Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy od 0

30.12.14, 00:20
Witam, spodziewam się dziecka. Szukam fotelika bezpiecznego ale też w rozsądnym przedziale cenowym. Czytając różne wątki doszłam do wniosku, że nie widzę różnicy między np. tańszym fotelikiem ferrari a droższym maxi cosi, czy się mylę? Mam auto z systemem isofix ale czy jest to w tym momencie ważne skoro dziecko musi być wożone tyłem? Czy są foteliki z tym systemem do wpinania do jazdy tyłem? Czy ten system w początkowym okresie mi się przyda? Poproszę o radę jaki wybrać fotelik najtańszy z najlepszych z isofix i bez niego. Dodam, że samochód to bmw 5 z 2009 a dziecko nie zapowiada się na malutkie i drobniutkiesmile
Obserwuj wątek
    • tylempl Re: Fotelik samochodowy od 0 30.12.14, 10:13
      >Czytając różne wątki doszłam do wniosku, że nie widzę różnicy między np. >tańszym fotelikiem ferrari a droższym maxi cosi, czy się mylę?
      Co było porównywane?
      Wyniki testów, ocena ogólna, cena?

>Mam auto z systemem isofix ale czy jest to w tym momencie ważne skoro >dziecko mu si być wożone tyłem?
      To czy fotel jest przodem do kierunku jazdy czy tyłem - nie ma wpływu na możliwość montażu za pomocą systemu Isofix.
      Są foteliki na pasy lub na Isofix (z dodatkową baza).

>Czy są foteliki z tym systemem do wpinania do jazdy tyłem?
      Tak.
      Z przedziału 0-10kg lub 0-13kg - trzeba dokupić bazę
      Z przedziału 0-18kg z wbudowanym systemem (faktyczne dla noworodków a nie od min. 6ms).

> Czy ten system w początkowym okresie mi się przyda?
      Tak, jest bezpieczniej (prościej i szybciej montować można)

> Poproszę o radę jaki wybrać fotelik najtańszy z najlepszych z isofix i bez niego.
      Polecamy Klippan KISS2 od o do 18kg.
      Ma isofix (oraz pasy), PlusTest (oraz ew. 4* ADAC, choć polecamy PlusTest), jest rozkładany w trakcie jazdy, łupinkę można wyjąć z samochodu.

>Dodam, że samochód to bmw 5 z 2009 a dziecko nie zapowiada się na malutkie >i drobniutkiesmile
      Fotelik powinien być dopasowany do samochodu - polecam przymiarkę.
    • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 30.12.14, 12:11
      Klippan wygląda bardzo porządnie ale nie dam rady go przenosićsmile mam chory kręgosłup a ten fotelik jest strasznie ciężki... do takiego fotelika zawsze musiałabym wozić gondolę, żeby przekładać dziecko. Także cena jest mało przyjemna. Może jest jakieś praktyczniejsze i tańsze rozwiązanie?
      • tylempl Re: Fotelik samochodowy od 0 30.12.14, 13:31
        > Klippan wygląda bardzo porządnie ale nie dam rady go przenosićsmile mam chory >kręgosłup
        Rozumiem.
        Jednak nie trzeba przenosić można tak:

https://www.tylem.pl/wp-content/uploads/2014/10/Tylem.pl-fotelik-samochodowy-KISS2-nosidelko-21.jpeg

Choć łatwiej jest zamontować łupinkę na wózku.

> Także cena jest mało przyjemna.
        To jest fotel z "górnej półki"

>Może jest jakieś praktyczniejsze i tańsze rozwiązanie?
        Zostają tylko typowe łupinki 0-10kg lub 0-13kg montowane na stelażach wózków.
        W samochodzie na pasy lub na dodatkowej bazie na Isofix

Proszę zerknąć na modele:
        BeSafe iZi Go
        BeSafe iZi Sleep
        Recaro Young Profi Plus
        Maxi Cosi CabrioFix
        • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 30.12.14, 22:39
          jak tak to chyba wybiorę MC Citi - jest najlżejszy i kilka miesięcy jakoś się przemęczę z zapinaniem pasów, bo następny fotelik i tak będzie zainstalowany na stałe, nie będę go wypinać, dobry pomysł?
          • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 30.12.14, 22:44
            albo może ferrari beone? w czym jest gorszy taki fotelik od MC?
            • sabina_online Re: Fotelik samochodowy od 0 31.12.14, 18:20
              Witam!Obserwuję dyskusję i myślę, że lepiej kupić używany wózek niż oszczędzać na foteliku.Droższy fotelik ma lepszą tapicerkę i często szybszy montaż (np.zakup bazy na pasy klik i zamontowany fotelik) smile Do dużych fotelików 0-13 należy besafe izi sleep ale jest ciężki pasują adaptery od maxi cosi można rozłożyć do pozycji leżącej w czasie spoczynku
              • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 01.01.15, 19:41
                mam chory kręgosłup, waga fotelika jest bardzo ważna, bo nie będę mogła być samodzielnasad
                • thea19 Re: Fotelik samochodowy od 0 02.01.15, 17:51
                  fotelika nie trzeba nosic, wystarczy kupic odpowiedni wozek z adapterami
                  • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 02.01.15, 19:32
                    ale trzeba go wyjąćsmile
                    • thea19 Re: Fotelik samochodowy od 0 02.01.15, 20:06
                      ale czy fotelik wazy 3 czy 5kg to razem z dzieckiem i ubraniem waga calkowita wynosi 10kg i powyzej wiec 1kg w ta czy w tamta nie robi roznicy. dziecko caly czas przybiera na wadze wiec waga fotelika jest drugorzedna. wozka nie bedziesz uzywac? kazdy grat to waga powyzej 10kg. lepiej kup stelaz pod fotelik aby go nosic jak najmniej. na foteliku nie oszczedzaj i nie kupuj styropianu na telewizor, tym bardziej, ze mozliwosci masz.
                      • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 02.01.15, 20:41
                        jeśli maci cosi waży 3,5 kg to jaki fotelik jest lepszy i cięższy kilogram?
                        • thea19 Re: Fotelik samochodowy od 0 02.01.15, 20:50
                          ale ja nei mowie, ze maxi cosi jest zly. sama uzywalam cabriofixa. mowie tylko, ze waga znaczenia wielkiego nie ma bo i tak jest mocno zmienna. jesli nie mozesz nosic, to kup wozek z adapterami do fotelika (maxi cosi jest bardzo popularny i prawie na kazdym wozku da sie przypiac) i tyle. sam wozek kup w granicach max 12kg calosc (wiec absolutnie nic polskiego) bo z dzieckiem bedziesz miala 20kg i powyzej.
                          ja mam zdrowy kregoslup, dosc silna jestem a za chiny nie nosilabym fotelika z dzieckiem w srodku - jest to bardzo niewygodne, nie wspominajac o wadze.
                          • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 03.01.15, 09:31
                            A to jest oczywiste, do głowy by mi nie przyszło, żeby łazić z fotelikiem bo nie dałabym radysmile będzie wózek z adapterem. Niestety dla mnie sam moment przekładania fotelika z auta na wózek już będzie trudny, dlatego jego waga jest ważna.
                            • sabina_online Re: Fotelik samochodowy od 0 03.01.15, 10:40
                              To może wózek spacerówka rozkładana na płasko ? a fotelik zamontowany na bazie i wyjmowanie brzdąca z fotelika?
                              • gabrycha11 Re: Fotelik samochodowy od 0 03.01.15, 22:29
                                rozważałam to, ale jak już wyjmę wózek z bagażnika to powinnam dać radę z fotelikiem, jedno jest pewne - za pół roku będę specjalistką od bezobciążeniowej obsługi noworodkasmile
                                • sabina_online Re: Fotelik samochodowy od 0 04.01.15, 21:11
                                  W domu będziesz musiała nosić brzdąca, który około kilograma miesięcznie przybiera na wadze wink czyli i tak noszenie i prace pilęgnacyjne nieuniknione smile na start ok 3,5kg fotlik i dziecko 3300 czyli prawie 7kg smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka