jok5 02.01.09, 19:47 Czy u kogoś z Was pojawił się grzyb na ścianie interesyje mnie blok B1.? Bo u mnie się pojawił i się powiększa, mam mieszkanie bez balkonu więc nie wiem czemu mi ta wigoć wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sdarp Re: Grzyb w B1 02.01.09, 23:00 jok5 napisała: > Czy u kogoś z Was pojawił się grzyb na ścianie interesyje mnie blok > B1.? Bo u mnie się pojawił i się powiększa, mam mieszkanie bez > balkonu więc nie wiem czemu mi ta wigoć wyszła. U mnie nic nie widać. Gdzie grzyb wyszedł ? Jakie pomieszczenie, które piętro ? Odpowiedz Link Zgłoś
jok5 Re: Grzyb w B1 03.01.09, 09:19 W dużym pokoju w rogu na dole, mieszkam na 3 piętrze w lato widziałam jak uszczelniali złacze ścian na zewnątrz. To by mi pasowało , że to właśnie z tej strony. Co mam robić?? Czy to moja wina ?? Odpowiedz Link Zgłoś
sdarp Re: Grzyb w B1 03.01.09, 14:29 jok5 napisała: > W dużym pokoju w rogu na dole, mieszkam na 3 piętrze w lato > widziałam jak uszczelniali złacze ścian na zewnątrz. To by mi > pasowało , że to właśnie z tej strony. Co mam robić?? Czy to moja > wina ?? ciężko wyrokować o przyczynie. wnioskuje że problem tyczy ściany zewnętrznej. Można się przyjrzeć na zewnątrz, czy nie widać w tym miejscu zacieków lub sopli może to jakaś nieszczelna rynna ? 3 pięto więc kwestia nieszczelności dachu raczej odpada. Może jakaś nieszcelność w instalacji CO, co powinno być widać w spadającym ciśnieniu w instalacji ? Największym źródłem wilgoci w mieszkaniu jest kuchnia, potem łazienka, różne nawilżacze oraz ludzie i zwierzęta domowe które z każdym wydechem oprócz CO2 uwalniają też troche pary wodnej. Dlatego ważna jest odpowiednia wymiana powietrza. Sporo wilgoci produkuje także piec CO/CWU, ale tutaj wszystko powinno odrazu trafiać do komina. Pierwszą rzeczą jaką bym radził zrobić to przyjrzeć się jak funkcjonuje wentylacja w mieszkaniu. Czy nie zostały pozatykane kratki wentylacyjne w łazience i kuchni oraz nawiewy w łazience. Czy drzwi do łazienki mają otwory wentylacyjne. kanały wentylacyjne są tylko w łazience i kuchni więc do tych pomieszczeń powinno móc odpływać powietrze z pokojów. Kolejny problem wietrzenie. od kiedy wprowadzono szczelne okna w budownictwie - funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej stało się wysoce problematyczne. wentylacja niczego nie wyciągnie jeśli nie będzie nawiewu. rozwiązaniem optymalnym są nawiewniki naokienne ale takich nie zamontowano przy budowie domu, a montaż samodzielny pewnie skończy się pewnie utratą gwarancji na okna. nawiewniki występują w dwóch wersjach - sterowane manualnie lub higrosterowane - czyli otwierają się dopiero jak wilgotność pomieszczenia przekracza pewien poziom. Jest też prostrze rozwiązanie - tj rozszelnienie okien. np. gdy ustawimy klamke okna rozwierno uchylnego w połowie drogi między tymi dwoma pozycjami. Niestety wietrzenie zawsze wiąże się ze stratami ciepła. Można zrobić eksperyment ze świeczką lub zapalniczką zbliżoną do kratki wentylacyjnej w sytuacji gdy wszystkie okna są szczelne i gdy są rozszczelnione po odchyleniu płomienia widać czy wentylacja pracuje. dobrze to widać również na dymie z kopcącej się świeczki lub dymie papierosowym. można też spróbować przyłożyć do kratki kartkę papieru - jak nie odpadnie pod swoim ciężarem - znaczy to że wentylacja pracuje dobrze i wyciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
wafe82 Re: Grzyb w B1 27.02.09, 23:29 mieszkam na I piętrze i z pleśnią borykam się już po raz drugi. Pierwszy raz pojawiła się w marcu 2008 następnie w paźdierniku. Mam już dwa ogniska pleśni w pokoju, jedno przy podłodze drugie przy suficie w miejscach, gdzie wpuszczone są te debilne nawiewy z elewacji. Nie ma to nic wspólnego z balkonem. Odpowiedz Link Zgłoś