03.01.11, 20:07
Wkurzona jestem strasznie!
Marzy mi się działka w pobliżu domu.Zaczęłam robić rozeznanie i okazało się,że jedyna dostępna to koszt 30 tys. a ja wcale nie muszę mieć wypasionej altany:(

Stanęło na tym,że nadal od kwietnia czeka mnie jazda prawie 30 km
żeby sobie pazury pobrudzić.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Szok 03.01.11, 20:10
      Tylko spokojnie. Jak ci się nie marzy wypasiona altana, to faktycznie bez sensu wypruwać sobie żyły, żeby cię było stać na wypasioną altanę.

W sensie, żeby mieć własne i tylko własne, bez młodych?
      • lellapolella Re: Szok 03.01.11, 20:18
        szukaj dalej, sama napisałaś, że dopiero zaczęłaś robić rozpoznanie, Krista:) To w końcu Szczecin a nie Kozia Wólka
        30 kilosów to POTWORNA odległość
        • yoma Re: Szok 03.01.11, 20:42
          Pisała, że kiepsko z dojazdem, nawet rower nie teges, bo droga szybkiego ruchu. O ile dobrze pamiętam.
    • horpyna4 Re: Szok 03.01.11, 20:17
      Czekaj cierpliwie. Czasem nagle trafia się niespodziewana okazja, warto mieć nadzieję mimo wszystko.

Do kwietnia jeszcze trochę czasu, może trafi się jakiś niespodziewany spadek z Hameryki? Albo ktoś w pobliżu będzie nagle musiał pozbyć się tanio działki? Nie takie przypadki widywałam.
      • se_nka0 Re: Szok 03.01.11, 20:21
        Szukaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. Na pewno do wiosny coś znajdziesz. Fakt, za jakąkolwiek altanę ludzie wołają jak za dom ;( Trzymam kciuki !
    • moonshana Re: Szok 03.01.11, 20:40
      ja Cię pocieszę. mnie się marzy jakakolwiek działka, nawet taka oddalona. albo ogródek. albo większy trawnik. albo cokolwiek, żeby tylko miało na dole ziemię i można było na tym cokolwieku dużo posadzić. i co?
      i mam balkon.
    • leloop Re: Szok 03.01.11, 21:10
      zgodzę się z Lella, dopiero zrobiłaś rozeznanie :)
      poza tym to jeszcze chyba nie jest sezon, na razie ludzie dochodzą do siebie po Świętach, zobaczysz za miesiąc na pewno coś drgnie w temacie :)
      30 kilosów to dalej niż z Gdyni do Gdańska, lomatko !!!
    • leloop Re: Szok 03.01.11, 21:14
      wrzuciłam w gugle i wygulgalo mi takie coś za 11 tysi.
      miasto-szczecin.pl/ogloszenia,dzialki,44,1,dzialka_rekreacyjno_warzywna,12111.html
      nie znam Szczecina, nie wiem może to na wysypisku śmieci albo jakoś tak ale wrzucam na rybkę
      • leloop Re: Szok 03.01.11, 21:17
        albo takie kawałek dalej za 5
        miasto-szczecin.pl/ogloszenia,dzialki,44,1,sprzedam_dzialke_rekreacyjno_war,11269.html
        • krista57 Re: Szok 03.01.11, 22:10
          Dzięki.
          Po 3 latach jeżdżenia/tylko samochodem/tak daleko chcę działkę blisko
          tzn na tyle blisko aby można było dojechać np komunikacją miejską.
          Uwielbiam rower ale wiadomo ile jest za każdym razem przewożenia
          "różnistych" w obie strony.Chciałabym uniezależnić się całkowicie od
          samochodu i rodziny.
          Kilka dni temu w mediach głośno było na temat nowej trójki/droga
          szybkiego ruchu/Szczecin-Gorzów Wlk,która przejęła ruch starej
          drogi nr 3 przy której prawie leży nasza działka.

Czy ja potrafię tak zakochać się w innym kawałku gliny ?
          • lellapolella Re: Szok 03.01.11, 22:22
            Odpowiedź brzmi: tak.
            I kto powiedział, że znów masz ryć w glinie? Wizualizuj czarnoziem, co Ci zależy...Albo chociaż less, jeśli przywykłaś do żółtego:)
            • dorkasz1 Re: Szok 04.01.11, 09:17
              Krista, proponuję takie ogłoszenie "Kupię działkę, może być zaniedbana. Tel....." Wydrukuj kilka i przejedź się na te działki, które by Ci najbardziej pasowały. Przylep w kilku miejscach i czekaj cierpliwie. Jestem prawie pewna, że coś ustrzelisz. Nie spiesz się, może się tak zdarzyć, że dopiero wiosną, jak ludzie na te działki zaczną przychodzić.
              Albo inny sposób, to kontakt mailowy, telefoniczny lub inny z Zarządem ROD.
              Tutaj poradnik jak zostać działkowcem, może Cię coś natchnie:
              www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=2
              Tutaj masz kilka kontaktów:
              www.ozpzd-szczecin.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=53
              www.ogrody-krzekowo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=58
              wyspa-pucka.szczecin.pl/index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=1&Itemid=47
              Tutaj różne ogłoszenia:
              rodogrody.phorum.pl/viewforum.php?f=21&sid=0620b514ef8194eefcdfec28daffd755
              Tutaj przydatne linki:
              www.pzd.pl/strona.php?69
              www.rodnadjeziorem.republika.pl/linki.html
              Wolne działki (nie wiem czy aktualne, ale może?)
              www.ogrodbukowina.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=57&87e36a8c1629b58b6ff74ee46b21001b=00ef9843680f9462633184d0bdfea040
              A tutaj do nich kontakt: www.ogrodbukowina.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=60
              Szukaj Kobieto z Czystymi (jeszcze) Pazurami :) Miłego dnia.
              • se_nka0 Re: Szok 04.01.11, 09:39
                Odradzam zarośniętą metrową paroletnią trawą, jeszcze dziś czuję ,, w kościach,, ;) Mnie na budowlaną nie stać, mam z ROD. Opłaty to : wpisowe - 100 zł z groszami i coroczna opłata 17 gr za m2. Jeżeli poprzedni właściciel budował np. altanę, to z nim ustalasz odkupienie. I tu właśnie są te krociowe nieraz kwoty. Dojadę autobusem miejskim, jak trzeba Golf robi za furmankę :) O taką mi chodziło. Nie siedzieć latem w murach - bezcenne ! Dzwoń po okoliczny ROD, nie ma takiego , żeby coś wolnego nie było ( u mnie). Po czym spokojnie zwiedzaj sobie i wybieraj ! :)
                • dorkasz1 Re: Szok 04.01.11, 09:52
                  Jak Krista przeleci te wątki, co jej wysłałam, to NA PEWNO znajdzie swój wymarzony kawałek ziemi. Powodzenia życzę.
                  • se_nka0 Re: Szok 04.01.11, 09:56
                    Na pewno znajdzie :) Dobrą ściągę dałaś :)
                    • krista57 Re: Szok 04.01.11, 12:57
                      No i ...jak Was baby nie kochać!
                      Już mam ROD upatrzony /15-20 minut/ od domu hurrrrrrrrrrrrrrrrra.
                      Z samego rana poleciałam do znajomych,rezydujących tam od 30 lat,
                      działka "zawsze" się znajdzie,możliwość niewielkich podtopień /blisko
                      rozlewisko Odry/, mnóstwo turkuci się panoszy.
                      Oby tylko cena była odpowiednia...to biorę.

Pewnie skończy się na tym,że obie działki będę obrabiać bo żal mi
                      będzie kasy włożonej w nasadzenia.
                      A jeszcze wnuk ... co już kilka dni temu powinien wyjść z brzuszka
                      mamy.Zapowiedziałam,że zrobię z niego ogrodnika.
                      Oj! będzie się działo:)

.Zycia nie mierzy się ilością oddechów,tylko ilością
                      chwil,które nam zapierają dech w piersi.
                      • yoma Re: Szok 04.01.11, 13:07
                        Nasadzenia można zawsze przenieść, zwłaszcza świeże :)

Kra kra: żeby się nie skończyło tak, że młodzi z dzieciakiem będą siedzieć u ciebie na działce, bo bliżej. Pacyfikuj w zarodku :)
                        • krista57 Re: Szok 04.01.11, 13:13
                          Dobra,dobra! Nie wiem jeszcze jak to jest gdy ma się własnego wnuka.
                          Skoro tak pokochałam kawałek ziemi to Bartka chyba bardziej..no nie?
                          Wolę nic nie mówić.Uczuciowa jakaś jestem.
                          • yoma Re: Szok 04.01.11, 13:52
                            Znaczy, debiutantka :)
    • hesperia1 Re: Szok 04.01.11, 15:19
      Matko jedyna,w ciężkim szoku jestem że takie ceny działek.Ale co się dziwić,duże miasto.U nas 6000 za działkę z wypasioną altanką to góra.Ja naszą za 300 kupiłam.ale zauważyłam że niezły biznes ludzie na tym robią.kupują działki w strasznym stanie,sprzątają,stawiają altanki z obi,posadzą parę kwiatków i sprzedają,przeważnie poznaniakom.
      • krista57 Re: Szok 04.01.11, 16:53
        A co się dziwić!Ludzie mieszkający w blokach/klatkach ciągną do natury.
        Potem budują na działce murowany domek z poddaszem,kominkiem,całorocznym ogrzewaniem i bajerami.
        Przychodzi starość...brak sił na dojazdy i prace ogrodnicze.
        Zwykle o sprzedaży decydują dorosłe dzieci.
        Za 6 tys,tak,tak,taka by mi pasowała.
        • hesperia1 Re: Szok 04.01.11, 17:06
          6tys w porównaniu do 30 to pryszcz.My przed zakupem chodziliśmy po działkach.Wypatrywaliśmy takich,które wyglądały na lekko zapuszczone.No i u nas ogłoszenia na tablicy działkowicze wywieszają.Może w na wiosnę Kristo pochodzisz i popytasz działkowiczów.Czasem ktoś się chce pozbyć i zależy mu na czasie.
          Jestem dobrej myśli.Czuję ze wiosną pochwalisz się fajną działką:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka