19.09.10, 19:59
a przepis na czekoladowe ciasto z cukinią można od Twojej koleżanki wycyganić i opublikować?
Obserwuj wątek
    • leloop to wprawdzie ja "leloop" ;) 19.09.10, 21:00
      ale podaje linka do bloga, z którego czasem podkradam przepisy i nigdy jeszcze się nie rozczarowałam :)
      mojewypieki.blox.pl/2009/09/Ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html
      • leloop Re: to wprawdzie ja "leloop" ;) 19.09.10, 21:04
        i wlasnie przed chwila na blogu pewnej milej, młodej osoby znalazłam to
        strawberriesfrompoland.blogspot.com/2010/09/weekendowy-spleen.html
        trzeba zjechać kawałek w dol do deseru :)
      • hesperia1 Ciasto czekoladowe z cukinią 20.09.10, 11:46
        180g mąki pszennej
        60g mąki pełnoziarnistej(można zastąpić zwykłą)
        40g kakao
        1 łyżeczka sody
        0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        0,5 łyżeczki soli
        110g miękkiego masła
        160g brązowego cukru
        1 cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
        1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
        3 jajka
        280g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
        170g pokrojonej gorzkiej czekolady

Mąkę+kakao+sodę+proszek+sól+kawę wymieszać.
        W misce utrzeć masło z cukrem i ucierając dodawać po jednym jajku.
        Do masy maślanej wsypywać mąkę z dodatkami po jednej łyżce i mieszać ręcznie.
        na końcu dodać cukinię i posiekana czekoladę.
        Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem i wysypana bułką lub mąką blachę.
        Piec w 180 stopniach 40-50 minut.
        Smacznego:)
    • leloop Re: Hesperio 19.09.10, 21:07
      a "wogle" to wysłałam Ci maila z zapytaniem :)
      • hesperia1 Re: Hesperio 20.09.10, 08:09
        Nie mogę się dostać do mojej poczty:(jeśli chodzi o ciasto to dziś jeszcze wysępię przepis i podam:)Jeśli o coś innego to proszę pisz na gazetowy adres:)Ciasto pyszne,wilgotne i czekoladowe co według mnie jest jego największym atutem;)
        • leloop Re: Hesperio 20.09.10, 08:55
          Hesperio,
          maila wysłałam do Lelli, sorry za nieporozumienie ;)
          a przepis podaj tutaj :)
    • hesperia1 Re: Hesperio 20.09.10, 14:19
      pinkcake.blox.pl/2009/08/Cukiniowe-ciasto-orzechowe.html
      • lellapolella Re: Hesperio 20.09.10, 14:46
        dzięki, będę działać w najbliższy weekend. Jedni mi wyjeżdżają, drudzy przyjeżdżają i pasowałoby wyleźć z lasu i odegrać rolę matki i gospodyni:) Ostatnio młoda młodsza się zeźliła i zrobiła szarlotkę "z głowy", pyszne było:)
        • lellapolella Re: Hesperio 20.09.10, 14:54
          Leloop, może być biała, będzie ciekawiej:) Nasiona chyba można zebrać jak pomidorowe albo normalnie- wsio rawno:)
          Coś mi się z pocztą porobiło, jak zaczęłam ściągać załącznik, więc odpisuję tutaj, jak się odblokuję, dam znać na priv:)
    • hesperia1 Re: Hesperio 20.09.10, 17:33
      Właśnie upiekłam i się studzi.Dzieciak mi się buntuje:na obiad tylko obiad i obiad,a ja chcę ciasto na obiad.Zrobiłam z całkiem starawej cukinii zapomnianej.Pachnie i wygląda ładnie.Zobaczymy jak smakuje.
      • leloop Re: Hesperio 20.09.10, 21:16
        ja tez muszę spróbować to czekoladowe, zwłaszcza, ze najmłodszy miłośnik ciast czekoladowych jest również zagorzałym wrogiem cukinii, zobaczymy jak zareaguje :D
        a orzechowo-cukiniowe pewnie podobne jest do ciasta marchewkowego, zresztą bardzo smacznego, polecam :)
        • hesperia1 Re: Hesperio 21.09.10, 08:18
          Ja znalazłam jeszcze inny przepis,jak mi się wydaje mało składnikowy i "prościejszy",bom czasu nie miała.Nikt nie wiedział że tajemny składnik -cukinia tkwi w cieście i się nie dowiedzą bo zaraz by im zajeżdżało,a tak wrąbali wszystko:) i jeszcze pytają kiedy znów upiekę.Ubolewam nad brakiem orzechów(migdałów)bo bardzo by pasowały.
    • leloop zmiana skladnika 24.09.10, 18:26
      zamiast cukinii dodałam dynie, pierwsza użyta w tym roku, nie miała zdecydowanego smaku, do ciasta w sam raz :)
      jedynie chciałam być sprytna i zamiast przepisowej ilości cukru dałam mniej (zwykle jest za słodkie), tym razem wyszło raczej takie czekoladowo-wytrawne, wole ciut słodsze :)
      ale najważniejszy degustator stwierdził, ze jest to "100% najlepsze ciasto pod słońcem" wiec bólu nie ma specjalnego, natomiast ciasta wychodzi duzo :)
      • hesperia1 Re: zmiana skladnika 24.09.10, 18:45
        Ja ostatnio nie mając pod ręka cukinii(ku mej rozpaczy) zastanawiałam się czy można zastąpić ją ogórkiem;) Nie zaryzykowałam jednak.Gdzieś czytałam że cukinię można zastąpić malinami.Ale fakt ciasto niezbyt słodkie i baaaaaardzo czekoladowe.Ja się uzależniłam:)Jutro pędzę na targ zakupić skrzynkę cukinii;)
        • leloop Re: zmiana skladnika 24.09.10, 18:51
          nie wiem czy maliny mogą zastąpić cukinie ale dodaje się je również do ciasta czekoladowego, korzystam z przepisu z tego samego bloga "brownies z serem i z malinami" czy jakoś tak. to ciasto to również hicior w moim domu :)
          natomiast ogórek chyba byłby za mokry ale marchewka mogłaby być chyba :)
        • newill6 Re: zmiana skladnika 24.09.10, 18:53
          ,,jak miło ,ciasto jest,akurat na moje urodzinki:):):)
          • hesperia1 Re: zmiana skladnika 24.09.10, 19:04
            No nie gadaj!Dzisiaj Twoje,jutro moje:)To wszystkiego naj,naj.Dużo weny w tworzeniu ogrodowych kreacji,pięknych i dorodnych roślin i oczywiście dużo zdrowia i siły:)
            • se_nka0 Re: zmiana skladnika 24.09.10, 19:09
              Najlepszego dla jubilatów !
              • leloop Re: zmiana skladnika 24.09.10, 19:46
                wszystkiego najlepszego z okazji kolejnych 18 tych urodzin jak mniemam :)
                dla obojga :)
                • hesperia1 Re: zmiana skladnika 25.09.10, 09:49
                  Dziękuję:)
                  • lellapolella Re: zmiana skladnika 25.09.10, 16:00
                    jubilatom najlepsze życzenia też składam:)
                    • newill6 Re: zmiana skladnika 26.09.10, 06:38
                      Ja także dziękuję:)
                      -ale mnie suszy ,piiiiiiić :)))))))
                      • yoma Re: zmiana skladnika 26.09.10, 20:37
                        na kaca jest praca (w ogrodzie) :)
    • hesperia1 Ciasto dyniowo-pomaranczowe 07.10.10, 10:10
      forma 23x23 cm

* 800 g dyni
      * 100 ml kwaśnej śmietany
      * 160 g białego cukru
      * 2 czubate łyżki miodu
      * 180 g maki kukurydzianej
      * 4 jajka
      * 2 łyżki ekstraktu waniliowego
      * 2 pomarańcze
      * 60 g masła

Ponadto:

* folia aluminiowa

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z
      jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć
      pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt
      waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić
      lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i
      wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę
      oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy
      wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut.
      Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu
      uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard
      • hesperia1 Re: Ciasto dyniowo-pomaranczowe 07.10.10, 10:13
        Ciasto z galerii potraw.Jeśli tylko w sobotę dostane główny składnik to wypróbuję.I tak moja dieta poszła w las...
      • leloop Re: Ciasto dyniowo-pomaranczowe 07.10.10, 10:22
        mmm ..., zachęcająco brzmi :)
        • lellapolella Re: Ciasto dyniowo-pomaranczowe 07.10.10, 16:03
          jo, całkiem przyjemnie. Kombinuję, co by dynię najpierw upiec zamiast obierać i kroić, szkoda palców, czasu i wysiłku:P
          • leloop Re: Ciasto dyniowo-pomaranczowe 07.10.10, 18:35
            dobrze kombinujesz Lello, kroi się dynie w grube pasy (jak tam się uciacha nozem) i ze skóra do pieca. potem możesz odkroić skórę i używać a to do zupy a to do purée a to pokrojone w kawałki do zapiekanek etc. możliwości wiele :)
            • hesperia1 Re: Ciasto dyniowo-pomaranczowe 22.11.10, 14:33
              Donoszę że z braku cukinii można użyć ugotowanego buraka i też jest pyszne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka