Dodaj do ulubionych

citroen c5 kombi 2010 problem z isofix

14.06.11, 07:11
Witam

czy ktoś miał problem z zamontowaniem bazy lub fotelika z ISOFIX w Citroenie C5 III 2010 NA TYLNYCH FOTELACH
już wyjaśniam - pod bazą np FAMILYFIX MAXI COSI zostaje duża szpara - mocowania isofix są wyżęj niż w innych samochodach co za tym idzie baza nie przylega do siedziska, poza tym noga praktycznie styka się z brzegiem kanapy. Poprawnie można zamontować bazę jedynie z przodu. Czy jest jakieś rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 07:50
      Tak, kupić np. bazę Romera i zamontować na niej romera baby safe plus. Problem polega na tym, że isofix w MC jest na sztywno i przez to potrafi nie pasować do niektórych samochodów dlatego zawsze mówimy, że przed zakupem powinno się sprawdzić kompatybilność fotela/bazy w samochodzie smile Z przodu masz poduszki powietrzne więc dziecko tyłem nie może być tam przewożone.
      • rutraz79 Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 09:18
        dzięki za odp
        rozumiem że w romerze można regulować wys zapięcia jak to się ma do stabilności bazy ?

ps poduszki z przodu nie problem jest opcja dezaktywacji

pzdr
        • mrukumaster Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 09:49
          W Polskim prawie nie ma opcji dezaktywacji poduszki. Nawet jeżeli jest wyłączona nie można przewozić dziecka bo może wystrzelić smile Tak baza romera ma regulowany kąt natarcia zapięć isofix co za tym idzie łatwiej dostosować ją do różnych isofixów i nie wpływa na to na stabilność bo fotel Romer Baby Safe Plus + baza Romer dają 5* bezpieczeństwa smile
          • ktm123 Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 10:04
            w koncu ktos z podobnym samochodem smile
            ten isofix z tylu mnie osłabia- ja znowu mam problem zeby dopasowac cokolwiek do tyłu tyłem do kierunku jazdy.
            My mamy maxi cosi cabrio fix ale zapinany na pasy i swietnie sie wpasowuje w tylną kanapę, dodatkowo stabilizowany jest przez brzeg kanapy, bo ona jest troche do góry.
            Mrukumaster pytanie- czy w fair bimbo mozna ten kąt tez regulowac, bo tak wygląda, ze mozna?
            • mrukumaster Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 10:40
              Ja specjalistą od fair nie jestem. Mogę tylko powiedzieć, że mają 4 rodzaje baz, które niby mają się dostosowywać do różnych kanap. Citroena C5 mają u siebie na liście więc teoretycznie pasuje smile
              • kwap666 Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 18:45
                w fairze isofix jest na sztywno i regulacji nie ma. baza to kawal rury w ksztalcie litery L, powinno byc ok. ze z tego co pamietam, na ktoryms szkoleniu u fotelikow.info byl temat wyzszego isofixu i p.kurpniewski mowil ze fakt, ze spod fotelika nie przylega tak mocno do kanapy nie wplywa na bezpieczenstwo (jesli sie myle prosze mnie poprawiac). po to jest isofix i noga zeby ta stabilnosc byla niezalezna od kanapy. a jesli nie isofix to zawsze zostaja pasy..
                • ilhenny Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 19:00
                  nie mylisz się isofix nie musi przylegać do siedziska samochodowego teoretycznie na tym ma polegać isofix czyli stanowić standard

jednak już wiemy że tak nie jest nie tylko foteliki isofixowe nie pasują do wszystkich isofixów to jeszcze jest kilka klas
                  • mrukumaster Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 14.06.11, 20:03
                    dokładnie a w przypadku fotela tyłem złe dopasowanie pod dany isofix powoduje, że fotel jest przechylony do przodu tak, że dziecko brodę ma na klatce piersiowej. Dlatego lubię rozwiązanie
                    Romera gdzie wszystkie isofixy mają ruchome i łatwiej dostosować je do samochodu.
                    • ktm123 Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 15.06.11, 10:55
                      No wlasnie z tego powodu rowniez cenię sobie roemery- za ruchomy isofix. Na poczatku zamaist casuala (ktory ma sztywny isofix) mielismy wziąć romera 15-36 z isofixem. Tyle ze byl tylko siedzący i wtedy pokierowalismy się niestety tym kryterium, będąc jeszcze w fotelikowym lesie.
                      Izi combi maksymalnie rozlozony do pozycji leżacej na naszej nachylonej kanapie daje pozycje ekstra siedzącą.
          • lmylak Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 05.05.14, 16:12
            Witam, a co Ty na to? www.monki.policja.gov.pl/?idart=1029
            jasno wynika z tego, że tak jak kolega w swojej c 5-tce może wozić dzieciaka przy wyłączonej poduszce,
            Pozdrawiam kolegę od C5-tki, jak się sprawuję?
            • gom1 Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 05.05.14, 18:03
              lmylak napisał:
              > a co Ty na to?

A ja na to, że obowiązujący stan prawny i zdrowy rozsądek nie pozwalają na przewożenie dziecka w foteliku RWF na przednim siedzeniu przy nieaktywnej poduszce (ale nadal "obecnej" w aucie). Chyba, że ją wymontujesz - dopiero wtedy masz 100% gwarancję, że nie wystrzeli pomimo wyłącznika. Nie pierwszy raz spotykam się z tym, że Policja nie zna przepisów PoRD. Jako aktywny miejski rowerzysta nie raz i nie dwa spotkałem się z niewiedzą mundurowych:
              forum.gazeta.pl/forum/w,372,145754642,145754642,Policja_i_sciezka_po_lewej_stronie_jezdni.html
              > Pozdrawiam kolegę od C5-tki, jak się sprawuję?

Nie wiem czy po trzech latach Ci odpowie wink
              Sprawdzaj daty wątków na które odpisujesz.
              • aholina Re: citroen c5 kombi 2010 problem z isofix 29.03.17, 17:02
                Witajcie temat dawny ale mam c5 iii kombi No i te isofixy sprawiają właśnie problemy fotelik Joie spin 360 odstaje od kanapy noga nie ma swobody bo zapiera się o kanapę i isofix jest maksymalnie wysunięty nie da się wsunąć bo jest noga , nie wiem czy cytryna ma tak głęboka kanapę ? Większość fotelików obrotowych ma sztywny isofix noie mam wiedzy na temat Romer dualfix czy ma taka opcje . Zależało mi na foteliku obrotowym i nie wiem czy ta przerwa między baza a kanapa może być czy nie powinna ? Chce żeby było jak najbezpieczniej . Ps niestety funkcja spania jest raczej siedząca . W romerze king ii ls na pasy pozycja jest wygodniejsza ale dziecko jedzie przodem ! Coś za coś chyba ! Nie ma ideału

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka