krista57 20.11.11, 17:58 Jest to bylina,wysoka na 1,5 metra i kwitnie na biało w pazdzierniku w porze kwitnienia rudbekii i jeżówki. Mam tylko zdjęcie gdy kwiaty są w wazonie.Zdjęcie pewnie też będzie byle jakie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: O identyfikację poproszę 20.11.11, 18:48 A nie jest to przypadkiem jakaś odmiana jeżówki? Bo jest ich sporo i różnią się między sobą nie tylko kolorem kwiatów, ale i budową. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 09:19 Jak dla mnie to jest złocień wielki. W przeciwieństwie do złocienia właściwego, który kwitnie tylko w czerwcu, wielki robi to przez całe lato. Jest nieco grubszy, masywniejszy niż rosnący na łąkach złocień właściwy. Trzeba go oczyszczać z przekwitających kwiatostanów, wtedy właściwie kwitnie non stop. Odpowiedz Link
asta6265 Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 12:39 Dokładnie to złocień wielki. Fajnie i dłuuuuuuuuuugo kwitnie. Tak jak Dorkasz prawi. Usuwać przekwitłe kwiatostany, a będzie kwitł tak długo dopóki go mrozy nie dorwą. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 12:58 Ja swojego przesadziłam w ub. roku i wyjechałam na wakacje. Zasuszył się, z wielkiego krzaka przeżył tylko maleńki kawałeczek. Mam nadzieję, że nie wyginie mi całkiem, bo to naprawdę fajna roślina. Odpowiedz Link
yoma Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 14:13 Też mi margerytkowo wyglądało, ale nie chciałam pyskować w obliczu autorytetu... :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 14:19 Faktycznie, liście ma chyba bardziej złocienia, niż jeżówki. Początkowo zmyliły mnie te mocno wypukłe środki, ale i u złocieni też się zdarzają. Odpowiedz Link
krista57 Re: O identyfikację poproszę 21.11.11, 16:58 Dziękuję bardzo.Dosadzę mu jeszcze floksa i ostróżkę. W ubiegłym roku posiałam złocień własciwy i jesienia rozsadziłam. Nie dość,że wyglądał paskutnie bo się pokładał.Nie nadawał się do cięcia ponieważ smierdział okrutnie.Obecnie walczę z nim .Rozsiewa się.Zabija inne kwiaty...a chciałam tylko,żeby były białe plamy. Odpowiedz Link