Dodaj do ulubionych

klasa isofixa

18.01.11, 20:26
gdzie można znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ? w necie nie znalazłam o tym ani słowa, próbowałam znaleźć cokolwiek w papierach jednego z samochodów (Mitsubishi L200, kupowane z salonu więc wszystkie papiery mamy) nie ma nic
gdzie zatem szukać ?
Obserwuj wątek
    • mariken Re: klasa isofixa 18.01.11, 21:15
      ale co masz na myśli?
      • ilhenny Re: klasa isofixa 18.01.11, 21:24
        jest kilka klas isofix
        A B C D E i chyba nawet F z różnym dopuszczalnym obciążeniem przeważnie jest to C czyli w naszych warunkach bez ograniczeń
        poprosiłem Pawła Kurpiewskiego o dokładną rozpiskę jak nie dostanę to poszukam w swoich papierach
    • counter_puncher Re: klasa isofixa 18.01.11, 23:06
      Sprzedawcy nie rozmawiają z klientami o klasach iso-fix'u, bo to tak, jakby próbować przedszkolakowi tłumaczyć budowę silnika Wankla. W internecie jest na temat klas iso-fix'u dostatecznie wiele informacji. Sprzedawcy tę wiedzę mają, a klienci nie i lepiej, by tak pozostało.

Najpewniejsze źródło wiedzy jest oczywiste (około 77 strony):
      eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?urishockJ:L:2007:313:0058:0143:ENtongue_outDF
      • jotka_k Re: klasa isofixa 18.01.11, 23:35
        czyli wychodzi na to, że chcąc zadbać o bezpieczeństwo dziecka można nieświadomie narazić je na niebezpieczestwo
        • jotka_k Re: klasa isofixa 18.01.11, 23:36
          a czy wykaz samochodów do których pasuje BeSafe www.hts.no/downloads/manuals/X3carlist/Carlist_CombiISOfix.pdf
          jest wiarygodny i uwzględnia klasy Isofix'u ?
        • counter_puncher Re: klasa isofixa 18.01.11, 23:44
          Fotele montowane tyłem (także z iso-fix'em) kupuje się w sklepach stacjonarnych po to, by rodzic nie porywał się z motyką na słońce, a tak można nazwać niekonsultowany ze sprzedawcą zakup.

jotka_k napisała:

> czyli wychodzi na to, że chcąc zadbać o bezpieczeństwo dziecka można nieświadom
          > ie narazić je na niebezpieczestwo
          >
          • jotka_k Re: klasa isofixa 18.01.11, 23:48
            no nie do końca
            przy zakupie asystowało dwóch sprzedawców, żade nie zapytał o drugie auto itd
            • ilhenny Re: klasa isofixa 19.01.11, 00:05
              ogólnie większość samochodów ma C, ale spotyka się również B, strona Besafe jest aktualna, ale dla sprzedawców po szkoleniach
            • counter_puncher Re: klasa isofixa 19.01.11, 00:06
              O to właśnie chodzi - kupujący powinni przygotować się do rozmowy ze sprzedawcą w tematach, które znają i rozumieją:
              - mam dwa auta,
              - jedno auto jest osobowe, drugie to van,
              - jedno to taki model i taki rocznik, drugie to...

Jak idzie się do lekarza, to stara się przekazać mu potrzebne informacje, swoje odczucia i dolegliwości, a nie mówi mu się, proszę przepisać mi taki a taki środek, a wysłać do takiego a takiego sanatorium, bo koleżanka mówiła, że tam fajnie.

jotka_k napisała:

> no nie do końca
              > przy zakupie asystowało dwóch sprzedawców, żade nie zapytał o drugie auto itd
              • jotka_k Re: klasa isofixa 19.01.11, 00:14
                hmmm, mi się wydaje że to jednak sprzedawca powinien napomknąć o klasach Isofix'u, ja jako osoba szukająca fotelika dowiadywałam się, choćby i na tym forum, czy BeSafe pasuje do obydwóch moich samochodów, o czymś takim jak klasa Isofix pojęcia nie miałam uncertain

więc dla pewności: czy mogę bezpiecznie wozić córkę w BeSafe Izi Combi X3 Isofix w Mitsubishi L200 z 2006 roku oraz Reault Scenic rówież z 2006 r ? czy oba auta mają odpowiednią klasę Isofix ?
                counter_puncher napisał:

> O to właśnie chodzi - kupujący powinni przygotować się do rozmowy ze sprzedawcą
                > w tematach, które znają i rozumieją:
                > - mam dwa auta,
                > - jedno auto jest osobowe, drugie to van,
                > - jedno to taki model i taki rocznik, drugie to...
                >
                >
                • ilhenny Re: klasa isofixa 19.01.11, 00:23
                  wiesz że w Reault Scenic nie ma problemu, w Mitsubishi nie wiem, ale sprawdzę sam jestem ciekawy
                  • jotka_k Re: klasa isofixa 19.01.11, 15:25
                    będę zobowiązana smile
                    nie uśmiecha mi się opcja kolejnego fotelika wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka