Dodaj do ulubionych

Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus

30.08.12, 10:52
Musze kupic swojemu synowi fotelik samochodowy wybralam dwa modele: RECARO fotelik YOUNG SPORT i BRITAX ROMER Evolva 123 PLUS. Miala ktoras takie foteliki, czy w nich jest opadajace glowa, jak z katem nachylenia.
Dziecko ma 22msce.
Obserwuj wątek
    • sabina_online Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 30.08.12, 13:40
      Ile waży i ile ma wzrostu oraz do jakiego samochodu(proszę podać markę,model, rocznik)
      • fiora81 Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 30.08.12, 22:25
        Waga dziecka 13kg, wzrost okolo 93cm, samochod: VVgolf IV 1999r
        • mrukumaster Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 31.08.12, 09:54
          Britaxa tam nie zamontujesz prawidłowo.
          • narnijka Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 04.03.13, 22:40
            A czy do Forda Focusa będzie pasować? Evolva? Rocznik 2000 wersja combi. Córeczka siedzi w Mobim za pasażerem (zabrała synkowi foteliksmile a synek 3,5 roku, 13 kg nie ma na razie swojego fotelika. Pozostaje nam miejsce za kierowcą i do tego na 9-18m synek jest za wysoki, a na 15-36 za młody i za lekki. Pozostaje nam przedział od 9-36kg i absolutnie pięciopunktowe pasy, żadnych poduszek.
    • tulimatka Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 05.03.13, 04:45
      Ja ma co prawda VW polo, z 96r., ale to mniejszy golf więc może coś Tobie pomoże: wczoraj przymierzałam foteliki i dobrze weszły, prawidłowo zainstalowały się i ani drgnęły:

Romer King Plus - przymierzałam w 3różnych sklepach, żeby być pewnym prawidłowego montażu
      Recaro Young Sport - przymierzałam w 2 sklepach
      MC Tobi - w 1sklepie

najprzyjemniej regulacja pozycji wygląda w King Plusie i chyba w Tobim. Możesz to zrobić z dzieckiem
      w foteliku (na 100% w King Plusie, co do Tobiego już nie pamiętam, bo nie skupiłam się tak na tym foteliku, bo z innych powodów nie biorę go pod uwagę)
      Recaro Young Sport wg mnie trzeba wysadzić dziecko żeby wyregulować pozycję do spania.
      Evolvy nie przymierzałam, ale p. sprzedawca powiedział, że jest to też skomplikowane.
      Moje dziecko ma 18mcy i jest wagowo/wzrostowo na 75 centylu, stąd wszyscy sprzedawcy polecali mi foteliki z przedziału 9-36 - stąd Recaro YS. W King Plusie synkowi jest też fajnie ale starczyłby mu na max 1rok.
      Mnie osobiście YS bardzo się podoba, (pomimo trudnej regulacji - chyba po prostu na dłuższe trasy od razu ustawię pozycję do spania, nie różni się ona jakoś ogromnie od pozycji "na baczność") - ma b rozbudowane boczne osłony i w ogóle jest jakiś taki nie trzeszczący i solidny. Testy ma ok, firma ok. Fotelik podobno b uniwersalny, mieści się do 99% samochodów - tak gdzieś wyczytałam na tym forum.
      • mrukumaster Re: Fotelik Recaro czy Britax Romer 123 plus 05.03.13, 19:35
        To teraz sprawdź czy w przypadku polo z 96 roku nie występuje poniższy efekt po montażu pasami:
        osiemgwiazdek.blogspot.com/search/label/buckle%20crunch
        coś czuje że tak. To że fotelik siedzi jak skała w samochodzie to jeszcze nie wszystko. Fotelik musi być jeszcze prawidłowo zamontowany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka