Dodaj do ulubionych

Fotelik... rowerowy

06.01.11, 11:42
Wiem, wiem, że to forum fotelików samochodowych, ale skoro główna tematyka dotyczy bezpiecznego przewożenia naszych maluchów to postanowiłam umieścic ten temat tutaj. Powoli zaczynam się rozglądac bo na wiosnę chcielibyśmy z mężem wozic naszą córcię (w marcu kończy rok) na rowerze. I pojawia się problem bo... z tego co czytam to najbezpieczniej jest w przyczepce rowerowej ale nasze kuriozalne prawo drogowe zabrania przewożenia dzieci w przyczepkach sad
Poza tradycyjnymi fotelikami montowanymi z tyłu roweru znalazłam jeszcze takie montowane na przedniej ramie, ale że kompletnie się na tym nie znam to nie wiem który sposób lepszy/wygodniejszy/bezpieczniejszy
Więc jestem ciekawa jak Wy forumowicze przewozicie Wasze dzieci bezpiecznie na rowerach? smile
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Fotelik... rowerowy 06.01.11, 12:39
      od roku zagłębiam się w tym temacie i z racji iż jest wiele możliwości, tak sam o jest wiele pomysłów na najbezpieczniejsze rozwiązanie osobiście nie odważył bym się na wożenie dzieci po naszych drogach, a po parku czy ścieżce rowerowej to przyczepka zawsze jest bezpieczniejsza

tu są ciekawe artykuły

www.adac.de/infotestrat/tests/fahrrad-zubehoer-sport/default.aspx?ComponentId=29877&SourcePageId=49496
      jeśli chcesz więcej to romer-britax i belelli
      • monjan Re: Fotelik... rowerowy 06.01.11, 12:53
        my mamy hamaxa montowanego na szybkozłączę z tyłu
        oczywiście obowiązkowy kask
        służy nam juz 4 rok
    • mamaly Re: Fotelik... rowerowy 06.01.11, 16:28
      Z obserwacji moich wynika, że foteliki montowane na przodzie sa niewygodne dla prowadzącego rower. Jak córka była mała to się nad takim zastanawiałam i odpadło jak zobaczyłam "radosne" Mamy w rozkroku big_grin
      Ja używam najczęściej przyczepki , bo nie dość , że jest najbezpieczniajsza dla dziecka to i najpraktyczniejsza dla rodzica. Ale ja mieszkam w DE, wszędzie są ścieżki rowerowe , na ulicę bym przyczepką nie wyjechała.
      Mam też fotelik Hamax Kiss, dość stary model bo kupiony jakieś 6 lat temu jeszcze dla mojej starszej córki. Mało go używamy, fotelik wygląda jak nówka i na krótkie trasy sprawdza się idealnie. Córka bardzo go lubi i woli fotelik od przyczepki, bo siedzi wyżej, ma lepszy widok i jest delikatnie bujana smile
      Dla młodszego dziecka polecam fotelik z możliwością pochylenia. Nie polecam fotelików montowanych bezpośrednio na bagażniku, raz , że dzieckiem bardziej wytrzęsie, a dwa to dziecko ma mało przestrzeni przed sobą, siedzi z buzią wciśniętą w plecy rodzica. Hamaxy są montowane do ramy.
      A.
      • mm-g Re: Fotelik... rowerowy 07.01.11, 09:05
        Dzięki serdeczne za odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło...smile
        My też zamierzamy wozic po polnych i parkowych ścieżkach, na początek to pewnie i tak krótkie wycieczki koło domu.
        O tym, że te foteliki montowane z przodu są niewygodne też słyszałam, więc z tego pomysłu zrezygnuję.
        Na ten sezon kupię chyba Hamaxa i zobaczę czy mała wogóle polubi jeżdzenie bo trochę się boję, że na przyczepkę jest za mała i będzie się bała tam sama siedziec smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka