mania03061981 25.06.09, 17:42 czy ktos z Was orientuje sie czy w kaplicy przy Powstańców udzielają ślubów??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 18:23 Jasne,że tak;-)My mieliśmy w tą sobotę;-))Dodam tylko,że każdemu się bardzo podobał sposób w jaki prowadził mszę Proboszcz;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
samplers Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 19:45 no to dobrze , będę miał tylko pare metrów z domku do ślubnego ołtarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 21:18 super Aurelia wlasnie takiej osoby szukałam;)))) napisz prosze jak rozmowa z ksiedzem przed slubem wygladala co musieliscie dostarczyc jakie dokumenty....???my nie jestesmy z tej parafii mieszkamy w Ząbkach od niedawna wiec pewnie papierków trzeba wiecej zalatwic;(....nie chce brac slubu w swojej parafii bo zalezy mi wlasnie na kameralnym slubie w malej kaplicy.... a i jeszcze jedno my chcemy slub w piatek niestety 2010 juz jest caly zajety jezeli chodzi o sale i tylko piatki nam zostaly....myslicie ze nie bedzie problemu....rozne opinie slyszalam a proboszcza jeszcze nie znam w tej parafii.... Odpowiedz Link Zgłoś
eldaw120 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 22:09 O ile znam naszego proboszcza to ślub w PIĄTEK jest niemożliwy . Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 25.06.09, 23:14 mogę się założyć, że za pewną opłatą ksiądz bardzo chętnie udzieli ślubu w piątek...zresztą, nie byłoby to pierwsze odstępstwo od zasad... Odpowiedz Link Zgłoś
eldaw120 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:20 ranoma napisał: > mogę się założyć, że za pewną opłatą ksiądz bardzo chętnie udzieli ślubu w > piątek...zresztą, nie byłoby to pierwsze odstępstwo od zasad Myślę ,że w tym przypadku ( ślub w piątek )przegrałabyś ten zakład. Ciągle wierzę w to ,że nie wszystko da się załatwić za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:28 u tego księdza? może nie wszystko ale ślub w piątek nie powinien być problemem...w poprzednim wątku o kościele na powstańców był ciekawy wpis kobiety, która chciała ochrzcić dziecko nie będąc w związku małżeńskim- ksiądz nie ochrzcił...dokładnie z taką samą prośbą przyszła jej sąsiadka, oprócz swojej prośby miała jeszcze małą sumkę i ksiądz jakoś nie widział problemu też bym chciała wierzyć że ten człowiek księdzem jest w powołania i nie chodzi tylko o kasę, ale ile razy jestem w kościele tym moja wiara w to się zmniejsza:( Odpowiedz Link Zgłoś
marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 11:41 ranoma napisał: > u tego księdza? może nie wszystko ale ślub w piątek nie powinien być > problemem...w poprzednim wątku o kościele na powstańców był ciekawy wpis > kobiety, która chciała ochrzcić dziecko nie będąc w związku małżeńskim- ksiądz > nie ochrzcił...dokładnie z taką samą prośbą przyszła jej sąsiadka, oprócz swoje > j > prośby miała jeszcze małą sumkę i ksiądz jakoś nie widział problemu > Witam, sytuacja sytuacji nie równa - można nie byc w związku małzeńskim z różnych powodów. Inna jest sytuacja gdy ktos może (tzn. nie ma formalnych przeszkód), a nie chce, inna gdy nie jest, bo nie może (np. jest po rzwodzie). Nie znamy szczegółów, które moim zdaniem w tej sytuacji są bardzo istotne. Na zewnątrz rzeczywiście wygląda to na zupełnie jednakowe przypadki, a podchodząc z odpowiednim założeniem ("za pieniądze da się ałatwić wszystko") buduje się i rogłasza teorie, które z rzeczywistością niewiele mają wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 12:41 moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o chrzest dziecka to się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji czy w ogóle bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz Odpowiedz Link Zgłoś
marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:13 ranoma napisał: > moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o chrzest dziecka t > o > się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji czy w ogóle > bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz To znaczy Ty uwazasz za normalnego takiego, który tak mówi.. No cóż sa różne normy... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:30 marzi7373 napisała: > ranoma napisał: > > > moim zdaniem te sytuacje są jednakowe- skoro rodzice proszą o > chrzest dziecka t > > o > > się im nie odmawia- czy są po rozwodzie czy przed, czy w separacji > czy w ogóle > > bez małżeństwa...a przynajmniej tak mówi każdy normalny ksiądz > > To znaczy Ty uwazasz za normalnego takiego, który tak mówi.. No cóż > sa różne normy... A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten temat mówi prawo kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi udzielać ksiądz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby poinformować parafię o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:36 Z tego co wiem, nie ma żadnych przeszkód żeby ochrzcić dziecko. Wszystko to wymysły księży, którzy chcą być mądrzejsi od radia i bardziej papiescy od Papieża - jakże to typowe w naszym kraju ekai.pl/wydarzenia/raport/x16402/czy-mozna-odmowic-chrztu-dziecka/?print=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:41 mi kiedyś zaprzyjaźniony ksiądz powiedział, że ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu dziecka jeśli rodzice o to proszą... co innego ślub- wtedy się bierze pod uwagę czy przyszli małżonkowie nie są spokrewnieni, czy nie pozostają w innych związkach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 14:38 z tego co kojarzę to chrztu może udzielić osoba świecka jeśli jest zagrożenie życia i potem idzie się do księdza i zwyczajnie o tym informuje...tak zrobili rodzice mojej znajomej...tylko... ksiądz chyba im nie uwierzył i jeszcze po nich poprawił:) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:02 ranoma napisał: > z tego co kojarzę to chrztu może udzielić osoba świecka jeśli jest zagrożenie > życia i potem idzie się do księdza i zwyczajnie o tym informuje...tak zrobili > rodzice mojej znajomej...tylko... ksiądz chyba im nie uwierzył i jeszcze po nic > h > poprawił:) Ksiądz powinien mieć chyba więcej zaufania do ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marzi7373 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:15 krzysp11 napisał: > > A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten temat mówi prawo > kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi udzielać ksią > dz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby poinformować parafi > ę o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę. W czasie Sakramentu Chrztu Św. rodzice i chrzestni zobowiązują się m.in. do wychowania dziecka w wierze Kościoła katolickiego. Jaki zatem przykład daja dziecku rodzice, którzy zyją bez ślubu kościelnego, choć nie ma przeszkód Poza chęcią) by taki slub zawarli? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp11 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:35 marzi7373 napisała: > krzysp11 napisał: > > > > > A jakie mogą być przeszkody, żeby ochrzcić dziecko? Co na ten > temat mówi prawo > > kanoniczne? Wydaje mi się, że tego sakramentu nie koniecznie musi > udzielać ksią > > dz. Jakie są w takim przypadku ewentualne formalności, żeby > poinformować parafi > > ę o udzielonym sakramencie? Chyba, że się mylę. > > W czasie Sakramentu Chrztu Św. rodzice i chrzestni zobowiązują się > m.in. do wychowania dziecka w wierze Kościoła katolickiego. Jaki > zatem przykład daja dziecku rodzice, którzy zyją bez ślubu > kościelnego, choć nie ma przeszkód Poza chęcią) by taki slub zawarli? Zgadzam się, że to nie najlepszy przykład, ale czy to jest wystarczający powód do nie udzielenia chrztu dziecku? Czy dziecko przez to ma być wykluczone ze wspólnoty? Znam dzieci z takich rodzin, które od najmłodszych lat są wspaniałymi osobami i gorliwymi katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 09:14 Wiesz,najlepiej sie dowiedzieć u ksiedza kiedy i jakie dokumenty musicie dostarczyć.Np.od Nas nie wymagal zaswiadczenia o odbyciu nauk przedmałżeńskich;-))Ale to najlepiej u źrodeł się wypytać;-) Naprawde wszystkie sale są już zarezerwowane z 2010roku?A w Ząbkach się pytaliście?My akurat robiliśmy przyjęcie w mieszkaniu,także lokal był z głowy;-) A co do piątku-bardzo wątpię,ksiądz podchodzi bardzo służbowo do tych spraw,Mojemu Mężowi nie pozwolił być chrzestnym swojego bratanka w kwietniu,za to dla innego księdza nie było problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 15:26 Co do lokalu to moze nie wszystkie sa zajete w sobote ale jezeli chcemy zrobic maly slub na ok 70-80 osób to w sobote musze zaplacic za 100 osób!!!!!raczej na taki wydatek mnie nie stac....sali szukam w zabkach albo Magnolia albo Quatro i z tego co wiem tam male wesela tylko mozliwe sa w piatki;( myslalm ze ksiadz jest ugodowy...przeciez moze dac dyspense no ale skoro beda problemy to raczej bede musiala udac sie do swojej parafii w Wołominie.... Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 17:43 Co do piątku, to może wybierzcie taki piątek, w który wypada jakoą uroczystość, wtedy nie ma postu i nie powinno być problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_dolcan Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 17:47 Ludzie... Ogarnijcie sie... Temat watku jest taki, a Wy pier... na inny temat.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonel Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 29.06.09, 20:46 W piątek? Bez szans. No, że chyba chodzi tylko o sam sakrament ślubu bez uroczystości weselnych. Może dlatego jedni księża udzielają niektórym ślubu. Zwykła niedziela jest symbolem Wielkiej Niedzieli. Tak samo zwykły piątek jest symbolem Wielkiego Piątku. Podejrzewam, że ksiądz mocno się zdziwi że ktoś nie rozumie jego argumentów a chce ślubu. A swoją drogą upewnijcie się co do reakcji zaproszonych starszych osób na zaproszenie na ślub w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 29.06.09, 22:21 A swoją drogą upewnijcie się co do reakcj > i > zaproszonych starszych osób na zaproszenie na ślub w piątek. Mam ciut ponad 40, dziękuję za zaliczenie do starszych osób. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 21:06 nie rozumiem tylko jednej rzeczy czemu niektórzy Ksieza daja bez problemu slub w piatek a inni robia problem....mam rozumiec ze Ci co daja slub w piatek popelniaja grzech???chyba zadam to pytanie naszemu proboszczowi jak zagoszcze u niego a jego odp bedzie negatywna.... Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 21:12 w Polsce przyjęło się, że ślub daje się w sobotę... w sumie, to tak jest chyba tylko w Polsce...ten kto daje ślub w piątek nie popełnia żadnego grzechu... spróbujcie powiedzieć mu, że chcecie mieć wesele a niestety na ten rok wszystkie sale w soboty są już zajęte... Odpowiedz Link Zgłoś
mania03061981 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 22:18 oczywiscie ze wszystko postaram mu sie wytlumaczyc zobaczymy jaka bedzie reakcja....na razie staram sie myslec pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
ranoma Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 26.06.09, 22:20 trzymam kciuki:) daj znać co powiedział... Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_83 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 30.06.09, 21:39 Ja też czekam z zaciekawieniem na decyzję księdza Proboszczcza... Odpowiedz Link Zgłoś
mm8502 Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 14.09.09, 14:25 a ja mam pytanie odnośnie samej organizacji ślubu w kaplicy: czy proboszcz pozwala na własną dekorację kaplicy oraz własną oprawę muzyczną? i może ktoś również odpowie mi na nurtujące mnie już od dawna pytania: czemu proboszcz nie wychodzi po młodych oraz czemu nie rozkłada czerwonego dywanu? może to błahe sprawy ale jednak nurtujące mnie. dziękuję za odpowiedź jeśli ktoś będzie wiedział:) Odpowiedz Link Zgłoś
bighit Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 14.09.09, 14:32 Myślę, że o takie rzeczy należy zapytać bezpośrednio księdza. To są - o ile się orientuję - sprawy zwyczajowe i umowne, więc najlepiej je poruszyć omawiając wszystkie kwestie technicznej strony przygotowań do ślubu. Sądzę, że z dekoracją nie powinno być problemu zaś kwestia oprawy muzycznej też jest zapewne do załatwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agusiadab Re: Ślub w kaplicy na Powstańców 16.09.09, 14:01 Można się dogadać tylko cena jest ważna. A co do piątku ojjj no no nie wiem czy przejdzie. Rodzicom w zeszłym roku szkolnym zwrócił uwagę że bal dla dzieci niepotrzebnie odbył się w piątek bo to dzień śmierci P. Jezusa. Przypominam że to bal przebierańców dla dzieci ze szkoły podstawowej. AAA wesele no nie wiem???? Odpowiedz Link Zgłoś