Dodaj do ulubionych

adio, pomidory ... :/

26.08.11, 09:52
pożegnałam się z moim lasem zagrzybionych pomidorów :(
z tego co uratowałam (zielone) zrobiłam sałatkę i dżem.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: adio, pomidory ... :/ 26.08.11, 10:26
      Dżemu sloiczek zostaw do następnego sabatu...
      • lellapolella Re: adio, pomidory ... :/ 26.08.11, 15:39
        wyrazy, Leloop:(
        u mnie nawet pod folią są chwycone ale chyba zbiorę całość, bo zmiany są tylko na liściach...
        • dorkasz1 Re: adio, pomidory ... :/ 26.08.11, 17:30
          Ja robię, robię, robię nasionka.
          A tak przy okazji powiem Ci Lella, że mi na przykład bardzo smakuje ten Yellow Brandywine, co to się okazał nie yellow tylko orange i Ciebie rozczarował smakiem. Ale musi być na full dojrzały. Tyle, że ja lubię malinowe. No może nie jakoś pasjami lubię, ale do pyska wezmę i nie wypluję. A ten Yellow orangowaty jest dla mnie świetny. Nasionkuf więc będzie dużo do podziału.
          • lellapolella Re: adio, pomidory ... :/ 27.08.11, 15:03
            Ja też już zbieram dojrzałe, tylko na początku owocowania zbieram wcześniej:) Rzeczona Yellow Brandywine wygląda tak:
            http://img695.imageshack.us/img695/3659/img6613wc.jpg

Jeden w drugi, nie ma normalnych rozmiarów;)
            Nie wiem, Dorkasz, jak Ty chcesz tyyyyleeee nasionek uzbierać, jak ich prawie NIE MA;)
            http://img594.imageshack.us/img594/2833/img6615g.jpg

A w ogóle, obiecałam kiedyś zdjęcie foliaka i jest- cebula się suszy w dalszym ciągu
            http://img713.imageshack.us/img713/2024/img6529l.jpg

• dorkasz1 Re: adio, pomidory ... :/ 27.08.11, 16:51
              No to moje są jakieś inne. Mają nasionka. I ten fragment z nasionkami jest pyszny. Twoje są jakieś takie bardziej mączne?
              • lellapolella Re: adio, pomidory ... :/ 27.08.11, 19:39
                Moje wszystkie są takie, kojarzą mi się z rozciętym mięsem surowym- są takie mięsiste i mokre... mączne nie. Z wyglądu mięsne, z konsystencji- pieczona dynia;)
                wrzuciłam je dziś do suszenia- zobaczymy, co z tego wyniknie
                • dorkasz1 Re: adio, pomidory ... :/ 28.08.11, 09:51
                  Suszone powinny być niezłe. Są dosyć aromatyczne, a z powodu braku nasion, powinny się szybko wysuszyć.
                  Gdzie suszysz? W piekarniku?
                  • lellapolella Re: adio, pomidory ... :/ 28.08.11, 11:54
                    zaczęłam suszyć na słońcu a kończę w suszarce, bo (dziwnym trafem) leje... i nie, nie nadają się, ciapciuchy są:( Opalka prawie sucha a one się mażą
                    'Koralik' to jedyny nadworny, który u mnie przetrwał, cały czas go obracamy
    • leloop Re: adio, pomidory ... :/ 28.08.11, 10:46
      acha, pan Anglik z BBC miał racje polecając odmianę KORALIK, najwięcej przeżytych :)
    • leloop Re: adio, pomidory ... :/ 28.08.11, 21:16
      a dzisiaj pomidorowe krzaczki poszły z dymem pożarów ...
      • dorkasz1 Re: adio, pomidory ... :/ 29.08.11, 07:58
        A ja suszę Opalkę i Italian Giant. Też fajnie wysycha. Jak znajdę chwilkę, to zamieszczę zdjęcia moich pomidorców. Może będziecie chcieli jakieś nasionka, to jeszcze ostatnia szansa, aby dozbierać.
        • lellapolella Odkryłam! 29.08.11, 15:19
          Odkryłam zastosowanie dla Brandywiny- wychodzi z niej najpyszniejsza na świecie zupa pomidorowa. Sama poezja, smaku, gęstości i wszystkiego, co trzeba. I nie jest żółta- ciemnieje w gotowaniu, może nie tak, jak zwykła, ale od razu widać, co to jest:)
          Jeden krzaczek na zupę z pewnością posadzę;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka