Dodaj do ulubionych

MC Mobi czy Opal?

07.02.13, 11:02
Witam Was, pisałam już wcześniej, chciałam kupic fotelik od 9 kg do Saaba 9-3 typu przód-tył. Jak do tej pory Roemery odpadły a doradzany przez Was Besafe Izi Combi jest dla nas za drogi.
Także zdecydowaliśmy się rozejrzec za fotelikiem montowanym "tylko" tyłem . Cybex Sirona również okazał się za drogi, do Graco nie mam przekonania, Recaro Polaric odpada bo nie mamy Isofixa.
Okazało się , że zostaje praktycznie Maxi - Cosi: Mobi i Opal co mnie niespecjalnie cieszy , po doświadczeniach z tapicerką w Cabrio. W piątek będziemy przymierzac do auta ale póki co chciałam zapytac co sądzicie o tych fotelikach i co ewentualnie jest lepszym wyborem.
Młody ma 12 kg i jest długi jak na swoje 11 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • amtiredof Re: MC Mobi czy Opal? 07.02.13, 20:24
      Jeśli ktoś Państwu dobrze zamontuje Mobi'ego i nie będzie Państwu przeszkadzać, że na siedzeniu pasażera nikt nie będzie chciał lub nie będzie mógł jeździć, to Mobi jest bardzo dobrym wyborem.

W sytuacji, gdy dziecko ma 12 kg i 11 miesięcy Opal na tle dobrze zamontowanego Mobi'ego to popierdułka.

Opal'a kupują rodzice, którzy nie mają możliwości poświęcić funkcjonalności auta na rzecz bezpieczeństwa dziecka, bo np. trzeba codziennie wymontowywać fotelik z auta.

Dla szczupłej i wysokiej pociechy najlepszy byłby BeSafe. Mobi jest lepszy dla dzieci barczystych.
      • renowa Re: MC Mobi czy Opal? 07.02.13, 20:38
        amtiredof napisał:

> Jeśli ktoś Państwu dobrze zamontuje Mobi'ego i nie będzie Państwu przeszkadzać,
        > że na siedzeniu pasażera nikt nie będzie chciał lub nie będzie mógł jeździć, t
        > o Mobi jest bardzo dobrym wyborem.

Nie przesadzajmy z tym miejscem z przodu szególnie jak auto spore jest ( Saab 9-3 raczej do nich nalezy). Mam go zamontowanego w Mitsubishi Carisma 2001 ja mam 164cm wzrostu i nie narzekam. Miejsca na nogi jest wystarczająco imo.
    • renowa Re: MC Mobi czy Opal? 07.02.13, 20:29
      Ja mam mobiego w Mitsubishi Carisma 2001r. Nasz syn miał 16 m-cy jak zmienialiśmy fotelik z Jane i włąśnie mieliśmy do wyboru opala lub Mobiego. Syn też ważył wtedy jakieś 12kg i opal odpadł w przedbiegach ze względu na możliwość montażu tyłem tylko do 13kg. Wzięliśmy więc Mobiego - jeździ w nim od grudnia 2011 i nie widzę problemó z tapierką w Mobim. Mamy kolor brązowy z poprzedniego designu - w razie porzeby można kupić pokrowiec frotte do niego to tapicerkę Ci ochroni przed zabrudzeniami.
      Syn aktualnie 2,5 roku, 14,5kg i 92cm wzrostu. Pasy fotelika na środkowym poziomie.
      • misslesoleil Re: MC Mobi czy Opal? 08.02.13, 15:45
        Dziękuję za odpowiedzi. Co do tapicerki , to chodziło mi o kiepskie moim zdaniem materialy w MC - nasz synek to mały grzejnik i gdyby nie wkładka Aeromoov to w lecie byłaby tragedia, on nawet teraz potrafi się w aucie zapocic, a jak dziec spocony, to wrzeszczącywink Mobi jako jeden z niewielu fotelików MC nie ma niestety pokrowca letniego.
        Opala już teraz wykluczyliśmy ze względu na to , że doczytaliśmy że opcja tyłem to do 13 kg...
        Besafe jest super, ale tak jak pisalam, zwyczajnie nas nie stac.
        .
        • renowa Re: MC Mobi czy Opal? 08.02.13, 16:54
          Miałam dokładnie identyczny dylemat.
          Be Safe włąsnie ze względu na cenę u nas odpadł. Dla nas optymalną opcją jest właśnie Mobi.
          A co do pokrowców to u nas też ten problem ale załatwiłą go wkładka Aerosleep.
          Fakt faktem do montażu trzeba trochę krzepy mieć wink Ale zamontowany dobrze w samochodzie jest jak "przyspawany" wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka