Dodaj do ulubionych

Touran i fotelik dla trzylatka

25.05.11, 22:58
Poczytałam trochę wypowiedzi na forum i dopiero mam w głowie mętlik. Szczególnie gdy przeczytałam, że 80% fotelików nie pasuje do Tourana. Ale lepiej mieć mętlik przed zakupem niż po wink
Potrzebuję zakupić fotelik dla trzylatka, drobnego 13 kg i 90 cm. Obecnie mały siedzi w BebeConfort Iseos. Fotelik jest nadal dobry, ale zostaje w starym samochodzie. DO Tourana trzeba kupić drugi. Najlepiej by starczył już na długo, tymbardziej, ze jak wyrośnie z tego BC to trzeba będzie kupić drugi fotelik 15-36 do drugiego auta. Na fotelik typu Roemer Kidfix SICT to chyba za wcześnie? Bierzemy pod uwagę foteliki z isofixem.

Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Touran i fotelik dla trzylatka 25.05.11, 23:15
      ja dwa razy walczyłem i biegałem z fotelikami do Tourana mierząc większość fotelików 9-18 kg więc mam uprzedzenia do tego samochodu tak samo jak do Fiata Stilo gdzie nawet isofixowe nie pasowały
      skoro ma 3 lata 13 kg i 90 cm to jest drobniutkim dzieciem, poszukałbym 9-36 kg jak Recaro Young Sport, spokojnie 3 lata pojeździ w pasach, a później zakupisz isofixowy 15-36, a Young Sport będzie używany jako drugi
      • uwielbiam_truskawki Re: Touran i fotelik dla trzylatka 25.05.11, 23:29
        ilhenny napisał:

> ja dwa razy walczyłem i biegałem z fotelikami do Tourana mierząc większość fote
        > lików 9-18 kg więc mam uprzedzenia do tego samochodu tak samo jak do Fiata Stil
        > o gdzie nawet isofixowe nie pasowały
        > skoro ma 3 lata 13 kg i 90 cm to jest drobniutkim dzieciem, poszukałbym 9-36
        > kg jak Recaro Young Sport, spokojnie 3 lata pojeździ w pasach, a później zakupi
        > sz isofixowy 15-36, a Young Sport będzie używany jako drugi

W Touranie są takie bardziej "autobusowe" siedzenia i pewnie w tym tkwi cały szkopuł wink Jakiś czas temu brałam pod uwagę Recaro, ale teraz mąż uparł się na isofix. Ale pewnie będzie musiał z tego uporu zrezygnować. A taki Cybex Pallas 2fix? Dobrze wypada w testach. Minusem jest "stylonowa" tapicerka, choć piszą, że przewiewna. I nie wiem czy dzieć będzie chciał siedzieć za takim stołem wink
        • ilhenny Re: Touran i fotelik dla trzylatka 25.05.11, 23:35
          bardzo dobry pomysł bo taki fotelik idealnie rozwiązuje problem kolejnego fotelika
          jedyny warunek to dzieć żeby chciał usiąść za barierką
          jak już będziecie mierzyć to delikatnie wyjmijcie talerz z siedziska
          • uwielbiam_truskawki Re: Touran i fotelik dla trzylatka 25.05.11, 23:54
            ilhenny napisał:

> bardzo dobry pomysł bo taki fotelik idealnie rozwiązuje problem kolejnego fotel
            > ika
            > jedyny warunek to dzieć żeby chciał usiąść za barierką

Przymierzymy dziecia do niego. Ale dodatkowo martwi mnie ta tapicerka, chyba, że źle ją oceniam. W BC mały czesto mówi - że sie klei crying

> jak już będziecie mierzyć to delikatnie wyjmijcie talerz z siedziska

Chodzi o tą wkładkę w siedzisku?

• ilhenny Re: Touran i fotelik dla trzylatka 26.05.11, 00:19
              tapicerka jest bardzo podobna jak w BebeComforcie i nie jest zła trzeba tylko uważać z rzepami i zamkami
              tak chodzi o wkładkę w siedzisku
              • uwielbiam_truskawki Dylematów ciąg dalszy 28.05.11, 22:45
                Byłam dziś w sklepie na "macaniu", tapicerką jestem miło zaskoczona, wydawała mi się bardziej stylonowa. Cybex ogólnie mi się bardzo podobał, jeszcze trzy lata temu nawet nie brałam jego pod uwagę. No ale synuś dał plamę.... cała drogę mu tłumaczyłam, ze jedziemy do sklepu przymierzyć fotelik, a on mi cały czas powtarzał, ze jego fotelik jest dobry i nowego nie chce. Gdy miły Pan nam zaczął prezentować fotelik to mały zesztywniał, wypełnił oczy łzami i tyle było przymiarek.
                Wiadomo chociaż tyle, że nie mieści sie już za tą "tacką", więc kupujemy fotelik 15-36.
                I teraz moje pytanie: czym tak na prawdę różnią się Solution X2-fix od X-fixa? Tylko ulepszonym systemem L.S.P? I drugie widziałam na allegro: tapicerkę welurową - lepsza jest? Na stronie producenta nic o takiej opcji znaleźć nie mogę.
                • ilhenny Re: Dylematów ciąg dalszy 28.05.11, 23:51
                  tylko lepszy na zderzenia boczne tapicerka Plus jest bardzo dobra
                  tylko jedno ale Asia z Radomia ma foteliki bez gwarancji
                • najszczesliwsza Re: Dylematów ciąg dalszy 29.05.11, 18:58
                  Ja mam do sprzedania fotelik Cybex Free z gwarancją jeszcze na 1,5 roku.
                  • skowdan Re: Dylematów ciąg dalszy 29.05.11, 22:01
                    A za ile i czemu chcesz sprzedac, pisz na skowdan@gmail.com
                    • ilhenny Re: Dylematów ciąg dalszy 30.05.11, 00:02
                      bo kupiła brzydki kolor i nie pasujący do torebki smile
                      jak dobrze pamiętam to naprawdę chodzi o kolor seledynowo-zielonkawy
                      • uwielbiam_truskawki A 9-18 kg który pasuje? 16.06.11, 15:10
                        A który fotelik z grupy 9-18 pasuje do Tourana? Myslę o którymś Romer, Be Safe może Recaro?
                        Warto zainwestować w isofix, bo różnice w cenie ogrome.
                        • samanta25 Re: A 9-18 kg który pasuje? 18.06.11, 23:21
                          Ja też stoję przed wyborem fotelika dla mojego synka 2 lata i 7 m-cy z tym że waży ponad 14 kg i wzrostu ma ok 98cm i cybex pallas odpadł zdecydowanie, jak założyliśmy tą "barierkę" to synek nie mógł się ruszyć.
                          Natomiast solution też wydał mi się wąski i najbardziej spodobał mi się concord transformer XT - ma isofix i regulowaną wysokość i szerokość
                          ps. mamy opla zafirę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka