jestemeco 25.07.11, 09:00 wyczytałam, że taki ogród bardzo uspokaja i daje dużo satysfakcji przy pielęgnowaniu. Mam do Was pytanie: co o tym sadzicie i jakie rośliny w n/klimacie polecacie do takiego ogrodu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: ogród japoński 25.07.11, 09:54 Poszukaj na forum "Ogród i rośliny domowe", co pisze Onofrio. On ma ogród japoński zainspirowany tym, co oglądał na własne oczy w Japonii, ale zrobiony w klimacie podwarszawskim. Odpowiedz Link
leloop Re: ogród japoński 25.07.11, 10:11 Jestemeco, japoński ogród to nie tylko uprawa i przycinanie roślin to cala filozofia, jeżeli rzeczywiście zdecydowałabyś na taki ogród to wcześniej trzeba by sięgnąć po literaturę. moim zdaniem każdy kontakt z natura wycisza i uspokaja, niekonieczny jest do tego jakiś specjalny rodzaj ogrodu. wszystko zależy od Twojego charakteru, temperamentu, no bo jeżeli nie lubisz geometrycznych form, pustych przestrzeni to taki ogród wcale by Cie nie uspokoił. natomiast rośliny mogą być całkiem "nasze" przecież część Japonii to tez zimy i mróz. dużo jest w takim ogrodzie drzew iglastych, różne rodzaje różaneczników, różne rodzaje klonów. wszystko to odpowiednio formowane. miałam okazje oglądać kilkakrotnie taki ogród pod Paryżem, założony w początkach 20 wieku. najpierw pracowali w nim ogrodnicy japońscy, teraz opiekują się nim ogrodnicy po specjalnych, kilkuletnich stażach w Japonii. obejrzyj sobie zdjęcia z tego ogrodu, jego część stylizowana jest na japońską wioskę , część pozostała jest całkiem współczesna (projektowana przez japońskiego pejzażystę w końcu 20 wieku). kilka zdjęć nie należy do części japońskiej (ogród Alberta Khan'a to właściwie kilka różnych stylów ogrodowych). jak możesz zauważyć, ten ogród to bardzo dużo pracy, zawsze kręcą się po nim ogrodnicy przycinający krzewy. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: ogród japoński 25.07.11, 17:01 Mam kumpla który swego czasu w Japonii pracował.Opowiadał mi kiedyś że wychodząc z domu w którym mieszkał widział jak co rano pewien Japończyk w swoim ogrodzie kreślił kręgi,fale i inne na żwirku.Strasznie go korciło żeby tam wpaść i narysować buźkę:) Odpowiedz Link
yoma Re: ogród japoński 25.07.11, 22:47 Obawiam się, że Japończyk popełniłby seppuku... Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: ogród japoński 25.07.11, 23:08 Albo kumpla znaleźliby pod żwirem z grabiami wbitymi w plecy... Odpowiedz Link