Dodaj do ulubionych

Ślub w kaplicy na Powstańców

25.06.09, 17:42
czy ktos z Was orientuje sie czy w kaplicy przy Powstańców udzielają
ślubów???????
Obserwuj wątek
    • zabki.pawel Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 18:04
      oczywiście
    • aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 18:23
      Jasne,że tak;-)My mieliśmy w tą sobotę;-))Dodam tylko,że każdemu się
      bardzo podobał sposób w jaki prowadził mszę Proboszcz;-)))
      • samplers Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 19:45
        no to dobrze , będę miał tylko pare metrów z domku do ślubnego ołtarza ;)
      • mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 21:18
        super Aurelia wlasnie takiej osoby szukałam;))))
        napisz prosze jak rozmowa z ksiedzem przed slubem wygladala co
        musieliscie dostarczyc jakie dokumenty....???my nie jestesmy z tej
        parafii mieszkamy w Ząbkach od niedawna wiec pewnie papierków trzeba
        wiecej zalatwic;(....nie chce brac slubu w swojej parafii bo zalezy
        mi wlasnie na kameralnym slubie w malej kaplicy....
        a i jeszcze jedno my chcemy slub w piatek niestety 2010 juz jest
        caly zajety jezeli chodzi o sale i tylko piatki nam
        zostaly....myslicie ze nie bedzie problemu....rozne opinie slyszalam
        a proboszcza jeszcze nie znam w tej parafii....
        • eldaw120 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 22:09
          O ile znam naszego proboszcza to ślub w PIĄTEK jest niemożliwy .
          • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 23:14
            mogę się założyć, że za pewną opłatą ksiądz bardzo chętnie udzieli ślubu w
            piątek...zresztą, nie byłoby to pierwsze odstępstwo od zasad...
            • eldaw120 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:20
              ranoma napisał:

> mogę się założyć, że za pewną opłatą ksiądz bardzo chętnie udzieli
              ślubu w
              > piątek...zresztą, nie byłoby to pierwsze odstępstwo od zasad

Myślę ,że w tym przypadku ( ślub w piątek )przegrałabyś ten zakład.
              Ciągle wierzę w to ,że nie wszystko da się załatwić za pieniądze.
              • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:28
                u tego księdza? może nie wszystko ale ślub w piątek nie powinien być
                problemem...w poprzednim wątku o kościele na powstańców był ciekawy wpis
                kobiety, która chciała ochrzcić dziecko nie będąc w związku małżeńskim- ksiądz
                nie ochrzcił...dokładnie z taką samą prośbą przyszła jej sąsiadka, oprócz swojej
                prośby miała jeszcze małą sumkę i ksiądz jakoś nie widział problemu
                też bym chciała wierzyć że ten człowiek księdzem jest w powołania i nie chodzi
                tylko o kasę, ale ile razy jestem w kościele tym moja wiara w to się zmniejsza:(
                • marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:41
                  ranoma napisał:

> u tego księdza? może nie wszystko ale ślub w piątek nie powinien
                  być
                  > problemem...w poprzednim wątku o kościele na powstańców był
                  ciekawy wpis
                  > kobiety, która chciała ochrzcić dziecko nie będąc w związku
                  małżeńskim- ksiądz
                  > nie ochrzcił...dokładnie z taką samą prośbą przyszła jej sąsiadka,
                  oprócz swoje
                  > j
                  > prośby miała jeszcze małą sumkę i ksiądz jakoś nie widział problemu
                  >

Witam, sytuacja sytuacji nie równa - można nie byc w związku
                  małzeńskim z różnych powodów. Inna jest sytuacja gdy ktos może (tzn.
                  nie ma formalnych przeszkód), a nie chce, inna gdy nie jest, bo nie
                  może (np. jest po rzwodzie). Nie znamy szczegółów, które moim
                  zdaniem w tej sytuacji są bardzo istotne. Na zewnątrz rzeczywiście
                  wygląda to na zupełnie jednakowe przypadki, a podchodząc z
                  odpowiednim założeniem ("za pieniądze da się ałatwić wszystko")
                  buduje się i rogłasza teorie, które z rzeczywistością niewiele mają
                  wspólnego...
                  • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 12:41
                    moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o chrzest dziecka to
                    się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji czy w ogóle
                    bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz
                    • marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:13
                      ranoma napisał:

> moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o
                      chrzest dziecka t
                      > o
                      > się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji
                      czy w ogóle
                      > bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz

To znaczy Ty uwazasz za normalnego takiego, który tak mówi.. No cóż
                      sa różne normy...
                      • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:26
                        właśnie...
                      • krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:30
                        marzi7373 napisała:

> ranoma napisał:
                        >
                        > > moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o
                        > chrzest dziecka t
                        > > o
                        > > się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji
                        > czy w ogóle
                        > > bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz
                        >
                        > To znaczy Ty uwazasz za normalnego takiego, który tak mówi.. No cóż
                        > sa różne normy...

A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten temat mówi prawo kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi udzielać ksiądz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby poinformować parafię o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę.
                        • corrida_pl Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:36
                          Z tego co wiem, nie ma żadnych przeszkód żeby ochrzcić dziecko.

Wszystko to wymysły księży, którzy chcą być mądrzejsi od radia i bardziej
                          papiescy od Papieża - jakże to typowe w naszym kraju

ekai.pl/wydarzenia/raport/x16402/czy-mozna-odmowic-chrztu-dziecka/?print=1
                          • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:41
                            mi kiedyś zaprzyjaźniony ksiądz powiedział, że ksiądz nie ma prawa odmówić
                            chrztu dziecka jeśli rodzice o to proszą...
                            co innego ślub- wtedy się bierze pod uwagę czy przyszli małżonkowie nie są
                            spokrewnieni, czy nie pozostają w innych związkach itd...
                        • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:38
                          z tego co kojarzę to chrztu może udzielić osoba świecka jeśli jest zagrożenie
                          życia i potem idzie się do księdza i zwyczajnie o tym informuje...tak zrobili
                          rodzice mojej znajomej...tylko... ksiądz chyba im nie uwierzył i jeszcze po nich
                          poprawił:)
                          • krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:02
                            ranoma napisał:

> z tego co kojarzę to chrztu może udzielić osoba świecka jeśli jest zagrożenie
                            > życia i potem idzie się do księdza i zwyczajnie o tym informuje...tak zrobili
                            > rodzice mojej znajomej...tylko... ksiądz chyba im nie uwierzył i jeszcze po nic
                            > h
                            > poprawił:)

Ksiądz powinien mieć chyba więcej zaufania do ludzi?
                        • marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:15
                          krzysp11 napisał:

>
                          > A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten
                          temat mówi prawo
                          > kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi
                          udzielać ksią
                          > dz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby
                          poinformować parafi
                          > ę o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę.

W czasie Sakramentu Chrztu Św. rodzice i chrzestni zobowiązują się
                          m.in. do wychowania dziecka w wierze Kościoła katolickiego. Jaki
                          zatem przykład daja dziecku rodzice, którzy zyją bez ślubu
                          kościelnego, choć nie ma przeszkód Poza chęcią) by taki slub zawarli?
                          • krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:35
                            marzi7373 napisała:

> krzysp11 napisał:
                            >
                            > >
                            > > A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten
                            > temat mówi prawo
                            > > kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi
                            > udzielać ksią
                            > > dz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby
                            > poinformować parafi
                            > > ę o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę.
                            >
                            > W czasie Sakramentu Chrztu Św. rodzice i chrzestni zobowiązują się
                            > m.in. do wychowania dziecka w wierze Kościoła katolickiego. Jaki
                            > zatem przykład daja dziecku rodzice, którzy zyją bez ślubu
                            > kościelnego, choć nie ma przeszkód Poza chęcią) by taki slub zawarli?

Zgadzam się, że to nie najlepszy przykład, ale czy to jest wystarczający powód
                            do nie udzielenia chrztu dziecku? Czy dziecko przez to ma być wykluczone ze
                            wspólnoty? Znam dzieci z takich rodzin, które od najmłodszych lat są wspaniałymi
                            osobami i gorliwymi katolikami.
        • aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 09:14
          Wiesz,najlepiej sie dowiedzieć u ksiedza kiedy i jakie dokumenty
          musicie dostarczyć.Np.od Nas nie wymagal zaswiadczenia o odbyciu
          nauk przedmałżeńskich;-))Ale to najlepiej u źrodeł się wypytać;-)
          Naprawde wszystkie sale są już zarezerwowane z 2010roku?A w Ząbkach
          się pytaliście?My akurat robiliśmy przyjęcie w mieszkaniu,także
          lokal był z głowy;-)
          A co do piątku-bardzo wątpię,ksiądz podchodzi bardzo służbowo do
          tych spraw,Mojemu Mężowi nie pozwolił być chrzestnym swojego
          bratanka w kwietniu,za to dla innego księdza nie było problemu...
          • mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:26
            Co do lokalu to moze nie wszystkie sa zajete w sobote ale jezeli
            chcemy zrobic maly slub na ok 70-80 osób to w sobote musze zaplacic
            za 100 osób!!!!!raczej na taki wydatek mnie nie stac....sali szukam
            w zabkach albo Magnolia albo Quatro i z tego co wiem tam male wesela
            tylko mozliwe sa w piatki;( myslalm ze ksiadz jest
            ugodowy...przeciez moze dac dyspense no ale skoro beda problemy to
            raczej bede musiala udac sie do swojej parafii w Wołominie....
            • anka.k76 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 17:43
              Co do piątku, to może wybierzcie taki piątek, w który wypada jakoą uroczystość,
              wtedy nie ma postu i nie powinno być problemu.
              • pawel_dolcan Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 17:47
                Ludzie... Ogarnijcie sie... Temat watku jest taki, a Wy pier... na
                inny temat.. ;-)
              • bonel Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 29.06.09, 20:46
                W piątek? Bez szans. No, że chyba chodzi tylko o sam sakrament ślubu bez
                uroczystości weselnych. Może dlatego jedni księża udzielają niektórym ślubu.
                Zwykła niedziela jest symbolem Wielkiej Niedzieli. Tak samo zwykły piątek jest
                symbolem Wielkiego Piątku. Podejrzewam, że ksiądz mocno się zdziwi że ktoś nie
                rozumie jego argumentów a chce ślubu. A swoją drogą upewnijcie się co do reakcji
                zaproszonych starszych osób na zaproszenie na ślub w piątek.
                • anka.k76 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 29.06.09, 22:21
                  A swoją drogą upewnijcie się co do reakcj
                  > i
                  > zaproszonych starszych osób na zaproszenie na ślub w piątek.
                  Mam ciut ponad 40, dziękuję za zaliczenie do starszych osób.
                  Pozdrawiam.
    • mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 21:06
      nie rozumiem tylko jednej rzeczy czemu niektórzy Ksieza daja bez problemu slub w piatek a inni robia problem....mam rozumiec ze Ci co daja slub w piatek popelniaja grzech???chyba zadam to pytanie naszemu proboszczowi jak zagoszcze u niego a jego odp bedzie negatywna....
      • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 21:12
        w Polsce przyjęło się, że ślub daje się w sobotę... w sumie, to tak jest chyba
        tylko w Polsce...ten kto daje ślub w piątek nie popełnia żadnego grzechu...
        spróbujcie powiedzieć mu, że chcecie mieć wesele a niestety na ten rok wszystkie
        sale w soboty są już zajęte...
        • mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 22:18
          oczywiscie ze wszystko postaram mu sie wytlumaczyc zobaczymy jaka
          bedzie reakcja....na razie staram sie myslec pozytywnie
          • ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 22:20
            trzymam kciuki:) daj znać co powiedział...
          • aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 30.06.09, 21:39
            Ja też czekam z zaciekawieniem na decyzję księdza Proboszczcza...
            • mm8502 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 14.09.09, 14:25
              a ja mam pytanie odnośnie samej organizacji ślubu w kaplicy: czy proboszcz
              pozwala na własną dekorację kaplicy oraz własną oprawę muzyczną? i może ktoś
              również odpowie mi na nurtujące mnie już od dawna pytania: czemu proboszcz nie
              wychodzi po młodych oraz czemu nie rozkłada czerwonego dywanu? może to błahe
              sprawy ale jednak nurtujące mnie. dziękuję za odpowiedź jeśli ktoś będzie wiedział:)
              • bighit Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 14.09.09, 14:32
                Myślę, że o takie rzeczy należy zapytać bezpośrednio księdza. To są - o ile się
                orientuję - sprawy zwyczajowe i umowne, więc najlepiej je poruszyć omawiając
                wszystkie kwestie technicznej strony przygotowań do ślubu. Sądzę, że z dekoracją
                nie powinno być problemu zaś kwestia oprawy muzycznej też jest zapewne do
                załatwienia.
                • agusiadab Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 16.09.09, 14:01
                  Można się dogadać tylko cena jest ważna. A co do piątku ojjj no no
                  nie wiem czy przejdzie. Rodzicom w zeszłym roku szkolnym zwrócił
                  uwagę że bal dla dzieci niepotrzebnie odbył się w piątek bo to dzień
                  śmierci P. Jezusa. Przypominam że to bal przebierańców dla dzieci ze
                  szkoły podstawowej. AAA wesele no nie wiem????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka