leloop 28.10.10, 14:43 zrobił się całkiem przyzwoity dzionek, wzięłam psa, poszłam w las, nazbierałam pół siaty grzybów, część z nich przed chwilą skonsumowałam, mam nadzieje, ze przeżyję :} Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: mgła opadła, 28.10.10, 15:05 u nas już nawet ślad po grzybach nie został w lesie:/ Jakby co- pamiętaj, mleko jest dobrą odtrutką:)) Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 28.10.10, 19:06 reszta grzybów okazała się być tak zarobaczona, ze zasiliła kompost :) acha, jeszcze żyję ;) Odpowiedz Link
newill6 Re: mgła opadła, 28.10.10, 19:22 Jeśli grzyby to nocki pow.10stopni ,czy tak? Pamietam zbieranie podgrzybków w grudniu,było wyjątkowo ciepło.... Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 28.10.10, 20:48 Newill, nie wiem, zapytaj grzybów, ja tam w nocy śpię :) Odpowiedz Link
newill6 Re: mgła opadła, 28.10.10, 21:03 Ja wiem:) Mam doświadczenie,kiedyś praciwałem w Biedronce:))) Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 28.10.10, 20:47 radzido napisała: Ryzykantka. :/ teraz zjadłam grzecznie zupę z dyni, ryzykuje co najwyżej biegunkę ;) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: mgła opadła, 31.10.10, 17:37 Moje piękne, wszystko tylko nie mleko na odtrutkę! Woda z solą i rz...anie, jeśli już. Ponoć (tak twierdziła lekarka z oddziału zatruć) mleko najpiękniej związuje się z trucizną i niejeden człek by przeżył, gdyby się nie nachlał hektolitrów mleka (jej słowa). Mówiła, że jest to jeden z najbardziej szkodliwych przesądów. A jak ktoś nie chce oddawać drugą stroną, to niech się chociaż nawadnia zwykłą wodą. Broń Boże, mlekiem. Odpowiedz Link
lellapolella Re: mgła opadła, 31.10.10, 17:44 no masz, człowiek uczy się całe życie- dzięki:) Leloop, nie chciałam Cię zgładzić;-) Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 31.10.10, 19:50 z tego co napisali, na grzyby węgiel aktywny, na szczęście nie byl potrzebny ;) Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 31.10.10, 19:49 i tak i nie , pognałam do netu i znalazłam takie coś: Mleko jako odtrutka może być stosowane doraźnie przy zatruciu solami metali ciężkich (tworzy nierozpuszczalne, bardziej lub mniej trwałe związki) albo substancjami żrącymi (zobojętnia odczyn). Nie można go podawać przy zatruciach substancjami rozpuszczalnymi w tłuszczach. jest tzw. odtrutka nieswoista portalwiedzy.onet.pl/11194,,,,odtrutki_nieswoiste,haslo.html tyle czy w grzybach są metale ciężkie ;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: mgła opadła, 31.10.10, 20:26 To, co w grzybach truje, to nie metale ciężkie. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: mgła opadła, 01.11.10, 18:53 Chyba wolę się nie zastanawiać czy to czym się strułam to metal ciężki czy nie. Na wszelki wypadek wolę mlekiem nie zapijać zatrucia :) Moja znajoma pani doktor jest dla mnie większym autorytetem niż internet :) To moje całkowicie subiektywne odczucie :) Odpowiedz Link
leloop Re: mgła opadła, 01.11.10, 20:52 doskonale Cie rozumiem lecz te informacje pochodzą ze źródeł opartych na encyklopediach i podręcznikach np. Witold Seńczuk red.: Toksykologia. Podręcznik dla studentów, lekarzy i farmaceutów Wydanie IV. tez jestem daleka od ślepego ufania netowi Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: mgła opadła, 02.11.10, 08:04 A no to insza inszość. Warto uwierzyć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alfika Re: mgła opadła, 02.11.10, 07:36 metale cięzkie -ołów, rtęć - dają bardzo nieładne efekty, więc grzybów rosnącyh przy autostradzie - a już nei daj Bóg na autostradzie - to ani ni! Odpowiedz Link