Dodaj do ulubionych

Oxalis corniculata

27.09.10, 21:23
niech was ręka boska broni przyjąć toto pod swój dach !!!
roślina okrywowa, psia jej mac, dzisiaj spędziłam pół popołudnia wyrywając gnoja zewsząd. najgorsze jest to, ze wyrywając widzisz wokół miliardy tycich oksalisikow, które za parę tygodni będą duże :(
oglądajcie uważnie doniczki z kupowanymi roślinami, tak najłatwiej trafia do ogrodów

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Oxalis_corniculata_Sturm10.jpg/250px-Oxalis_corniculata_Sturm10.jpg
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 08:05
      ...a tak niewinnie wygląda.
      • hesperia1 Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 08:15
        A ja to mam i podobało mi się i zostawiłam sobie:(
        • leloop Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 08:50
          Hesperio, bo to ładne jest ale zarasta dokładnie wszystko i po pewnym czasie masz dość. jedynie wczesna wiosna go nie widać, gdyż udaje ze zniknął :}
          z tym, ze są różne oxalisy, niewykluczone, ze masz innego, mniej inwazyjnego, wyguglaj sobie oxalis w obrazkach.
          Senko, masz racje to taki niewinny kwiatuszek ;)
          • hesperia1 Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 09:52

Mam taki:fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/4NawzHa4uVlCSWjNkB.jpg ,rozsiał się już(trochę mu pomogłam)i jeszcze taki o łososiowych kwiatkach.Zaszczawikowałam działkę:(Faktycznie przyniosłam toto razem z sadzonkami ziół i jak głupia się cieszyłam że taki piękny gratis mi się trafił.Boże jak mi czasem siebie żal.Cóż będę walczyć;)
            • leloop Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 10:11
              ten o łososiowych kwiatkach wyrasta z jakby cebulek, jak się w jakimś miejscu usadowi to na zawsze. trzeba się z tym pogodzić i już ale nie strzela nasionami wiec właściwie spokój.
              ten o czerwonawych liściach może niestety za parę lat pokryć cala Twoja działkę, jest naprawdę ładny ale strzela od wiosny nasionami we wszystkie strony i rozsiewa się niemilosiernie. zaglusza wszystkie mlode roslinki, ja ostatnio wydlubywalam go spomiedzy duzej przeciez juz pietruszki, ktorej prawie calkiem zakryl natke :(
              nawet "rondupowcy" nie dają sobie z nim rady :} gdzies wyczytałam, ze posypywanie go popiołem drzewnym trochę go ujarzmia ale ja musiałabym pół lasu spalić :/
              • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 11:07
                No toż ja drewnem w chałupie palę, mogę ci zbierać popiołu skolko ugodno :)

Mam ten o bordowych liściach i żółtych kwiatach, bo chłop przywlókł i był bardzo z siebie dumny, żyję iluzją, że mam go w ryzach, bo w doniczce siedzi (szczawik, nie chłop).
              • hesperia1 Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 11:48
                Głupia,głupia jestem do granic!Sama jeszcze strzelałam bo chciałam żeby mi w szczeliny miedzy płytami na ścieżce powłaziło.
                • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 12:07
                  No to spoko, płyty go ograniczą.
                  • lellapolella Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 12:45
                    Też mam to z czerwonymi listkami, ale kwiatki mi się jakoś nie rzuciły w oczy? Małe są czy możliwe, że nie kwitło?
                    • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 14:29
                      Gdyby kwitło, toby ci się rzuciło. Małe, ale dużo tego i kanarkowożółte.
                  • leloop Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 12:50
                    nie ogranicza :/ ma daleki zasięg.
                    w tym roku "wygryzł" mi z jednego nieużytku poziomki, które się tam również same zaległy.
                    Yoma, ja tez pale wyłącznie drewnem, popiołu mi starcza na 1/4 posesji
                    • hesperia1 Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 13:09
                      To cholerstwo strzela jak karabin maszynowy.Wiem bo jeszcze dziadowi pomagałam.
                      • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 14:29
                        A ja strzelam niecierpkiem :)
                    • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 14:30
                      Leloop, to co, mam zbierać? Do posesji stosuję popiół z ogniska :)
                      • leloop Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 21:00
                        ha, ha i przyślesz mi kurierem ? :D
                        • yoma Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 21:00
                          No nie, poczekam, aż będziesz w PL :)
                          • lellapolella Re: Oxalis corniculata 28.09.10, 21:08
                            to ja też!też ci nazbieram, bo palę drewnem! Kiedy przyjeżdżasz?
                            :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka