Dodaj do ulubionych

No i co ja mam teraz kupić ?

12.08.12, 20:49
Mały ma 2,5 wysoki jest 98-100 cm, 14 kg i rośnie jak na drożdżach. Na dzień dzisiejszy jeździmy w Concord Ultimax no i brakuje mu około 1-2 cm do osiągnięcia czubkiem głowy do krawędzi zagłówka. Ponadto pasy są już na styk- jeszcze nie schodzą z tyłu poniżej linii ramion i pewna jestem, że zimą jak dojdzie do ubrania grubsza kurtka to będzie problem z zapięciem go w tym foteliku. Nie wiem jak ten fotelik miał mu starczyć do 4-tego roku życia- jak w opisie podaje producent- no chyba, że mam wyjątkowo szybko rosnące dziecko.
Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad zakupem Recaro Young Sport- czy ten wybór jest sensowny ? Czy ten fotel jest na tyle uniwersalny, że będzie mi pasować do Opla Corsa 2010 (głównie o kompatybilność z tym samochodem mi chodzi bo to auto dziadka i muszę kupić extra jeden więcej do tego samochodu, a nie mam możliwości przymierzenia), BMW seria 1 i x3 ? Jaki jeszcze fotel mam ewentualnie brać pod uwagę (cena raczej nie gra roli) ? Czy do Corsy ten Recaro, a do BMW coś innego? Wszystkie auta mają Isofix. Wolę fotelik z pięciopunktowymi pasami niż "poduchą-pałąkiem". Z góry dziękuję za porady i sugestie.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: No i co ja mam teraz kupić ? 13.08.12, 09:27
      Zacznijmy od tego, że fotelik jest od do i zakłada średnim wymiar dziecka a jak sama widzisz masz dziecko wysokie. Jeżeli dziecku nawet do czubka zagłówka brakuje to jeszcze w foteliku pojeździ bo głowa może wystawać do linii oczu. Do zimy jeszcze daleko i nie wiem czy najlepszym wyborem będzie Young Sport jeżeli dziecko jeszcze teraz się mieści w obecny fotel. Bo i tak nie długo użyjesz go jako 15-36kg a jako taki fotel najlepszy już nie jest. Myślę że lepiej spożytkować te pieniądze za te pół roku na porządny 15-36kg z isofixem. Abstrahując już od wymiaru fotela dziecko powinno się przewozić bez kurtki w samochodzie smile
      • 1mzeta Re: No i co ja mam teraz kupić ? 13.08.12, 12:12
        No to poradź, który z foteli od 15-36 jest dobry do tych samochodów co wymieniam- szczególnie chodzi mi o Corsę bo jak wspomniałam będzie w samochodzie u dziadków i fotel muszę kupić sama, żeby dziadkom stresu w sklepie z fotelikami nie robić dodatkowego gdybym ich tam wysłała-a do tego ci niektórzy "wspaniałomyślni" i wciskający coś innego sprzedawcy..... W tym roku jeszcze u nich w Concordzie pojeździ, a następnym razem dopiero w marcu przyszłego roku będzie mały u dziadków więc chcę, żeby z lotniska jechał w odpowiednim foteliku, a nie wciśnięty w Ultimaxa. I czy te z przedziału 15-36 nadal mają swoje pasy wewnętrzne ?- bo chciałabym żeby jak najdłużej w takowych jeździł.

"Abstrahując już od wymiaru fotela dziecko powinno się przewozić bez kurtki w samochodzie smile"

No i też tak przeważnie jest kiedy podróżujemy- ale wiesz- nie zawsze się tak da i wtedy jest problem bo pasy za krótkie.
      • 1mzeta No to mam problem 15.09.12, 11:46
        Muszę kupić ten nowy fotelik- w tym co teraz jeździ mały pasy zaczęły minimalnie schodzić poniżej linii ramion więc jazda w tym to kwestia miesiąca (góra dwóch)- nie ma mowy żeby pojeździł w nim jeszcze z pół roku- potwierdził mi to facet ze sklepu co mają tylko fotele po crash testach (nie jakieś firmy krzak) więc i z rozmowy wywnioskowałam, że są dobrymi fachowcami jeśli chodzi foteliki.
        Ponieważ będę potrzebowała fotela do samochodu u dziadków ( a używany będzie za jakieś minimum pół roku dopiero) przymierzyłam małego do be safe izi up x3 i recaro monza nova fix i już teraz wzrostem młody pasuje do nich idealnie- gorzej z wagą (14,5 kg) no i wiekiem 2,5 roku więc na teraz te fotele do mojego samochodu odpadają.
        Napiszę szczerze- wydatek na fotelik to dla mnie nie problem- potrzebuję fotelik przejściowy na te 6-10 miesięcy żeby mały mógł w nim bezpiecznie przejeździć do czasu aż osiągnie wiek 3 lata i wagę minimum 15 kg- potem i tak mu kupię coś odpowiedniego z przedziału 15-36 na isofixie.
        Jakie fotele mam do wyboru z przedziału 9-36 lub 9-25- podpowiedzcie to pojadę do sklepu i się poprzymierzamy. Gdzieś na forum doczytałam się, że recaro young sport ma najwyższą regulację pasów i są do 18 kg. A może britax evolva 123 plus lub coś z nania ? Foteliki z "poduchą" odpadają.
        • mrukumaster Re: No to mam problem 17.09.12, 11:29
          No to young sport pozostaje smile
          • 1mzeta Re: No to mam problem 17.09.12, 11:41
            Dzięki za odpowiedź- wczoraj małego przymierzyłam do recaro i "pasy" fotelikowe poszły dużo wyżej niż w concordzie- jakieś 3-4 cm w górę- mam nadzieję, że młody przestanie sobie robić jaja i nie będzie mi przez zimę tak szybko rósł jak do tej pory 2,5 cm co 3 miesiące smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka