Dodaj do ulubionych

proszę o radę

13.01.11, 09:32
zachecona przez Dorkasz, chce zamówić trochę nasion w plantico i teraz proszę powiedzcie mi, które nasiona wybrać, bo jest tego trochę a ja zupelnie na polskich odmianach się nie wyznaje :) zdaje sobie sprawę, ze w odmiennych warunkach glebowych zwłaszcza może to się w ogóle nie sprawdzić ale nic nie mam do stracenia. tubylcze produkty nie spełniają moich oczekiwań, próbowałam już różnych i zwykłych i bio i sro i tańszych i droższych, gotowcow etc. wszystko jakieś takie bezsmakowe :/
ps. polska maciejkę (tutaj nie znają) sieje z powodzeniem od lat wiec jest szansa na sukces ;)
to teraz lista (skopiowana z listu ale już mi się nie chce na nowo pisać ;) )
rzodkiewka szczypała w język i odbijała się rzodkiewka
buraki były słodkie
marchewka takoż
koperek pachniał mocno koperkiem
kapusta dala się ukisić
ogórek również
kalafior smakował kalafiorem i śmierdział jak się gotuje
no i pietruszka, zeby była naprawdę tuberosa :)
a i najważniejsze chyba żółta fasolka szparagowa, zeby smakowała fasolka a nie tylko zielonym.
jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie poza wymienionymi to chetnie dorzucę do listy :)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: proszę o radę 13.01.11, 10:21
      Nie pomogę, bo warzyw uprawiam mało i w ogóle nie zwracam uwagi na odmiany :) ale chciałam znaleźć bób, który mi się zawsze udaje, i znalazłam sklep taki o. Może pomoże. Osobiście pierwszy raz go widzę.

www.sadogrod.pl/nasiona.php?c=9
      • dorkasz1 Re: proszę o radę 13.01.11, 11:51
        Leloop, no nie wiem czy ktoś się odważy wziąć na siebie taką odpowiedzialność... Szczególnie, że te stare odmiany często nie dają rady z grzybami i innymi choróbskami, których nie było kilka lat temu.
        Co do rzodkiewki mogę z czystym sumieniem polecić Opolankę, długą czerwoną, z białym końcem. A z czerwonych i bardzo wczesnych świetna jest Saxa. Tę resztę kupiłam do wypróbowania.
        Ogórek dobry jest Izyd. Rosną fajne, takie trochę podługaśne. A ze starszych i bardzo tradycyjnych odmian dobry jest Śremski. Marchewkę lubię Flacoro albo inaczej nazywaną Flakkese.
        Stare odmiany to najczęściej tzw. "odmiany ustalone" (bez tego F1). Z ogórków jest to np. Korniszonowy www.eogrod.com/index.php?products=product&prod_id=343
        Można później z niego zbierać nasiona. Tutaj ciekawy artykuł:
        www.surawka.republika.pl/MZZ10.htm
        • leloop Re: proszę o radę 13.01.11, 14:11
          no przecież do wójta nie pójdziemy, jeżeli okaże się, ze to nie to ;)
          napiszcie co Wy kupujecie i czy dobre :) bardzo mi zależy zwłaszcza na fasolce, bo tubylcza w ogóle nie ma smaku :(
          za podane dziękuję, już notuje :)
          • lellapolella Re: proszę o radę 13.01.11, 14:46
            a, już ci wcześniej odpisałam, teraz tylko dodam, że różne odmiany spisują się różnie na rozmaitych glebach. Jeśli o mnie chodzi:
            marchew- Flacoro czyli Flakkese
            rzodkiewka- Saxa
            burak- Czerwona Kula
            pietruszka- Berlińska
            fasolka- Saxa
            Kapusta-Amager i Kamienna glowa
            ogórek- Śremianin, ewtl. Śremski, gdy nie ma tamtego
            por- Alaska
            koperek mam swój od lat, może to jakiś Szmaragd był...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka