Dodaj do ulubionych

Maxi Cosi Tobi vs. Priori

10.01.11, 11:24
Witam,
podobno nie ma głupich pytań smile No to proszę, niech mi ktoś powie czym się różnią Maxi Coxi Tobi od Priori - tak wizualnie to wiem, ale poza tym? Czy któryś jest lepszy/gorszy?
Byłam w sklepie, "przymierzyłam" pociechę do Tobi i prawie się zdecydowałam... teraz szukając opcji jak najtańszego zakupu dojrzałam to Priori... Hmmmm i nie wiem czy brac pod uwagę? smile
I może przy okazji jakaś rada - jak ocenić bezwypadkowość ewentualnego używanego fotelika?
Z góry serdecznie dziękuję!
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 10.01.11, 11:33
      Tobi ma fajne pasy, ale nie pasuje do kilku samochodów, Priori jest łatwo montowalnym
      nie ma możliwości żeby po zdjęciach być pewnym iż fotelik jest bezwypadkowy
      połamane plastiki i styropian to sygnał że już fotelik miał jakieś przygody
      • myszkowska4 Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 10.01.11, 12:02
        Mam Kia Cee'd... czy jestem na liście niekompatybilnych z Tobi? smile
        A co z zabezpieczeniem główki - oba wg opisów mają SPS przy czym Tobi ma dodatkowy zaglówek (całkiem fajny IMO), ma to znaczenie czy nie?

Jak miałabym kupować używany to raczej z mojego miasta z odbiorem osobistym - czyli ściągnąć pokrowiec i obejrzeć plastiki i styropian?
        • ilhenny Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 10.01.11, 12:14
          Tobi jest lepszy na papierze, czyli jak dobrze zostanie zamontowany, po roku moja żona nie jest w stanie tego zrobić żebym był zadowolony i nie chodzi o wiedzę teoretyczną tylko siłę kobiety, do Kianki pasuje
          czasami pęknięcia widać dopiero pod powiększeniem
          • myszkowska4 Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 10.01.11, 12:27
            U nas nie ma potrzeby przekładania fotelika, więc problem mojej siły odpada smile
            Czyli Twoim zdaniem nie ma specjalnej jakościowej różnicy pomiędzy Tobi i Priori? Patrzę na Alle i strasznie dużo tych Priori, dlatego kuszą... zwłaszcza jak się widzi ceny.
            Muszę jeszcze przemyśleć kwestię tego zagłówka...

Chyba, że polecisz jeszcze coś innego? Mam ok. 700zł do wydania na ten cel i bardzo drobne dziecko.
    • jomat Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 11.01.11, 13:30
      Znam oba foteliki. My mamy Tobi a moja siostrzenica korzysta z Priori. Różnica jest duża! Tobi w porównaniu z Priori zdecydowanie łatwiej się montuję, wbrew pozorom nie potrzeba wielkiej siły do przypięcia, gorzej z przenoszeniem bo jest ciężkie. Na pewno trzeba dobrze napiąć pas przypinający siodełko ale Tobi ma kilka rozwiązań, które to ułatwiają (może te wcześniej wspomniane problemy zależą od modelu auta, długości pasów) i sprawiają, że dobrze zamontowany fotelik dosłownie nie drgnie, jest bardzo stabilny. Przypinałam też Priori - zdecydowanie trudniejsze w zamontowaniu ale jeżeli jest montowane na stałe tzn. bez przenoszenia to problem jest jednorazowysmile Moim zdaniem Priori jest też mniej stabilne po przypięciu (mam porównaniesmile).Kolejną różnicą jest to, że w Tobi można podnieść zagłówek wraz z którym przesuwają się pasy i dostosowujesz je do wzrostu dziecka (3 możliwości), w Priori musisz sama pasy przepiąć (i chyba są tylko 2 możliwości). Wydaje mi się również (ale może nie jest to prawdą), że Tobi dłużej Maluszkowi posłuży. Mój syn ma prawie trzy latka 98 cm i jeździ w tym foteliku ponad dwa lata. Właśnie zamierzamy kupić nowy dlatego zajrzałam na to forumwink Priori choć dekarowane dla tej samej grupy wiekowej wydaje mi się mniejsze - ale to zależy czy masz synka czy córcie i jakie duże jest dziecko. Moja siostrzenica jest drobniutka, więc w swoim foteliku pojeźdi, synka w jej fotelik bym już nie wsadziłasmile Jedyną "wadą" fotelika Tobi moim zdaniem jest to, że brzydko odbarwia się pokrowiec na zagłówku - o pocącej się główki dziecka, ale są różne ochraniacze.Jeżeli miałabyś jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem. Oba foteliki są bezpieczne i to jest najważniejsze! Pozdrawiamsmile
      • berciunia1 Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 11.01.11, 19:47
        nie zgodzę się- miałam priori i mam teraz tobi- i na pewno łatwoei mintuje się priorismile
        jest szerszy i obszerniejszy dlatego dla chudzielca jakim jesc córka wybrałam tobi a syn z wagą urodzeniową 4650smile jeździł w priori - wtedy w SPS teraz jeśli bym miała się zastanawiać to kupiła bym zamiast sps priori xp- bo ma napinacz pasów.

w tobi są genialne pasy- uwielbiam je- w priori mimo zaczepów wciąż były poplątane i wymagały systematyczności a w tobiku o nich nie musze wogóle pamiętać.
        • ilhenny Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 11.01.11, 20:09
          ja też się nie zgadzam z jomat, ale w pełni akceptuję jej opinię bo każdy może odebrać fotelik inaczej i swój sprawdzony będzie uważać za łatwiejszy do montowania, ładniejszy i tak dalej, a piszę to nie tylko jako człowiek zapinający te foteliki w pracy ale i w domu
          • dr_prosty Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 22.01.11, 20:38
            Cześć,

Czy Maxi Cosi Tobi pasuje do Fiata Palio?
            • ilhenny Re: Maxi Cosi Tobi vs. Priori 22.01.11, 20:59
              w Fiatach podobnie jak w Oplu nawet samochód z tego samego roku może mieć inne pasy i kanapę
              w Siena, a to chyba to samo, można było montować Tobi, jednak ktoś pisał że nie może zamontować Cabrio, a jeden i drugi potrzebuje długich pasów, więc wszystko jest możliwe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka