Dodaj do ulubionych

Cybex Solution, Solution X czy Free Fix?

13.01.11, 23:46
Rozważam kupno jednego z wymienionych fotelików. Najchętniej wybrałabym Solution, bo jest na zewnątrz najwęższy i ma regulacje zagłówka, ale mam pytanie o bezpieczeństwo.
- Czy Isofix rzeczywiście podnosi bezpieczeństwo i z tego powodu najlepiej wybrać Free Fix (Solution X Fix nie wchodzi w grę ze względu na cenę)
- Czy Solution jest równie bezpieczny jak Solution X? W Solution X nie podoba mi się, że osłona na ramiona idzie do góry - boję się, że szybko będzie za wąski w ramionach dla mojego dziecka, a poza tym będzie przeszkadzać dziecku siedzącemu na środku.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Cybex Solution, Solution X czy Free Fix? 14.01.11, 00:37
      Wszystkie Cybexy 15-36 maj takie same siedziska i różnią się oparciami i faktycznie Solution jest najwęższy. Wszystkie są 4*, a różnica w bezpieczeństwie jest niewielka. Sam isofix nie podnosi znacznie bezpieczeństwa, jednak podnosi zdecydowanie komfort użytkowania, dla rodzica, który nie musi zapinać pustego fotelika pasami, oraz dla dziecka, nie przesuwa się na zakrętach, można go lekko odchylić i nie uderza w dziecko w czasie schodzenia.
      Może się nie udać zamontować trzech fotelików zwłaszcza na isofix.
      • nowa_kasia Re: Cybex Solution, Solution X czy Free Fix? 14.01.11, 10:14
        Dziekuje za odpowieź. Sprawdziłam isofix i jest bardziej na środku, a nie z boku, więc odpada. Cieszę sie, że brak nie pogarsza bezpieczeństwa. Wezmę zatem Solution.
        Jeszcze jedno pytanie: czy fotelik dla niemowlaka mogę montować (tyłem) na środku? W sklepie powiedzieli mi, ze to bardzo niebezpieczne. Mam pełne pasy (Ford Mondeo). A może zatem ten Solution z boku? Trzecie dziecko jeździ już bez i wygodniej mu siedzieć z boku.
        • ilhenny Re: Cybex Solution, Solution X czy Free Fix? 14.01.11, 10:49
          jeśli masz pełnowymiarowe miejsce to można montować po środku, policjanci nie przepadają za tym miejscem, bo często źle zamontowany fotelik wypina się i przemieszcza się do przodu, a tak ma szanse zatrzymać się na siedzeniu, ja w Mondeo III bez problemu montowałem i nadal montuję fotelik na środkowym miejscu
          • nowa_kasia Re: Cybex Solution, Solution X czy Free Fix? 14.01.11, 11:05
            Już wiem wszystkosmile. Stokrotne dzieki pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka