Dodaj do ulubionych

Ktory fotelik 15 - 36

05.11.12, 21:29
Chce kupic bezpieczny fotelik z isofixem. Ma pasowac do Vectry (model z 2006). Nie wszystkie dobre modele, ktore braly udzial w testach sa u mnie dostepne w ogole, niektore mozna kupic wylacznie przez internet, prosze wiec o rade.
Do wyboru mam:
Peg perego viaggio 2/3 surefix (ten bral udzial w testach? bo na niektorych stronach pisza, ze tak, a na adac nie widze?)
MC Rodifix
Recaro Monza Nova Seatfix
Jane Montecarlo R1
Strochemuhlen Solar Seatfix
Obejrzec w sklepie moge wylacznie Recaro i MC. Co wiec kupic? Cos, co mozna przymierzyc, czy moze ktorys z modeli 'zdalnych'?
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Ktory fotelik 15 - 36 06.11.12, 14:02
      Peg perego dostał 4* ale nie wiem jakim cudem bo go 5 letnie dziecko może połamać. Recaro jest w porządku MC też taki rozlatany i isofix na sztywno więc nie do każdego samochodu pasuje. Do listy można spokojnie dodać Romera Kidfixa czy Besafe Izi up x3 isofix. Montecarlo też jest nie złe.
      • joasiazdaleka Re: Ktory fotelik 15 - 36 07.11.12, 22:32
        Jesli moge pozawracac glowe jeszcze, to bede wdzieczna wink

Po przemysleniach na liscie zostaly:
        Recaro Monza Nova Isofix
        STM Solar Seatfix
        Izi up x3
        Britax kid plus SICT - ten wypada lepiej w testach zderzeniowych od pozostalych - ma 5 gwiazdek przy uderzeniu bocznym, pozostale maja 4.
        Mam mozliwosc sprawdzenia wszystkich poza Storchenmuhle. On w tegorocznych testach wypada najlepiej, ale nie wiem, czy w ogole o nim myslec, jesli nie mozna go zmierzyc?
        Wizualnie kusi mnie Recaro, ale tam znow ponoc jakies substancje szkodliwe? Czy one faktycznie moga miec jakis wplyw na dziecko?
        • mrukumaster Re: Ktory fotelik 15 - 36 08.11.12, 14:32
          Z tą szkodliwością to już przerabiane. Szczerze jakby były tak wielce szkodliwe to by nie mogły być sprzedawane więcej już mi się nie chce na ten temat pisać. Recaro jest lepiej zrobione od STM. Najlepsze wyniki ma kidfix Sict z romera bo oprócz 5* przy bocznym lepiej się zachowuje przy czołówce.
          • joasiazdaleka Re: Ktory fotelik 15 - 36 09.11.12, 09:47
            Kurde, trudne to kupowanie fotelika. Widzialam Kidfix SICT na zywo i on jest koszmarnie wielki, znaczy szeroki, . Moja Vectra jest duza, ale ja za chwile bede musiala kupic drugi taki fotelik - przy 2 fotelikach tego typu nie ma w zasadzie miejsca, zeby ktos miedzy nimi usiadl, a przydalaby mi sie taka mozliwosc.
            A moze Cybex Solution X2 fix lub Kiddy Cruiserfix Pro? Zadnego nie widzialam jeszcze, ale w opisach sa wezsze niz tamten, a chyba w testach wypadaja podobnie?
            • mrukumaster Re: Ktory fotelik 15 - 36 10.11.12, 09:44
              X2 nie jest specjalnie węższy bo ma także poduszki, może mniejsze ale 2 takie w samochodzie i nikt w środek nie wejdzie oczywiście można w nim zdjąć poduchy od strony środkowej ale jakość tych poduch jest taka, że bałbym isę zbyt często zapinać i odpinać bo się porozwalają big_grin Kup Kidfixa bez SICT, który i tak wypada bardzo dobrze bo ma tylko ciutke gorsze wyniki przy bocznym czyli mocne 4* bo czoło wypada identycznie ale od razu ostrzegam co byś nie kupiła z 15-36kg - 2szt z tyłu to po środku bardzo szczupła osoba wygodnie pojedzie. Normalnie zbudowany człowiek jako tako się wciśnie ale normalnie zbudowany facet będzie miał bardzo nie wygodną pozycję. (żeby nie było że goło słowny jestem sam testuje tego typu przewozy i nie należy to do przyjemnych przeżyć )
              • elmo34 Re: Ktory fotelik 15 - 36 22.12.12, 21:36
                Dzien Dobry,
                Podnosze temat, zeby nie zakladac juz nowych watkow.
                Jak w temacie poszukuje fotelika dla 4 latka o wadze 16 kg, ktoremu lepetyna wystaje juz z Britaxa Safefix plus TT. W tej chwili jestem w zasadzie prawie zdecydowana na Concord Transformer T lub XT. Dzisiaj w sklepie widzialam jednak inny model Concorda rowniez Transformer, ale juz bez "T" wyglada nieco inaczej-nie ma tej plastikowej "muszli" z tylu. Pani nie byla zbyt kompetentna zeby mi powiedziec jakie sa roznice pomiedzy fotelikami stad moja wizyta na forumsmile Czy ktos ma doswiadczenia z fotelikami Concord Transformer i moze mi wskazac miejsce w sieci lub wyjasnic lopatologicznie jakie sa roznice pomiedzy Transformer bez "T", Tranformer T i Transformer XT. Dodam, ze glownymi kryteriami przy wyborze fotelika jest dla mnie wynik crash testow, obecnosc isofixa i wysoka ocena zwlaszcza przy uderzanich bocznych. Dziekuje za pomoc!
                • avilka Re: Ktory fotelik 15 - 36 30.12.12, 21:12
                  Proszę o podpowiedź... rozważam dwa foteliki recaro monza Nova ale przyznam że te informacje o szkodliwych substancjach które nie wiadomo właściwie w czym dokładnie są i jaki maja wpływ na użytkownika sprawiają że mam mieszane bardzo uczucia... choć sam fotelik na żywo prezentuje się bardzo solidnie i moim zdaniem bezkonkurencyjnie... drugi fotelik to polecany ze świetnymi notami romer kid , niestety niewiel mialma okazji go zobaczyć w sklepie a te co widziałam miały mało przekonujące tapicerki... Mamy samochód bez isofix ale będzimey go zmieniac za rok -dwa. Niewiem na jaki fotelik się zdecydować czy romer kid plus czy kidfix - bo chyba te zaczepy do isofix mozna demontować - jest w korzystnej cenie z nowej kolekcji ten fotelik w bardzo ładnym dla dziewczynki kolorze purple . Czy ktos może widział ten fotelik czy tapicerka w nim jest dobrej jakości?
                  I czy romer kid bez sict jest bezpieczniejszy od monzy nova z bocznymi poduszeczkami? z góry dziekuje za pomoc...
                  • mrukumaster Re: Ktory fotelik 15 - 36 31.12.12, 10:43
                    Jeżeli planujesz, że Twoje dziecko zje fotelik to mozesz substancji się bać. Poza tym adac juz nie podaje że wystarczy tapicerkę przeprać wink Napisz może do jakiego samochodu chcesz fotelik zamontować.
                    • avilka Re: Ktory fotelik 15 - 36 31.12.12, 16:30
                      Audi A4 combi 99r
                      Jeżeli szkodliwość tych substancji jest tylko przy konsumpcji to dlaczego jest to takie ważne przy ocenie fotelika? Czyli mam rozumieć że te substancje znajdują się w tapicerce i pranie załatwi problem? Bo to chyba o kontakt ze skórą chodzi ewentualnie o opary...
                      • mrukumaster Re: Ktory fotelik 15 - 36 01.01.13, 19:57
                        No właśnie to nie jest do końca tak, że dziecko jedzie fotelem i ma raka, alergie itd bo i tak wszystkie części fotela łapią się w normie od do w innej sytuacji nie można by było sprzedawać tych produktów wink dla ADAC są to ważne informacje ale np. OEMTEC marginalizuje je i nie wpływają na końcową ocenę.
                        • avilka Re: Ktory fotelik 15 - 36 20.01.13, 14:08
                          w takim razie proszę jeszcze o poradę czy monza nova bedzie pasowac do audi a4 kombi 1999 bo chyba sie jednak na ten fotelik zdecyduje...czy lepiej romer kid?
    • annulka79 Maxi Cosi Air Protect 21.01.13, 13:13
      Coby nie zakładać nowych wątków ...
      Koleżanka oszukuje fotelika w tym przedziale wagowym. Fajnie by mógł się odchylać do spania (wiem że cudów w tej kwestii nie ma).

- Zainteresował ją Maxi Cosi Air Protect (my od kilku lat mamy mamy Rodi) ale ma takie sobie noty w zderzeniu czołowym. Choć przyznam, że dziecko siedziało w nim najwygodniej.
      - Cybex Solution X2
      - A może CYBEX Solution X-FIX - cena w sumie jest podobna.
      Przeglądałam wyniki testów i już w sumie zgłupiałam. Foteliki z isofixem nie wypadają porażająco lepiej.
      - Roemer Kid - tu pogubiłam sie z modelami wink i w sumie wychodzi na to że bezpieczniejsze są te mega szerokie (za szerokie) ROEMER fotelik KID Plus 2013 nie ma tych bocznych nakładek wiec może ten? Jedno niefajne to że młody wciąż się w nim wychylał bo nic na boki nie widział wink
      • annulka79 Re: Maxi Cosi Air Protect 21.01.13, 14:00
        Koleżanka upiera się przy MC Air Protect (bo ma od siostry pokrowiec na lato od rodi... ) w sumie nie jest zły.

Pytanie jeszcze czym dokładnie różnią się Roemer Kid i Kid Plus ( rozpoznać można chyba po podłokietnikach?) bo pan w sklepie twierdził że niczym bo tylko rokiem produkcji ...? Jednak nie mam zaufania do tego pana wink
        To samo porównanie Cybex Solutoin i Solution X cyt: "to tylko te nakładki które niewiele faktycznie daja" ale ja jak mam komuś doradzić to jednak dokładniej chciałabym wiedzieć.
        • avilka Re: Maxi Cosi Air Protect 21.01.13, 20:42
          Romer kid plus ma regulacje siedziska przydatne przy szczupłych dzieciach smile tym sie własnie rózni.
          • annulka79 Re: Maxi Cosi Air Protect 22.01.13, 12:17
            No wiec tak po oglądaniu w sklepie:
            Romer kid plus (choć tu jest problem z usadzeniem dziecka bo nie chce trzymać głowy tam gdzie ona być powinna)
            Cybex Solutoin X
            Maxi Cosi Air Protect

i jeszcze w oko wpadł Casualplay Protector

Napiszcie proszę który i dlaczego, czym się różnią w kwestii bezpieczeństwa, trwałości. Ogólną liczbę gwiazdek znam, ale diabeł tkwi w szczegółach.

• annulka79 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 09:41
              Bardzo proszę o odpowiedź.
              Wiem że podobnych pytań było wiele ale nie znalazłam konkretnej odpowiedzi.
              Który z 3 a w zasadzie 4 wymienionych w poprzednim poście (Romer kid plus, Cybex Solutoin, Maxi Cosi Air Protect, ewentualnie Casualplay Protector).

Namówiłam znajomych do zmiany atrapy 9-25 na bezpieczny fotelik. Tylko oni są z serii "jak nie widać różnicy to po co przepłacać?" wink
              Więc jeśli już mają "przepłacić", ja chciałabym doradzić dobrze i potrafić odpowiedzieć na pytanie "a dla czego właśnie ten a nie inny?"
              • kwap666 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 10:19
                osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/panie-ten-fotelik-to-ile-ma-gwiazdek.html
                osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-1.html
                tutaj masz o roznicach niewidocznych golym okiem wink milej lektury
                • annulka79 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 11:56
                  Dzięki smile
                  Fantastyczny blog! Dużo cennych informacji, a czyta się jak dobrą powieść, też wciąga wink

No więc tak, przeanalizowałam teksty i tabelki. Potem próbowałam znaleźć takie do fotelików z listy (niestety Romer tylko Sict) pozostałe mają tylko średnią i opisy.

Stabilność będzie zapewne wypadkową przyznanych punktów i kanapy samochodu ale tu chyba nie będzie problemu (Oktawia a potem chyba Astra III)

Czyli najważniejsze to pkty w zdarzeniach bocznych i czołowych (szkoda że nie robią jak sporo wypadków po skosie i bardziej z boku niż przodu wink

Cybex Solution x (zakładam że x będzie miał nieco gorsze wyniki niż x2, głównie boczne) „wygląda w pktach.” podobnie jak Rodi AP. Wiec pomiędzy nimi zdecydują wrażenia pasażera i jego rodziców wink
                  Romer Kid Plus (test z 2007) ma średnią wartość w zderzeniu bocznym i chyba przez to odpada. Za to Kid Fix ma cyt. „wszystkie wartości obciążeń na poziomie niskim”, czyli super tylko tabelki nie znalazłam i w sumie nie wiadomo w którym miejscu „niskiego” się znalazły 1,5 czy 2,5 wink
                  W sumie Kid Fix chyba najlepszy mi się wydaje, ale dużo droższy.
                  Protektor chyba dla szczupłych dzieci się średnio nadaje? – jeśli tak to odpada.

Im więcej czytam, tym mniej wiem …

Czy jest coś o czym nie wiem, albo czy jednak niewiele zrozumiałam i napisałam tu jakąś kompletną bzdurę?
                  • kwap666 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 14:49
                    dobrze ci idzie, zrozumialas wszystko jak nalezy wink wszystkie mozliwe dane juz masz, teraz pozostaje wybrac trzy z najlepszymi wynikami, przymierzyc do dziecka, auta i koloru torebki i finalizowac tranzakcje. gotowe!
                    • annulka79 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 15:50
                      Ogromne dzięki smile
                      W takim razie tatusiowi pasażera przesyłam link do bloga (a niech se poczyta i nie marudzi że żona z koleżanką coś znów wymyślają), a koleżance-mamusi linki do stron producentów wybranych fotelików, coby przed wycieczką do sklepu kolory przejrzała wink

Jeszcze raz dziękuję.
                      • kwap666 Re: Maxi Cosi Air Protect 23.01.13, 16:13
                        prosze bardzo wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka