Dodaj do ulubionych

fotelik dla 5 latka

06.04.11, 17:52
syn jest chudzina 14kg, 105cm wzrostu. jaki fotelik zakupić? proszę o radę. koleżanka poradziła mi to forum. liczę na was dziewczynkismile chciałabym z isofixem, i jeśli jeszcze taki jest w tej grupie to z pasami w środku. taki co by starczył już do końca wożenia dziecia w foteliku. dziękuję za pomoc. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vanilia25 mam opel vectra 06.04.11, 18:16
      dopisałam auto, bo zaczęłam wczytywać się w forum, i widzę że to też ma duże znaczenie przy wyborze fotelika, czego wcześniej nie wiedziałąm.
    • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 19:49
      w sumie to nie musi być fotelik do końca używalności, bo jest młodszy syn dwulatek. więc on może za dwa lata przesiąść się w ten nowo kupiony a wtedy 7 latkowi kupimy nowy. teraz dwulatek ma mc rodi. czy ja dobrze myślę?
    • pumeczka Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 20:10
      gwoli ścisłości
      to chyba wdarł się błąd
      dwulatek raczej nie jeździ w mc rodi wink

dla 5 latka,
      dziwna sprawa, bo ponad metrowy, ale lekki jak piórko jak na ten wiek
      pasy w recaro young sport mogą nie wystarczyć
      sugerowałabym jakiś węższy fotelik (np. cybex) ale już 15-36 kg
      przecież 5 latek to już duży "chłop"
      ps. a w czym obecnie jeździ?
      • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 20:31
        mc priori mam dla dwulatka , a starszak ma concord lift pro- specjalnie zeszłam do auta żeby te nazwy dobrze tu wpisać smile
    • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 20:36
      tego concorda nie chcę, "lata" po całym aucie, zabezpieczeń bocznych nie ma. wydaje mi się że dziecko w nim jakby bez różnicy czy na samej podkładce jeżdziło.
      • pumeczka Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 20:51
        hm
        nie można powiedzieć, że Concord zabezpieczeń bocznych nie ma
        ma je w tych miejscach które są najbardziej newralgiczne
        Besafe Izi Up X2 to dopiero może się wydać przy nim goluśki wink
        Vanilla25
        poczekaj na rady bardziej doświadczonych, skoro masz isofix to warto z niego skorzystać
        • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 20:54
          oczywiście. dziękuję smile
          • mrukumaster Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 21:35
            Na Isofix to można by na przykład cybex pallas isofix jeszcze z półką z przodu a po przekroczeniu 18kg bez pytanie czy 5 latek będzie chciał półkę. TYpowe 15-36kg to np. Cybex solution x-fix, recaro monza seatfix, romer kidfix, Maxi Cosi Ferio isofix (nowość).
    • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 22:19
      a cybex isis fix, concord trimax, concord lift core? przepraszam że tak marudzę i dopytuję, ale naprawdę chce już kupić fotelik bezpieczny, wygodny. dziękuję
      • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 22:21
        a z tych co Pan podaje to czym się kierować przy ewentualnym wyborze? bo rozpiętość cen jest duża.
        • ilhenny Re: fotelik dla 5 latka 06.04.11, 23:48
          może waży troszkę więcej jak nie to cybex isis fix jest tańszą wersją pallasa zbudowany na free
          5 latek nie pozwoli zapiąć się w barierkę ale spróbuj
          z 15-36 solution x fix, romer kid fix
          żeby nie przeinwestować w niepotrzebny fotelik lepiej kupić bardzo dobry 15-36 niż kombinować z 9-36
          wiek wzrost odpowiedni cegłówkę w kieszeń i będzie OK
    • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 07.04.11, 12:14
      dziękuję, a jeszcze zapytam o te tańsze które podałam. czy też są bardzo dobre? bo jeśli nie trzeba to nie chciałabym wydawać 700zł na recaro young. proszę napisać mi jakąś alternatywę. dziękuję. pozdrawiamsmile
      • renowa Re: fotelik dla 5 latka/ilhenny/mruku 07.04.11, 15:05
        smile
        To ja koleżankę skierowałam tu do Was z racji tego, ze mi świetnie dobraliście fotel dla starszaka smile
        A co powiecie na CasualPlay Protector Fix?
        Dla mnie ten CP Protector jest śiwetny, tapicerka o niebo lepsza niż w Cybexie smile
        Protector jest mega łatwy w obsłudze, to pokrętło z przodu jest świetne, bez problemu można go obsługiwać z przedniego siedzenia pasażera w aucie smile
        Jak dla mnie to strzał w 10-tkę! Dzięki Ilhenny.

Ja bym tam Cybexa już nie chciała wink
      • renowa Re: fotelik dla 5 latka 07.04.11, 15:06
        Kochana,
        Mój CasualPlay jest bez isofix i też lata w aucie, zawsze go przypinam jak jedziemy bez dzieciaków smile
    • vanilia25 Re: fotelik dla 5 latka 09.04.11, 09:08
      podbijamsmile

specjaliści zadecydujcie za mniesmile wy piszcie co a ja zapłacę w miarę możliwości. pozdrawiam
      • ilhenny Re: fotelik dla 5 latka 09.04.11, 09:20
        ja nic nie napiszę bo jak znowu napiszę że Protector jest najlepszy to inne firmy zabiorą mi foteliki
        • renowa Re: fotelik dla 5 latka 09.04.11, 12:35
          big_grin
          hehe tongue_out
          No to K-a wybór jest prosty big_grin
          Jak masz Isofix to bierz CasualPlay Protectora Fix.
          \A... jakbyś chciała oglądnąć to zapraszam na Prokocim bo jesteśmy u Teściowej.
          Pozdrawiam
          • ma-monika Re: fotelik dla 5 latka 09.04.11, 16:18
            A bez isofixa? Dla wyrośniętego 3,5 latka (108 cm, 20 kg)?? Do forda mondeo.
            Moim priorytem jest bezpieczenstwowink

Zastanawiam się nad:
            -Kiddy discovery pro
            albo
            -Cybex Solution X
            albo
            -Maxi Cosi Rodi XP

a może jakiś inny?
            Prosze o pomocsmile

• pumeczka Re: fotelik dla 5 latka 09.04.11, 20:40
              z tańszych
              z niezłą tapicerką :
              Besafe Izi Up X2
              Sunshine Monterey
              • ma-monika Re: fotelik dla 5 latka 10.04.11, 13:06
                Dzięki, ale jakoś do tych tańszych nie mam zaufania. Widziałam w testach ADAC ze nie wypadly zbyt dobrze.
                • mrukumaster Re: fotelik dla 5 latka 10.04.11, 18:28
                  Akurat te wypisane wyżej wypadły bardzo dobrze. Ja bym wywalił kiddy maxi cosi rodi XP (pewnie literówka i miało być AP) a dodał Romer Kid SICT, CasulaPlay protector
                  • pumeczka Re: fotelik dla 5 latka 10.04.11, 23:20
                    a bo dla niektórych to
                    musi być maxi cosi...
                    bo już nazwa osłuchana
                    ale jak słyszą besafe, czy sunshine kids, to pewnie lipawink bo taka tania wink to jak może być lepsza, w dodatku takie gołe, co tam ma w nich chronić wink

dzięki Mruku za potwierdzenie smile
                    • mrukumaster Re: fotelik dla 5 latka 11.04.11, 11:22
                      Z Maxi Cosi Fero wygląda ok. ale już droższe jest smile Bawiłem się nim ostatnio, dosyć ciekawy model. W porównaniu do Rodi AP zrobił się bardziej masywny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka