Dodaj do ulubionych

pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze!

09.04.13, 21:53
Bardzo proszę o pomoc. Mam jeden fotelik Jane. Kiedys zostal mi polecony na tym forum do samochodu Peugout 407 sw. Obecnie juz nie posiadam tego auta. Potrzebuje cos do citroena c4 lub toyoty yaris. Mam po prostu dosc ciąglego przepinania tego Jane. a niestety muszę to robic dość często.Mój syn ma 3,5 roku i wazy 14,5 kg. Nie chcę inwestować zbyt duzych pieniedzy,. Oba auta posiadają isofix.
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 10.04.13, 19:31
      Hmmm ale o jakim foteliku my rozmawiamy. Bo na 15-36kg masz za lekkie dziecko.
      • monai81 Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 10.04.13, 21:09
        nie wiem wlasnie, moze byc i 9-36. ma byc dobry i bezpieczny.
    • moguer Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 11.04.13, 16:04
      Chcesz dobry i bezpieczny, ale z drugiej strony nie chcesz wydawac zbyt duzych pieniędzy. Może napisz do jakiej kwoty szukasz? Ja polecam Roemer (9-18) bardzo dobry w testach ale koszt powyżej 1000 zł.
      • monai81 Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 10:52
        kwota ok 600 zl. maks maksów to 1000
        • tata3dzieci Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 16:19
          z jakiego miasta jesteś ?
          • monai81 Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 17:34
            tata3dzieci napisał(a):

> z jakiego miasta jesteś ?
            a czemu pytasz?
            • renowa Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 17:41
              Z przedziału 9-36 masz Recaro Young Sport ( ok. 750-800zł) , Britax Evolva 1-2-3 (800-900zł) oraz tańszy brat "bliźniak" Recaro czyli STM Starlight SP (ok.650zł) ale koniecznie przed zakupem jedź przymierzyć do jakiegoś sklepu.
              Jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic to może do kwapa naszego? Na pewno porządnie doradzi a i ceny ma przystępne wink
              Na śląsku też jest kilka sklepów gdzie dobrze Ci dobiorą fotel.
              • renowa Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 17:48
                A, poduszkowców w ogóle nie brałabym pod uwagę z racji niedawno zamieszczonego filmiku z testu dachowania...
                Wolę takie z 5 punktowymi pasami.
                Tylko że chyba żaden z wymienionych w poprzedniej wiadomości fotelików nie jest na isofix tylko na 3 punktowe pasy. Ale ja już wolę montaż na pas samochodowy plus 5 punktowe pasy dla młodszego dziecka niż fotel z poduchą na isofix.

Masz jeszcze Romera Xtensafix ale jego cena to blisko 1400zł
                • tata3dzieci Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 18:01
                  Jestem sprzedawcą i ojcem jedno z moich dzieci jest przewożone w foteliku z osłoną tułowia i pomimo wiedzy, filmów nie zmieniam fotela. Nie jest też barierą dla mnie koszt wymiany.
                  Mamy w ofercie wszystkie fotele jakie są dostępne w polce. Każdy ma plusy i minusy, nie neguję żadnej marki przedstawiamy klientowi to co jest w ofercie mówimy co który ma a co nie.
                  Wracając do filmiku, szkoda że nikt nie mówi że jeżeli rodzic przewozi zimą w grubej kurtce dziecko i nikt nie da rady prawidłowo dociągnąć pasów bo jest to fizycznie niemożliwe dziecko może wylecieć z fotela niczym rakieta.
                  Nie pracuję dla firm z fotelikami z osłoną tułowia, cybex nam przesłał informację po zamieszeniu filmiku że nigdy w historii nie zdarzył się śmiertelny wypadek z udziałem fotelika cybex na całym świecie wiec?
                  Oczywiście można się zastanawiać czy beret zamortyzuje uderzenie tonowego kloca betonu na naszą głowę ale i tak będziemy naleśnikiem...
                  • renowa Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 13.04.13, 00:11
                    Nie jestem sprzedawcą - jestem mamą . Zdaję sobie sprawę, ze nie ma fotelików idealnych i każdy maja kieś tam plusy i minusy.
                    Głośno się już jednak mówi, ze firmy, które przeprowadzają crashtesty nie mają odpowiednich narzędzi by zbadać faktycznie ich bezpieczne działanie. Bo używa się narzędzi takich jak do badania fotelików z 5 punktowymi pasami wewnętrznymi fotelika.

Gdyby foteliki z poduchą były faktycznie tak hiper super bezpieczniejsze od tych z 5 punktowymi pasami to przecież już dawno te foteliki by były w sprzedaży - choćby Britax, któy robił kiedyś takie fotele ale się wycofał z ich produjcji, czy w USA, gdzie kiedyś były powszechnie sprzedawane jednak tez się z nich wycofano.
                    Dodatkowo za 5 punktowymi pasami przemawia do mnie fakt, że w sportach rajdowych nadal się 5 punktowej uprzęży używa bo przy dużych przeciążeniach dają największe możliwości ochrony?
                    Bo przecież nie chodzi o udział fotelika w śmiertelnym wypatku tylko jak częste i duże są obrażenia w zależności od fotelika - to na swoim blogu pokazywał kiedyś kwapp i mnie to przekonuje do zdania że barierkowce to przerost formy nad treścią dodatkowo za za duża kasę w porównaniu do bezpieczeństwa- dołożysz 300zł i masz dobry fotek tyłem.
                    • tata3dzieci Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 13.04.13, 10:12
                      Ja nie lubię krytyki konkurencji przez innych, lubię kiedy ktoś pokazuje że jest lepszy bo i tu hulaj dusza pokaż co jest u ciebie piękne, lepsze, bezpieczniejsze.
                      Czy zgodzisz się ze mną, że ludzie nie napinają uprzęży jak się należy?
                      Że są dzieci które wypinają się z klamry pięciopunktowych pasów?
                      Czy wierzysz że ktokolwiek jest bezstronny ?
                      Każdy ma w czymś biznes britax nie robi foteli z osłoną tułowia co ma powiedzieć ? że są super?
                      Oczywiście każdy swoje chwali i jest nagonka.
                      Można wierzyć w coś lub w nic, ja ufam testom i jest to dla mnie wiarygodny czynnik, ale jest jeszcze życie i człowiek, który nie jest manekinem. Ludzie kupują drogie foteliki by mieć sumienie czyste a wiedzy jak zamontować , co z czym i po co to już nie trzeba.
            • tata3dzieci Re: pilna prośba o dobor fotelika!bardzo prosze! 12.04.13, 17:53
              Ponieważ mamy na sklepie ok 100 foteli i nie ma możliwości by czegoś nie dobrać.
              bezpieczeństwo to:
              zakup dobrego fotela
              przymiarka do auta
              wiedza na temat na jakiej wysokości pasy, gdzie pas biodrowy, gdzie zagłówek, jak mocno dociągnąć itp trudno to wyczytać w sieci wiec ktoś kompetentny musi CI to pokazać.
              Jak masz do Częstochowy niedaleko zapraszamy
              • sabina_online tata3dzieci 12.04.13, 19:20
                Mam pytanie poproszę o gazetowego lub odpowiedź na mojego gazetowego bardzo proszę smile
                • mrukumaster Re: tata3dzieci 13.04.13, 15:03
                  tata3dzieci ja mam 2 dzieci i nie kupiłbym fotelika z poduszką smile Wiesz, że tak jak pasy poduszkę też można źle zamontować/dopasować wink I tak można wymieniać. Oczywiście są sytuacje tzw mniejszego zła tzn w sytuacjach, że jak już ktoś się uprze lepiej kupić poduszkowca aniżeli źle dopasowany fotel, który nie spełnia w tedy żadnych funkcji ochronnych. Dodatkowo dodam jedno hasło hacking manekinowy, o którym pewnie wiesz. Na koniec nie podajemy linków do sklepów swoich czy innych bo kasuję od razu (adres mailowy, który jednoznacznie daje także w sobie adres sklepu internetowego też odpada).

Do autorki tematu.

Jeszcze raz bo zrobił się śmietnik:

Waga/wzrost/wiek dziecka. Max kwota na fotel. Do jakiego samochodu marka/rocznik/model
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka