góry harmonogram na kilka miesięcy w przód?

Z tego co napisał Murawski, póki co jest to obowiązujące w tym kraju
                      prawo. Burmistrz pisze wniosek o zwołanie sesji i za 7 dni ma być
                      sesja. Należy mu się jak psu buda.
                      Jeżeli dobrze pamiętam komentarze z tego forum, to Pan Ziemski
                      zaproponował jakiś harmonogram na przyszłość, żeby Platforma nie
                      mogła destrukcyjnie torpedować obrad.
                • netgater Re: sesje RM dla mieszkańców? 26.11.07, 10:27
                  Napisał Pan:
                  "Przewodniczący zwołuje, owszem, w normalnej rzeczywistości."

W Ząbkach jest nienormalna rzeczywistość?

"Ale w Ząbkach posiedzenia są zwoływane zgodnie z p. 3, art. 20 ".
                  Ten punkt nie jest żadnym wyjątkiem od reguły, tylko punktem wg
                  którego powołuje się w normalnym trybie posiedzenia rady w całej
                  Polsce! Tylko dlaczego przytacza jej fragment a nie całość?
                  "3. Na wniosek zarządu LUB CO NAJMNIEJ 1/4 USTAWOWEGO SKŁADU RADY
                  GMINY przewodniczący obowiązany jest zwołać sesję w ciągu 7 dni od
                  dnia złożenia wniosku."

Jeszcze raz napiszę - posiedzenia zwołuje Przewodniczący Rady a nie
                  Burmistrz, jak Pan uparcie twierdził. Natomiast Ustawa precyzuje,
                  że WNIOSEK o zwołanie sesji wnosi burmistrz, ewentualnie 1/4
                  radnych. Pan też może to zrobić z 5 innymi radnymi. Od momentu
                  takiego wniosku Przewodniczący MUSI zwołać sesję w przeciągu 7 dni.
                  Dlatego bez sensu jest spierać się czy to dobry zwyczaj, czy nie -
                  to precyzuje obowiązująca również w Ząbkach ustawa Sejmu RP.
                  Wymaganie od burmistrza żeby zgłaszał swoje wnioski z większym
                  wyprzedzeniem, albo wręcz rok naprzód jest zawężaniem praw które
                  przynależą burmistrzowi. Jakby się zgodził to byłby frajer.

Oczywiście możecie uchwalić z radnymi harmonogram posiedzeń rady z
                  dużym wyprzedzeniem, ale może się okazać, że akurat nie ma żadnych
                  projektów uchwał i nie ma nad czym obradować, bo zgodnie z ustawą
                  to nie Rada ustala burmistrzowi na kiedy ma dostarczyć swoje
                  projekty uchwał, tylko odwrotnie - rada ma obradować wtedy kiedy
                  burmistrz przygotuje projekt i da go Radzie pod obrady. To co Pan
                  pisze jest próbą odwrócenia ról. To wszystko jest w Ustawie na
                  którą się Pan powołuje.
                  • krzysztof.murawski Re: sesje RM dla mieszkańców? 26.11.07, 23:13
                    To już chyba trochę teoretyczna dyskusja?

Albo Pan nie rozumie, albo nie chce rozumieć o czym w ogóle mówimy.
                    Uprawnienia do zwoływania w trybie 7 dniowym ma nie nie tylko
                    Burmistrz, ale i inne podmioty - niech Pan sobie sam poczyta w
                    ustawie uprzejmie i zastanowi się co z tego wynika. Cytuję to, co
                    się odnosi do tematu naszej rozmowy i dlatego zostawiam kropki w
                    miejscu, gdzie opuszczam. Czy Pan czyta całą książkę telefoniczną po
                    kolei, żeby znaleźć jakiś numer? Ja staram się Panu wytłumaczyć
                    meritum, a Pan mnie, że jestem głupi. Oczywiście, że jestem, kto nie
                    jest?

Natomiast pracami rady kieruje przewodniczący, a jeśli nie ma
                    potrzeby jej zwoływania, to jej nie zwoła albo odwoła i kłopotu nie
                    będzie.

Ale przecież nawet jeżeli terminy są znane, to porządek obrad trzeba
                    ustalić wcześnie i prawidłowo zwołać posiedzenie w tym celu, aby
                    podjętge uchwały były ważne. Trzeba również przedłożyć projekty
                    uchwał w wymaganej formie itp. Te projekty muszą być opracowane i
                    przygotowane w odpowiednim trybie...

W Ząbkach nie stosowano w ogóle albo niemal w ogóle zwykłego trybu
                    pracy Rady, a tylko nadzwyczajny, przewidzinay na sytuacje awaryjne
                    i fakt, że zwracam na to uwagę ani nie wynika z tego, że jestem z
                    PO, ani z tego, że mydlę oczy, jestem głupi, zakłamany, fałszywy i
                    co tam jeszcze można całkowicie słusznie na mój temat miłego
                    powiedzieć, ale z tego, że rada w Ząbkach pracuje w permanentnym
                    trybie nadzwyczajnym, co wpływa na pogorszenie jej funkcjonowania i
                    wywołuje nadmiar emocji u wielu osób.

A to, że funkcjonuje w takim trybie jest albo przejawem manipulacji,
                    albo niedowładu organizacyjnego. Z dwojga złego ta pierwsza
                    możliwość jest lepsza niż druga, ponieważ niedowaład udziela się
                    zazwyczaj na innych polach i jeśli grupa trzymająca władzę nie może
                    sobie poradzić z jedną małą Radą, to tym bardziej z całkiem sporym
                    miastem.

To czywiście wszystko blednie wobec faktu, że jestem z PO, a więc
                    nie należy mi wierzyć.
                    • libromante Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 00:08
                      > Uprawnienia do zwoływania w trybie 7 dniowym ma nie nie tylko
                      > Burmistrz, ale i inne podmioty - niech Pan sobie sam poczyta w
                      > ustawie uprzejmie i zastanowi się co z tego wynika.

Jaka to ustawa i jaki artykuł to reguluje? Myślałem, że wcześniej była mowa o
                      statucie a nie ustawie.
                    • libromante Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 00:10
                      > Uprawnienia do zwoływania w trybie 7 dniowym ma nie nie tylko
                      > Burmistrz, ale i inne podmioty - niech Pan sobie sam poczyta w

Jakie to inne podmioty? Czy jako mieszkaniec mogę zwołać sesję rady bo mam do
                      niej sprawę?
                    • tedglen Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 09:27

> rada w Ząbkach pracuje w permanentnym
                      > trybie nadzwyczajnym, co wpływa na pogorszenie jej funkcjonowania
                      > i wywołuje nadmiar emocji u wielu osób.

Ciekawe co Pan napisał. Mam tutaj pytanie do osób, które pracują lub
                      pracowały w innych samorządach (np. Pan Świątkiewicz, Pan
                      Napiórkowski Radny z Zielonki) jak działa tam Rada Miasta. Czy jest
                      podobnie jak u nas, gdzie posiedzenia są zwoływane w ostatniej
                      chwili (w trybie "nadzwyczajnym", na wniosek Burmistrza) a materiały
                      są dostarczane Radnym w ostatniej chwili bez możliwości dogłębnego
                      zapoznania się przez nich z istotnymi sprawami?
                      • netgater Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 09:59
                        Wyżej przytaczałem punkt Ustawy, ale jeszcze raz wytłumaczę. 7 dni
                        to MAKSYMALNY termin (więcej nie można!) jaki ma przewodniczący na
                        zwołanie Rady po złożeniu wniosku o zwołanie sesji (przez
                        burmistrza lub 1/4 radnych). Dodatkowo na MINIMUM 7 dni przed
                        obradami trzeba dostarczyć projekty uchwał do biura rady. Cała
                        awantura poszła o to, że wprawdzie do Rady wpłynęły projekty w
                        wymaganym terminie, ale z biura rady nie dotarły do jednego
                        Radnego, bo go nie było akurat w domu (a maila nie uznał za
                        wiarygodne źródło).

Całe dyskusje nt. planowania z wyprzedzeniem posiedzeń Rady są
                        bezpodstawne, bo Ustawa samorządowa podaje precyzyjne terminy i
                        określa że to Rada się zbiera jak burmistrz złoży wniosek, a nie
                        odwrotnie - Rada sobie wybierze terminy, a burmistrz bedzie musiał
                        na 7 dni przed, przygotować projektu uchwał. To próba odwrócenia
                        ról. Jeśli już coś można zmienić, to tryb dostarczania dokumentów
                        Radnym, żeby nie było nieporozumień. Moim zdaniem forma
                        elektroniczna by wystarczyła, żyjemy w XXI wieku, po co Ci kurierzy
                        i tona papieru?
                        • krzysztof.murawski Re: sesje RM dla mieszkańców? 06.12.07, 18:15
                          Czytam sobie te historyczne dyskusje starając się zrozumieć kto
                          odpowiadał na co (nie zawsze mi to wychodzi), ale tu kilka słów
                          wyjaśnienia.

W ustawie nie jest pwoiedziane, że sesja nie może być zwołana z
                          większym wyprzedzeniem niż 7 dni. Art. 20.1. mówi jedynie, że sesje
                          zowłuje przewodniczący "w miarę potrzeby, nie rzadziej jednak niż
                          raz na kwartał". Można ją zwołać również z miesięcznym
                          wyprzedzeniem, jeśli tylko znany jest z takim wyprzedzeniem porządek
                          obrad. Na przykład tak można zwołać sesję budżetową.

Ale zwoływanie nie musi mieć charakteru tak uproszczonego. Można na
                          przykład ustalić, że sesja będzie zwołana w konkretnym terminie za
                          miesiąc. Następnie w ciągu miesiąca powstaje stopniowo jej porządek
                          i 7 dni (najpóźniej, ale może być i wcześniej) przed posiedzeniem
                          jest rada "zwoływana" czyli wydawane jest odpowiednie obwieszczenie.

To jest w gruncie rzeczy raczej proste i może być łatwe. Inny
                          wariant to taki, że radę się zwołuje "z zaskoczenia" raz co 2
                          miesiące, raz co 2 tygodnie.

Ale obyczaj z Zielonki wart jest propagowania i pozwolę
                          sobie "przenieść" go do swojego Blogu, jeśli mi autor nie zabroni.
                          • piorek Re: sesje RM dla mieszkańców? 07.12.07, 07:37
                            Nie zabroni :)
                            • krzysztof.murawski Re: sesje RM dla mieszkańców? 07.12.07, 08:59
                              Piorkowi dziękuję i dodam jeszcze, że sesja budżetowa w Ząbkach jest
                              tak właśnie zwołana - na 20 grudnia 2007. Zapraszam wszystkich
                              zainteresowanych mimo że to tuż przed Swiątami Bożego Narodzenia.

Przy tym warto dodać interesującą ciekawostkę. W listopadzie radni
                              PO zgłosili swoje propozycje do budżetu i dostali na to niezbyt miłą
                              odpowiedź od sekretarza, że jest już za późno i trzeba pilnować
                              terminów i może ewentualnie coś zmienić w trakcie uchwdalania
                              budżetu. Można o tym poczytać na tym forum.

Gdy natomiast w grudniu radni PiS zgłosili swoje propozycje zmian do
                              budżetu dostali laurkę i wiadomość od pana Mickiewicza, że on już te
                              propozycje zaakceptował.

Dla mnie jest to przede wszystkim kwestia smaku - tylko smaku.
                              Dlatego Herbert będzie zawsze moim ulubionym Autorem.

A dodam jeszcze, że przeczytałem budżet uważnie i nadal będę szukać,
                              ale tych 25.000 dla biblioteki na zakup książek nigdzie nie
                              znalazłem. Będę wdzięczny, jeśli mi pan sekretarz pokaże gdzie one
                              są schowane w budżecie, bo muszą być zainste schowane głęboko.
                              • tedglen Re: sesje RM dla mieszkańców? 07.12.07, 10:44

> Piorkowi dziękuję

Może nie wszyscy wiedzą - Piorek jako zielonkowski Radny wystąpił z
                                ciekawą inicjatywą, mianowicie dał możliwość zgłaszania problemów
                                przez gadu-gadu w bezpośredniej rozmowie z Radnym.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=148&w=56718963&a=56718963

Może by tak i u nas?
                      • piorek Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 14:21
                        Rada w Zielonce zbiera się na posiedzeniu raz w miesiącu. Termin kolejnego
                        posiedzenia zarządza Przewodniczący Rady Miasta i ogłasza pod koniec każdej
                        sesji. Z reguły jest to ostatni poniedziałek miesiąca, ale np w grudniu robimy
                        wyjątek i sesja będzie przed Świętami BN. Dodatkowo, do każdego miesiąca są
                        przyporządkowane niektóre stałe tematy, np w listopadzie Rada zajmuje się
                        monitoringiem programu rewitalizacji czy wieloletniego programu inwestycji, we
                        wrześniu podsumowuje zorganizowanie wypoczynku dla dzieci itp.

Materiały (projekty uchwał) dostarczane są na komisje, których posiedzenia
                        odbywają się w tygodniu poprzedzającym sesję. Mamy w Zielonce 4 komisje, w
                        każdej jest 8 osób, co oznacza, że arytmetyczna większość (w 15 osobowej radzie)
                        każdy temat zdąży omówić i "przedyskutować" już na komisjach, więc głosowanie na
                        sesji to w 80% formalność - potwierdzenie stanowisk komisji.

Radni opłacani są ryczałtem za udział w komisjach, tak więc mnożenie posiedzeń
                        komisji nie przynosi dodatkowego wynagrodzenia. Sprawia to, że komisje nie
                        zbierają się "za dietę" gdy nie ma nic do roboty, tylko wówczas, gdy trzeba
                        solidnie popracować.

Radni otrzymują materiały na płytach CD oraz pocztą elektroniczną. Każdy z
                        radnych dostał w użyczenie na 4 lata taniego laptopa, więc się nie wymiga.

Pozdrawiam z Zielonki!
                        • robert_swiatkiewicz Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 15:20

> Radni otrzymują materiały na płytach CD oraz pocztą elektroniczną. Każdy z
                          > radnych dostał w użyczenie na 4 lata taniego laptopa, więc się nie wymiga.

No proszę. Jednak bez papierów można. Pamiętam jak zaproponowałem w ubiegłym
                          roku, jeszcze przed wyborami, temat zakupu laptopów na potrzeby pracy w Radzie
                          Miasta. Oględnie mówiąc zostałem za to skrytykowany.
                          A jednak w wielu gminach w tym w Zielonce taki system przesyłania informacji z
                          powodzeniem funkcjonuje.
                          Pierwszy test będzie ze Strategią Rozwoju Miasta, która zostanie rozesłana
                          radnym wyłącznie w formie elektronicznej i CD-ROMie.
                    • netgater Re: sesje RM dla mieszkańców? 27.11.07, 09:45
                      > To czywiście wszystko blednie wobec faktu, że jestem z PO, a więc
                      > nie należy mi wierzyć.

Mi, jako osobie która w ostatnich wyborach głosowała za PO, nie
                      musi Pan takich rzeczy mówić. Przepraszam jeśli odebrał Pan moje
                      posty jako atak osobisty, po prostu wkurza mnie powtarzanie
                      błędnych tez dotyczących prawa przez radnego który powinien je
                      lepiej znać ode mnie. I jego przynależność nie ma dla mnie
                      znaczenia.

Niestety, ale co do przedmiotu dyskusji nadal się z Panem nie
                      zgadzam. Wykazałem Panu, że to nie burmistrz zwołuje posiedzenia,
                      ale Pan to teraz przemilcza. Mówiłem, że art.20 ptk.3 Ustawy
                      dotyczy zwykłego zwoływania Rady i taki i tylko taki jest od lat
                      wykorzystywany u nas (wyjątkiem jest pierwsze posiedzenie, które
                      zwołuje poprzedni przewodniczący, albo wojewódzki komisarz
                      wyborczy - TO są wyjątki). Jeśli Pan to kwestionuje, to niech Pan
                      poda jaki jest "zwykły" tryb zwoływania sesji, bo dotąd słowa
                      o "nadzwyczajnym" trybie pracy Rady nie są poparte przez Pana
                      żadnymi faktami.

> porządek obrad trzeba
                      > ustalić wcześnie i prawidłowo zwołać posiedzenie w tym celu, aby
                      > podjętge uchwały były ważne

To wszystko jest w ptk.5 tego artykułu - nikt chyba tego nie
                      kwestionuje że terminy te powinny być zachowane. Zmiany porządku
                      obrad też są regulowane w art.20.
              • tedglen Re: sesje RM dla mieszkańców? 25.11.07, 19:51
                netgater napisał:

> W innym miejscu wyraża nadzieję, że budżet
                > będzie opublikowany żeby mieszkańcy mogli go zobaczyć, podczas gdy
                > od wielu lat jest on publikowany w lokalnej gazetce Co Słychać

Nie chodzi o budżet, chodzi o *projekt* budżetu. Chciałbym mieć
                możliwość jako mieszkaniec przeanalizować założenia do budżetu,
                zgłosić swoje uwagi, propozycje - niestety nie mam takiej możliwości
                (jak na razie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka